0 comentarii. Scrie și tu!

TULBURĂTOR! 8 ani de la retragerea unuia dintre cei mai talentați jucători crescuți de Real Madrid » A fost la un pas să moară pe teren și s-a retras după doi ani de chin: "I-au spus băiatului meu că inima mea a murit"

Azi, pe 3 noiembrie, se împlinesc 8 ani de când Ruben de la Red, acum în vârstă de 33 de ani, fost mijlocaș la Real Madrid și campion cu Spania la EURO 2008, și-a încheiat prematur cariera, la doar 25 de ani, din cauza unor enigmatice probleme cardiace

Articol de
sambata, 03 noiembrie 04:10

DIN CUPRINS
 La un pas de moarte după o vară uluitoare
 2 ani de chin și refuzuri categorice de la 13 cardiologi celebri
 Real i-a tăiat salariul: de la 3 milioane la pensie de 1.500 de euro pe lună!
 Momentul în care Messi i-a cerut tricoul

GSP.ro a refăcut firul carierei lui Ruben de la Red, considerat de mulți unul dintre cei mai talentați jucători produși de Academia Realului deceniul trecut.



De la 14 ani la Real

Născut la Mostoles, o suburbie aflată la 18 kilometri de capitala Madrid, Ruben a fost din copilărie un mare susținător al Realului, la a cărei Academie a avut oportunitatea să ajungă la vârsta de 14 ani. Nu a fost însă un drum ușor. După o scurtă perioadă în care se văzuse forțat să se întoarcă la un club mic din regiunea natală, antrenorii de copii ai Realului și-au dat seama că au de-a face cu un imens talent neșlefuit și l-au chemat înapoi la Madrid pe tânărul De la Red.

În 2004, acesta a debutat pentru Real Madrid Castilla, unde a impresionat rapid și a ajuns chiar să fie urmărit de staff-ul echipei mari. A adunat peste 100 de meciuri la echipa secundă a Realului și a ajuns să bifeze minute la prima echipă, unde Ruben îi avea pe același post pe uriașii Zinedine Zidane și David Beckham.  Fenomenul De la Red începea să capete amploare în Spania și tot mai multă lume vorbea în termeni laudativi despre el, mai ales după ce "Furia Roja" U19 reușise să câștige Europeanul din 2004.

A "explodat" la Getafe

A urmat însă o perioadă în care acesta a fost ignorat de antrenorii Realului, unde a bifat doar 10 meciuri la echipa mare între 2005 și 2007. Getafe i-a întins mjlocașului o mână de ajutor și l-a transferat pentru 3 milioane de euro. Nu înainte ca Real să atașeze actului de transfer o clauză prin care îl putea recupera pe jucător în cazul în care prestațiile lui aveau să convingă la Getafe.

Exact așa avea să se întâmple. Ruben de la Red a devenit rapid titular, la 22 de ani. A jucat în 31 de  meciuri la Getafe, care a ajuns, cu Michael Laudrup pe bancă, până în sferturile Cupei UEFA în sezonul 2007-2008. Mijlocașul a reușit nouă goluri și 10 pase decisive, iar Real nu a stat pe gânduri și a activat clauza prin care îl putea aduce înapoi.

Înapoi la Real, convocat la EURO 2008 + primul copil

Erau momente de excepție pentru el. Real tocmai decisese să-l aducă înapoi de la Getafe, iar selecționerul Luis Aragones îl inclusese pe lista pentru EURO 2008,  turneu câștigat de Spania. Acolo unde a  jucat un meci, contra Greciei, și a reușit să și înscrie. A fost unicul său gol pentru Furia Roja în cele 3 meciuri pe care le-a jucat all-time la națională. În plus, tot în acea vară, De la Red devenise pentru prima oară tată, atunci născându-se primul său băiat.

Visul său de a deveni un jucător determinant pentru clubul pe care l-a idolatrizat în copilărie nu dispăruse complet încă. În startul sezonului 2008- 2009, De la Red devenise om de bază la Real Madrid.  A jucat 10 meciuri, reușind două goluri și două pase de gol, printre care o execuție fabuloasă care a dat tonul revenirii lui Real Madrid în returul Supercupei Spaniei cu Valencia. A 11-a partidă a acelui sezon a fost din nefericire ultimul meci pe care l-a jucat vreodată.

Leșinat în minutul 13

Pe 30 octombrie 2008, într-un meci din Copa del Rey jucat în deplasare pe terenul lui Real Union, De la Red s-a prăbușit inert după doar 13 minute. Totul se petrecea la puțin peste un an după disparița  fulgerătoare a lui Antonio Puerta, fostul jucător al Sevillei. De la Red a avut însă mai mult noroc. Și-a recăpătat cunoștința la vestiare, exact înainte să fie transportat la spital. Internat la o clinică din Spania, Ruben a fost  externat a doua zi. Primele concluzii au fost că fotbalistul leșinase din cauza efortului fizic. Toate testele efectuate au scos la iveală faptul că acesta nu avea nicio probemă.

Au urmat zeci de zile în care Ruben de la Red a fost un adevărat prizonier al incertitudinii. A mai efectuat numeroase teste, niciunul dintre acestea nescoțând însă la iveală cum au fost declanșate problemele din meciul cu Real Union. Pe 12 decembrie 2008, clubul a anunțat că De la Red nu va mai juca, din rațiuni de precauție, deloc pe durata acelui sezon.

De la Red a trebuit să accepte decizia, la fel ca zecile de controale pe care le efectua fără niciun succes. În iunie 2009, clubul i-a mai oferit mijlocașului o veste cumplită: l-a anunțat că nu îl va putea folosi nici în sezonul 2009-2010.

"Urăsc să fiu neajutorat"

O altă tragedie care a lovit fotbalul spaniol în august 2009, moartea lui Dani Jarque, fotbalistul lui Espanyol, i-a mai domolit frustrarea lui De la  Red, care a acceptat că trebuie să stea departe de teren pentru a nu-și pericilita viața: "Mă consider norocos pentru că putea fi mai rău. Lumea mă încuraja, știam că toți îmi vor doar binele, dar în același timp mă simțeam foarte neajutorat. Urăsc când mă văd în postura asta", spunea fotbalistul la acea vreme.

Timpul trecea din ce în ce mai neiertător și se împlinise deja un an și jumătate de la accidentul din meciul cu Union. Lucrurile deveneau tot mai clare: povestea lui Ruben nu avea să aibă un deznodământ fericit. În aprilie 2010, doctorii i-au implantat fotbalistului un dispozitiv Holter pentru a-i monitoriza acestuia activitatea inimii. Totuși, nici de data acesta nu au fost trasate concluzii tranșante. Doctorii au putut spune doar că inima acestuia are anumite probleme care nu pot fi identificate cu exactitate. Singurul lucru cert era că finalul carieriei lui era tot mai aproape.

"Am probleme la inimă, dar ea va bate doar pentru Real Madrid!"

Așa că, pe 3 noiembrie 2010, la doi ani de la criza  pe care a avut-o în meciul din Cupă cu Union, De la Red și-a anunțat retragerea într-o conferință de presă: "Din acea zi în care am leșinat, m-am luptat din răsputeri pentru a putea juca din nou în tricoul Realului. Din păcate, doctorii mi-au recomandat să nu mai încerc.

Real este echipa care m-a văzut crescând ca om și ca jucător, dar trebuie să anunț că pun stop carierei. Mă văd obligat să mă retrag din cauza problemelor pe care le am la inimă, dar inima mea va bate întotdeauna pentru Real Madrid". Așa a sunat anunțul retragerii mijlocașului, într-o conferință emoționantă care a întristat întreg Madridul acum fix 8 ani.

De la Red nu a părăsit imediat Realul. A primit  diverse roluri la juniorii "Los Blancos", unde a  petrecut trei ani, între 2012 și 2015. A colaborat inclusiv cu Jose Mourinho, în perioada în care portughezul a fost la conducerea madrilenilor. A  plecat în 2015 la Getafe B, însă experiența lui s-a terminat după un singur an. De atunci, De la Red nu a mai antrenat pe nimeni.

2 ani și 5 zile
au trecut din momentul în care de la Red a leșinat pe teren până când și-a anunțat oficial retragerea din fotbal

13 cardiologi celebri i-au spus "NU!"

Cazul lui De la Red va rămâne peste ani unul dintre  cele mai enigmatice din fotbalul profesionist. De ce niciun control nu a putut releva care sunt cu adevărat problemele lui? Și, mai ales, ce a determinat acea prăbușire înfricoșătoare din seara  de 30 octombrie 2008?

Ruben de la Red poate fi însă împăcat cu faptul că a epuizat toate posibilitățile în anevoiosul drum parcurs spre o revenire care nu a mai avut loc. Marca scria în ianuarie 2010 că a consultat 13 dintre cei mai buni cardiologi din Spania și din Europa. Niciunul nu a putut stabili problemele reale ale fotbalistului, sintetizate doar printr-o sintagmă ambiguă: "probleme grave la inimă".

"După ceea ce au pățit Antonio Puerta și Dani Jarque, nimeni nu a vrut să mă mai lase să joc. Toate testele pe care le-am făcut nu au scos la iveală nimic, dar a apărut moartea subită a lui Jarque, care a aprins alarma. Nimeni nu a vrut să risc", spune Ruben de la Red. 

De la 3 milioane la 1.500 de euro

Pe lângă informațiile de la medici care  întârziau să mai apară, de la Red a mai primit o
veste dezarmantă, în ianuarie 2010. Chiar de la clubul pe care l-a divinizat. Conducerea Realului a încetat să-i mai plătească acestuia salariul de 3 milioane de euro. În schimb, l-a declarat  "inapt definitiv" și a început să-i plătească o  pensie de 1.500 de euro pe lună!

Pentru moment, De la Red a refuzat să accepte că problemele lui de sănătate îi pot încheia cariera. A încercat să dea vina pe orice altceva, la un moment dat fiind chiar la un pas să dea în judecată clubul. Lucru care nu s-a mai întâmplat. Mijlocașul și-a acceptat situația și s-a retras defintiv, pe 3 noiembrie 2010, la 25 de ani.

"Am închis un capitol, dar am început o altă viață"

Zilele trecute, când s-au împlinit 10 ani de la teribila întâmplare petrecută în disputa din Copa del Rey cu Union, Ruben de la Red a stat de vorbă cu jurnaliștii de la 20minutos.es, rememorând într-un interviu dureros părți din cariera sa încheiată prematur.

"Mi se pare că ar fi fost ieri. A fost o întâmplare care mi-a schimbat viața, un meci normal, dar în care mi-am pierdut cunoștința. Totul a durat aproximativ 25 de secunde sau cam așa ceva. Totuși, eu credeam că era mai puțin grav decât a fost. Am făcut multe teste în acea perioadă, resimțeam teama că nu voi mai juca. Au fost doi ani pierduți, a fost o schimbare drastică de viață, dar asta te face să fii o altă persoană. Am închis un capitol, dar atunci mi-am început o altă viață".

"I-au spus băiatului meu că inima mea a murit"

De la Red povestește că a revăzut de mai multe ori videoclipul în care cade inert pe gazon: "Am văzut clipul și am considerat ca trebuie să-l arăt și copiilor mei (n.a - are trei băieți). Am considerat că noi trebuie să fim cei care îi înformează pe copii cu privire la ceea ce am pățit. Totuși, băiatul meu cel mare a venit într-o zi plângând de la școală. Ceilalți copii i-a spus că inima mea a murit. Lucruri de copii, făcute cu siguranță fără  răutate, dar care afectează. Copiii mei au înțeles  situația și cel mai bun lucru e că sunt aici și mă bucur de ei."

Jorge Valdano, Guti, Raul + lacrimile din 2010

Ruben de la Red vorbește despre oamenii care i-au fost cel mai aproape în perioadă de depresie cauzată de retragerea subită din fotbal.

"Jorge Valdano (n.r - fost director general la Real) m-a ajutat cel mai mult. Mi-a explicat că există viață și dincolo de fotbal. De asemenea, Raul și Guti, căpitani la echipă în acea perioadă, m-au ajutat la rândul lor. E dificil să-ți scoți fotbalul din cap când te retragi atât de tânăr. Mintea mea încă rezonează cu acest sport.

La Cupa Mondială din 2010, am început să plâng. Am fost fericit pentru reușita lui Iniesta din finală, dar am crezut foarte mult că aș fi putut fi acolo alături de ei. La fel ca la Real. Mi-am imaginat că pot juca alături de Cristiano Ronaldo, Modric sau Kroos".

Schimb de tricouri cu Messi

În ciuda regretelor, De la Red e recunoscător pentru faptul că a apucat să joace alături de marile staruri ale campionatului spaniol.

"Am fost privilegiat. Am fost destul de norocos să joc cu galactici precum Zidane, Figo, Beckham, Ronaldo, Raul, Casillas. Am jucat, de asemenea cu Messi, Iniesta, Xavi. Am și o poveste cu Messi, din vremea când el purta numărul 30 la Barcelona și era în echipă cu Ronaldino, Eto'o sau Deco. Jucam la Getafe și Messi a venit la mine să mă întrebe dacă facem schimb de tricouri".

Visa la un meci de retragere pe Bernabeu

În finalul interviului său, de la Red mărturisește că și-ar fi dorit ca Real să-i fi organizat la un moment dat un meci de retragere pe Santiago Bernabeu: "Poate sunt egoist, dar bineînțeles că mi-ar fi plăcut, mai ales că am venit la Madrid la vârsta de 14 ani". De la momentul în care a leșinat pe teren, Ruben de la Red a mai jucat pe Bernabeu doar în câteva meciuri ale legendelor. 

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase