0 comentarii. Scrie și tu!

FOOTBALL LEAKS Eric Mao, fața mafiei asiatice a pariurilor: negocieri cu Maradona, Neymar și Ronaldo, investiții mici, faliment și scandaluri de meciuri trucate în Europa. Românii, rol important în imperiul său ilegal

Gazeta Sporturilor publică azi rezultatul unei investigații de un an care include documente Football Leaks și mărturii din interior. Este cea mai detaliată analiză a activității lui Eric Mao, unul dintre liderii cartelurilor asiatice de trucare de meciuri, publicată până acum

Articol de ,
marti, 20 noiembrie 08:30

din cuprins
Cum au negociat Mao și anturajul său cu Ronaldo, Maradona și Neymar
Unul dintre cei mai cunoscuți aranjori de meciuri din lume a lucrat cel puțin un an pentru o agenție importantă de impresariat din Marea Britanie
Ce condiții pune Eric Mao la negocierile pentru preluarea unui club astfel încât să poată manipula rezultatele jocurilor
Ies la iveală noi tentative de trucare de meciuri la cluburi finanțate de chinez și de asociații săi

Să administrezi un club mic din Europa e un coșmar. Banii lipsesc aproape cu desăvârșire, fanii nu vin la meciuri, dar jucătorii și antrenorii își cer salariile neplătite uneori și de un an, gazonul are nevoie de iarbă, fotbaliștilor le trebuie doctori, în timp ce drepturile TV sunt inexistente sau insuficiente.



Când un chinez misterios intră în sediul clubului, oferind o injecție de capital de 100.000 de euro, jucători străini și o bază uriașă de fani în Orientul Îndepărtat, șansa este imposibil de ratat.

Această vulnerabilitate este exploatată cu cinism de Eric Mao, un agent FIFA care folosește o rețea transfrontalieră pentru a investi în campionate mici din Uniunea Europeană, cu promisiunea aducerii de tineri talentați din China care să învețe fotbalul adevărat, fotbalul european.

Folosindu-și compania, cunoscută în trecut ca Anping Sports, Mao și anturajul său au activat în ultimii 6 ani în Portugalia, Irlanda, România, Letonia, Cehia și acum Spania.

Chinezul nu este, însă, un filantrop sau un om de afaceri calculat.

Mao este creierul unei rețele de trucare de meciuri. Strategia lui e simplă: cumpără un club aflat în criză sau în pragul falimentului, investește o sumă mică de bani și își aduce propriii jucători, antrenori și conducători, dintre care mulți au un trecut în manipularea de meciuri.

Gruparea lui Mao obligă echipa să piardă meciuri la anumite scoruri, iar rezultatele sunt exploatate pe piața asiatică a pariurilor.

Firma Anping este considerată un “paravan pentru operațiuni ilegale de trucare de rezultate” într-un raport al Centrului Internațional pentru Securitatea Sportului (ICSS), cu sediul la Doha, Qatar. Reporterii Gazetei au văzut acest raport în care Mao este denumit “un organizator important de aranjamente și liderul unui cartel singaporeze de trucare de meciuri”.

Până acum, investițiile firmei Anping sau ale celor din sfera sa s-au terminat cu suspendări pentru trucare de meciuri la Academica Clinceni, în România, și la Athlone Town, în Irlanda.

Dar Gazeta dezvăluie azi că apariția lui Mao în fiecare club acaparat a însemnat un sărut al morții. Un club din Letonia s-a desființat, altul, în Portugalia, e în faliment.

Ca urmare a scandalurilor recente, Mao lucrează acum sub numele de Harry Zhang, sau Arry, și este omul din spatele unui club nou din ligile inferioare spaniole, Racing Rioja. Numele companiei sale s-a schimbat în ultimii doi ani. Una dintre denumirile noi folosite în locul Anping este Beijing Saint Rangers.

Cartelul lui Mao

Nucleul grupului Anping este format din 3 cetățeni chinezi: Xiaodong Mao, zis și Eric Mao, Xialong Ji, zis Bruce Ji, un excelent vorbitor de limbă germană, și Xinxin Cao, zisă Nancy Cao, o tânără de 28 de ani care a obținut un master FIFA în managementul sportului. Potrivit unui insider, cei trei cetățeni chinezi călătoresc între Asia și Europa, folosind vize Schengen de 90 de zile.

Mao își schimbă des numerele de telefon, iar în Europa locuiește doar în apartamente închiriate în sistemul Airbnb.

Conectat, de asemenea, la rețea este agentul grec Gavriil Papanastasatos, un investitor la clubul leton FK Jurmala (2014) și la clubul ceh MFK Vitkovice (2015). Jurmala a fost investigată de UEFA pentru trucare de meciuri, iar Gazeta a obținut noi dovezi ale aranjamentele de la Vitkovice.

În vârstă de 36 de ani, Mao este “dependent de trucare de meciuri”, așa cum îl descrie un apropiat, și de gambling. În prima sa poză pe care Gazeta o obținut-o în premieră mondială, Mao este cu ochii într-un telefon mobil, verificând scorurile live la pariuri.

nancy fatai copy

Kehinde Fatai, fostul atacant de la Astra, abordat pe Facebook de colaboratoarea lui Mao, Nancy Cao

Dar Mao nu a fost de la început investitor și aranjor de meciuri.

Potrivit Asia Times, a lucrat ca jurnalist de sport în televiziune și este licențiat în istorie la prestigioasă Universitate a Poporului din Beijing. Ulterior, s-a apucat de impresariat.

În 2012, Mao și-a început cariera în fotbalul internațional. Ajutat de cunoștințele de limba engleză, chinezul a devenit colaborator al agenției britanice de impresariat Base Soccer, o firmă mare care acum îi are sub contract pe englezii Kyle Walker, Danny Rose, Alex Iwobi și pe galezul Aaron Ramsey.

În iulie 2012, potrivit unor documente cercetate de reporterii Gazetei, Mao a fost implicat în tentativa firmei engleze de a recupera un comision pe care clubul chinez Shenzhen Ruby FC a uitat să-l plătească. În urma transferului lui Christopher Killen de la Middlesbrough în Asia, Mao a fost rugat de un coleg de la Base Soccer să medieze recuperarea a 60.000 de dolari datorați de patronul Wan Hongwei.

Mao a intrat într-un schimb prelung de emailuri în care s-a lăudat cu relațiile sale de la federația chineză, relații prin care - susținea el - poate suspenda clubul Shenzhen.

Contactată de Gazetă în privința colaborării cu un agent implicat în trucarea de meciuri, reputata Base Soccer a refuzat să răspundă.

"Am jucat la pariuri. 50 de milioane cu 10 lei e cel mai mare câștig. Am jucat și ponturi. Am pierdut odată. Una din echipe era Curtea de Argeș, liga a doua. Se băteau la promovare. Primisem un pont că trebuia să bată" Alin Stoica, jucător deghizat în arbitru

Aducerea lui Maradona în China

În aceeași perioadă, Mao a început să folosească firma Anping pentru a încheia contracte de reprezentare pe piața asiatică pentru starurile fotbalului mondial. În următoarele 14 luni, avea să intre în negocieri cu reprezentanții brazilienilor Ronaldo și Neymar și cu cei ai lui Diego Maradona.

Pe 29 ianuarie 2012, Anping i-a oferit dublului campion mondial Ronaldo un contract pe 5 ani pentru promovarea imaginii sale în Asia. Într-un email văzut de reporterii Gazetei, reprezentantul lui Ronaldo de la compania Top Team Brazil, Marcus Fraga, îi trimite oferta avocatului Marcos Motta (avocatul lui Al Hilal în procesul cu Pintilii). Fraga scrie: “Pe baza înțelegerii pe care au încheiat-o cu Maradona, cred că poate ajunge la 3 milioane de dolari pe an”.

Tratativele ajunseseră la nivelul unei iminente întâlniri, undeva în Asia.

Este un indiciu că Mao și Anping semnaseră deja o afacere de mai multe milioane de dolari cu probabil cel mai bun fotbalist din istorie. Presa a avut acces la un crâmpei de informație.

Pe 30 iulie 2012, reputatul cotidian Ole a publicat un articol exclusiv despre posibila plecare a antrenorului Diego Maradona în China. Titlul este: “Se duce în China?”

Maradona s-a întâlnit cu “emisarii chinezi” în casa sa din Dubai. Ziarul a publicat o fotografie cu legandarul fotbalist de la Napoli, înconjurat de trei agenți. Doi dintre ei sunt identificați de ziariști ca impresarii argentinieni Diego Cativa și Daniel Dos Reis.

Al treilea, un chinez, nu este numit.

Bărbatul cu ochelari de lângă Maradona este Eric Mao.

mao maradona one

Singura poză publică a lui Mao, apărută în Ole. Aranjorul de meciuri, al doilea din dreapta, e singurul nenumit în articol

Primul raid cunoscut: Atletico Clube de Portugal (2013-2016)

În timp ce încercările lui Mao de a atrage zeii fotbalului în China nu erau neapărat încununate de succes - dovadă și emailurile întrerupte brusc cu Doyen Sports, firma care-l reprezenta pe Neymar - Mao și-a îndreptat atenția spre Europa.

Poarta de intrare a fost prin țările baltice. Într-un raport UEFA, bazat de informații confidențiale ale agenției de monitorizare a pariurilor Sportradar, Mao este suspectat că a început să aranjeze meciuri în Lituania. Suspecta de serviciu este echipa Suduva Marijempole.

Planul lui Mao nu era de a finanța un club care să se dezvolte organic, pe termen lung. Strategia adevărată este dezvăluită de un mesaj de WhatsApp pe care reporterii Gazetei l-au văzut, mesaj în care Mao scrie ce vrea de la un club ceh în care voia să bage bani.

  • 200.000 de euro pe 10 luni
  • Antrenorul să asculte
  • Jucătorii mei să joace în amicale și în campionat
  • Arbitrii mei să arbitreze toate meciurile amicale
  • antrenorul meu

Contra unei sume nu foarte mari, Mao își asigura controlul asupra antrenorilor și jucătorilor, precum și asupra arbitrilor din amicale. Ultima parte e dovedită clar de dezvăluirile Gazetei privind rețeaua de jucători români deghizați în arbitri la amicalele din Cipru.

Pe scurt, așa cum mărturisesc și arbitrii deghizați, cineva avea nevoie să se marcheze un gol sau să nu se dea gol într-o anumită perioadă a meciurilor.

Aceste informații secrete valorează enorm atunci când sunt speculate pe piața asiatică a pariurilor unde - spre exemplu - ființează printre altele cinci case gigantice, fiecare cu o cifră de afaceri mai mare decât cea a concernului global Coca Cola.

În 2013, Mao și-a schimbat zona de acțiune și a cumpărat 70 la sută din Atletico Clube de Portugal, un club în criză din liga a doua, cu sediul în Lisabona. Mâna dreaptă a lui Mao, Xialong “Bruce” Ji a fost numit președinte, iar Nancy Cao, secretară. 

Potrivit rapoartele interne ale UEFA, Bruce Ji a încercat să influențeze deciziile antrenorului și a avut conflicte cu angajați ai clubului. În cei 3 ani de “investiții”, Anping a adus 67 de jucători, majoritatea străini, liberi de contract.

bruce ji jorge messi

Bruce Ji și Jorge Messi, tatăl fotbalistului de la Barcelona, în Portugalia. Sursă: Facebook

Unul dintre ei a stat de vorbă cu reporterii Gazetei:

“Bruce Ji mi-a spus: “Vino și joacă pentru clubul meu și te voi vinde în China”. Am spus: “Ok, de ce nu?”. Dar când am ajuns, antrenorul nu avea habar de mine și, evident, nu era mulțumit. Condițiile erau îngrozitoare. Făceam dușuri cu gândacii. Nu am jucat deloc. Mi-am primit doar două salarii, apoi am plecat. Din cauza acestui club, am vrut să mă las de fotbal”.

Gazeta a vrut să discute și cu Bruno Simao, fost la UTA și Dinamo înainte de a a ajunge la Atletico Clube în 2016, dar fundașul portughez nu a răspuns la întrebările legate de Mao.

La începutul lui 2014, UEFA a trimis Federației portugheze un raport secret în care o anunța că Eric Mao e un “individ suspect” legat de mafia asiatică a pariurilor. Suspiciunile erau născute de transferurile făcute de Atletico Clube: portarul leton Igors Labuts, suspendat ulterior în Irlanda, și leonezul Ibrahim Kargbo. Ultimul avea să fie principalul suspect în investigația federației olandeze din 2015 privind trucarea meciurilor dintre Willem II, echipa lui Kargbo, și Ajax, respectiv, Feyenoord. Partidele au fost jucate în sezonul 2009-2010.

În sezonul 2014-2015, agențiile de monitorizare a pariurilor au detectat “indicii serioase de trucare” la meciurile echipei lui Mao. Potrivit unui raport al ICSS, “mișcări suspecte de cote” s-au înregistrat la amicalul cu Charlton Athletic jucat în Spania pe 19 iulie 2014.

Portughezii au pierdut cu 2-0.

“Sunt puține dubii că investiția făcută de Anping la club are rolul de a obține controlul asupra echipei de start pentru a plasa jucători corupți în vederea manipulării de meciuri”, se scrie în raportul ICSS.

În aceeași perioadă, presa a scris că poliția și Interpol investighează activitățile suspecte de la Atletico.

După două sezoane în care a intrat în picaj, Atletico Clube a ajuns în insolvență, plin de datorii, și a încetat să se mai prezinte la meciuri în 2017. În iunie 2017, Mao a dispărut brusc și “nu a mai fost văzut vreodată”, spune actualul director al clubului, Ricardo Delgado.

Noua conducere a preluat echipa anul trecut, a abandonat societatea falimentară deținută încă de Mao, și a repornit din liga a cincea.

Al doilea raid: FC Jurmala (2014)

În 2014, Mao și anturajul său continuau să vâneze cluburi în țările baltice. În cele din urmă, un agent grec care lucra cu Mao, Gavriil Papanastasatos, a apărut în prima ligă letonă ca investitor la FC Jurmala, o echipă din orașul cu același nume situat pe coasta Mării Baltice.

Născut în 1970, Papanastasatos opera agenția Football Planet Association, iar Jurmala l-a transferat pe portarul Igors Labuts, înainte ca acesta să ajungă la Atletico Clube de Portugal. De asemenea, la Jurmala au venit Kirils Grigorovs, un fundaș central, și șapte jucători argentinieni.

Pentru club se anunțau vremuri bune.

Unul dintre străinii transferați de Papanastasatos a povestit ce a urmat:

“Am semnat pentru un salariu lunar de 2.000 de euro pe lună, dar nu am luat nici măcar un salariu. Am ajuns să am doar datorii după această experiență în Europa. Am pierdut 20.000 de euro. Nu și-au respectat contractul. Papanastasatos ne datorează foarte mulți bani. Am făcut o plângere la federația letonă înainte de a pleca, dar nu s-a întâmplat nimic. Am auzit și eu despre trucarea de meciuri, dar nu am jucat în partidele respective”.

În scurt timp, UEFA a pornit o anchetă în privința a două meciuri jucate de Jurmala. Unul în campionat, al doilea un amical, 0-5 cu finlandezii de la HJK Helsinki, jucat pe 17 ianuarie 2014.

pappas dnepr jurmala 8 1 2014 marbella

Papanastasatos, indicat de săgeata, filmat în cantonamentul din Spania, la meciul Dnepr - Jurmala

Amicalul cu HJK a fost organizat de Nancy Cao și de Papanastasatos. Potrivit rapoartelor ICSS, “asta sugerează cu tărie că firmele celor doi colaborează în organizarea de aranjamente pentru pariuri”.

În iunie 2014, jucătorii de la Jurmala au refuzat să intre pe teren în meciul cu FS Metta din cauza salariilor neplătite. De asemenea, ei au invocat lipsa unui doctor.

Clubul s-a prăbușit rapid. La finalul sezonului, Jurmala avea doar două victorii, adunase 7 puncte și avea un golaveraj de minus 79 de goluri.

Retrogradat, clubul s-a pulverizat în 2015.

Tentativele de trucare: MFK Vitkovice (2015)

Când agentul grec Gavriil Papanastasatos a devenit investitor la MFK Vitkovice, un club din liga a treia din Cehia, legăturile sale cu Anping au devenit mai clare.

Contractul dintre club și investitori este semnat de comania Atletico Clube de Portugal - Futebol SA, același nume cu cel al firmei deținute de Eric Mao în Portugalia. Doar că această companie era înregistrată în Insulele Cayman.

În august 2015, Papanastasatos l-a adus pe fundașul central Alin Stoica. La scurt timp, fundașul a trimis un SMS colegului său Pavel Rohel, încercând să-l facă să-și influențeze colegii pentru a obține un anume rezultat la meciul cu SK Unicov. Peter este “Peter Pappas”, un alt nume folosit de Papanastasatos.

În SMS se scrie: “Salut frate. Peter mi-a dat mesaj acum și mi-a zis că dacă mâine Vitkovice câștigă la handicap, două goluri diferență, va realiza afacerea. Dacă Wojnar (mijlocașul Petr Wojnar) și Musiol (atacantul Zbynek Musiol) ne pot ajuta va fi bine. Avem nevoie de minimum două goluri diferență. Dacă nu, nu e nicio problemă. No business”.

Chiar dacă e vorba de o victorie, Stoica încearcă manipularea pentru un anumit rezultat.

stoica marius niculae

Alin Stoica (stânga), în duel cu Marius Niculae într-un meci dintre Chiajna și Dinamo

Rohel i-a informat pe șefii clubului, dar cazul nu a fost făcut public. În schimb, înțelegerea cu Papanastasatos a căzut. În august 2018, reporterii Gazetei l-au contactat pe Wojnar. “Nu sunt interesat să vorbesc despre asta”, a răspuns el pe Facebook.

O lună mai târziu, reporterii au stat de vorbă cu Alin Stoica, unul dintre jucătorii deghizați în arbitri. El a negat că ar fi trucat vreun meci în cariera de jucător, dar a povestit despre o altă tentativă de trucare petrecută la Vitkovice:

“Am primit un mesaj de la agentul grec (Papanastasatos) înainte de un meci în deplasare. Nu-mi aduc aminte meciul. M-a întrebat dacă vreau să fac mai mulți bani. L-am întrebat cum și mi-a zis să fac aia și aia. Mi-a spus că, din când în când, echipa mai face bani suplimentari (din trucarea de meciuri) Mi-a zis că trebuie să pierdem și că băieții știu asta. Am spus: “Ok, nicio problemă!”. Voiam să văd cum merg lucrurile. Am dat două goluri și nu mai înțelegeam nimic. Apoi, adversarii ne-au egalat, dar am făcut noi 3-2. În ultimele minute, adversarii au scăpat pe contră, portarul nostru a fost driblat, dar am scos mingea de pe linie. După meciul ăsta, antrenorul nu m-a mai folosit în 3 meciuri”.

Români suspendați după contactul cu Mao

Următoarele trei cluburi deținute de Mao au fost Academica Clinceni (România), Athlone Town (Irlanda) și Mohelnice (Cehia). Gazeta a scris în ultimul an extensiv despre fiecare caz în parte.

La primele două cluburi, investiția lui Mao s-a soldat cu suspendări pentru tentativă sau pentru trucare de meciuri. Curios, doi dintre cei trei pedepsiți sunt români: vicepreședintele de la Clinceni, Alex Dragomir, și fundașul de la Athlone Town, Dragoș Sfrijan.

Al treilea este Igors Labuts, vechiul partner al lui Mao și al anturajului său de la Jurmala și Atletico Clube de Portugal.

La Clinceni, sursele Gazetei susțin că Dragomir momea jucătorii cu sume între 1.000 și 2.000 de euro de meci pentru a truca partide. Tot el l-a adus pe Alin Stoica, dar fundașul nu a rămas . Deși semnase un contract, Stoica a ales să meargă în Iordania.

În februarie 2016, Dragomir și Stoica au călătorit în Cipru unde au arbitrat în cel puțin două meciuri deghizați ca arbitri. Alături de ei s-a aflat Kirils Grigorovs, omul de casă al chinezilor, la Jurmala și, ulterior, Athlone Town și Mohelnice.

Tot la Athlone a jucat în 2017 și portughezul Jose Viegas, un alt fotbalist care s-a dat drept arbitru în meciurile amicale din Cipru.

Legitimat și la Atletico Clube în 2016, Viegas este unul dintre jucătorii loiali grupului condus de Mao.

Fuga în Spania: Racing Rioja (2018)

La mijlocul lui 2018, modul de lucru al lui Mao a devenit public, astfel că fostul impresar a decis să folosească un pseudonim. În comunicările privind investițiile la cluburi din Slovacia sau Cehia, Mao a folosit numele fals de “Arry” (prescurtat de la Harry Zhang), potrivit unei surse. Pe 12 iulie 2018, Eric “Arry” Mao se afla în Austria, unde mai multe echipe din Europa se aflau în cantonamente de vară.

În august, Eric Mao a înființat un club nou, Racing Rioja, într-o ligă regională din Spania. Noua echipă are ambiția de a promova în liga a patra. Unul dintre jucători este Jose Viegas, care ocupă în același timp și poziția de președinte.

viegas racing rioja

În același timp, Mao a fost aproape de a investi la MFK Karvina, un club din prima ligă cehă. Intențiile chinezului au fost să controleze echipa U21. În mesajele sale, văzute de reporterii Gazetei, Mao voia să aducă jucători chinezi pentru a promova “dezvoltarea fotbalului din China” și “creșterea interesului comunității chineze” în MFK Karvina.

Dar totul era o scamatorie.

Într-un mesaj Whatsapp, obținut de ziariști, Mao scrie într-o engleză stricată: “De fapt, nu-mi pasă de dezvoltarea jucătorilor chinezi. Trebuie doar să inventezi o poveste de ce să preluăm Karvina U21. Pot să plătesc salariile și să preiau controlul”.

Reporterii European Investigative Collaborations au încercat să ia legătura cu Eric Mao și cu colegii lui în ultimul an, dar au fost refuzați.

CITEȘTE MAI JOS POVESTEA ARBITRILOR DEGHIZAȚI DIN CIPRU, CONTROLAȚI DE ERIC MAO

“Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

Cum e coordonată rețeaua “jucătorilor deghizați în arbitri” » Cine și ce români propunea pentru un club străin deținut de mafia chineză. Cantonamente gratis dubioase pentru est-europeni

Caracatița chinezească » Un nou club acaparat de mafia pariurilor infiltrată în România

maoinfo1

maoinfo2

mao info 3

maoinfo4

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase