1 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP // Simona Halep, sportiva anului 2019: „Am fost ca soldații în armată, punct ochit, punct lovit”

Simona Halep a câștigat pentru a cincea oară trofeul de cel mai bun sportiv în ancheta Gazetei Sporturilor, după un sezon al cărui vârf a fost titlul de la Wimbledon

Articol de , ,
miercuri, 18 decembrie 10:02

Cea mai pașnică iarnă înseamnă 26-27 de grade, aer plăcut, ușor de respirat, acompaniat de palme blânde de vânt.



Peste zi, soarele e dur ca o lamă albă de cuțit, dar ochii nu caută în sus, acolo unde stăpâni sunt zgârie-norii. Cu picioarele ferme, făcând exerciții specifice pe plaja din fața hotelului la care stă sau bătând mingea pe terenuri de hard albastru, Simona și-a găsit locul ideal pentru pregătirea din extrasezon: Dubai. "E superbine aici, mai ales pentru spatele meu", explică învingătoarea de la Wimbledon. Apoi adaugă: "Dacă aș fi avut ideea asta și în anii trecuți, în loc să stau la frig, ce bine ar fi fost! Asta e, mereu înveți".

Pentru a cincea oară, Halep a fost desemnată Sportivul anului în ancheta Gazetei Sporturilor.

Citește și: Doar pentru ea » Luminița Paul despre anul strălucitor al Simonei Halep: „Nimeni înaintea ei nu a avut un asemenea privilegiu”

Suntem în holul hotelului Ritz Carlton, în care a coborât degajată, aproape plutind pe tălpile ușoare la capătul încă unei zile de încărcare fizică și mentală. Lumina e difuză, decorul adecvat zonei, cu canapele ample și perne îmbrăcate în mătase, acorduri de violoncel în direct și un brad împodobit cu globuri luminoase. Simona - tricou alb, simplu, jeans și un zâmbet larg când vede trofeul de forma unui ziar îndoit.

Discuția dezgroapă amintiri recente, legate de anul 2019, dar dezvăluie și lucruri noi, senzații pe care ea le-a trăit în ritmul solicitant al circuitului și care au rămas acolo, sub carapacea interioară. Încet-încet, răspus după răspuns, le descoperim împreună. Wimbledon-ul, regretul pentru nereușita de la Fed Cup, oboseala adunată, accidentările, noua echipă, privirea spre viitor, totul e cuprins în jumătate de oră în care contururile devin mult mai clare.

Simona, suntem în luna decembrie, ai început deja pregătirea pentru sezonul viitor, dar te mai gândești la cel care s-a încheiat? Și dacă da, cum?
Pot spune că sezonul acesta a fost cel mai bun pentru că am câștigat la Wimbledon. Un astfel de succes nu se poate compara cu nimic, nici măcar cu primul trofeu de Mare Șlem pe care l-am câștigat anul trecut. Wimbledon-ul este ceva aparte și a făcut ca acest sezon să fie special, mai ales că nu am avut un 2019 grozav la celelalte turnee și nici ca stare nu am fost foarte-foarte bine.

"Nu l-aș schimba cu nimic"

De ce s-a întâmplat așa?
Am fost și obosită după toți acești ani, am avut probleme fizice musculare, mă dureau mușchii, mai tot timpul eram obosită, dar venea din partea mentală. Corpul ajunge la o saturație sau la o oboseală pe care nu poți să o gestionezi și nu trece doar cu trei zile de pauză. Dar a fost un an bun pentru că am învățat multe din el, cu mai multe momente grele decât bune, însă a fost o experiență folositoare și nu l-aș schimba cu absolut nimic. 

43-17este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep în acest sezon în care a evoluat la 17 turnee

3finale a jucat Simona Halep în 2019, la Doha, Madrid și Wimbledon, câștigând la Londra

6victorii la jucătoare de Top 10 a adunat Simona Halep în acest sezon, ea învingându-le pe Pliskova, pe Svitolina, de două ori, pe Barty, pe Serena Williams și pe Bianca Andreescu

5înfrângeri la jucătoare de Top 10 a suferit Simona Halep, ea fiind învinsă de Pliskova, de două ori, de Bertens, de Kerber și de Svitolina

4săptămâni a petrecut Simona Halep în postura de lider mondial în 2019

4este locul pe care a stat cel mai mult Simona Halep în acest an, timp de paisprezece săptămâni. ea mai fiind clasată pe 2 (10 săptămâni), pe 3 (9 săptămâni), pe 5 (2 săptămâni), pe 6 (6 săptămâni) și pe 8 (3 săptămâni)

6.962.442$de dolari a câștigat în acest sezon Simona Halep din tenis

Simona Halep: "Am fost ca soldații în armată, punct ochit, punct lovit"

Campioana de la Wimbledon își evaluează lucid sezonul 2019, reface traseul către al doilea titlu de Mare Șlem al carierei și atinge un episod delicat legat de viața personală.

Un astfel de moment greu a fost și la început de an, veneai după o accidentare, nu știai cum o să joci, erai singură, fără antrenor... Cum ai trecut peste acele senzații?
A fost o perioadă în care m-am speriat anul trecut pentru că la coloană nu știi niciodată cât te ține durerea și ce se întâmplă. Având hernie de disc... e o accidentare un pic periculoasă pentru tenis pentru că facem mișcări pe care nu le putem controla și foarte mult răsucim bazinul, chiar acolo este și problema. În schimb, am fost destul de detașată de presiunea aceasta pentru că am avut primul titlu de Grand Slam pe care mi l-am dorit tare mult anul trecut și oarecum mi-am spus că trebuie să fiu împăcată și liniștită cu ce am făcut și acum o să am răbdare, o să fac recuperare așa cum îmi spun doctorii, echipa și sper ca anul 2019 să fie cât se poate de bun. Mi-am luat o pauză mare anul trecut și nu m-am pregătit foarte mult înainte de Australian Open.

Totuși ai ajuns în optimi de finală...

Din punctul meu de vedere nu a fost un turneu rău, am avut meciuri bune, chiar meciul cu Serena a fost unul interesant. După aceea, au fost meciurile de la Fed Cup pe care le am suflet și o să le port cu mine tot timpul, dar a fost și o mare dezamăgire că nu am reușit să câștigăm în Franța. M-a afectat mult.

Cum a fost la Roland Garros, unde ai încheiat în sferturi?
Acea înfrângere de la Paris a fost extrem de dureroasă pentru că am pierdut, nu vreau să par arogantă sau ceva, dar am pierdut pe mâna mea pentru că i-am făcut jocul ei, Amandei Anisimova, așa cum îi place și n-am fost inspirată să schimb tactica atunci când a trebuit. După meciul acela, am spus că trebuie să mă focusez pe ce am de făcut eu, să am încredere și să nu mă las doborâtă de momentele grele pe care le am. De aceea am ajuns la Wimbledon foarte împăcată, foarte liniștită. De la Roland Garros la Wimbledon am muncit, am făcut antrenamente specifice suprafeței de joc.

Sfatul lui Steffi Graf, de neuitat

A contat că ai ajuns cu câteva zile bune înainte la Wimbledon?
A fost chiar o săptămână. Am spus că trebuie să schimb ceva, să merg mai devreme pe iarbă pentru că niciodată nu am simțit suprafața aceasta și mi-a fost greu, dar acum mi-am zis că trebuie să iau o săptămână înainte, să am un turneu cu câteva meciuri. Și am ajuns la Wimbledon destul de pregătită.

Revenind puțin la Roland Garros, ai simțit vreo presiune de a-ți apăra titlul?
Acum câțiva ani, în 2015, în august înainte de Canada, am fost în Las Vegas, m-am antrenat cu Andre Agassi și cu Steffi Graf. Din august mă gândeam că la anul, în martie, am de apărat Indian Wells-ul, iar Steffi mi-a zis un lucru pe care n-o să-l uit niciodată: "Este foarte bine că ești în postura de a apăra un titlu. Pentru că ai fost capabilă să o faci o dată, poți să o faci încă o dată". N-am simțit o presiune suplimentară datorită faptului că am titlul, dar mi-am pus eu presiune pe mine pentru că aveam așteptări mari, ceea ce este greșit. Anii diferă, starea emoțională, mentală diferă. Atunci când am câștigat primul trofeu, am luat presiunea de pe umerii mei, m-am eliberat, și am spus că în sfârșit am fost și eu capabilă să câștig un Grand Slam. Nu a fost o presiune, dar nu am fost pregătită cu totul pentru un nou challenge la Roland Garros.

Dacă îți spunea cineva că până la 27 de ani o să câștigi două trofee de Mare Șlem, iar primul o să fie Roland Garros, pentru că ești specialistă pe zgură, te-ai fi gândit că al doilea o să fie la Wimbledon?
Nu, nu m-am gândit, și nici nu m-am gândit că o să pot câștiga vreodată la Wimbledon. O spun sincer pentru că suprafața de joc nu mi-a fost niciodată pe plac, deși am avut o semifinală, care n-a fost rea, după un turneu bun în anul acela. Dar n-am crezut că o să pot să ajung în finală și să o și câștig, mai ales cu cine. A venit de la sine, de la meci la meci am început să cred că am o șansă, iar în finală n-am avut nimic de pierdut. Aveam ceva în cap și am respectat sută la sută ceea ce am primit de la antrenori, de la echipă.

Finala, balsam în momente grele

Te-ai mai uitat de atunci la vreun meci de la Wimbledon?
M-am mai uitat la finală de două ori. Chiar când am avut probleme din nou cu spatele, în Asia, mi-am pus meciul și m-am gândit că totuși a fost un an destul de bun, că am jucat un tenis bun și acum, din cauza durerilor, nu am putut să ajung la nivelul maxim. Dar m-a liniștit acel meci, m-a ajutat foarte mult și atunci când simt așa, o amărăciune față de nivelul la care sunt, mai pun o dată meciul cu Serena.

Ai sărbătorit diferit, la Roland Garros doar ai ridicat brațele, aici ai simțit nevoia să te lași pe genunchi, parcă nu-ți venea a crede.

Da, nu mi-a venit să cred, încă o spun că e greu de crezut că am reușit să câștig Wimbledon-ul, mai ales cu Serena în finală, mai ales unde ea joacă cel mai bine. În primele tururi poți spune că mai ai o șansă cu ea, dar într-o semifinală sau într-o finală este foarte greu. A fost un fel de surpriză, dar am fost și stăpână pe mine, am controlat tot meciul, l-am făcut așa cum mi s-a zis și am avut o stare emoțională foarte echilibrată.

Și când ai ieșit din acea stare, la ce te-ai gândit prima oară?

Când m-am lăsat pe genunchi m-am gândit că e ceva incredibil, doar am vrut să-i mulțumesc Universului sau lui Dumnezeu că am avut starea necesară să nu mă las copleșită de ce se întâmplă și nu m-am lăsat intimidată de Serena.

"Sunt alt om de la an la an"

A fost clar vârful anului pentru tine, a fost diferit față de alți ani cu alte vârfuri? Poți să dai exemple de alte sezoane cu vârfurile lor?

În 2018, din punctul meu de vedere am avut mai multe momente în care am fost la nivel maxim, anul acesta a fost doar Wimbledon-ul. Fiecare an a fost diferit, cu siguranță am avut ani mai buni, dar și 2019 a fost bun. N-aș vrea să le compar, vârfurile, și nici să le analizez atât de profund pentru că sunt alt om de la an la an și văd lucrurile altfel.

Care a fost cea mai dureroasă înfrângere, dar și cea mai dulce victorie din 2019?

Cu Pliskova la Turneul Campioanelor pentru că în setul al treilea am fost bine și deodată mi s-a tăiat un pic filmul și am început să fac niște lucruri pe care le făceam în trecut. Cel mai bun meci, cu siguranță, finala de la Wimbledon.

În interviurile de final de an ai spus că a fost un an bun, dar ai lăsat să se înțeleagă că s-ar fi putut mai mult, așa e?

Chiar așa este, am avut momente în care puteam să fiu mai bine, dar nu vreau nici să mă judec, venind înapoi și gândindu-mă la toți anii pe care i-am avut în Top 5, șase mai exact, e greu să gestionezi emoțiile, tensiunea, presiunea, oboseala, tot ce ține de acest sport, pentru că nu e vorba doar de ce joci pe teren, sunt mai multe aspecte. Așa a fost să fie anul acesta și 2020 îl privesc cu mult mai multă încredere că pot să fac ce nu am făcut în 2019.

Pauză cerută de corp și de minte

Crezi că accidentările, care nu au fost grave, dar au apărut des, ți-au stricat puțin ritmul?
Ritmul a fost stricat pentru că nu am putut să fiu constantă anul acesta, nu am avut perioade lungi de antrenament, am tot luat zile libere din cauza oboselii. Nu am realizat până la Shenzen, când Darren l-a întrebat pe Teo câte zile de pauză am avut anul acesta și mi-a spus două luni jumătate, fără partea finală a anului - ceea ce este enorm. Am fost un pic debusolată pentru că eu nu mi-am dat seama de acest lucru. Vorbind cu psiholoaga mea sportivă, mi-a spus că dacă asta s-a întâmplat, înseamnă că mintea, corpul meu au cerut acest lucru și nu trebuie să mă supăr sau să mă judec. 

Traseul spre titlul de la Wimbledon povestit de Simona

A patra jucătoare a lumii reface pas cu pas drumul spre importantul trofeu cucerit în luna iulie.

Turul 1, Aliaksandra Sasnovici: „Terenul 1, cumva? Cred că a fost un scor strâns, 6-4, 7-5, ceva de genul. Am avut emoții pentru că lovește plat, dă direct în minge și nu știi la ce să te aștepți. Era și primul meci, dar mă simțeam stăpână pe mine pentru că veneam de la Eastbourne, unde am jucat destul de bine”.

Turul 2, Mihaela Buzărnescu: „Este întotdeauna dificil să joci cu o româncă, mai ales că este stângace, că avusese un an atât de bun în 2018. A fost o competiție între românce, am avut susținere importantă și pot să spun că în setul al treilea am simțit că am dominat un pic meciul”.

Turul 3, Victoria Azarenka: „Turul trei a fost un meci incredibil, care mi-a dat multă încredere pentru că am câștigat atât de clar, deși game-urile nu au fost chiar ușoare. Mi-a dat încredere că sunt la un nivel foarte înalt pe iarbă și că am posibilitatea să progresez de la zi la zi”.

Turul 4, Cori Gauff: „Un meci care a avut o încărcătură emoțională foarte mare pentru că ea având 15 ani și jucând în turul al patrulea la Wimbledon și venind din calificări, era un rezultat extraordinar. Toată lumea vorbea despre acest meci. Am avut un surplus de stres, de presiune, dar am stat pentru fiecare punct și mi-am spus că totuși experiența mea, a anilor adunați în care am jucat la nivel înalt, o să mă ajute să câștig”.

Sferturi de finală, Shuai Zhang: „Ahh, foarte greu, mereu m-a bătut și la turnee importante, și la Grand Slam-uri. Am avut emoții, stres, m-au ajutat antrenorii, m-a ajutat Darren spunând că chiar dacă m-a bătut în trecut, am un joc pe care pot să-l pun în practică și să o încurc, iar atunci când am revenit de la 1-4, am prins încredere și mai mare”.

Semifinale, Elina Svitolina: „Nu-mi place niciodată să joc cu ea, așa cum este și cu Kerber, meciurile sunt grele, sunt ciudate contra ei, am revenit eu, a revenit apoi ea la unele meciuri. Trebuie să stai concentrată la fiecare punct și să alergi mult, să muncești, e muncă brută la meciurile cu ea, dar am știut că pe iarbă am un mare avantaj dacă stau aproape de linie și o joc repede”.

Finala, Serena Williams: „N-am avut nimic altceva în cap decât că trebuie să joc și să-mi iau șansa. Am fost ca soldații în armată, punct ochit, punct lovit, nu mi-a fost teamă de nimic. Nu au fost așteptări foarte mari, știam că pot să joc la un nivel înalt ca să câștig contra ei. Meciurile pe care le-am jucat în trecut m-au ajutat foarte mult, am fost de multe ori aproape, dar n-am reușit să câștig. Nu mi-a fost teamă de absolut nimic la meciul acela”.

"A fost un an bun pentru că am învățat multe din el, cu mai multe momente grele decât bune, însă a fost o experiență folositoare și nu l-aș schimba cu absolut nimic" Simona Halep

"N-am simțit o presiune suplimentară la Roland Garros datorită faptului că aveam titlul, dar mi-am pus eu presiune pe mine pentru că aveam așteptări mari, ceea ce este greșit. Anii diferă, starea emoțională, mentală diferă"

"Gândindu-mă la toți anii pe care i-am avut în Top 5, șase mai exact, e greu să gestionezi emoțiile, tensiunea, presiunea, oboseala, tot ce ține de acest sport, pentru că nu e vorba doar de ce joci pe teren, sunt mai multe aspecte"

"Am o relație deosebită cu Daniel Dobre, nu a fost vorba de o ceartă sau de o neînțelegere, pur și simplu, am simțit nevoia că trebuie să schimb ceva, să am o voce nouă"

Simona Halep

"Îmi cade vitrina!"

Simona Halep a fost desemnată în acest an pentru a cincea oară "Sportivul Anului" în ancheta Gazetei Sporturilor, după 2013, 2014, 2017 și 2018. A păstrat Simona trofeele? "Da, sigur, îmi cade vitrina dacă mai pun unul, sunt foarte grele", a spus răzând ea. Trofeul oferit de Gazeta Sporturilor este făcut din bonz și cântărește 2, 5 kilograme.

Motivația dezmințirii despre viața personală

În urmă cu câteva săptămâni, Simona Halep a avut un mesaj pentru fanii săi în care dezmințea știrea că a sărbătorit logodna cu Toni Iuruc. De ce a făcut acest lucru tocmai acum, mai ales că nu este prima oară când se scriu lucruri despre viața sa privată? "Am vrut să clarific niște lucruri pentru că și noi doi avem familiile noastre și nu mi s-a părut corect ca oameni care fac parte din viața noastră să sune să ne felicite în urma unei știri false. Mi s-a părut o lipsă de respect totală, este a treia oară când s-a dat această știre de când am această relație. Am simțit că este momentul să spun ceva, ca fanii mei, oamenii care mă apreciază să nu trăiască într-o știre falsă. Nu m-a deranjat că s-a scris pentru că se scriu foarte multe și inventează foarte mult presa românească, însă o știre falsă atât de personală... Este deranjant. Am spus în mesaj că o să-i anunț eu pe oamenii care doresc să afle atunci când o să mă logodesc și o să fac și următorul pas", a explicat Simona.

Privind spre 2020

Simona Halep îi va avea alături în sezonul următorul ca antrenori pe Darren Cahill și Artemon Apostu Efremov. Fostul lider mondial a explicat cum s-a ajuns la această formulă.

Câștigătoarea din acest an de la Wimbledon va relua colaborarea full-time cu australianul Darren Cahill. „După US Open am avut o discuție și mi-a spus că există o mare șansă să vină înapoi și după aceea în Asia mi-a confirmat că revine”, a explicat Simona Halep cum s-au așezat lucrurile.

În 2019, din martie până în octombrie, românca l-a avut alături ca antrenor pe Daniel Dobre. Cum de s-a încheiat relația de colaborare dintre cei doi?

Darren și-a dorit mult să continue cu Daniel Dobre, dar la un moment dat ajunsesem să simt nevoia de o schimbare, nici eu nu mai percepeam foarte bine sfaturile lui, nici el nu mai știa cum să mă abordeze și am decis să întrerupem colaborarea. La noi nu este însă că acum începem și acum terminăm, în acești 5-6 ani am tot lucrat, ne-am despărțit, ne-am reunit. Este un om incredibil, am tot spus-o și o repet, este unul dintre cei mai buni antrenori din România, poate chiar cel mai bun. Am o relație deosebită cu el, nu a fost vorba de o ceartă sau de o neînțelegere, pur și simplu, am simțit nevoia că trebuie să schimb ceva, să am o voce nouă”, a detaliat Simona.

Cum s-a ajuns la varianta Artemon Apostu Efremov?

„M-am gândit împreună cu Darren la Arti pentru că a antrenat o jucătoare de Top 30, mai multe de fapt, dar mă refer la Irina Begu, îl știu de mult și am avut încredere că se poate mula pe echipa mea, iar după două săptămâni pot să spun că mă simt foarte bine cu el pe teren”, a mai spus ea.

Halep a avut mai mereu lângă ea și un antrenor din România, de unde această nevoie?

„Mulți au spus că vreau antrenor român pentru că nu vorbesc engleză foarte bine, dar eu înțeleg foarte bine ce-mi spune Darren și toate astea nu au nicio legătură. Faptul că am un antrenor român vreau să arate dorința mea de a rămâne cu românii pentru că sunt un produs românesc, stau în România încă, mă antrenez în România, îmi place. Am încredere în antrenorii români și consider că sunt la un nivel foarte ridicat, doar că mentalitatea noastră, așa cum am mai spus, este un pic negativă. Pe partea aceasta Darren m-a ajutat enorm, bineînțeles și pe partea de tenis, dar mai ales pe partea emoțională și mentală. Să pot să mă relaxez și să pot privi pozitiv multe lucruri”, a explicat Simona.

Fostul lider mondial va începe sezonul 2020 la turneul de la Adelaide, care debutează pe 13 ianuarie, după câteva zile petrecute acasă, cu familia.

„Obiectivul meu principal pentru la anul este Olimpiada”, a concluzionat Simona.

"Cu drag o să joc Fed Cup"

 

Echipa de Fed Cup a României va juca în februarie, la Cluj-Napoca, cu Rusia pentru calificarea la turneul final de la Budapesta. Va face Simona parte din echipă? „Nu am spus niciodată că Fed Cup este un subiect închis, am spus că am fost foarte dezamăgită de întâlnirea din Franța. M-a durut, am suferit că nu am putut să facem mai mult. Am spus că dacă se schimbă sistemul nu voi mai juca, nu mi se pare potrivit. Fed Cup înseamnă să joci acasă, să joci în deplasare, dar subiectul e încă deschis. Probabil voi juca în februarie și voi juca în continuare. După cum toată lumea poate să vadă, programul este foarte încărcat, iar Fed Cup o săptămână mi se pare mult. O să o iau pas cu pas și cu drag o să joc și dacă o să fiu aptă și potrivită pentru echipă. Contează mult și ce faci la turneele anterioare, cum e starea de spirit, fiindcă Fed Cup-ul e o chestie de echipă, nu una individuală”, a spus ea.

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

ios_ge  •  18 Decembrie 2019, 11:05

Bravo Simona !

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase