3 comentarii. Scrie și tu!

FOOTBALL LEAKS “Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

La doar un an distanță, Gazeta demască o nouă rețea de trucare de meciuri formată de data aceasta din jucători activi, șefi de club și arbitri din România, Portugalia și Letonia. Fotbalist în activitate, Alin Stoica, unul dintre membrii rețelei, a acceptat să vorbească. Un nou episod Football Leaks

Articol de ,
luni, 19 noiembrie 07:18

Din cuprins
Opt persoane fac parte din grupul internațional care a arbitrat cel puțin 32 de meciuri amicale în Cipru, începând cu 2016. Trei sunt foști jucători la Dinamo
Doi dintre arbitrii români deghizați au mărturisit că au trucat meciuri
Cât câștigau membrii rețelei și ce decizii au luat pe teren pentru a-și încasa banii
Rețeaua are conexiuni cu Eric Mao, un impresar și investitor chinez, numit drept “aranjor important de meciuri” într-un raport confidențial al unei organizații care se ocupă cu securitatea sportului

“Mi-e rușine de ce am făcut”, spune fundașul central Alin Stoica (30 de ani), așezat la terasa unui mall din București. Îi curge nasul non-stop și își cere scuze din timp în timp. “Am o alergie la ambrozie. Îmi apare și îmi dispare brusc în perioada asta”.



Aflat acum spre finalul carierei, fostul fundaș de la Astra, Petrolul, Otopeni și Chiajna, dar și de la echipele lui Edi Iordănescu, Fortuna Brazi și ASA Târgu Mureș, s-a întors din țările arabe și joacă la Progresul 2005, în Liga 4. S-a întâlnit cu reporterul Gazetei să-și povestească viața, dar a terminat prin a mărturisi că a participat la aranjamente pentru pariuri în Cipru, deghizat în arbitru.

alin stoica l playing for chiajna against petrolul

Alin Stoica, pe vremea când juca la Chiajna, într-un meci cu Petrolul. Sursă:  sportpictures.eu

În august 2016, tocmai părăsise clubul ceh Vitkovice când a primit un telefon de la un agent grec, Gavriil Papanastasatos. Cei doi se știau. Papanastasatos îi găsise lui Stoica echipe în Letonia și Suedia, înainte de a-l aduce la Vitkovice.

Discuția a fost una ambiguă, spune jucătorul român. Grecul l-a întrebat dacă poate să-i dea numărul de telefon “cuiva interesat”.

Culegător de capete: 500 de euro de om

“Am acceptat și am fost contactat de un tip din Ucraina. A spus că-l cheamă Igor. M-a întrebat dacă pot să-i găsesc niște arbitri români. Voia să-i folosească în meciuri amicale din Cipru. Mi-am dat seama de ce avea nevoie”.

VEZI AICI VIDEO DIN MECIURILE ARBITRILOR DEGHIZAȚI

“Igor” i-a promis lui Stoica 500 de euro pentru fiecare arbitru dus în Cipru. Fundașul a convins doi arbitri din ligile inferioare, Alex-Daniel Tunaru și Valentin George Erghelie: “I-am cerut lui Igor cei 1.000 de euro, dar el mi-a spus să vin și eu în Cipru cu băieții. Am mers acolo pentru că atunci nu aveam echipă”.

Când a ajuns, Igor s-a dovedit a fi fundașul central leton, Kirils Grigorovs, atunci în vârstă de 24 de ani, care - susține Stoica - i-a dat pe loc 1.000 de euro.

Jucătorul leton l-a întrebat pe Stoica dacă nu vrea să arbitreze și el ca asistent, pentru încă 500 de euro. “Am un meci mâine”, mi-a spus Kirils, iar eu aveam nevoie disperată de bani”, spune Stoica.

“Părinții mei erau în Turcia unde tatăl meu făcea tratament pentru cancer. Era în fază terminală, Doctorii din țară îi mai dădeau două luni de trăit. Turcii ne-au dat speranțe și ne-au spus că are 60 la sută șanse de supraviețuire. Tatăl meu a mers acolo pentru imunoterapie și radioterapie, dar ne costa 40.000 de euro”, povestește Stoica.

Jucătorul spune că nu-și aduce bine aminte primul meci arbitrat. “Cred că a fost cu o echipă din Rusia sau din Serbia, dar nu s-a întâmplat nimic. Mi-am luat banii și am vrut să plec, însă Kirils mi-a zis să mai rămân. Aveau multe meciuri. I-am zis că nu sunt arbitru și că nu mă princep. “Nici nu trebuie să te pricepi”, mi-a spus. Adică ce să fac? “Poate la un anumit meci nu trebuie să ridici fanionul. Să-l lași joc, te faci că nu vezi”.

info1

În iarna lui 2016, Stoica a rămas în Cipru și a continuat să se deghizeze în arbitru aproape în fiecare zi: “Când am văzut ce trebuie să fac, i-am cerut 1.000 de euro de meci. Mi-a dat 1.000”

17 penalty-uriau fost acordate în cele 32 de meciuri arbitrate de rețeaua din Cipru. Cele mai multe dintre ele sunt pur și simplu inventate de arbitri

La un meci, susține jucătorul, nu a făcut ce i s-a spus, iar Kirils s-a enervat. “Mai mult ca sigur pariau. Kirils era foarte nervos, a făcut urât. Eu am zis că plec acasă. Era un meci cu două echipe rusești, Ufa sau Ural”.

În altă partidă, “Kirils a fost foarte mulțumit de un meci. Cred că au câștigat pariurile. Nu mai țin minte ce meci”.

Indicații de la Grigorovs: “Lăsați fanionul jos!”

 Stoica susține că a arbitrat în “5 sau 6 meciuri. Am stat o săptămână”.

Dar, din imaginile video și din fotografiile meciurilor reiese că fundașul a arbitrat în 15 partide, întinse pe durata unei luni. În șapte jocuri a fost central, în celelalte la tușă.

În multe dintre meciuri, deciziile luate de Stoica și partenerii săi au fost bizare: penaltyuri inventate, goluri valabile anulate sau goluri validate aiurea. Instrucțiunile veneau de la Grigorovs și de la un cipriot. “Kirils vorbea cu ăsta (n.red. - cipriotul) și spunea: “La meciul de mâine, nu ridica fanionul! Lăsați jocul liber!”. La alt joc, “ridicați!”. La unele meciuri avea nevoie de goluri, asta dădea de înțeles. Nu a spus niciodată clar”.

La alte meciuri, spune Stoica, a simțit că echipele erau înțelese între ele: “Era clar. La multe meciuri, nu a trebuit să facă nimeni nimic. Păi am văzut, între ei și nu era vorba doar de o echipă. Lăsau să treacă atacantul de ei sau făceau faulturi. Fiind jucător de fotbal și eu, îmi dădeam seama. La foarte multe meciuri nu a trebuit să facem nimic pentru că probabil ei erau înțeleși. Noi eram acolo doar ca niște jokeri în cazul în care nu iese ce trebuie”.

info2

În timpul unui meci în care juca echipa sârbă Rad, “un jucător sârb mă tot întreba: “Brate, brate, cât trebuie să se termine? 0-0? Râdea. I-am zis: “De ce mă întrebi pe mine?”.

Pe 31 ianuarie 2016, un meci între FK Rad Belgrad și Ural Ekaterinburg s-a terminat cu victoria rușilor după ce Grigorovs, în rol de asistent, a anulat în mod șocant un autogol al celor de la Ural în prima repriză. În a doua repriză, Alex Tunaru a dat un penalty scandalos pentru Ural.

"Erau terenuri lângă pădure, lângă dealuri. Am avut foarte multe meciuri. Cred că am avut și un meci mai mare. Mi se pare că juca Gigel Bucur. Țipau la mine de pe margine: “Mafia, mafia!” " Unul dintre arbitrii din rețea

“Am adunat 5.000 de euro din meciuri. Le-am trimis toți banii părinților mei. Tatăl meu a întrebat-o pe mama de unde am banii, știa că nu am echipă. Așa a aflat despre Cipru. Mi-a spus: “Prefer să mor decât să ai probleme din cauza prostiei ăsteia”. Nu am mai mers în anii următori. În 2017, eram deja în Oman, dar dacă aș mai avea nevoie vreodată de bani pentru un lucru similar, aș face-o din nou. Tata mi-a dat viață”, spune fotbalistul.

Alin Stoica susține că, la doi ani și jumătate după tratament, tatăl său este complet vindecat.

info3

Chinezul Eric Mao, omul din umbră

Începând cu ianuarie 2016, timp de 3 ani, cel puțin 8 persoane din România, Portugalia și Letonia au mers în Cipru pentru a arbitra meciuri amicale organizate de compania locală Androsports.

Cinci dintre cei opt nu erau arbitri, ci foști și actuali jucători de fotbal. Trei dintre ei au jucat pentru Dinamo sau Dinamo II.

Gazeta a detectat cel puțin 32 de meciuri arbitrate de această rețea. În aceste jocuri au fost implicat 15 echipe din Rusia, câte trei din Polonia și Cipru, două din Serbia, Cehia și una din Elveția, Belarus, Slovacia, Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Letonia și Ungaria. Dintre ele, șase sunt formații Under-21!

info4

Androsports, compania organizatoare, este suspectată de legături strânse cu Eric Mao, un impresar și investitor din China. Mulți dintre “arbitri” au jucat la cluburi unde Mao a fost finanțator. Prin compania sa, Anping, Mao a investit în cluburi din Europa. În ultimii 5 ani, chinezul și anturajul lui au fost implicați în scandaluri legate de meciuri trucate în Irlanda, Letonia, Cehia și România, la Academica Clinceni.

wisla plock bus in cyprus with androsports logo

Logoul firmeI Androsports în parbrizul autocarului polonezilor de la Wisla Plock

Firma Anping este numită drept “un paravan pentru operațiuni ilegale”, potrivit unui raport confidențial al Centrului Internațional pentru Securitatea Sportului (ICSS) din Doha, Qatar.

În raportul aflat printre miile de documente obținute de Der Spiegel și consultate de reporterii Gazetei și de partenerii din European Investigative Collaboration, Eric Mao este numit “organizator principal de trucare de meciuri și lider al unui sindicat singaporez de trucare de meciuri”.

Cine sunt arbitrii deghizați

Kirils Grigorovs, creierul

Potrivit lui Stoica, creierul operațiunii este fundașul Kirils Grigorovs. Născut în 1992, letonul a jucat pentru echipa FC Jurmala până când echipa s-a desființat în 2015 în urma unei investigații a UEFA legată de trucarea de meciuri. Patronul clubului în acel ultim sezon a fost Gavriil Papanastasatos, impresarul grec care l-a recomandat pe Stoica pentru meciurile din Cipru.

După dispariția clubului Jurmala, Grigorovs s-a transferat în 2017 la Athlone Town, în Irlanda, unde doi jucători - compatriotul său Igor Labuts și românul Dragoș Sfrijan - au fost suspendați la finele anului trecut pentru trucare de meciuri. Grigorovs nu a fost investigat, deși a comis greșeli ciudate în mai multe meciuri, apoi s-a transferat în Cehia, la clubul de liga a treia Mohelnice. Aici, echipa a retrogradat.

Athlone și Mohelnice au fost finanțate de chinezul Mao. Gazeta a dezvăluit anul trecut implicarea mafiei asiatice în clubul ceh. 

Grigorovs a mers în fiecare iarnă în Cipru și s-a dat arbitru în 13 meciuri. În această vară, letonul a negociat cu oficialii clubul ceh de prima ligă MFK Karvina preluarea echipei în numele unor “investitori asiatici”.

g 3 kirils grigorovs at athlone town

Kirils Grigorovs, primăvara lui 2017, în tricoul lui Athlone Town

  Silviu Posteucă, fostul “noul Lobonț”

Al doilea arbitru este antreprenorul în marketing și social media Silviu Posteucă. În vârstă de 33 de ani, târgovișteanul a fost la începutul anilor 2000 una dintre marile speranțe ale fotbalului românesc. Internațional român de juniori, portarul a ajuns la 15 ani la Dinamo. Inclus în lotul lui Dinamo pentru Europa League în 2007, Posteucă a fost poreclit “Pisica 2” datorită calităților similare celor ale lui Bogdan Lobonț.

sheriff mordovia 2016 cipru 5 silviu posteuc

Silviu Posteucă, asistent la Șeriff - Mordovia Saransk, în Cipru

Retras la 24 de ani din cauza unei accidentări la genunchi, fostul fotbalist a devenit un jucător avid de poker.

În Cipru a arbitrat în 13 meciuri.

"Eram acolo când Gazeta a scris în 2017 despre rețeaua de arbitri din Târgoviște. Ne-a surprins și pe noi. Nu i-am văzut pe ceilalți. Atunci am zis: “Mama, ce mare e mafia asta!”. Posteucă s-a panicat un pic când a văzut " Unul dintre membrii rețelei

Contactat de Gazetă, Posteucă a recunoscut că a apărut ca arbitru în “câteva meciuri”. “Eram în Cipru pentru niște turnee de poker. Într-o seară eram într-un cazino și niște tipi m-au întrebat dacă vreau să arbitrez. Nu s-a pus problema să aranjez nimic. Am primit 200 de euro de meci”.

După ce inițial a negat prezența lui Posteucă în Cipru, Alin Stoica a recunoscut după ce a văzut pozele cu fostul portar. “Eu l-am adus pe Posteucă în Cipru. A venit pentru bani”.

În februarie 2017, Gazeta a dezvăluit o altă rețea de arbitri deghizați din Târgoviște care mergeau în Cipru și Antalya, doar că membrii ei erau foști sau actuali arbitri veniți la meciuri sub alte naționalități. “Când a văzut știrea, Posteucă s-a panicat rău. Și el e din Târgoviște. Credea că vom fi prinși”, a dezvăluit Stoica.

Adrian Udrea: copilul lui Reghe

În vârstă de 25 de ani în 2016, mijlocașul ofensiv Adrian Udrea a fost și el adus de Stoica în Cipru. S-a dat drept arbitru în 8 meciuri. Din imagini se vede clar cum Udrea anulează un gol perfect valabil Stelei Roșii Belgrad în amicalul cu Ural. În momentul în care a venit în Cipru, Udrea era legitimat la Academica Clinceni, un club proaspăt preluat la acel moment de compania Anping, deținută de chinezul Eric Mao.

adrian udrea l playing for clinceni in the romanian second league against farul

Adrian Udrea, în tricoul Clinceniului. Sursă: sportpictures.eu

Crescut de Steaua, Udrea a fost dus în probe în 2008 la Standard Liege de Ladislau Boloni. Adus de Laurențiu Reghecampf la Buftea și Snagov, Udrea a ajuns în 2012 la Dinamo II, unde conducător era Cristi Tănase, actualul șef de la Chiajna. În ultimii ani, mijlocașul a jucat pentru Clinceni și Berceni, exact când cele două cluburi erau asociate cu mafia pariurilor.

  Jose Viegas: jucătorul de poker

Al patrulea arbitru prezent în Cipru este mijlocașul portughez Jose Alexandre Coelho Viegas, fost fotbalist la Atletico Clube de Portugal și la Athlone Town, când cluburile au fost deținute de Eric Mao. În vârstă de 28 de ani, Viegas este acum președinte la clubul spaniol din ligile inferioare Racing Rioja. Este un club construit în această de oamenii din anturajul chinezului Eric Mao.

g 7 viegas athlone

Jose Viegas, în primăvara lui 2017, jucând pentru echipa irlandeză Athlone Town

În Cipru, Viegas s-a dat asistent în 8 meciuri.

Contactat de Gazetă pe Facebook, portughezul - un jucător pasionat de poker, la fel ca Posteucă - a negat inițial că a fost în Cipru. Când i s-a arătat o poză cu el îmbrăcat în echipament de arbitru, Viegas a schimbat tonul și a refuzat să vorbească despre “căcaturile astea”.

Dragomir: șef de club, arbitru deghizat

Arbitrul cu numărul cinci este fostul fotbalist de la Dinamo, Alexandru Dragomir. În vârstă de 33 de ani, Dragomir tocmai fusese numit vicepreședinte la Academica Clinceni în februarie 2016, imediat după ce firma lui Eric Mao, Anping, a injectat 100.000 de euro în club.

În Cipru, el apare ca tușier la două meciuri. Într-unul dintre ele, Orenburg - Spartak Moscova-2 1-1, disputat pe 1 februarie 2016, mingea a lovit transversala și a intrat doi metri în poartă, dar Dragomir stă și privește ca un spectator, deși trebuia să fugă spre centrul terenului. Tot în acel meci, a anulat un gol perfect regulamentar celor de la Orenburg.

La câteva luni după revenirea din Cipru, oficialului de la Clinceni a fost implicat în tentativa de trucare a meciului cu Pojorâta, dar a fost reclamat la FRF și suspendat pentru 3 luni. În timpul audierilor de la comisie, fostul fundaș a declarat că în februarie a fost în Cipru pentru a negocia cu firma lui Eric Mao.

Dragomir este nașul portarului Florin Matache și un prieten foarte bun de-ai președintelui de la Chiajna, Cristi Tănase, fostul șef de la Dinamo II în perioada în care la club se aflau Dragomir, Posteucă și Adrian Udrea.

dragomir tnase matache

Trio de sărbători. Alex Dragomir, nașul său, Florin Matache (și el fost jucător la Clinceni) și prietenul său bun, Cristi Tănase, președintele Chiajnei. Sursă: Facebook

Stoica a negat inițial că Dragomir ar fi fost în Cipru deghizat ca arbitru. După ce i s-a arătat poza, a recunoscut. Un alt membru al rețelei a avut aceeași atitudine. Numele lui Dragomir le inspiră teamă celor doi.

 Cazați prin Airbnb, totul plătit de alții

 Ceilalți doi membri ai grupării sunt singurii arbitri cu legitimații, Alex-Daniel Tunaru și Valentin George Erghelie, ambii din Bolintin Vale.

Tunaru lucrează ca zidar și zugrav și câștigă 100 de lei pentru fiecare meci de la Liga 4 arbitrat.

Erghelie este asistent, vrea să promoveze la Liga 3 și deține un mic magazin în Bolintin. Într-un articol publicat de Gândul acum mulți ani, arbitrul - pe atunci fotbalist la echipa din comună - era numit Mutu din Bolintin.

Un alt membru din grup a vorbit cu Gazeta sub protecția anonimatului.

“Văd că trecutul mă urmărește. Nu pot să dau timpul înapoi și să repar ce am greșit. Am mers în Cipru și ne-am cazat în apartamente Airbnb. Nu am plătit nimic. Bilete de avion, totul fusese deja plătit. Trebuia doar să respectăm instrucțiunile în unele meciuri”, povestește el.

“Ce a trebuit să fac?”

fk liepajamogo ufa 0 0 cipru 2018 posteuca l erghelie c viegas r

Cipru, 2018. FK Liepaja/Mogo - FK Ufa 0-0. Posteucă (stânga), Erghelie și Viegas (dreapta) se pregătesc de meci

“Să anulez un gol, chestii din astea. Îi lăsam pe unii să înscrie atunci când aveam nevoie de un gol. Cred că în vreo două-trei meciuri am făcut chestii nașpa. Au fost multe alte meciuri în care nu a trebuit să facem nimic. Scorul ieșea așa cum trebuia”, spune “arbitrul”.

“De când am mers acolo trăiesc cu teamă. Uneori, visez noaptea că vine poliția peste mine”.

Acest “arbitru” susține că Alin Stoica era creierul rețelei. “El e capul mafiei”. E un rol pe care Stoica îl neagă. 

info5

CITEȘTE ÎN SCURT TIMP PE WWW.GSP.RO NOI DEZVĂLUIRI DESPRE REȚEAUA ARBITRILOR DEGHIZAȚI: CINE SUNT ORGANIZATORII, CE S-A ÎNTÂMPLAT LA UN MECI JUCAT DE CFR CLUJ ȘI DE CE SUNT ȘI ECHIPELE IMPLICATE ÎN REȚEA

VEZI AICI CUM S-A FINALIZAT CAZUL REȚELEI "SECTA"  DIN TÂRGOVIȘTE DEMASCATĂ DE GAZETĂ ÎN 2017

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

ciprianbirtea  •  17 Februarie 2022, 11:44

Ghiciți cine era antrenor la Kuban Krasnodar în 2016! Daniel Vasile Petrescu! Vă spune ceva numele ăsta?

anti.cioban  •  07 Iunie 2019, 14:33

Stucane, nu stiu daca-ti dai seama ca ziaristii care isi castiga painea de pe urma fotbalului ar trebui sa nu doarma noaptea pana ce Clinceni nu este exclusa din liga 1. Sunt 3 aspecte aici : 1. Istoricul relatiilor cu chinezi implicati in mafia pariurilor 2. Implicarea evidenta a clanului becali, cu efecte lesne de banuit in sezonul viitor de Liga 1 si 3 . Audienta ZERO, nici naiba nu se uita la TV la meciurile unei echipe satesti, nu cumpara nimeni ziare sa citeasca despre un meci Clinceni-Voluntari etc etc. Gandeste-te ca maine dispare becali, care va face direct sau indirect vreo 70% din click-urile de pe site. Cu o liga 1 populata de Voluntari, Clinceni samd ati inchide pravalia in 2-3 luni...

ahoe1923  •  19 Noiembrie 2018, 08:48

O rusine totala. E o intreaga mafie in lumea impresariatului.

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase