Articol de Costin Ștucan, EIC, Michael Bird (The Black Sea)
marti, 06 decembrie 16:51
Din cuprins |
Balotelli, două milioane pe sezon dacă e cuminte |
Amendă pentru pantofii purtați în cabinetul medical |
Irakianul care nu trebuia să-i convingă pe alții să plece |
Van der Vaart, interzis la ghete roșii în tricoul lui Betis |
Nastasic, clauză medicală pentru ghetele Adidas |
Lloris, primă de 3.500 de lire pentru înfrângere |
Salariul lui Herrera la United se micșorează |
Firmino și clauza anti-Arsenal |
Pe lângă dovezi că personaje importante din fotbal fentează taxele sau că agenți importanți primesc comisioane obscen de mari, cele 18,6 milioane de documente din baza de data Football Leaks oferă și o perspectivă asupra contractelor din fotbal. Iar contractele sunt pline clauze bizare.
Pe 25 august 2014, când a semnat pentru Liverpool, atacantul italian Mario Balotelli a primit un contract în valoare de 85.000 de lire sterline pe săptămână.
Ca și cum suma nu era suficient de mare, SuperMario a beneficiat și de un bonus de 150.000 de lire sterline pentru fiecare cinci meciuri începute ca titular, plus 5.000 de lire pentru fiecare gol. Mai mult, alte 500.000 de lire îi intrau în buzunar dacă era ieșea golgeter în Premier League.
Dar Balotelli a venit în Anglia cu reputația unui fotbalist capricios, care poate dinamita imaginea clubului în orice moment.
Iar Liverpool a vrut să se pună la adăpost, într-un mod care sună bizar.
Se cheamă “clauze de bună conduită”, numerele 8.3.8. și 8.3.9.:
“Dacă pe durata contractului se comportă într-o manieră potrivită pentru un jucător de la FC Liverpool, iar comportamentul său standard va fi într-un mod rezonabil acela așteptat de la un jucător al clubului FC Liverpool”, Balotelli primește un milion de lire sterline la finalul fiecărui sezon.
Mario Balotelli, abținându-se să sară asupra lui Necip Uysal de la Beșiktaș. Sursă: GettyImages
Dar asta nu e tot.
“Dacă nu este eliminat de pe teren în mai mult de trei rânduri pentru conduită violentă, scuiparea unui adversar, folosirea de limbaj abuziv, insultător și agresiv și/sau gesturi și/sau proteste verbale sau proteste prin gesturi”, Balotelli primește alt milion de lire pe sezon.
În 16 apariții pentru Liverpool între 2014 și 2015, Balotelli a marcat un singur gol.
Nu a fost eliminat niciodată.
Clubul austriac FK Austria Viena tratează în mod științific problema timpului petrecut de jucătorii săi la petreceri. În contractul cu atacantul său Tobi Olarenwaju “Larry” Ayobami Kayode, se scrie:
“Fiecare jucător are dreptul să iasă în oraș fără nicio limită în seara în care are loc meciul și în seara următoare. În timpul așa numitelor “săptămâni englezești” (expresia germană pentru săptămânile cu meciuri care au loc între zilele de luni și joi), ieșitul în oraș este permis doar în seara meciului, până la ora 3 dimineața”.
Kayode râde, dar nu e râsul lui. Nu poate intra încălțat în cabinetul medical. Sursă: GettyImages
Dacă jucătorii vor să mănânce o pizza după meci, ghinion!
În cantonament, “nicio comandă de mâncare nu poate fi făcută în încăpere”.
Pentru a se face mai bine înțeleși, conducătorii clubului au pus un semn de exclamare la final: “no room service!”.
Austria Viena a interzis folosirea telefoanelor mobile în vestiar, la masă și în timpul tratamentului medical. Nici măcar punerea telefoanelor pe modul “silențios” nu este permisă. Folosirea celulalelor pe drum spre stadion în ziua de meci nu este permisă.
Amenzile pentru încălcarea acestor reguli sunt diferite. Folosirea telefonului în autobuz înseamnă o amendă de 100 de euro, primirea unui cartonaș galben pentru insulte sau gesturi peiorative: 500 de euro. Întârziere de la antrenament: 100 de euro, fiecare cinci minute.
Dacă jucătorul poartă încălțări în zona medicală, este amendat.
În schimb, se pare că fumatul este interzis doar “la evenimentele publice” și “în autobuz”.
Când fundașul stânga irakian Ali Adnan Kadhim Al-Tameem s-a transferat de la Bagdad FC la clubul turc Rizespor, noii săi șefi erau speriați de gândul că fotbalistul i-ar putea convinge pe colegii săi să se transfere de la club și să-i reprezinte la acele tranzacții:
Clauza J spune:
"Jucătorul nu trebuie să convingă pe alt/alți jucători/jucători angajați de Club să-și părăsească Slujba sau să se transfere la alt club sau să acționeze ca agent în aceste scopuri”.
Mijlocașul ofensiv olandez Rafael Van der Vaat, atunci în vârstă de 32 de ani, s-a transferat în iunie 2015 de la Hamburger SV la echipa spaniolă Betis Sevilla.
Betis are culorile alb-verde, marea rivală din oraș, FC Sevilla, alb și roșu.
Rafael Van der Vaart, în roșu. Dar nu la Betis, ci la Hamburg, unde avea voie. Sursă: GettyImages
Prin contract, lui Van der Vaart i s-a permis să poarte orice marcă de gheată de fotbal, cu o singură condiție: să nu fie de culoare roșie.
Olandezul a fost obligat să susțină financiar jucătorii retrași de la Betis. În articolul 6 din această clauză, “procentajul dintr-un transfer viitor”, un paragraf include o plată “voluntară” către Fundacion Real Betis Balompie și Asociația Veteranilor Betis.
Schalke 04 Gelsenkirchen i-a cerut fundașului său sârb Matija Nastasic în contractul început în 2015 să poarte numai produse Adidas, sponsorul oficial al clubului german.
Nastasic și ghetele Nike. Adidas știe, probabil, că sârbul are probleme medicale. Sursă: GettyImages
“Dacă jucătorul dovedește clubului Schalke 04 că nu poate purta ghete Adidas din motive medicale, poate purta încălțări produse de alt brand. De îndată ce această dovadă nu mai este oferită, jucătorul va juca și se va antrena cu ghete Adidas”, se scrie în contract.
În toate pozele de joc de la Schalke, sârbul poartă, însă, ghete Nike, semn că această clauză este una falsă, făcută special pentru a oferi o explicație sponsorului Adidas.
Nastasic are contract cu Nike.
Clubul englez Tottenham Hotspur are un mod ciudat de a-și motiva financiar jucătorii.
Lloris este bătut, Tottenham e pe punctul de a pierde. Dar Lloris oricum câștigă. Sursă: GettyImages
Portarul francez, Hugo Lloris, va fi plătit cu 7.000 de lire sterline pentru fiecare apariție printre titulari în meciurile primei echipe, dacă Tottenham câștigă meciul. Dacă Tottenham face egal sau pierde un meci competițional, iar jucătorul se numără printre titulari, atunci jucătorul va fi plătit cu 3.500 de lire sterline.
În mod normal, contractele jucătorilor cresc pe măsură ce petrec mai mult timp la un club, acolo unde trebuie să demonstreze loialitate, spirit de echipă, perseverență și maturitate.
Dar în cazul mijlocașului spaniol Ander Herrera și a contractului său cu Manchester United, lucrurile stau exact pe dos.
Începând cu 1 iulie 2014 până pe 20 iunie 2015, salariul său este de 3,536 milioane de lire. Apoi scade în următorul sezon la 2,652 de lire și în al treilea an ajunge la 2,34 de milioane de lire.
Dacă ești Arsenal și vrei să-l cumpere pe mijlocașul ofensiv brazilian Roberto Firmino de la Liverpool și ai un miliard de euro, sumă pe care vrei să o plătești doar pentru acest jucător, atunci nu ai noroc.
Când a semnat cu Liverpool pe 1 iulie 2015, Roberto Firmino, atunci în vârstă de 23 de ani, a primit o clauză de reziliere. Poate fi activată cu doi ani înainte de finalul contractului. “Dacă clubul interesat plătește cel puțin 98 de milioane de euro și clubul interesat nu este Arsenal”.
Clauza anti-Arsenal are o singură explicație. În vara lui 2013, Arsenal a vrut să-l cumpere pe Luis Suarez, făcând o ofertă cu o liră mai mult decât prezumtiva clauză de reziliere de 40 de milioane de lire sterline. Patronul lui Liverpool, John W. Henry, a făcut bășcălie de londonezi: “Oare ce fumează ei, acolo, pe Emirates?”.
Suarez a fost vândut un an mai târziu la Barcelona.
rikiriki365 • 07 Decembrie 2016, 08:17
ce comentarii.... felicitari pentru articole!
titelb • 06 Decembrie 2016, 18:48
Postat de omidiu pe 06 Decembrie 2016, 18:37
Stiucan ridica gsp-ul pe noi culmi ale penibilului.
Ce aveti cu Stiucan? A primit si el o sponsorizare pentru articol..
omidiu • 06 Decembrie 2016, 18:37
Stiucan ridica gsp-ul pe noi culmi ale penibilului.