23 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Raport exploziv: prietenul și colaboratorul șefilor din fotbalul românesc, asociat cu mafia pariurilor din Singapore! El a organizat amicalul dubios Dinamo - Aris 5-0

Gazeta a intrat în posesia unui raport realizat de o organizație internațională anticorupție care-l leagă de mafia asiatică a pariurilor pe organizatorul amicalului dubios Aris - Dinamo 0-5, demascat săptămâna trecută de Gazeta Sporturilor. Agentul de meci e prieten cu toți conducătorii importanți din fotbalul românesc

Articol de
miercuri, 24 ianuarie 17:22

Antonis Antoniou este un agent FIFA de meciuri și de jucători stabilit în România. El a oferit contractul pentru meciurile jucate în Sharjah în luna martie a acestui an. Are conexiuni atât cu Perfect Line Co, compania din Emiratele Arabe Unite care a avut rol de paravan pentru infractorii singaporezi care au pus la cale aranjarea meciurilor, cât și cu Starmaker Limited Egypt, o altă companie-paravan pentru singaporezi folosită în America Centrală”.



Aceasta este o bucată dintr-un raport secret întocmit în 2011 de departamentul de integritate al Centrului Internațional pentru Securitatea Sportului (ICSS).

toni in scm

Antonis Antoniou (în cămașă de jeans) discută cu Ioan Andone, Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan și Marius Stan (mascat de Antoniou). Sursă: GSP

Înainte de a continua, e nevoie de două precizări scurte:

ICSS este o organizație non-profit înființată în 2011 în Doha. Departamentul său de intregritate - care a întocmit raportul citat mai sus - este format din experți criminaliști și condus de Chris Eaton, fost ofițer Interpol și ex-director al departamentului de integritate FIFA.

Meciurile menționate în raport sunt partide amicale internaționale jucate în martie 2011 la un turneu organizat în orășelul Sharjah din Emirate. Una dintre partide, Iordania - Kuweit, a ajuns între timp subiect de carte după ce FIFA a organizat în premieră o operațiune antifraudă în timp real. Avertizată de poliția finlandeză, care a descoperit detaliile planului pe o hârtie aflată într-o cameră de hotel, FIFA a reușit să împiedice aranjamentul în urma unei acțiuni mediatizate de toată presa mondială.

În spatele schemei se afla interlopul Wilson Raj Perumal, un singaporez devenit celebru în toată lumea după ce a fost condamnat la închisoare în Finlanda și Ungaria pentru coordonarea unei rețele de trucare de meciuri.

wilson perumal fire.001

Antonis Antoniou, prietenul fotbalului românesc

Creditat de ICSS cu partea contractuală a meciurilor organizate de grupul lui Perumal, Antonis Antoniou este un cipriot care în ultimul deceniu a organizat cantonamente în Turcia, Austria, Slovenia, Cipru și Spania pentru toate echipele din Liga 1, pentru echipa națională și pentru arbitrii din Comisia Centrală de la FRF.

Fost angajat al departamentului de marketing de la CFR Cluj, el are relații strânse de prietenie cu Mihai Stoica, Cristi Borcea, Iuliu Mureșan, Dan Petrescu, Ioan Becali, precum și cu alți foști sau actuali oameni importanți din fotbalul românesc.

Numele lui Antoniou a revenit în atenție la finele săptămânii trecute după ce amicalul Aris Limassol - Dinamo 0-5, organizat de el în Cipru, s-a terminat cu un scandal imens de trucare de meciuri.

Povestea incredibilă a meciului poate fi citită aici.

Antoniou, Aris și românii, o prietenie ciudată

În ultimii ani, Antonis Antoniou a intermediat transferurile mai multor jucători români la Aris Limassol, echipa bănuită de blat în meciul cu Dinamo. De fapt, potrivit propriilor spuse, o mare parte din lotul clubului cipriot e reprezentată de clienții săi. Surse de la Limassol susțin că impresarul Antoniou lucrează de fapt ca director sportiv la Aris, lucru care contravine regulamentului FIFA.

“Nu e adevărat. Am dus doar jucători acolo. Sunt bun prieten cu patronul Stavros Demosthenous”, neagă Antoniou, într-o discuție cu reporterii Gazetei. Unul dintre cei peste 10 români care au jucat la Aris în ultimul deceniu infirmă, însă, declarația agentului. “Se poartă ca un oficial al clubului, nu ca un angajat”, susține jucătorul, sub protecția anonimatului.

transferuri aris.001

În ultimele zile, Antoniou le-a vorbit jurnaliștilor ciprioți în numele clubul Aris Limassol, anunțând că va acționa în instanță jurnaliștii Gazetei Sporturilor. Finanțatorul Demosthenous a amenințat chiar că ziariștii români care au scris despre amicalul dubios de vinerea trecută vor fi împiedicați să părăsească Ciprul!

Din discuțiile cu mai mulți jucători români legitimați în trecut la Aris, Gazeta a reconstituit portretul unui club condus de interese dubioase. Părerile lor sunt confirmate de fapte:

  • în septembrie 2016, UEFA a alertat federația cipriotă în privința unui meci pierdut suspect de Aris cu 3-0 în fața lui APOEL. În același an, agenția de monitorizare a pariurilor Federbet a inclus trei partide disputate de Aris pe lista meciurilor trucate
  • Patronul Demosthenous este rudă cu finanțatorul de la Ermis, alt club cipriot depunctat în mai 2017 de federația cipriotă pentru participarea în două meciuri trucate!

Cu toate astea, în ultimii 3 ani, echipele românești au făcut coadă pentru a disputa partide amicale cu Aris. Nu mai puțin de cinci amicale au fost organizate în Cipru sau în România, toate fiind contractate de Antonis Antoniou.

De ce continuă echipele din România să joace împotriva unui club inclus oficial de UEFA pe lista neagră?

amicale aris.001

De ce merg echipele din Liga 1 în cantonamente organizate de un agent trecut pe lista neagră de o organizație specializată în combaterea criminalității în sport?

Mirajul întârzierii plăților

Contactat de Gazetă, președintele lui Dinamo, Alexandru David, apără alegerea clubului: “Colaborăm cu acest agent datorită raportului calitate preț. E un băiat care mai colaborează și cu Astra și CFR. Nu am avut niciodată suspiciuni, dar dacă e adevărat că este într-o bază de date ne rezervăm dreptul de a nu mai apela la serviciile lui”.

toni demosthenous slovenia 2016
2016. Slovenia. Antonis Antoniou asistă la un amical al lui Dinamo cu o echipă din Georgia. Un rând mai jos se află patronul lui Aris, Stavros Demosthenous

Dinamo întreține relația cu agentul cipriot prin intermediul secretarului general al clubului, Bogdan Bălănescu, un apropiat al vechilor conducători Nicolae Badea și Cristian Borcea. Neoficial, echipa din Ștefan cel Mare continuă să lucreze cu Antonis Antoniou pentru că acesta acceptă întârzieri și reeșalonări ale plăților, chiar dacă agentul cipriotul susține că din această cauză a fost înșelat în repetate rânduri de patronii din Liga 1.

65.000 €este, potrivit lui Antoniou, suma pe care George Becali a uitat să i-o plătească pentru un cantonament prelungit efectuat de Steaua în Austria, în urma colaborării dintre cipriot și bunul său prieten, Mihai Stoica. Cazul a devenit public în 2010

Agent de meciuri la rândul său, Mircea Sandu spune că păsuirea cluburilor la plata cantonamentelor dă naștere la suspiciuni. “Dacă păsuiește, ridică semne de întrebare. Vă dau un exemplu. Eu găsisem niște oferte foarte bune de cantonament în Italia, Austria și Slovenia, dar nimeni din România nu a vrut să facă cu noi”.

Cluburile din România nu vor să meargă în cantonamente cu firma fostului președinte FRF, deși ofertele sunt aparent apropiate.

antalya tatal paszkany

Antalya. Antonis Antoniou (indicat de săgeată), alături de Iuliu Mureșan și de tatăl lui Arpad Paszkany. În spate se află Marin Condescu. Sursă: GSP

Ele apelează la Antonis Antoniou, Anatoli Șarpe și Cristi Voicu, o rudă a lui Laurențiu Reghecampf, trei agenți care în ultimii ani au organizat meciuri amicale anchetate ulterior de autoritățile din România și Singapore!

Afaceri cu oameni de fotbal și cu fratele lui David Moyes

Inițial, Mircea Sandu a declarat că nu știe cine este Antoniou. După ce a văzut o poză, și-a amintit că “am mers cu el în cantonament în Antalya, dar s-a ocupat Ovidiu Costeșin (n.red - directorul sportiv al FRF în mandatul lui Pițurcă) de tot”.

Conform informațiilor deținute de Gazetă, o nepoată de-ale lui Mircea Sandu a fost directorul unei agenții de turism deținută de Ioan Horoba, fostul președinte de la Gloria Bistrița și Gaz Metan. Firma Wens Tours trimitea cluburile și lotul de arbitrii CCA în cantonamente chiar prin Antonis Antoniou, lucru recunoscut de cipriot!

2011 austria

Imagine surprinsă în Austria. Antonis Antoniou stă alături de Victor Pițurcă, pe atunci selecționerul României, și de Dan Petrescu, atunci antrenor la Kuban. Sursă: GSP

Mai mult, Antoniou și fiul lui Horoba, Horațiu, au fost coacționari în firma Allstars Football SRL, reziliată în 2015.

În Avant Sport SRL, o altă firmă închisă între timp, cipriotul i-a avut ca asociați pe Mihai Neguț - fost partner de afaceri și prieten apropiat cu Gică Popescu și Gică Hagi - și pe fostul conducător de la Dinamo, Steaua, Poli Timișoara sau ASA Târgu Mureș, Daniel Stanciu.

Lista persoanelor importante care au fost asociate în afaceri cu Antoniou mai conține un nume surprinzător: Kenneth “Kenny” Moyes, fratele-impresar al fostului manager de la Manchester United, David Moyes.

dinamo korona kielce 2014 toni

Antonis Antoniou în cantonamentul Stelei din Spania, alături de Narcis Răducan, Mihai Stoica și Marius Ianuli. Deseori, MM Stoica s-a lăudat apropiaților că are o relație apropiată cu Kenny Moyes. Sursă: GSP

Cei doi au fost administratorii firmei scoțiene Libero SPX Limited, aflată acum în lichidare.

Nici Moyes nu este scutit de controverse.

Acum trei luni, Fiscul britanic i-a interzis fratelui antrenorului de la West Ham să mai activeze într-o firmă după ce Moyes a scos 300.000 de lire din companie, evitând plata taxelor!

Conform unui insider GSP, Kenny Moyes și Antoniou nu mai au acces nici în Turcia: “Au dat o țeapă de peste 300.000 de euro firmei Enda, una dintre cele mai mari companii care organizează meciurile din Turcia”.

Antoniou neagă orice datorie față de firma Enda, dar recunoaște că nu mai lucrează în Antalya.

Arbitrii deghizați au fost la meciurile lui Antoniou

După ieșirea de pe piața turcă, agentul - asociat de ICSS cu mafia pariurilor - a rămas în portofoliu cu trei cluburi mari, Dinamo, CFR Cluj și Astra, cărora le organizează cantonamente și meciuri în Cipru, Slovenia sau Spania. Contractele se fac prin firma sa, World Soccer Events Limited, înregistrată în Anglia și Cipru.

dan petrescu toni 

Antonis Antoniou și Dan Petrescu râd în autocarul lui Kuban, după aterizarea pe aeroportul din Cluj. Sursă: GSP

Iarna trecută, trei partide organizate de Antoniou au intrat în atenția poliției române după ce Gazeta a descoperit că arbitrii partidelor suspecte jucate de CFR și Astra erau români din Târgoviște care se dădeau drept turci, sloveni sau bulgari. Capul rețelei arbitrilor, Dan Petre, făcuse o vizită de 4 zile în Singapore cu scurt timp înainte de plecarea în cantonament.

Cipriotul Antonis Antoniou s-a apărat, negând faptul că arbitrii sunt români. Spusele sale s-au dovedit ulterior neadevărate.

Agent rus: “Antoniou a plătit arbitrii pentru rezultat”

Antoniou neagă și veridicitatea informației din raportul ICSS, care-l asociază cu mafia pariurilor din Singapore: “Nu am organizat eu acele meciuri, nu cunosc niciuna dintre firmele respective. Am călcat prima dată în Emirate acum un an. Nu am legături cu Singapore, nu truchez meciuri. Am trei copii, am familie, nu pot fi asociat așa cu niște lucruri pe care nu le-am făcut”.

alx2467 cristi borcea nervos antonis 2012 turcia

Cristi Borcea și Antonis Antoniou, într-o discuție purtată în Antalya. Sursă: GSP

Între timp, Gazeta mai publică astăzi o mărturie care-l asociază pe Antoniou cu jocuri suspecte. Contactată de ziariștii români pentru a discuta despre cantonamentele din Cipru, agentul rus de meciuri Irina Polianskaia a avut o reacție neașteptată:

“Am văzut ce s-a întâmplat în Cipru în 2016 cu echipa mea, Kuban, contra Astrei și la alte meciuri. Am fost foarte furioasă. Știu că un tip din România, Antonio, a plătit niște banii către doi arbitri pentru a obține rezultatul pe care îl dorea! De care are nevoie. Nu e o informație oficială, dar eu și mai multe persoane știm”.

01 2
Prima pagină din Gazetă, pe 27 ianuarie 2017, după descoperirea rețelei de arbitri deghizați. Trei dintre meciurile arbitrate au fost organizate de Antoniou

Rusoaica se referă la amicalul Kuban - Astra 1-2, disputat în iarna lui 2016. Arbitrii meciului organizat de Antonis Antoniou și de Irina Polianskaia au acordat două penaltyuri și un cartonaș roșu pentru fundașul Geraldo.

Informată că Antonis Antoniou a organizat un an mai târziu alte 3 meciuri cu arbitri români deghizați, Polianskaia a început să râdă: “Nu pot să cred! Atunci e foarte ciudat”.

Cipriotul Antoniou a replicat: “Nu e adevărat că eu am adus arbitri la Kuban - Astra. Ei au fost aduși de cei de la baza din Larnaca unde s-a jucat. Am adus doar Astra la meci”.

La fel ca Dinamo, Astra este unul dintre clienții fideli lui Antonis Antoniou. Zilele trecute, campioana din 2016 a jucat un amical cu divizionara secundă din Cipru, Karmiotissa (2-0), echipă pe care a întâlnit-o și acum două ierni. Pe teren s-a aflat și atacantul Savvas Kyprou, personajul dubios care peste 3 zile a fost surprins de Gazetă la amicalul Aris - Dinamo 0-5 în timp ce a coborât din tribună și a mers în spatele porții cipriote, consultând în permanență două telefoane.

kyprou colaj

La câteva minute după ce Kyprou a discutat cu antrenorul de portari al lui Aris - aflat și el în spatele porții - a început ploaia dinamovistă de goluri de care portarul advers s-a ferit la modul propriu!

Relația românilor cu acest mic club Karmiotissa a fost întărită de CFR Cluj anul trecut și va fi cimentată joi, 25 ianuarie 2018, de Dinamo, care va juca și ea un meci amical.

Toate jocurile sunt organizate de același Antoniou.

În final, un fapt divers. Karmiotissa a fost amendată anul trecut cu 50.000 de euro, după ce UEFA a informat federația cipriotă că meciul Karmiotissa - AEZ Larnaka 1-6 are toate semnalmentele unei partide trucate!

Dani Coman, președintele Astrei, nu a răspuns apelurilor și mesajelor trimise de reporterii Gazetei. 

VEZI ŞI: 

  1. INVESTIGAȚIE GSP Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!x
  2. Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul
  3.  Arbitrul român care s-a dat sloven și turc a fost luna trecută în Singapore! Sume incredibile scoase după fiecare meci » Polonezii: "Bizar, grotesc"
  4. EXCLUSIV I-am găsit! Ei sunt blatiștii din meciul lui Dinamo! Punct cu punct: cum a arătat schema aranjamentului și cine sunt personajele ciudate de lângă teren

Comentarii (23 ) Adaugă comentariu

ang3ldev1l  •  03 Martie 2018, 23:44

@fangigi plange *** ca nus crie despre durearea ta FCSB@

haideusicfr  •  25 Ianuarie 2018, 12:01

Ati luat-o rau pe aratura.

khal_37  •  24 Ianuarie 2018, 23:34

Normal ca cei de la dinamo sunt nevinovati, la fel ca si in cazul mortii lui Ekeng.

Vezi toate comentariile (23)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase