8 comentarii. Scrie și tu!

3 episoade dintr-o lume mică: cum se duc banii patronului lui Mircea Rednic în scopuri considerate “ilegale” de ONU. Ce se ascunde în spatele sumei inexplicabile de la transferul lui Tevez în China

Pini Zahavi este impresarul a cărui rețea lucrează cu Academia Hagi. Israelianul tocmai a dat lovitura din transferul lui Tevez, însă bani încasați din fotbal au un scop controversat

Articol de
vineri, 30 decembrie 18:07

CUPRINS
Tevez: afacerea chineză
Președintele Macri vrea capital din China
Cazul Tevez 1.0: două milioane, partea lui Macri
HAZ și impresarul devenit șef al spionilor
Comisioanele și rețeaua lui Zahavi
Colonizarea Ierusalimului de Est, condamnată de ONU
Scandal diplomatic. Se implică Trump

23 decembrie 2016: ONU a votat rezoluția 2334, declanșând o criză diplomatică majoră. Națiunile Unite condamnă măsurile luate de Israel prin care “alterează compoziția demografică, caracterul și statutul Teritoriului Palestinian ocupat din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, prin construirea și extinderea coloniilor, transferul de coloniști israelieni, confiscarea de pământ, demolarea caselor și evacuarea populației palestiniene, în ceea ce reprezintă o încălcare a legilor umanitare internaționale”.



26 decembrie 2016: echipa belgiană Mouscron a pierdut cu 2-1, în deplasare, meciul contra lui FC Bruges. Deși au condus la pauză cu 1-0, oaspeții antrenați de românul Mircea Rednic au fost învinși după două goluri primite în doar cinci minute, la jumătatea reprizei secunde.

29 decembrie 2016: clubul chinez Shanghai Shenhua a anunțat transferul argentinianului Carlos Tevez de la Boca Juniors. Detaliile afacerii sunt confidențiale, dar presa din Argentina a publicat suma de transfer de 84 de milioane de euro. Atacantul va primi un salariu anual de 40 de milioane de euro.

carlos tevez shangai shenhua pe377gaq7apl1jbf1q2c5qehu

Carlos Tevez a apucat să pozeze în tricoul noii echipe înainte de a pleca în luna de miere. Sursă: Shanghai Shenhua

Aparent, între cele trei evenimente derulate în ultima săptămână pe trei continente diferite nu există nicio legătură.

Ele sunt, însă, strâns legate printr-un fir invizibil care trece prin firme offshore obscure și care transformă fotbalul într-un canal de colectare pentru bani folosiți ulterior în scopuri politice controversate.

Să începem cu ultimul eveniment.

Tevez: afacerea chineză

La doar un an și jumătate după ce se întorsese acasă, la clubul care l-a crescut, Carlos Tevez a decis că e momentul să o părăsească din nou pe Boca Juniors, de data asta pentru piața chineză. Repatriat de la Juventus pentru 6,5 milioane de euro în iulie 2015, atacantul argentinian și-a ajutat echipa de suflet să câștige eventul la finalul aceluiași an.

În 34 de meciuri jucate de la revenire, Tevez a marcat de 14 ori.

Nu este o medie rea, dar singură nu explică de ce prețul jucătorului poreclit “Apașul” a crescut în doar 17 luni de 13 ori, până la 84 de milioane de euro.

Puși în fața unei oferte de nerefuzat, conducătorii de la Boca au participat la nunta lui Tevez, la începutul acestei săptămâni, apoi i-au semnat actele de transfer în Asia.

tevez la chinez

Tevez și un reprezentant al clubului chinez venit să perfecteze actele transferului la Shanghai. Sursă: Shanghai Shenhua

Fostul atacant de la Manchester United, Manchester City și Juventus a devenit cel mai scump fotbalist din liga chineză, peste brazilienii Oscar (62 de milioane de euro - Shanghai SIPG), Hulk (55,8 milioane de euro - Shanghai SIPG) și Alex Teixeira (50 de milioane de euro - Jiangsu Suning).

Cei trei brazilieni au toți vârste sub 30 de ani.

În schimb, în februarie 2017, Tevez va împlini 33 de ani, o vârstă la care prețurile de transfer din fotbal se îndreaptă vertiginos spre zero!

Care este atunci explicația pentru suma imensă încasată de Boca?

În urmă cu câteva săptămâni, președintele Daniel Angelici declarase: “Dacă Tevez pleacă în China, ne poate deschide o ușă importantă, în spatele căreia se află milioane și milioane de oameni plus guvernul chinez care e dispus să dezvolte fotbalul într-o țară unde putem să promovăm brandul Boca”.

Președintele Macri vrea capital din China

Angelici este președintele clubului din 2011, reales în 2015, după ce anterior ocupase funcția de trezorier. Avocat și totodată om de afaceri, implicat în industria de gambling și bingo, șeful de la Boca este unul dintre oameni foarte apropiați de-ai președintelui Argentinei, Mauricio Macri.

macri presidente

Mauricio Macri și prietenul său, președintele de la Boca, Daniel Angelici, după cîștigarea alegerilor prezidențiale. Sursă: elsol.com.ar

Macri l-a susținut pe Angelici în candidaturile sale. De fapt, actualul șef al statului argentinian este nimeni altul decât milionarul Mauricio Macri, fostul președinte de la Boca Juniors, între 1995 și 2007, devenit ulterior primar în Buenos Aires.

Joi seară, după ce a participat și el la nunta lui Tevez, primul om în stat a vorbit despre transferul anului: “Am speranța că (n.red - Tevez) se va întoarce. Opt luni trec repede și poate că la anul îl vom vedea înapoi. Carisma lui Carlitos poate îmbunătăți major relațiile dintre Argentina și China”.

Sensul diplomatic dat transferului de Macri nu este întâmplător.

tevezmacri

Macri (stânga), la nunta lui Tevez ținută în Uruguay. Sursă: Todo Noticias

În septembrie 2016, Mauricio Macri a mers la Guangzhou pentru a căuta investitori, deși imediat după numirea sa, în decembrie 2015, criticase relațiile economice strânsă avute de fostul președinte, Cristina Kirchner, cu statul chinez. “Voi deschide piața pentru investitorii europeni și americani”, declarase fostul președinte de la Boca, un prieten și partener de afaceri de-al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump.

Cifrele de la mijlocul anului arată o scădere de 7,9% în domeniul industrial, cea mai mare înregistrată în ultimii 14 ani. În relația economică bilaterală cu China, Argentina înregistrează un deficit de 6 miliarde de dolari. Argentina importă în special tehnologie și exportă soia.

La întrevederea avută cu președintele chinez Xi Jingping (un mare fan al fotbalului și un susținător fervent al dezvoltării ligii din China), Macri a propus atenuarea deficitului prin atragerea anuală în Argentina a unui milion de turiști chinezi. În schimb, ziarele argentiniene nu au aflat ce a propus șeful statului în discuțiile private avute cu oamenii de afaceri chinezi.

macri with xi jinping g20 2016 01

Președintele Argentinei, Mauricio Macri, și președintele Chinei, Xi Jingping, la întâlnirea din septembrie 2016. Sursă: Wikipedia

La două luni după întoarcerea lui Macri din China, au apărut primele discuții despre un posibil transfer al lui Tevez la Shanghai Shenhua. Clubul, care în cele din urmă a reușit să încheie tranzacția oferind un preț greu de înțeles, este finanțat de holdingul Greenland Group, specializat în afaceri imobiliare.

Greenland este, însă, deținut în proporție de 45 la sută de statul chinez, prin intermediul municipalității din Shanghai.

Practic, banii contribuabililor chinezi au ajuns la Boca Juniors, club despre care presa din Argentina spune că este influențat încă de președintele statului, prin intermediul prietenului său Daniel Angelici.

"Sunt sătul de fotbal. Totul se rezumă la bani și asta nu-mi place" Carlos Tevez, 2010

Întrebarea este dacă poziția actuală a lui Macri are vreun rol în perfectarea transferului. Și, dacă da, a obținut Macri vreun beneficiu personal?

Cazul Tevez 1.0: două milioane, partea lui Macri

Pe vremea când conducea Boca, actualul președinte avea obișnuința de a încasa o parte din sumele de transfer obținute.

Un exemplu este chiar precedentul transfer al lui Carlos Tevez.

Acum 11 ani, în decembrie 2005, Tevez alegea să semneze în Brazilia, la Corinthians, deși Atletico Madrid și Bayern Munchen erau dornice să-l cumpere. Corinthians tocmai semnase un acord pe 10 ani cu obscura firmă Media Sports Investments (MSI), care promitea o investiție de 35 de milioane de dolari în schimbul a 51% din profitul clubului. În spatele MSI se aflau și banii oligarhului rus Boris Berezovski, au susținut procurorii brazilieni care au deschis ulterior o investigație, suspectând o spălare de bani a Mafiei ruse.

gettyimages 93440217

Kia Joorabchian și Carlos Tevez. Sursă: GettyImages

La suprafață, MSI era reprezentantă de Kia Joorabchian, un misterios om de afaceri iranian pe care și Mircea Lucescu l-a asociat în 2014 cu mafia.

"Boca nu l-a vândut pe Tevez mafiei ruse. L-a vândut la Corinthians. Noi nu suntem Interpol " Mauricio Macri, președinte Boca Juniors, în 2004

În cazul Tevez, MSI a cumpărat jucătorul de la Boca pentru suma oficială de 16 milioane de dolari.

Macri, șeful de atunci de la Boca, a declarat suma de transfer ca fiind 19,5 milioane de dolari. “Macri a luat două milioane de dolari, iar impresarii au luat trei”, a declarat ulterior Alberto Dualib, președintele de atunci al lui Corinthians, unui jurnalist brazilian.

După apariția informațiilor în presa argentiniană, Macri a recunoscut că suma a fost de doar 16 milioane de dolari.

Tevez a renunțat la cele 15 procente care i se cuveneau, conform contractului, din banii plătiți de Corinthians. În acea perioadă, presa argentiniană a scris că mai mulți jucători de la Boca au dezvăluit o practică binecunoscută în club în mandatul lui Macri.

Actualul președinte al Argentinei încasa 15% din contracte și din sumele de transfer.

“Macri are un cont offshore în Insulele Virgine Britanice pe numele oamenilor săi paravan, Fernando Hidalgo și Gustavo Arribas. Prin aceste metode, evită impozitele”, a dezvăluit fostul vicepreședinte de la Boca, Roberto Digon, la începutul lui 2016. La scurt timp, spusele sale au fost întărite de apariția numelui lui Macri în dosarul Panama Papers, scurgerea de informații despre construcții offshore care a tulburat mediul politic și de afaceri din întreaga lume.

Pe vremea când era primar în Buenos Aires, actualul președinte a uitat să declare o firmă offshore pe care o deținea.

HAZ și impresarul devenit șef al spionilor

Hidalgo și Arribas, numiți oameni-paravan ai lui Macri, sunt impresarii care au adus firma MSI la masa negocierilor, în cazul bizarului transferul al lui Tevez la Corintians. Împreună, cei doi erau acționari în companiile HAZ Sports și HAZ Football Worldwide (Gibraltar), responsabile în ultimii 15 ani pentru mai multe transferuri dubioase din fotbalul argentinian.

4.400.000 $a încasat River Plate din transferul lui Gonzalo Higuain la Real Madrid. River a vândut jucătorul la clubul elvețian Locarno, din liga a doua, care l-a revândut imediat în Spania pentru 18 milioane de dolari. Locarno era finanțat de firma HAZ

Numele HAZ vine de la inițialele a trei impresari, parteneri de afaceri: Hidalgo, Arribas și Zahavi.

Și, acum, surpriză!

Unul dintre ei, Gustavo Arribas, este acum directorul Agencia Federal de Inteligencia (AFI), serviciul secret argentinian, numit de Mauricio Macri prin decret prezidențial în decembrie 2015. Cei doi sunt prieteni de 21 de ani, iar Macri îl consideră “un om în care am deplină încredere”.

macri arribas elsol.com.ar

Mauricio Macri și Gustavo Arribas, șef de stat și șef de servicii secrete. Sau fost șef de club și fost impresar. Sursă: Clarin

Arribas apare și în dosarele Panama Papers.

Apare și în documentele Football Leaks, dar asta e o poveste pentru 2017.

Cert este că tandemul președinte de club-impresar s-a refăcut, de data aceasta la vârful statului argentinian.

Comisioanele și rețeaua lui Zahavi

Ultimul asociat din acronimul HAZ se numește Pinhas “Pini” Zahavi.

zahavi2

Pini Zahavi, un fost jurnalist sportiv israelian, devenit unul dintre cei mai influenți oameni din fotbalul mondial. Sursă: The Independent

La transferul lui Tevez din 2005, impresarul israelian din spatele HAZ a consiliat firma Media Sports Investments, condusă de Kia Joorabchian.

Cei doi l-au dus ulterior pe fotbalist în Anglia, la West Ham, declanșând un scandal uriaș. Zahavi și Joorabchian lucrează și acum, în special pe piața chineză, lucru dovedit și de documentele Football Leaks care vor fi publicate în 2017.

La transferul lui Tevez de acum două zile, Zahavi figurează ca impresar al fotbalistului de la Boca. În același timp, conexiunile israelianului sunt extrem de apreciate în mediul de afaceri din China, acolo unde a intermediat dealuri în domenii diverse.

Comisionul lui Zahavi în afacerea Tevez 2.0 nu este cunoscut.

În cazul transferului lui Cristian Manea de la Viitorul la Apollon, comisionul plătit de Hagi unei firme-paravan din Malta, aflată în cercul de influență al lui Zahavi, a fost de 40% din suma de transfer.

rednic mouscron

Mircea Rednic, antrenorul unui club, Mouscron, finanțat de banii unui impresar. Sursă: Royal Excel Mouscron

În cazul Tevez, 40 la sută din 84 de milioane de euro ar însemna un comision vulgar de 33,6 milioane de euro.

Indiferent, însă, de suma primită pentru transferul la Shanghai Shenhua, Zahavi își gestionează încasările prin firme offshore, aidoma partenerilor de afaceri Arribas și Macri. Circuitul său administrat de avocatul israelian Ehud Shochatovitch conține firme din Gibraltar, Malta și Luxemburg, subsidiarele unui holding din Insulele Virgine Britanice, Leiston Holdings.

2006
este anul în care Zahavi a refuzat să divulge detaliile bancare ale transferurilor efectuate, deși acestea fuseseră solicitate într-o investigație declanșată de Federația engleză prin Lordul Stevens, un fost ofițer Scotland Yard

Într-un conflict de interese ignorat de FIFA, banii lui Zahavi finanțează clubul belgian Mouscron prin intermediul unor firme paravan din Malta. Fără victorie de pe 1 octombrie, echipa antrenată de Mircea Rednic traversează o criză profundă de rezultate și ocupă ultimul loc în Jupiler Pro League.

Dar Zahavi are nevoie de clubul Mouscron pentru a muta drepturile economice ale jucătorilor, fentând astfel regulile FIFA privind implicarea unei terțe părți în transferuri (Third-Party Ownership).

VEZI MAI JOS CUM FUNCȚIONEAZĂ REȚEAUA LUI ZAHAVI

Zahavi și Elad from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Tot el controlează clubul cipriot Apollon Limassol, prin care mută fictiv fotbaliști talentați din estul Europei. Unul dintre ei, Cristian Manea, este împrumutat la Mouscron fără a fi călcat vreodată în Cipru. Practica a fost descrisă de Gazeta Sporturilor în episoadele din ultimele săptămâni ale investigației Football Leaks, care pot fi citite AICI. 

manea semnaturi

Un jucător, Manea, două semnături diferite, în urma transferului la Apollon Limassol și a împrumutului rapid la Mouscron. Sursă: Gazeta Sporturilor

Rețeaua lui Zahavi din estul Europei, sprijinită financiar de un înalt oficial FIFA și UEFA, este doar o mică parte din imperiul impresarului israelian devenit oligarh în fotbal.

3 jucători
au fost transferați sau au fost pe punctul de a se transfera în condiții dubioase între Viitorul Constanța și societăți controlate de rețeaua lui Pini Zahavi: Cristian Manea, Nemanja Radonjici și Fabrice Olinga

Dar banii obținuți din activitățile obscure din fotbal au și un scop politic extrem de sensibil.

Colonizarea Ierusalimului de Est, condamnată de ONU

Pe 23 decembrie, ONU a votat o nouă rezoluție prin care condamnă colonizarea “ilegală” a Ierusalimului de Est de către Israel. Zona numită Cisiordania face parte din Teritoriile Palestiniene ocupate de Israel în 1967 în urma Războiului de 6 zile într-o anexare nerecunoscută oficial și declarată “nulă și neavenită” de Națiunile Unite.

Structura demografică a teritoriilor conține o majoritate musulmană covârșitoare, dar numărul israelienilor a crescut simțitor în ultimii ani ca urmare a unor politici de relocare pe care ONU le consideră “o încălcare a legilor umanitare internaționale”.

Potrivit unui studiu făcut de istoricul israelian Meri Margalit, unul dintre obiectivele principale în campania de colonizare este satul Silwan, numit Ir David, aflat în imediata apropiere a Muntelui Templului din Ierusalim, cel mai sacru loc în religia iudaică.

temple mount

Muntele Templului, vedere peste Ierusalimul de Est, o zonă țintită de campania de colonizare israeliană. Sursă: Wikipedia

În fruntea campaniei de relocare a israelienilor în zona arabă se află un ONG controversat, Elad (cunoscut și sub numele de Ir David).

Potrivit site-ului oficial al fundației, Elad “se dedică păstrării și dezvoltării Orașului Biblic al lui David și ale împrejurimilor”. Oficial, acțiunile organizației sunt “excavațiile arheologice, dezvoltarea turistică, programul educațional și revitalizarea rezidențială”.

Neoficial, susține Meri Margalit, Elad face “afacerile dubioase în care statul israelian nu poate intra oficial”.

Prin metode controversate, inclusiv prin folosirea unor cetățeni musulmani pe post de oameni de paie, fundația mută metodic coloniști israelieni în teritoriile palestiniene.

Cine finanțează, însă, organizația non-guvernamentală?

Zahavi și Abramovici, sponsori offshore

Anii de-a rândul, Elad a refuzat să facă publice listele cu donații, deși legea în Israel prevede declararea tuturor sumelor mai mari de 2.000 de șekeli pe an. Cu toate acestea, fundația a beneficiat de clemență, susținând că dezvăluirea donatorilor ar aduce prejudicii organizației.

Recent, însă, Elad a fost obligată să divulge sursele de finanțare între 2006 și 2013.

Potrivit unei investigații a cotidianului Haaretz, în această perioadă, ONG-ul a primit donații în valoare totală de 450 de milioane de șekeli, adică 115 milioane de dolari, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai bine finanțate fundații din Israel. Majoritatea banilor provine din conturile unor firme offshore, dintre care multe au contribuit cu fonduri și la campaniile electorale ale premierului Beniamin Netanyahu.

33.300.000 €este cea mai mare donație primită de Elad de la o singură firmă, Farleigh International Limited, cu sediul în Bahamas. Adevăratul proprietar al companiei nu este cunoscut

Pe locul 2 în topul donatorilor, cu aproape 20 de milioane de euro, este Leiston Holdings, compania offshore din Insulele Virgine Britanice controlată de Pini Zahavi!

zahavi ferguson sport.ba

Pini Zahavi și prietenul său, Alex Ferguson. Sursă: The Guardian

Leiston apare copios în documentele Football Leaks, în tranzacții obscure cu drepturi economice ale jucătorilor de fotbal, și este vârful icebergului activităților lui Zahavi în fotbalul mondial.

Al treilea donator de pe listă, cu 13,5 milioane de euro, este compania Ovington Worldwide Limited, asociată în 2008 cu Roman Abramovici, patronul de la Chelsea. Abramovici este un susținător Elad, fiind prezent la inaugurarea unuia dintre proiectele fundației.

schema finances elad

Donatorii Elad și locațiile firmelor. Sursă: Haaretz

Abramovici și Zahavi au o relație specială. Oligarhul rus cu origini evreiești a preluat clubul englez în 2003, cu ajutorul agentului israelian.

Finanțarea oferită de cei doi, dar și de alți donatori ascunși în spatele unor firme offshore, este folosită de Elad în scopuri considerate “ilegale” de ONU, dar considerate perfecte legale de guvernul de la Tel-Aviv.

Scandal diplomatic. Se implică Trump

Rezoluția de acum o săptămână - deși are mai degrabă un rol simbolic, fără a atrage sancțiuni - l-a făcut pe premierul israelian Netanyahu să declare că statele care au propus-o au comis un act echivalent cu o “declarație de război”.

gettyimages 175549246

Neymar, cel mai cunoscut client al lui Pini Zahavi, la Zidul Plângerii din Ierusalim. Sursă: GettyImages

Statele Unite s-au abținut de la vot, fapt care a sporit iritarea guvernului israelian. “Este o manevră rușinoasă anti-israeliană”, a spus Netanyahu, acuzând că administrația Obama a complotat în culise pentru trecerea rezoluției.

La scurt timp, însă, președintele ales Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj de susținere pentru Netanyahu: “Fii tare, Israel! 20 ianuarie se apropie vertiginos”. Netanyahu i-a mulțumit tot pe Twitter, dând tag președintelui american și fiicei sale, Ivanka.

95.000.000 $este prețul plătit de Donald Trump în 1984 pentru achiziționarea unei zone din New York deținute de Francesco Macri, tatăl actualului președinte al Argentinei, și de partnerul acestuia, Abraham Hirschfeld

E același Trump care, potrivit presei argentiniene, l-ar fi rugat pe prietenul Mauricio Macri să-l ajute să obțină o autorizație de construcție pentru un proiect Trump Office, o clădire cu 35 de etaje în centrul capitalei Buenos Aires, a doua zi după succesul de la alegerile prezidențiale din America.

Macri îl sunase pe Trump pentru a-l felicita, iar administrația prezidențială argentiniană a negat că cei doi prieteni au avut vreo discuție pe teme de afaceri.

În timpul convorbirii, fostul președinte de la Boca a cerut-o la telefon și pe Ivanka Trump, fiica președintelui care se va ocupa de afacerile familiei după instalarea tatălui ei la Casa Albă.

Macri a recunoscut dialogul: “Da, am vorbit cu Ivanka, o știu de când era mică”.

O discuție normală, dintr-o lume extrem de mică.

Comentarii (8 ) Adaugă comentariu

juliomiami  •  02 Ianuarie 2017, 22:39

Deportivo Maldonado nu apare in scurgerea FootballLeaks? Mai mulți fotbaliști importanți au fost sau sunt legitimați la aceasta echipa de liga a 2a, Rulli, Calleri, etc. Felicitari pt munca depusă. E absolut înfiorător ce sa întâmpla in culisele transferurilor din fotbal.

adriann_  •  31 Decembrie 2016, 13:25

Acum pe bune, *** sunt mult mai evidente decat conexiunile pe care incearca sa le faca acest articol. Pe de alta parte, asta e un lucru normal daca ne gandim ca spionajul israelian nu angajeaza ciobani primitivi.

costin_stucan  •  31 Decembrie 2016, 10:58

Ion, La mulți ani! Ești singurul care a "sesizat" o insinuare. Nu era nicio insinuare. Din nefericire, ai căutat sensuri care nu există.

Vezi toate comentariile (8)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase