1 comentarii. Scrie și tu!

#FOOTBALLLEAKS Caritatea ca o afacere » Cum a primit bani un antrenor legendar pentru a participa la un turneu cu scopuri nobile organizat de Messi

Articol de ,
miercuri, 07 decembrie 13:25

Din cuprins:
Fabio Capello a fost angajat și plătit pentru a participa la trei meciuri caritabile jucate în vara lui 2013
Banii au fost mutați între conturi aflate în țări cu fiscalitate relaxată
Una dintre partide a fost amânată cu 24 de ore înainte de ora de start după ce Messi a anunțat că nu poate juca

Fabio Capello. 



Unul dintre antrenorii care au revoluționat fotbalul modern. Un selecționer scump. Un iubitor de artă care are o colecție formată din obiecte cu o valoare totală care depășește 10 milioane de euro. 

În același timp, Capello e un tip care se implică în proiecte caritabile. Pe care, potrivit documentelor Football Leaks, le transformă în afaceri personale. 

Caritate: atitudine miloasă, plină de generozitate față de cineva; filantropie

Marele show, creditat ca evenimentul anului, conținea o pleiadă de campioni și de supercampioni: Leo Messi și Neymar, Ezequiel Lavezzi și Dani Alves. Francezii Abidal și Malouda și alți super fotbaliști participau de asemenea. În iulie, acum 3 ani, sub bannerul “Leo Messi & Friends Tour”, caravana campionilor a pornit într-o călătorie prin Americi pentru o cauză nobilă. 

Încasările obținute din cele patru meciuri jucate la Medellin (Columbia), Lima (Peru), Los Angeles și Chicago (SUA) erau destinate să meargă în conturile unei fundații sponsorizate de Leo Messi. 

Asta a fost explicația organizatorilor. 

Fabio Capello era parte din acest turneu. Antrenorul italian a fost angajat să pregătească selecționata internațională care se înfrunta cu prietenii lui Messi, pentru ultimele trei partide ale turneului. 

În lumea fotbalului, nimic nu este făcut pe degeaba.  Totul este de vânzare, inclusiv actele caritabile.

gettyimages 171960466

Lionel Messi, copleșit de atenția fanilor veniți să-l sprijine în scopul său caritabil. Sursă: GettyImages 

Banii și tratament VIP peste Ocean

Documentele Football Leaks dezvăluie că, în vara lui 2013, Capello a negociat o sumă de 75.000 de dolari pentru a participa la turneu. Contractul îi asigura fostului antrenor de la AC Milan, Real Madrid și Roma cazare în hoteluri de cinci stele și zboruri intercontinentale la clasa business. 

Pe scurt, un tratament de superstar și un salariu princiar pentru un turneu în scopuri caritabile. Cel puțin, acesta este scopul pentru care urmau să vină fanii la stadion. 

Documentele studiate de jurnaliștii italieni de la Espresso arată o serie lungă de tranzacții derulate peste ocean. Din acte reiese, spre exemplu, că oferta pentru Capello - la momentul respectiv selecționerul Rusiei - a venit din partea Players Image, o companie din Montevideo, Uruguay. 

Player Image a transferat o sumă identică, 75.000 de dolari, către Doyen Group, controversatul gigant din industria sportului care se ocupă de la gestionarea drepturilor de imagine ale sportivilor până la organizarea de evenimente. 

În Football Leaks apare și o factură pentru 75.000 de dolari, emisă de compania malteză Doyen Marketing către Players Images din Uruguay. 

Factura este datată 25 iunie 2013. Meciurile Messi & Friends ]n care era implicat Capello erau programate pentru datele de 2 iulie (Lima), 4 iulie (Los Angeles) și Chicago (6 iulie). 

Trei luni mai târziu, compania malteză a emis o altă factură, de data aceasta către însuși Capello, pentru 10.000 de dolari. Pe scurt, Doyen a primit aparent bani de la antrenor. 

 Drepturi de autor caritabile

Pentru ce anume?

“Drepturi de autor pentru meciurile Lionel Messi & Friends”, se scrie în detaliile documentului. 

Afacerea devine și mai complicată. Merită notat faptul că Malta, la fel ca și Uruguay, oferă companiilor condiții fiscale preferențiale. Nu atât de relaxate precum centrele offshore tradiționale din Panama sau din insulele caraibiene, dar pe aproape.

gettyimages 183090217

Fabio Capello (alături de Miodrag Belodedici), la București, într-un alt turneu, de data asta fără scop caritabil: promovarea Champions League. Sursă: GettyImages

Cine urmărește facturile poate trage concluzia că Doyen Marketing a acționat ca intermediar între Players Image și Capello, care a plătit un comision companiei din Malta pentru acest serviciu.   

Practic, Capello a plătit 13 la sută din 75.000 de dolari. 

“Fabio Capello nu a plătit nicio sumă de intermediere sau vreun comision către Doyen sau către altă organizație sau companie”, a declarat avocatul Pierfilippo Capello, fiul lui Fabio, care a urmărit afacerea atent. 

Totuși, o factură datată 12 septembrie 2013 demonstrează că Fabio Capello a trebuit să plătească 10.000 de dolari într-un cont elvețian al companiei malteze Doyen Marketing. 

 Detour financiar la Londra

O parte din bani a luat alt drum. Există dovezi în vasta bază de date Football Leaks că Doyen Marketing a efectuat o plată către JAJ Communication, o mică firmă de PR cu sediul în Londra. “Drepturi de autor pentru participarea lui Fabio Capello la meciurile Messi & Friends din 2013”, se scrie în descrierea documentului. 

Cu alte cuvinte, și firma JAJ a primit aparent o sumă pentru un serviciu nu îndeajuns de bine definit legat de participarea lui Capello la un turneu caritabil. 

Factura JAJ este datată 22 octombrie 2013, în timp ce transferul bancar apare ca fiind efectuat un an mai târziu, pe 26 septembrie 2014. În acel moment, meciurile Messi & Friends era de mult uitate. 

De fapt, partidele nu au avut nimic memorabil. 

Cea de la Los Angeles a fost anulată cu 24 de ore înainte de ora de start, după ce mii de bilete cu prețuri pornind de la 300 de dolari fuseseră deja vândute. Motivul: însuși Messi a anunțat că nu va participa. 

poster messi

Posterul turneului Messi & Friends, organizat în scopuri caritabile. Sursă: Daily Mail

La Chicago, o mare parte din echipa Restului Lumii a fost încropită în ultima clipă din jucători americani necunoscuți. 

Morala poveștii?

Un spectacol sărăcăcios, o afacere importantă. Și facturi de mii de dolari trimise dintr-un paradis fiscal în altul.

 

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

Save

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

juv3ntin  •  07 Decembrie 2016, 14:07

alta NON poveste. Ireal...75000 de euro pentru 3 meciuri in 3 locuri aflate la o mie de km distanta unul de altu. Pai chiar ca e pomana, cand asta avea salariu de 150.000 de lire pe saptamana. Si serios acu', am ajuns sa ne miram ca stau oamenii bogati la hoteluri de 5 stele si zbora la clasa bussiness? ce dracu ma...

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase