12 comentarii. Scrie și tu!

Cine este de fapt românul desemnat de Forbes “cel mai puternic impresar din lume”. Misterul din Bahnstrasse 17: datorii la ANAF, acuze de "furt", site-uri și jucători evaporați

Investigația Gazetei scoate la iveală detalii incredibile din activitatea lui Constantin Dumitrașcu. Informați, jurnaliștii de la Forbes admit că topul a fost făcut superficial

Articol de
vineri, 29 septembrie 09:38

Din cuprins
Șapte agenți români vorbesc despre Constantin Dumitrașcu. Niciunul nu l-a văzut vreodată la față
În baza de date Football Leaks, colaboratorii lui Dumitrașcu sunt prinși oferind jucători chiar impresarilor oficiali ai jucătorilor respectivi
După apariția topului, site-ul Transfermarkt a eliminat complet firma manageriată de Dumitrașcu
Gazeta a descoperit că la adresa Mondial Sport Management funcționează de fapt un restaurant
Forbes admite că a făcut topul superficial și spune că-l va rectifica în 2018

“Nu poți să fii niciodată sigur că va fi mai bine când va fi altfel, dar cu siguranță trebuie să fie altfel dacă ne dorim asta mai bine”. Cu acest aforism în engleză al omului de știință Georg Christoph Lichtenberg se încheie fiecare email trimis de impresarul român Constantin Dumitrașcu sau de colaboratorii săi de la firma germano-franceză Mondial Sport Management & Consulting.



Baza de date Football Leaks, cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului mondial, conține 23 de rezultate la căutarea numelui “Constantin Dumitrașcu”. Toate sunt emailuri, trimise de sau în numele agentului la diverse cluburi medii din Europa sau la agenții de impresariat cărora li se propun fotbaliști obișnuiți.

Nimic spectaculos, nicio vedetă oferită, dar lucrurile arată altfel, ca-n aforismul preferat de Dumitrașcu, în “Topul celor mai puternici impresari din sport în 2017”, realizat de Forbes și dat publicității luni, 25 septembrie.

Mai tare ca Mendes și Raiola

Conform datelor prezentate de revista americană și preluate imediat de toate publicațiile importante din lume, Constantin Dumitrașcu este cel mai influent agent din fotbalul mondial și al doilea din sportul mondial! Unitatea de măsură o reprezintă comisioanele încasate și volumul tranzacțiilor realizate până la data de 25 septembrie 2017.

Românul ar fi primit prin firma sa comisioane însumate de 107,8 milioane de dolari, iar volumul transferurilor realizate ar fi de 1,1 miliarde dolari!

Sumele amețitoare eclipsează performanțele de afaceri ale unor impresari celebri precum Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo (comisioane de 76,92 milioane de dolari), Jonathan Barnett (53,4 milioane de dolari) sau Mino Raiola, agentul lui Lukaku, Pogba și Ibrahimovici (43,47 milioane de dolari).

Pe baza acestor date, firma unde Dumitrașcu figurează ca director, Mondial Sport Management, este plasată de Forbes pe locul 7 în topul celor mai puternice agenții de impresariat din lume, prima dedicată exclusiv fotbalului!

Forbes îi face și o descriere succintă lui Dumitrașcu:

“Preferă o abordare de business pentru a se ocupa de bunăstarea clienților săi. Cluburile tind să prefere negociatorii tăcuți precum Dumitrașcu, iar influența lui este deja imensă. Cu contractele jucătorilor săi trecând de un miliard de dolari, Dumitrașcu este pregătit să-și păstreze poziția de agent mondial de top”.

Conform Forbes, românul are 87 de clienți sub contract. Printre ei, nume grele precum Cavani (PSG), Coutinho (Liverpool), Nemanja Matic (Manchester United), Dimitri Payet (Marseille) sau N’Golo Kante (Chelsea).


Misteriosul domn Dumitrașcu

În ciuda cifrelor copleșitoare, Constantin Dumitrașcu rămâne o mare necunoscută! Motorul exhaustiv de căutare Google oferă extrem de puține informații despre românul născut la București pe 12 martie 1958 (potrivit datelor de la Registrul Comerțului din România) sau pe 12 martie 1953 (conform datelor de la instituția similară din Germania).

Gazeta a încercat să afle detalii despre bărbatul trecut de 50 de ani care afișează pe pagina sa de Facebook un zâmbet ușor trist, ascuns mai mereu după o pereche de ochelari, de unde și asemănarea cu Bill Gates făcută de italienii de la Tuttosport.

constantin dumitracu 3

Constantin Dumitrașcu, în biroul său, alături de un televizor pe care sunt imagini dintr-un meci de fotbal. Sursă: Facebook

Reporterii au contactat șapte foști sau actuali impresari români racordați în lumea controversată a agenților sportivi și i-au întrebat: “Cine este Constantin Dumitrașcu și ce știți despre el?”.

Niciunul dintre cei care au acceptat să vorbească nu l-a întâlnit față în față pe liderul topului Forbes. Ei consideră asta drept o ciudățenie.

”Am o părere foarte bună despre agenţii de jucători din România. Sunt nişte oameni isteţi şi inventivi, dar nu colaborez cu nici un agent din ţară”
Constantin Dumitrașcu, 2012, pentru Libertatea

Într-un interviu pentru Libertatea de acum 5 ani, Constantin Dumitrașcu spunea că a încercat să-l transfere fără succes - “nu din vina mea”, susținea el - pe Marius Niculae în Rusia. Proaspăt impresar, Niculae își amintește: “Am vorbit de două-trei ori cu el, prin 2005, parcă, dar bătea câmpii. Nu mai aveam contract cu Giovanni și mă sunau toți impresarii. Îmi spunea că are relații, că face, că drege, cum fac toți. Nu s-a făcut nimic”.

Fost impresar și actual președinte la CSU Craiova, Marcel Popescu, a vorbit și el “de trei-patru ori” cu Dumitrașcu: “Am văzut și eu topul Forbes și mă surprinde, dar dacă sunt facturi, contracte în spate, atunci e în regulă. Totuși, nu cred să aibă puterea asta. Nu are cum să fie peste Mendes sau Zahavi”.

De la Londra, Florin Manea - agentul român apropiat de influentul și controversatul peruan Pablo Betancour, la rândul său prieten și partner de proiecte cu Mino Raiola - are o teorie în privința lui Dumitrașcu. În lumea fotbalului în care agenții se folosesc unii de relațiile altora, misteriosul Dumitrașcu ar fi un paravan: “Nu știu cine e! N-am auzit în viața mea de el în lumea noastră. Cred că e asociat la o firmă mare, dar nu cred că sunt jucătorii lui. Am întrebat și eu de el, dar nimeni nu-l cunoaște. Cred că e pus acolo și alții fac cărțile”.

Nici Florin Iacob - un impresar cu mai bine de două decenii de activitate - nu-l cunoaște pe cel mai puternic agent din lume: “Am stat și eu la masă cu Jorge Mendes, dar nu m-a întrebat nimeni niciodată de Dumitrașcu. Nu am auzit niciodată despre el”.

Nicio poză cu jucători

Un alt impresar - care nu a dorit să-și divulge identitatea și pe care Gazeta îl numește “agentul B” - are puțin mai multe date despre Dumitrașcu: “Pare un tip ok, cultivat, e avocat de profesie. Am avut câteva discuții cu el, dar m-a surprins că mă ruga pe mine să-i facă niște conexiuni cu oameni importanți din fotbalul mondial”.

Aceeași experință a avut-o și Dragoș Boboc, impresarul care l-a dus pe Rotariu în Belgia: “Am vorbit o dată cu el pe Facebook, dar m-a direcționat spre o secretară din Cluj. Mi-a trimis secretara un mail în care mi-a cerut să-i fac un Excel cu toate contactele mele din fotbal și apoi să discutăm ce putem să transferăm. Când am văzut asta, i-am spus Ciao”.

Secretara se numește Diana Faran și apare în documentele din Football Leaks. În unele emailuri, se semnează Diana Miclăuș, dar numărul de telefon de Germania oferit de ea e mereu același. Gazeta l-a apelat, însă numărul nu mai este valabil.

Marcel Popescu și alți trei foști sau actuali agenți invocă problema imaginii lui Dumitrașcu: “Nu există nicio o poză cu el la prezentarea unui jucător. Nu există un club mare care să nu aducă avocatul sau agentul unui jucător mare la semnarea unui contract important”.

Gazeta a verificat albumul foto de pe contul de Facebook al lui Dumitrașcu și baza de date a celebrei agenții britanice de fotografie Getty Images.

Pe Facebook, Dumitrașcu apare mereu singur în poze, în timp ce pe site-ul Getty pur și simplu nu există! În comparație, Jorge Mendes e prins în 265 de ipostaze, iar Pini Zahavi - un agent influent extrem de discret în privința aparițiilor publice - e surprins în 17 imagini, majoritatea de la prezentarea clientului său, Neymar, la Paris Saint Germain.

Zona foto nu e cea mai importantă, dar nu e singura absență din cariera lui Dumitrașcu.

Dispariția de pe Transfermarkt

Până de curând, site-ul Transfermarkt prezenta o listă incredibilă cu jucători impresariați de Mondial Sport Management, firma condusă de Dumitrașcu. Cavani, Coutinho și Lloris erau doar câteva nume. După apariția topului Forbes, reporterii au verificat din nou lista, dar au descoperit că numele companiei a dispărut cu totul din baza de date a deja celebrului site german!

La rubrica impresar, Cavani, Lloris sau Coutinho au specificația “neclarificat”!

screen shot 2017 09 29 at 10.02.05

Site-ul Transfermarkt, profilul lui Cavani. Numele agenției lui Dumitrașcu a dispărut

Explică “agentul B”: “Datele de pe Transfermarkt nu sunt sigure. Jumătate din ce apare e fals. Probabil, agenții adevărați ai jucătorilor au plătit avocați, costă 500 de euro să deschizi un caz, iar Transfermarkt e obligată să retragă numele agenților până la clarificarea situației”.

Teoria “agentului B” e deocamdată doar o speculație.

”Sincer, nu îmi mai aduc aminte care a fost primul jucător pe care l-am reprezentat, deci n-a fost unul renumit. Cred că a fost african"
Constantin Dumitrașcu, 2012, pentru Libertatea

O alta speculație îi aparține unui alt agent semnificativ din România care a vorbit sub protecția anonimatului. “Din ce știu, Dumitrașcu a plecat din România prin anii ’80, parcă a fost boxer. După Revoluție, a stat prin preajma lui Ioan Becali în Germania, atârna pe lângă el. E un tip care aburește mult. Înțeleg că ar fi avut și niște probleme cu legea, cu niște firme fictive. Se laudă, dar dacă îl găsești oficial undeva, eu mă spânzur”

Vid în documente. Dumitrașcu nu răspunde

Gazeta a verificat portalurile tribunalelor din Frankfurt și Offenbach, două orașe oferite de Dumitrașcu drept reședințe, și nu a găsit niciun dosar actual legat de numele impresarului.

În același timp, ziariștii au accesat baza de date Football Leaks. Printre cele 18,6 milioane de documente scurse din contabilitatea și căsuțele de email ale cluburilor, avocaților și impresarilor de top din lume nu există nicio dovadă că Dumitrașcu este agentul fotbaliștilor invocați de Forbes! Din contră, în numele lui Cavani, Coutinho, Matici, Kante sau Lloris discută mereu alți impresari și avocați.

"Nu e greu să fii agentul unor vedete ca Lisandro Lopez, Cavani, Llorente sau Ramires, dar este mult mai uşor decât să fii agentul unui jucător mai slab" Constantin Dumitrașcu, 2012, pentru Libertatea

În plus, în contabilitatea unor cluburi mari nu există niciun contract și nicio mențiune legată de vreo plată făcută către Dumitrașcu sau firma sa, în timp ce Mendes, Zahavi sau Raiola sunt omniprezenți în documentele Excel aflate din abundență în Football Leaks.

Care e explicația acestui vid informațional? Este Dumitrașcu un agent fantomă cu trecut întunecat?

“În anul 1991 am devenit activ în acest domeniu, lucrând în parteneriat cu o mare agenție. Licența am luat-o în 1994, plătind o garanție bancară de 250.000 de mărci”
Constantin Dumitrașcu, 2012, pentru Libertatea

Gazeta l-a contactat, dar impresarul nu a răspuns pe niciunul dintre numerele de telefon aflate în baza de date Football Leaks sau pe cele obținute din lumea fotbalului. Deși a acceptat cererea de prietenie pe Facebook, agentul a ignorat mesajele.

Nici colaboratorii săi din baza de date Football Leaks nu au putut fi contactați. Potrivit unor informații publicate în Italia, Gianluca Cioffi, Manuel Pires și Tasos Pantechis l-au părăsit pe Dumitrașcu, din cauza unor nereguli nemenționate, și au înființat Eoxxon Sport Management, o agenție modestă.

Nimeni a putut să explice nici motivul pentru care agenția MSM, condusă de cel mai puternic impresar din lume, nu mai are un site oficial de internet. Activ într-o perioadă, domeniul www.mondialsportmanagement.com “este momentan în construcție”, exact într-un moment în care Dumitrașcu a ajuns, potrivit Forbes, în top!

screen shot 2017 09 29 at 01.15.24

Site-ul agenției lui Dumitrașcu este în lucru. Acum câteva luni, funcționa perfect

Lista ciudățeniilor continuă.

Deși este considerată în America drept a șaptea cea mai puternică agenție de impresariat din lume, MSM are o pagină oficială de Facebook cu doar 6515 de urmăritori și 105 recenzii, majoritatea de 5 stele. Cele mai multe sunt postate de femei de toate vârstele din întreaga lume, chiar dacă obiectul de activitate al agenției este un sport rezervat aproape în exclusivitate bărbaților.

Lumea lui Dumitrașcu e plină de paradoxuri.

Jucători oferiți propriilor agenți

În februarie 2012, în singurul interviu acordat vreodată unui jurnalist, agentul vorbea pentru Libertatea cu dezgust față de fotbalul românesc, căpătat în urma unei țepe primite la transferul lui Jeremie N’Jock la Universitatea Craiova: “Sunt plecat de 25 de ani. Nu vreau să am nicio legătură cu fotbalul românesc. Nu vreau să am niciun jucător român sub contract”.

În ciuda declarației categorice, agentul scârbit de fotbalul românesc a încercat în ultimii ani să obțină semnături și mandate pentru mai mulți jucători români de nivel mediu și a trimis mailuri cu propuneri de colaborare celor mai importate cluburi din Liga 1.

Gazeta a intrat în posesia unui mandat, expediat de Dumitrașcu spre semnare acum câteva luni.

mandat rezumat

Mandatul trimis de Dumitrașcu. Adresa este extrem de importantă

Fotbalistul român vizat l-a refuzat.

“Dumitrașcu vine și cere mandate pentru 15 cluburi. În lumea impresarilor, asta arată clar că nu are de fapt niciun club interesat de jucător. Lucrurile funcționează așa. Impresarii cer deseori un mandat pentru a negocia pentru un jucător aflat sub contract cu un alt agent. Dacă tranzacția iese, agenții își împart comisionul. Sunt, însă, mulți impresari care cer mandate, le sunt semnate, apoi folosesc acele mandate doar pentru a pretinde că ei sunt impresarii jucătorului, fără a face vreun transfer. Eu am pățit asta cu mai mulți jucători”, spune “agentul B”.

O confirmare vine din baza de date Football Leaks. Gazeta a descoperit un schimb de emailuri purtat în iulie 2014 între Ricardo Costa, colaboratorul portughez al lui Dumitrașcu de la minora companie Superior Sports, și Oscar Ribot, PR la importanta și controversata agenție Doyen Sports.

Costa le propunea celor de la Doyen o colaborare, însă Ribot a observat că printre jucătorii vehiculați se numărau Kondogbia și Guilavogui. “Sunt fotbaliști pe care “îi știm” foarte bine”, a răspuns Ribot.

Cei doi fotbaliști lucrau cu Doyen, dar erau oferiți acum lui Doyen din exterior de Dumitrașcu și partenerii săi!

“Sunt jucători pe care domnul Dumitrașcu îi reprezintă, potrivit datelor furnizate de agenția sa”, s-a apărat Costa.

“Trebuie să aveți grijă când anunțați jucători pentru care agenții lor oficiali nu v-au mandatat. În ultimii ani, mai multe companii au fost date în judecată și puse să plătească din cauza asta”, a fost sfatul lui Ribot care a refuzat într-un final colaborarea.

E un exemplu din lumea în care Forbes l-a plasat pe Dumitrașcu în vârful lanțului trofic.

Datorie la statul român

Alte informații despre misteriosul român și firma sa vin din registrele comerțului din trei țări: Franța, Germania și România!

În Franța, compania Mondial Sport Management & Consulting îl are ca manager pe Dumitrașcu, dar agentul deține același rol și într-o firmă de imobiliare, Groupement Foncier Agricole (GFA) du Haras du Boele, cu un capital social de 15.000 de euro.

GFA este menționată într-un dosar finalizat în 2012 de Curtea Supremă din Argentan, Franța. Un cetățean rezident în Franța și Germania, numit în încheierea ședinței doar ca “Domnul Z”, a fost obligat să plătească taxe mai mari după ce Fiscul francez a constatat că tranzacția prin care respectivul cetățean cumpărase 100 de acțiuni la GFA se baza pe o subevaluare a activelor firmei (un castel, un parc, clădiri auxiliare și o pășune), de la 2 milioane la un milion de euro!

Deși e rezident în Franța și Germania și e managerul GFA, nu există nicio dovadă că Dumitrașcu este “domnul Z”. El a postat totuși imagini cu castelul din Boele, lăsând impresia că i-ar aparține. Într-una dintre imagini, românul lucrează în curtea castelului alături de bărbați care par fi angajații domeniului.

dumitrascu castel

Constantin Dumitrașcu, pe terenul de tenis al castelului, alături de muncitorii de pe domeniului din Boele. Sursă: Facebook

Numele său - legat de o adresă din orașul german Offenbach - apare în două firme din România, ambele radiate. Una dintre ele, Constant Bau SRL, a dispărut acum 12 ani, dar - conform datelor oficiale de la Registrul Comerțului - are în continuare datorii la bugetul de stat de 258.309 lei, iar suma crește anual prin acumularea penalităților.

Agentul creditat de Forbes cu încasări de peste o sută de milioane de dolari din comisioane datorează statului român 55.000 de euro!

Thai food, nu football

În Germania, impresarul apare în două firme, cu două nume, Constantin Dumitrașcu și Constantin Dumitrașcu-Simon. În timp, extensia Simon a dispărut, din motive necunoscute.

Una dintre firmele germane a fost lichidată, iar Dumitrașcu figurează acum doar în compania Mondial Sport Management & Consulting Sarl prin care administrează agenția de impresariat. Firma are două adrese, situate pe aceeași stradă la numere consecutive.

Aflată la periferia metropolei Frankfurt-am-Main, comuna Kelkheim, satul Taunus, e considerată drept dormitorul milionarilor germani. Sute de cetățeni bogați au reședința acolo. Bahnstrasse taie localitatea în două. Pe unele site-uri, MSM figurează cu sediul pe această stradă, la numărul 18A.

În emailurile trimise de Dumitrașcu și aflate acum în baza de date Football Leaks, numărul exact este 17. Tot 17 figurează și pe antetul firmei MSM, imprimat pe mandatul cerut acum 3 luni.

Bahnstrasse 17.

Marea surpriză vine acum. La numărul 17, în casa construită în stil tradițional “fachwerkhaus” (cu structura vizibilă de lemn), funcționează din 2015 un restaurant thailandez, Baan Bayan. Reporterii Gazetei au sunat la numărul afișat pe site-ul localului și au întrebat despre Mondial Sport Management, cea de-a șaptea agenție de impresariat din lume.

baan bayan

Siteul restaurantului thailandez, deschis în 2015. Adresa e aceeași folosită acum două luni de Dumitrașcu

Răspunsul a fost categoric: “Nu am auzit niciodată de această firmă. Nu e aici!”.

Firele se încurcă asemenea tăiețeilor dintr-un bol cu Pad Thai.

Autorul topului: “Am folosit Transfermarkt”

Printre atâtea semne de întrebare, Gazeta l-a contactat pe Jason Belzer, avocatul sportiv și impresar de antrenori care a întocmit pentru Forbes topul celor mai puternici agenți din sport.

“Facem lista asta de ani de zile. Criteriile sunt aceleași. Luăm în calcul comisioanele pe care un agent le percepe de la jucătorii săi. Punem toate contractele, avem o bază de date destul de bună, și apoi facem calcule în funcție de sport. În State, comisionul e de cinci la sută în baseball, la hochei și baschet e de patru la sută, iar în fotbal american de trei la sută. La soccer (n.red. - denumirea americană pentru fotbal), în Europa, nu există un barem, dar noi calculăm un procent de 10 la sută din salariile jucătorilor. Nu luăm în calcul sumele de transfer”, a explicat americanul modul superficial în care este alcătuit topul.


Belzer nu i-a contactat pe impresari pentru a verifica datele, însă susține că a avut “câteva surse de informare”.

Gazeta: Ne puteți spune care sunt aceste surse?
Belzer: Folosim, spre exemplu, Transfermarkt. Agregăm datele cât putem și facem topul. În sporturile din America avem date precise, în soccer e mai greu.

Dacă Jason Belzer ar fi vrut să facă topul a doua zi după publicarea sa, Dumitrașcu nu ar mai fi prins niciun loc. Numele său a dispărut de pe site-ul Transfermarkt!

Informat despre dispariție și despre prezența unui restaurant thailandez la adresa unde este declarată firma MSM, colaboratorul Forbes a tăcut câteva secunde, apoi a spus: “O să fiu sincer cu tine. Topul la soccer a fost foarte dificil de făcut. Dacă va trebui, îl putem scoate de pe listă. Nu-l vom mai include în anii viitori”.

La fel de ușor cum a devenit cel mai puternic impresar din lume, Dumitrașcu se poate evapora în 2018!

top forbes

Un top din care Dumitrașcu aproape sigur va lipsi în 2018

Comentarii (12 ) Adaugă comentariu

talpaiadului  •  29 Septembrie 2017, 16:10

Postat de dreak pe 29 Septembrie 2017, 12:50

Ce comentariu inteligent, plin de analize pertinente. Ca sa inteleaga toata lumea ca numai unu' e impresar adevarat, ala de i-ati dat poza in 'nspe articole, alaturi de 'oficialul' ala inalt de la Chelsea. Ce sa faca si stiucan, ca e criza mare. Noroc ca a iesit penalul de la bulau, si ***. Rasuri de ziaristi ...

Mie mi se pare un articol bine scris si care a necesitat destul efort de documentare. Ceea ce as vrea eu sa vad este o investigatie la ceea ce s-a intamplat la Otelul Galati, de exemplu. Devalizarea si desfiintarea unei echipe de traditie dupa ce in visteria clubului ar fi trebuit sa intre peste 10 mil de Euro este ceva strigator la cer, dar nici Tolontan, nici Stucan si nici un alt ziarist nu se atinge de subiect. In schimb sunt "investigati" niste neica-nimeni care apar din gresala in niste topuri facute la misto.

ray51  •  29 Septembrie 2017, 15:13

Articolul este plin cu date despre nimeni. La urma urmei despre nevazut-necunoscut. Informarea este superficiala.

andrei1337  •  29 Septembrie 2017, 14:53

Ești bun de filme cu detectivi, Stucan, sau de filme polițiste. *** cum a fost alcătuit topul? Mereu ai căutat nod în papură. *** și pe Giovanni și pe cei din dosarul Transferurilor. ***!!

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase