1 comentarii. Scrie și tu!

FOOTBALL LEAKS Cum e coordonată rețeaua “jucătorilor deghizați în arbitri” » Cine și ce români propunea pentru un club străin deținut de mafia chineză. Cantonamente gratis dubioase pentru est-europeni

Arbitrii deghizați foloseau nume false. Unul dintre ei a fost numit director într-o firmă fantomă înființată la Londra de liderul unui cartel asiatic de trucare de meciuri. Firma din Cipru care a organizat 29 dintre cele 32 de amicale arbitrate de membrii rețelei oferea cantonamente fără bani

Articol de
luni, 19 noiembrie 19:00

din episodul anterior
Gazeta a descoperit o nouă rețea de arbitri deghizați pentru pariuri, formată de data aceasta din jucători activi, oficiali de club și arbitri de ligi inferioare
Unul dintre membri, jucătorul Alin Stoica, a recunoscut: “Am mers în Cipru deghizat ca arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tatăl meu, bolnav de cancer în fază terminală”
Cei 8 membri identificați de Gazetă au arbitrat 32 de partide amicale în ultimii 3 ani
Unele dintre meciuri “au fost aranjate de echipe”, susțin doi dintre arbitrii deghizați
Organizatorul din spatele rețelei este impresarul chinez Xiaodong “Eric” Mao, considerat de UEFA drept un lider al cartelului singaporez de trucare de meciuri

5 februarie 2016. Cipru



Echipa a doua a gigantului rus Spartak Moscova joacă împotriva formației rusești de liga a doua Tosno într-un amical în Cipru. Meciul este organizat de agenția cipriotă Androsports care, conform contractului, aduce și arbitrii.

tunaru si erghelie

Erghelie (stânga) și Tunaru, doi arbitri din ligile inferioare. Sursă: Facebook

“Când joacă echipele rusești între ele, eu aduc arbitrii, eu aduc”, admite Pantelis Andronikou, patronul firmei cu trei angajații, în discuția cu reporterii Gazetei.

În jocul dintre Spartak-2 și Tosno, centralul meciului a acordat două penaltyuri. Unul pentru Spartak, când Tosno conducea cu 2-0, iar al doilea la ultima fază a meciului, pentru Tosno.

Problema este că jucătorul lui Tosno a ratat, iar arbitrilor le trebuia încă un gol în meci! Arbitrul de centru a repetat lovitura de la 11 metri, dar executantul a ratat din nou. Mingea i-a revenit, totuși, și atacantul a trimis-o încet cu latul spre colț. Balonul a depășit linia porții, însă pe imagini se vede că nimeni nu se bucură. Meciul s-a încheiat cu scorul de 3-1 pentru Tosno.

"Kirils (n.red - Grigorovs) vorbea cu un cipriot și ne spunea: “La meciul de mâine, nu ridica fanionul! Lăsați jocul liber!”. La alt joc, “ridicați!”. La unele meciuri avea nevoie de goluri, asta dădea de înțeles " Alin Stoica, membru în rețea

 Pe site-ul oficial al clubului Spartak Moscova, în scurta cronică a meciului se scrie despre comportamentul bizar al arbitrului de centru. Rușii susțin că numele lui este “Carlos Motto. Cipriot”.

De fapt, pe arbitru îl cheamă Alex Tunaru, este român și face parte din rețeaua internațională de trucare de meciuri dezvăluită de Gazetă în această dimineață.

Informat despre prezența unei rețele de arbitri deghizați la meciurile organizate de compania sa, Pantelis Andronikou a revenit asupra declarației date cu câteva minute mai devreme: “Nu are cum. Când joacă între ele, echipele din Rusia își aduc arbitrii singure”.

Andronikou era în drum spre aeroport pentru o “călătorie de afaceri în Rusia”.

andronikou saransk

Pantelis Andronikou în sala de conferințe a clubului Mordovia Saransk. Sursă: Facebook

Director într-o firmă înființată de mafie

Centralul meciului Spartak-2 - Tosno 1-3, Alex Tunaru, este un arbitru de ligi inferioare. Acum lucrează pe un șantier ca zugrav și zidar. Când merge să arbitreze la liga a patra sau la juniori primește 100 de lei pe meci.

În 2016, a arbitrat în Cipru din 26 ianuarie până în 22 februarie. Gazeta l-a identificat în 13 meciuri.

Pe 4 martie 2016, la două săptămâni după întoarcerea în țară, numele lui a apărut în Registrul Comerțului din Marea Britanie ca director al proaspăt înființatei Ocean Oil Holding Limited, cu sediul în centrul Londrei, pe Shelton Street.

tunaru companie

Confruntat de reporterii Gazetei, Tunaru a refuzat să dea declarații. S-a mulțumit să spună că a aflat de firmă dintr-un plic expediat din Anglia pe adresa părinților săi.

Apoi și-a închis telefonul.

Gazeta a descoperit, însă, că firma-paravan Ocean Oil Holding Limited a fost folosită la începutul lui 2017 în negocierile dintre conducerea clubului ceh de liga a treia Mohelnice și doi investitori chinezi, interesați să preia echipa.

Cei doi investitori se numesc Xiadong “Eric” Mao și Xialong “Bruce” Ji și, conform mai multor rapoarte confidențiale ale UEFA consultate de reporterii Gazetei, sunt implicați în mafia pariurilor. Eric Mao este numit “organizator principal de trucare de meciuri și lider al unui cartel singaporez de trucare de meciuri”.

sediul firmei

Londra. Shelton Street. Aici este sediul firmei în care apărea Alex Tunaru, unul dintre arbitrii din rețea

În ultimii 5 ani, chinezul și anturajul lui au fost implicați în scandaluri legate de meciuri trucate în Irlanda, Letonia, Cehia și România.

El a fost investitorul misterios venit în februarie 2016 la clubul de Liga 2, Academica Clinceni.

80.000 €a injectat Eric Mao în clubul din Clinceni în februarie 2016. La scurt timp, Alex Dragomir - vicepreședintele numit de chinez - a fost reclamat la FRF pentru tentativă de manipulare

Pappas, Papanastasatos, colaboratorul lui Mao

Tunaru a fost adus în Cipru de Alin Stoica, fost fotbalist la Astra, Petrolul, Otopeni, Chiajna și ASA Târgu Mureș. Stoica a recunoscut pentru Gazetă că a trucat meciuri deghizat în arbitru deoarece avea nevoie disperată de bani pentru tratamentul tatălui său, bolnav de cancer în fază terminală.

La rândul său, Stoica a fost recomandat pentru aranjamentele din Cipru de un agent grec, Gavriil Papanastasatos.

papanastasatos r with swedish legendary gk thomas ravelli

Papanastasatos (dreapta), alături de legendarul portar suedez Thomas Ravelli, cel care a scos România de la Mondialul din 1994

Născut în 1970, Papanastasatos a activat ca agent pe piața din Cipru și Grecia și a transferat jucători din Peru, Costa Rica, Azerbaidjan, Guatemala, potrivit unui raport întocmit de Centrul Internațional pentru Securitatea Sportului (ICSS) din Doha, Qatar.

Impresarul grec a apărut ca investitor la clubul leton FC Jurmala în 2014, apoi în Cehia, la MFK Vitkovice, în 2015. Ambele echipe au fost implicate în meciuri trucate în acea perioadă, iar Alin Stoica - adus de Papanastasatos la Vitkovice - a fost presat de grec să trucheze. Românul susține că a refuzat. 

stoica vitkovice

Alin Stoica, primul din dreapta, și colegii săi de la Vitkovice, atunci când Papanastasatos a investit în club în numele chinezilor

Dar Papanastasatos folosește și acte cu numele Peter Pappas, nume sub care este cunoscut de mai mulți oameni de fotbal din Cehia și România. Aceștia l-au identificat pe Papanastasatos ca fiind Pappas, în pozele arătate de reporterii GSP.

Grecul este un apropiat al firmei Anping și al chinezului Eric Mao. Cei doi au lucrat împreună în 2014, atunci când ICSS a investigat meciului amical dintre finlandezii de la HJK Helsinki și Jurmala, clubul controlat de Papanastasatos. Partida câștigată de HJK cu 5-0 a fost organizată de compania lui Mao, Anping, și de Football Planet Association, firmă deținută de Papanastasatos.

Contactat de Gazetă, impresarul grec nu a confirmat, dar nici nu a negat legătura cu grupul lui Mao. “Uneori fac transferuri cu companii din China. Nu-mi amintesc dacă așa îi chema pe cei cu care am lucrat”.

Unul dintre jucătorii pe care i-a transferat în carieră este Alin Stoica. “Sunt prieten cu el”, spune Papanastasatos.

Informat despre asocierea sa cu trucarea de meciuri în raportul ICSS, Gavriil Papanastasatos a răspuns: “Sunt povești. Nu pot răspunde la așa ceva. Basme. Nu am puterea să truchez meciuri. Muncesc să supraviețuiesc”. Apoi, a blocat contul de Facebook al reporterului, la fel cum făcuse și Kirils Grigorovs, unul dintre jucătorii deghizați în arbitri.

Chinezii îl voiau pe Cristi Bud

În 2016, la câteva săptămâni după ce s-a deghizat în arbitru la amicalele din Cipru, Stoica a semnat un contract cu Academica Clinceni, club proaspăt preluat de Eric Mao. Jucătorul își amintește că “în perioada aia, Gabriel (n.red. - Papanastasatos) m-a rugat să-i recomand jucători români pentru un club din Portugalia. Atletico Clube. Îmi ieșea și mie un comision”.

Clubul portughez de liga a doua Atletico Clube de Portugal era deținut de același Eric Mao. În lot se afla și mijlocașul Jose Viegas care în 2017 avea să se transfere la Athlone Town, în Irlanda, alt club preluat de Mao și zguduit de un scandal de trucare de meciuri. În ianuarie 2018, Viegas a apărut în Cipru, deghizat în arbitru asistent, alături de fostul său coleg de la Athlone, Kirils Grigorovs!

jose viegas second from left at atletico clube de portugal

Jose Viegas, al doilea din stânga, în vestiarul lui Atletico Clube de Portugal, când Mao era patron. Sursă: Facebook

Alin Stoica spune că i-a propus la Atletico Clube pe Andrei Marinescu, Bogdan Străuț, Nicolae Mușat și Victor Râmniceanu.

“Doar CV-ul lui Mușat le-a plăcut, nu știu de ce, dar nu s-a făcut transferul. Râmniceanu a cerut 7.000 de euro pe lună, dar nu le-a plăcut CV-ul lui. Îl voiau în schimb pe Cristi Bud, nu știu de unde auziseră de el”.

Cantonamente gratis, amicale cu arbitri din rețea

O altă legătură importantă a chinezului Eric Mao cu rețeaua arbitrilor deghizați este prin firma organizatoare, Androsports. Conform unei surse importante, atunci când vor să investească la cluburi din Cehia și Slovacia, Mao și partnerul său, Bruce Ji, le propun echipelor cantonamente prin Androsports.

“Primul pas înainte de a investi era un cantonament gratis cu Androsports. Cluburile plătesc doar biletele de avion spre Cipru”, susține sursa.

Reporterii Gazetei au văzut un contract semnat de clubul FC Nitra cu Androsports pentru cantonamentul din 2018. Slovacii au mers în Cipru cu 26 de persoane care au stat 10 nopți, ocupând 16 camere la Panas Holiday Village Hotel.

Conform contractului, pe lângă camere, Nitra a beneficiat de apă minerală pentru antrenamente, teren de antrenament de două ori pe zi, acces la saună, piscină și sala de forță, spălatul rufelor, transferuri cu autobuzul, încă o mașină cu un șofer și patru meciuri amicale, cu terenuri de joc și arbitrii incluse.

Prețul real ar fi fost de zeci de mii de euro. Prețul oferit de Androsports este halucinant: zero euro!

Două dintre amicalele incluse în contract, cu polonezii de la Slask Wroclaw și Wisla Plock, au fost arbitrate de rețeaua deghizaților deconspirată în această dimineață de Gazeta Sporturilor.

Iar conducerea lui Slask Wroclaw a decis ca amicalul cu Nitra, câștigat cu 3-2 (cu două goluri din penalty), să fie singurul din cantonamentul din Cipru care nu a fost transmis pe canalul TV online al clubului!

Motivul? Teama de a nu le divulga adversarilor din prima ligă poloneză tactica.

slask nitra 2018 cipru viegas

Jose Viegas, asistent la meciul Slask - Nitra, organizat de Androsports

Scrisoarea secretă către FIFA

Cu sediul în Paralimni, un oraș din estul Ciprului, Androsports se mândrește pe site-ul oficial cu cantonamentele organizate în ultimii ani pentru echipa feminină a gigantului Paris Saint-Germain sau cu cele pentru naționalele de juniori ale Danemarcei.

Directorul și patronul firmei este Pantelis Andronikou. Cipriotul spune că are trei angajați permanenți și mulți alți colaboratori pentru perioada de iarnă, pe care îi plătește cu 25 de euro pe zi, plus mâncare și benzină.

Andronikou a fost vicepreședinte la Karmiotissa, un club cipriot din Liga 2 amendat în februarie 2017 de federație pentru trucarea unui meci. Acum, directorul Androsports apare ca membru în conducerea clubului de prima ligă Enosis Neon Paralimni.

posteuc zi de natere n cipru n 2017

Silviu Posteucă și-a sărbătorit ziua de naștere în Cipru, în februarie 2017, la arbitrat

În timp ce străinii folosesc firma sa pentru a veni în Cipru, Andronikou a organizat pentru Karmiotissa un cantonament în Slovenia, în vara lui 2016, când vremea pe insula din Mediterana este imposibilă.

Cantonamentul a ridicat, însă, semne mari de întrebare.

Într-o scrisoare trimisă Departamentului de Integritate de FIFA în iulie 2016, președintele sindicatului fotbaliștilor din Cipru, Spyros Neophytides, a denunțat cluburile Aris Limassol și Karmiotissa pentru amicalele din Slovenia.

Scrisoarea se află printre miile de documente obținute de Der Spiegel și consultate de partenerii din European Investigative Collaborations.

Neophytides susține că “este foarte interesantă” plecarea la Maribor întrucât cluburile nu-și puteau permite costurile deplasării. De asemenea, oficialul cipriot anunță FIFA că are informații că “jucătorii lui Aris Limassol sunt implicați în trucarea de meciuri”.

Aris este clubul unde a activat ca director sportiv neoficial Antonis Antoniou, agentul de meciuri cipriot care este prieten cu toți oamenii de fotbal importanți din fotbalul românesc. Și el este nominalizat de ICSS într-un raport confidențial, fiind asociat cu Wilson Raj Perumal, un aranjor singaporez de meciuri.

Antoniou neagă orice implicare în trucarea de meciuri.

Totuși, unul dintre meciurile în care și-au făcut apariția membrii rețelei conduse de Grigorovs a fost Kuban - CFR Cluj 1-0, din 2016. CFR a fost adusă în Cipru de Antoniou, Kuban de Andronikou.

kuban cfr 2016 cipru 2

Tunaru, asistent la Kuban - CFR Cluj

Întrebat cum comentează prezența în Cipru a rețelei de arbitri deghizați, Andronikou a răspuns:

“Întrebați-l pe Antoniou! Eu am avut un singur meci cu arbitrii străini, CFR - Ufa, și acela va fi ultimul. Am avut probleme”.

Partida CFR - Ufa a fost arbitrată de membrii rețelei “Secta”, formată din foști și actuali arbitri din Târgoviște. Gazeta a demascat acest grup iarna trecută, iar FRF a suspendat 6 dintre arbitri.

Acum, însă, firma lui Andronikou a organizat 29 dintre meciurile arbitrate de noua rețea.

“Echipele au fost mulțumite. Nu s-au plâns de arbitri”, se apără directorul Androsports, care asigură cantonamente gratuite și meciuri amicale pentru echipele mai sărace din estul Europei.

În finalul meciului Slask - Karvina 2-1, jucat în 2018, jucătorii clubului Karvina îl întreabă ironic pe arbitrul George Erghelie: “Cât ai luat?”. Iar la amicalul Ruch Chorzow - Gomel 1-3, portarul polonezilor îl îmbrîncește pe același Erghelie pentru un penalty inventat.

VEZI AICI VIDEO DIN MECIURILE ARBITRILOR DEGHIZAȚI:

CITEȘTE AICI PRIMUL EPISOD AL INVESTIGAȚIEI PRIVIND REȚEAUA JUCĂTORILOR DEGHIZAȚI ÎN ARBITRI: FOOTBALL LEAKS // “Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

VEZI MAI JOS TOATE MECIURILE ARBITRATE DE REȚEA:

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

katta  •  19 Noiembrie 2018, 20:21

Mai sa fie ;)

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase