15 comentarii. Scrie și tu!

VIDEO Javi Reyes, preparatorul fizic al lui Dinamo, a povestit prin ce transformări a trecut ”haita” în ultimele 3 luni: "Colegul de echipă e fratele tău, trebuie să «ucizi» pentru el"

E mai mult decât un preparator fizic obişnuit. Javi Reyes, 46 de ani, este genul de fitness trainer care e la fel de implicat și important ca şi un antrenor principal

Articol de ,
marti, 20 iunie 12:35

DIN CUPRINS
Cum îi motivează Javi la antrenamente pe jucătorii lui Dinamo
Care a fost ideea din spatele dansului jucătorilor de la finalul meciului cu CFR Cluj
Cât de bine se înțelege cu Cosmin Contra la echipă, dar și în viața de zi cu zi
Cine este cel mai valoros jucător pe care l-a pregătit de-a lungul carierei în prima ligă din Spania

Cosmin Contra este Mister la Dinamo, dar Reyes este cel ce pompează forţă în motorul echipei şi unul dintre artizanii remontadei din primăvară.



Tocmai de aceea antrenorul a insistat atât de mult ca spaniolul să continue alături de el, luptându-se ca ibericul să aibă un salariu mult mărit faţă de ceea ce primea în primăvară, ajungând acum la 8.000 de euro pe lună. Reyes a acceptat să vorbească pentru prima dată în media din România.

Senor Reyes, cum vă simţiţi la Dinamo?

Electrizat. Pozitiv. Dornic. Împlinit. Cu toţii vrem să depăşim ultimul sezon. Sunt mândru. Când am venit, echipa era într-o situaţie delicată, disperată, clasamentul arăta că riscăm să ne luptăm pentru dreptul de a rămâne în Liga 1. Eram în întuneric, cum spunea Al Pacino în "Parfum de femeie", dar echipa a luptat şi a împins lucrurile spre lumină.

Cât a fost munca dumneavoastră şi a staff-ului și cât a echipei ca să ajungeţi de pe un loc de play-out pe podium?

Împreună. Cei mai importanţi sunt jucătorii, noi trebuie doar să-i convingem să creadă în ideile noastre, să le ia şi să le facă să strălucească. Nu e "eu", "tu", ci "noi", într-o echipă. Trebuie să ai credinţa în cel de lângă tine pe teren, este fratele tău, este omul de care trebuie să ai grijă în război, să ucizi pentru el. Vorbim ca un concept, înţelegeţi, nu vă gândiţi la trăznăi!

E uşor?

Verbal, da, însă în realitate e foarte greu. Doar în filme e uşor. Trebuie să-i convingem permanent pe fotbalişti să lupte în echipă.

javy reyes dans

Dansul celebru al spaniolului alături de dinamoviști după 3-0 în Gruia, victorie ce a dus echipa pe locul 1 pentru o zi Foto: Raed Krishan

"Am inventat un dans ciudat pentru jucători"

Care a fost ideea acelui dans gen "Thriller" Michael Jackson la finele meciului de la Cluj?

Îmi vibrează corpul şi acum când mă gândesc. A fost momentul când echipa mi-a spus "Mulţumesc", prin acel dans.

Ce este mai exact?

Uneori, trebuie să faci ceva diferit, poate prostesc, copilăresc, dar care să ajute jucătorii să se elibereze de tensiune. Era un moment al naibii de delicat. Am venit într-o perioadă de genul "ori învingem, ori învingem", altfel suntem out! Așa că la un antrenament am inventat un dans ciudat, pe care l-am arătat și jucătorilor pentru a-i ajuta să se descătușeze. Nu le venea să creadă iniţial, dar apoi ne-am strâmbat, am dansat, am urlat! Iar la meciul cu CFR, Cosmin m-a chemat în faţa galeriei să mulţumim fanilor şi-a strigat: "Cum era cu dansul acela?". Şi jucătorii s-au strâns lângă mine şi-am dansat. A fost ceva minunat, pe care noi l-am trăit şi de care ne vom aduce aminte şi peste 30 de ani. V-am zis, e vorba de o idee, care face lucrurile să se mişte în direcţia potrivită.

"Să nu intrăm în panică atunci când plouă!"

Ce poate obţine Dinamo în viitorul sezon?

Depinde de fotbalişti. Sunt încrezător că putem construi o formaţie puternică. Toţi de la club punem umărul.

Vă luptaţi la titlu?

Eu sper că da. M-am interesat şi eu un pic ce facilităţi au formaţiile care sunt sus. Dacă ai un mare talent ca fotbalist, trebuie să-ţi oferim şansa de a te pregăti la cel mai înalt nivel. La Săftica se construieşte un nou cantonament, s-a investit în materiale, nu vreau să ne antrenăm în 10 centimetri de apă. Cum să le ceri jucătorilor să joace mingea în apă? Uneori, nu avem opţiuni. De aceea am vorbit cu patronul să îmbunătăţim posibilităţile de antrenament.

11 cluburisunt în CV-ul lui Javi: Granada, Ceuta, Albacete, Ejido, Huelva, La Coruna, Athletic Bilbao, Diosgyor, Almeria, Neftci Baku şi Dinamo

V-a dat peste cap terenul de antrenament din Bucureşti?

Mă uit pe telefon şi văd că mâine plouă. "Cosmin, unde ne antrenăm?". "Pff, foarte dificil", spune. Imaginaţi-vă Deportivo La Coruna, 200 de zile plouă în nordul Spaniei. Păi, dacă nu se antrenează, atunci băieţii sunt în vacanţă! Bilbao, plouă cel puţin 150 de zile pe an. Nu trebuie să intrăm în criză fiindcă plouă.

"Stau şi 20 de ore pe zi cu Cosmin"

Care este conexiunea cu Cosmin Contra?

Ne-am luptat de multe ori în Spania, dar avem prieteni comuni. Şi cineva mi-a spus de ideile lui, apoi altcineva ne-a făcut legătura, un agent care-l apreciază mult pe Cosmin. Cred că mi-a luat o secundă să-l înţeleg. I-am zis soţiei: "Gata, voi lucra cu el!".

Cât de mult contează ca preparatorul fizic să-l simtă pe antrenor?

Nu doar că lucrăm împreună, am ajuns să dormim unul lângă altul! Sunt zile când petrecem şi 20 de ore împreună, vorbim despre diverse idei, dezvoltăm exerciţii, obiective.

Chiar este un "El Comandante" al echipei?

El Lider Maximo! Ştie să glumească, ştie să se impună. Responsabilitatea lui nu este doar să conducă 25 de jucători, ci şi staff-ul, serviciile medicale, iar el vrea să ştie absolut tot. Noi, ceilalţi din staff, îl ajutăm să ia decizia bună pentru a conduce bine.

Vârful de formă: în Europa

Când vreţi ca echipa să atingă vârful de formă?

Încercăm să găsim acel moment-cheie care durează două săptămâni. Ca să obţinem ceva, apoi să dezvoltăm pornind de la el. Acel moment-cheie va fi în tururile preliminare ale Europa League. Nu poţi dezvolta un an întreg, vedem apoi.

Ce vă place cel mai mult în România?

Pasiunea suporterilor. În ceea ce priveşte stilul de viaţă, suntem la fel, spaniolii şi românii. Nu mă simt un străin la voi.

Ce nu vă place?

Traficul. Şi la Madrid e greu, dar e mai fluent. Însă în Bucureşti poţi pierde ore importante din viaţă în timpul unei zile.

Aţi vizitat ceva în Bucureşti?

O singură zi în trei luni. Herăstrău, Piaţa Revoluției, acolo de unde a fugit dictatorul, Casa Poporului, Ateneul.

"Dacă nu ajungeam în play-off, ne-am fi scufundat. Nu retrogradam, n-aveam cum, dar totul se ducea de râpă " Javi Reyes, preparator Dinamo

"Căutăm fotbalistul matematician"

Vă este dificil departe de familie?

E cel mai greu lucru. E îngrozitor să vorbesc doar prin intermediul telefonului. Dar mi-au zis: "Du-te, tati! E parte din viaţa ta". Am doi copii, soţie, cred că vor veni şi ei în toamnă la Bucureşti.

Care este fotbalistul ce v-a plăcut cel mai mult cum se pregătea?

Cineva special era Juan Carlos Valeron. Juca muncind. Am lucrat cu mulţi extraordinari, dar Valeron, căpitanul lui SuperDepor, era altceva! Asta-mi place la un fotbalist, să gândească. Te poţi opri din alergat, dar nu te poţi opri din gândit! Trebuie să găseşti o soluţie în nici 5 secunde. Fotbalistul adevărat e inteligent, cere mingea şi găseşte soluţia. Matematician.

"Eu nu pricep cearta, alung chestiile negative"

Pricepeţi ceva din contrele între formaţiile din România?

Am un mare avantaj: nu pricep limba română. Dacă scrii ceva urât de mine, eu nu ştiu, vin şi îţi zâmbesc şi-ţi dau mâna. Nu pricep nici certurile dintre echipe. Şi nu-mi pierd vremea căutând să înţeleg ce nu pricep.

Este un stil de viaţă, să eviţi ce te indispune?

Vă recomand, alungaţi chestiile care vă produc negativism în viaţă! OK, se întâmplă lucruri neplăcute, gen la meciul cu Craiova, când am fost scuipat, dar trec peste astfel de derapaje.

10 victorii3 egaluri şi un eşec a strâns Dinamo cu preparatorul spaniol în echipă. Plus câştigarea Cupei Ligii

"Deschideţi antrenamentele!"

După terminarea interviului, spaniolul avea o nelămurire: "De ce nu veniţi voi, ziariştii, sau chiar fanii, la antrenamentele echipelor de mai multe ori? Sunt închise? Eu chiar le-am spus celor de la Dinamo că n-am nimic de ascuns, să deschidă tot, oricât! Cum poţi afla ce muncesc şi ce gândesc dacă nu vezi? Chiar se mirau oamenii: "Cum, vrei să vadă lumea ce lucrezi?!! Ştii, în România nu e aşa!". Eu mă simt la muncă precum pe o scenă în care trebuie să fac aia, aia, aia, nu mă pierd cu firea când sunt privit, fiindcă mă concentrez doar la ce am de făcut cu echipa".

Comentarii (15 ) Adaugă comentariu

Ion-Nelu Nistor  •  30 Iunie 2017, 13:55

Acest reportaj a mai fost postat odata. Posibil ca peste doua trei luni sa-l mai puna inca odata.

saviola2_8  •  29 Iunie 2017, 12:41

Postat de babahuba pe 20 Iunie 2017, 14:35

Hai sa lasam vrajelile de doi lei, atat timp cat nu avem performanta, nu existam. Mai astept 10 ani un campionat cu promisiuni pe caiet? Cat sa mai astept proiectul lui Negoita?

de ce esti rau e doar al 10=lea an fara campionat, ma rog ati plecat pe 11, si proiectul new dinamo e de abia la al 7-lea episod.

saviola2_8  •  29 Iunie 2017, 12:33

domnul reyes s-a transferat la echipa potrivita, el si domnul lobos vor avea mereu de munca mai ales ca mai nou fc spitalul de urgenta bucuresti transfera doar jcatori `raniti`, in rest aceleasi performante sportive din ultimii 10 ani va doresc domnule reyes, dvs dar si `echipei` de `fotbal` fc spitalul de urgenta!:))

Vezi toate comentariile (15)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase