Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea
vineri, 21 decembrie 09:00
CUPRINS |
Marea dorință pentru ultima parte a carierei |
Contestă sistemul cu play-off |
Cine ar trebui să poarte banderola la FCSB |
Atacantul străin de la care are de învățat |
Hobby-urile sale |
36 de meciuri. 20 goluri. Acestea sunt cifrele pe 2018 pentru fotbalistul străin al anului în Liga 1. Numele lui: Harlem Gnohere! Al doilea trofeu consecutiv pentru atacantul de la FCSB, care pe parcursul toamnei, datorită formei foarte bune, a şi fost protagonistul unei dezbateri publice: dacă să fie sau nu naturalizat pentru a putea evolua în naţionala României.
Gnohere vine la locul stabilit pentru interviu însoţit de soţia sa şi de băiatul cel mic, Kaaris. Trofeul de aproape 4 kilograme e o provocare pentru Gnohere junior, care, la doar cei 5 ani ai săi, abia îl poate ridica. Lumea îl recunoaşte imediat pe francez şi el nu refuză nicio solicitare de poză sau autograf.
La 3 ani şi jumătate de momentul în care a venit în România, Harlem intră deja în istoria Anchetei Gazetei. Devine al 3-lea fotbalist străin care îşi trece în CV două trofee. Primii doi au fost brazilienii Eric şi Wesley.
- Nu! Ştiam că se va face această comparaţie cu anul trecut şi am fost pregătit. Ca străin cred că am făcut un sezon corect, bun. Mă așteptam să fiu din nou premiat.
- Probabil că mulţi au fost mai atenţi la mine față de sezonul precedent. Știu și că echipele adverse erau cu ochii pe mine și când eram la Dinamo, sunt și acum, la Steaua. Am marcat şi în Europa sezonul trecut, am făcut-o şi acum, cu Hajduk, cu Rapid Viena. S-a schimbat ceva, acum fost mai mult în centrul atenţiei.
- Mulți oameni, antrenori, jucători, fani mă apreciază pentru ce fac, sunt foarte fericit și mulțumit să câștig din nou. Dacă voi continua să joc în România, sper să câștig acest premiu și a treia oară. Apoi, dacă voi ajunge să joc pentru naționala României, sper să câștig și premiul pentru cel mai bun fotbalist român!
- Teixeira nu a câştigat?
- Pff, mi se pare un fotbalist de mare clasă.
- Când am ajuns în România, Eric mi se părea cel mai bun fotbalist din Liga 1, apoi și la Viitorul era unul dintre cei mai buni străini din campionat. Mi-au plăcut şi Culio, Varela. Pe Wesley nu l-am cunoscut, nu l-am văzut jucând. Mă aflu pe o listă foarte selectă.
- Da. Şi sunt obiectiv, din punctul meu de vedere, nu există în momentul ăsta un fotbalist străin mai bun în prima ligă din România. Sunt străini buni, Culio, Camora, Teixeira, dar cred că merit premiul ăsta datorită a tot ceea ce am făcut și fac.
- Vreau să câștig tot ce se poate, dacă pot să iau de 10 ori titlul de cel mai bun străin, e senzațional, dacă aș putea să câștig 10 campionate, la fel, nu mă dau la o parte. Obiectivul meu e să bat toate recordurile, aș vrea să devin cel mai bun străin care a jucat la Steaua ca atacant, să fiu cât mai performant. Trofeele contează, individuale sau colective, îmi doresc mult să câștig titluri cu echipa și apoi, dacă pot să iau și premii individuale, cu atât mai bine.
- Nu mi-e frică de niciun jucător, învăț de la fiecare, am spus asta mereu. De exemplu, când era şi Alibec aici gândeam la fel, iar Alibec era un fotbalist fantastic. Când ai jucători de calitate alături de tine, şi tu îți dorești să te autodepășești, să fii și mai bun, să fii numărul 1. Mentalitatea mea e de câștigător, indiferent pe cine am concurent pe post, chiar dacă e mai puternic decât mine, îmi spun că trebuie să fiu cel mai bun. Știu că e dificil în fiecare an, dar vreau să-l fac pe antrenor să-i fie greu să aleagă. Prin ceea ce am făcut sezonul trecut cred că am reușit să conving de ce sunt în stare. Toată lumea îl știe pe Rusescu, are cifre bune peste tot pe unde a fost, a câştigat trofee, e un jucător excelent, dar eu încerc în fiecare săptămână la antrenamente să-l fac pe Dică să stea pe gânduri când alege. Concurența face bine echipei.
- Nu sunt la curent cu ofertele, n-am știut nici atunci despre oferta din Arabia Saudită. Am mai spus, îmi doresc trofee, am zis asta când am venit în România, când m-am transferat aici, la Steaua, am vrut asta cu atât mai mult pentru că e o echipă mare. Sunt de doi ani aici, am terminat mereu pe doi și e foarte frustrant. Dacă va trebui să plec anul ăsta, pentru că așa decide patronul, voi pleca, dar dacă nu există o ofertă care să-mi convină și să-i convină și clubului, sunt pregătit să lupt pentru a obține un titlu la finalul sezonului.
- Poate pentru că am pierdut prosteşte nişte meciuri. Cum a fost, de exemplu, cel de la Iaşi, acel eşec ne-a dărâmat. Anul ăsta încercăm să nu mai facem aceleași greșeli. Mie nu-mi iese din cap cum am ratat ambele titluri. Acum doi ani am terminat la egalitate cu Viitorul, dar ei au fost campioni, acum a fost CFR cu un singur punct peste noi. De-asta am zis că e frustrant. Cu cât eşti mai aproape, cu atât e mai frustrant
- Eu sunt de altă părere. Cred că pentru România, care e o ţară mare, cel mai indicat ar fi un campionat cu 20 de echipe. Sistemul cu play-off şi mai ales cu înjumătăţirea punctelor nu mi se pare productiv. Cred că mulţi se simt frustraţi când pierd din puncte. Ar trebui să fie un campionat cum e în Anglia, Italia, Franţa, tur, retur şi atât. Punctele să rămână toate.
- Adversarul a fost bun. Eu gândesc aşa, când ai în faţă o echipă mai bună decât tine, trebuie să recunoști. Rapid Viena ne-a dominat clar în meciul tur, a fost foarte bună în acel meci, ne-a dat 3 goluri. Totuşi, chiar dacă nu ne-am calificat în grupe, cred că în cele 3 duble am jucat bine.
- Sincer, când am venit la Steaua antrenor era Reghecampf, grupul se simțea foarte bine, apoi, când am pierdut titlul, a fost frustrant, cu jucătorii pe care îi aveam nu am știut să facem ce trebuia ca să fim campioni. Alibec, Budescu sunt jucători cu adevărat fantastici și în ciuda faptului că aveam asemenea fotbalişti am ratat campionatul. E clar că atmosfera e dificilă după un asemenea sezon, după ce ai dat totul să fii campion. Şi acum am pierdut prosteşte puncte cu Chiajna, Botoșani. Azi, dacă am fi avut minimum două victorii în plus, am fi fost lansați spre titlu.
- E ceva special să fii căpitanul unei echipe, cu atât mai mult când e vorba de Steaua sau Dinamo. Pentru mine, căpitanul Stelei acum e Planici, faptul că eu am purtat banderola la un meci s-a datorat accidentării lui, trebuie să punem lucrurile la locul lor. El, Pintilii, Filip merită să fie căpitani, sunt fotbaliști care merită asta. Dacă domnul Becali decide că eu merit să port banderola, n-o s-o refuz. Dar din punctul meu de vedere, Pintilii trebuie să fie primul căpitan!
- Nu ştiu dacă aş prelungi, dar mă simt bine aici, la Steaua, familia se simte bine aici, la București, pentru moment nu mă gândesc la asta, vom vedea ce se va întâmpla.
"Banii sunt importanți pentru oricine în fotbal. Totuşi, eu am calculat că o să mai am mulţi ani la dispoziţie pentru a pune banii pe primul plan. Acum, prefer să rămân aici, să câștig mai puțin, dar să fac performanță în campionat şi Europa. Partea financiară e pe locul doi"
Harlem Gnohere, atacant FCSB
Gnohere dezvăluie că urmăreşte foarte des pe Youtube modul în care finalizează uruguayanul lui PSG: "E unul dintre cei mai buni în faţa porţii"
- Am spus tot timpul, în România m-am simţit mereu bine, chiar dacă am avut probleme la Petrolul. La Dinamo cu Rednic totul a fost OK, apoi când am venit la Steaua cu Reghecampf totul a fost în regulă, cu Dică la fel. Dacă România are nevoie de mine, aș fi încântat. România mi-a deschis ușile în Europa, am devenit cunoscut. Aș accepta cu mare plăcere să joc pentru România.
- E dificil de răspuns. Sunt multe lucruri care contează. E greu să joci pe o astfel de vreme cum e acum în România. În Bulgaria, la Keșeru, s-a oprit campionatul, cred că a fost cea mai bună decizie. Terenul la meciul cu Sepsi a fost impracticabil, eu unul alunecam permanent. Apoi, cu Viitorul, la fel. Federația trebuie să se pună și în pielea jucătorilor, e greu să joci. Când eram în Elveția, de exemplu, la finalul lunii noiembrie se lua pauză. E dificil să te și antrenezi în decembrie.
- Relația cu el e rece, după tot ce a fost. El știe foarte bine ce s-a întâmplat când am ales Steaua. Între ghilimele, mă face să mă enervez fiindcă acum e această dispută. El e important pentru mine, a făcut foarte mult pentru mine aici, în România, așa că mă supără că relația noastră e așa.
- E cam dificil ca Dinamo să ajungă acolo, dar Rednic e un antrenor bun, aduce fotbaliști care să ajute echipa, face tot ce poate pentru a ajunge în play-off.
- Pentru moment sunt la cea mai bună echipă din România, așa că nu am de ce să îmi doresc să merg în altă parte. Când am venit în România, cluburile pe care le cunoșteam erau Dinamo, Steaua și Rapid. Nu știam de CFR, de Craiova. Am jucat la cele mai bune echipe de aici şi acest lucru e o mare satisfacţie şi realizare.
- Copiii și soția mea s-au adaptat foarte bine, le place aici. România ne-a primit cu brațele deschise de când am venit prima dată, iar pentru asta vreau să mulțumesc tuturor și nu pot decât să sper că va fi așa în continuare.
- Da, mă opresc des să facem poze, iar mie îmi face plăcere. Şi soției mele i se cere uneori să apară în poze și acceptă cu plăcere.
- Doi jucători îmi plac mult: Tandia, care e incredibil de bun, apoi Culio. Îi apreciez mult, sunt buni. Lui Tandia i-a fost un pic greu la început. Are calități fantastice, are clasă, o ușurință cu care driblează adversarii. Când a lipsit Culio din cauza accidentării s-a simțit la CFR. Cu el pe teren, Cluj e cu totul altă echipă, e cu adevărat puternic.
- Pfff. E mai rău ca în Paris, e incredibil, imposibil chiar!
- Soția mea e principalul meu hobby. Îmi place să stau cu ea. Apoi, îmi place să mă joc pe PlayStation cu copiii mei, îmi place să mă uit la emisiuni despre fotbal, sunt nebun după fotbal, mă uit la reportaje despre echipe și jucători și încerc să reproduc ceea ce fac ei, ca să fiu mai bun. Uneori, mă uit la videouri cu Cavani pentru că, din punctul meu de vedere, e unul dintre cei mai buni în fața porții.
- Nu dau atenție pariurilor, dar e clar că poate fi ceva periculos pentru fotbal. Nu cred că în România există așa ceva. E o nebunie să crezi că există meciuri care se decid în funcţie de cine şi cum pariază.
- În fotbal cred că există, dar nu știu pe nimeni care să fie implicat.
"În săptămâna dinaintea meciurilor fac pregătire suplimentară în fiecare zi. Înaintea antrenamentelor fac sală, îmi fac exercițiile, apoi un pic de bicicletă. Am 30 de ani, trebuie să-mi întrețin corpul pentru a putea juca cât mai mult timp posibil"
Harlem Gnohere, atacant FCSB
paul801 • 21 Decembrie 2018, 13:36
***
paul801 • 21 Decembrie 2018, 13:34
bravo mah ! iti iei prima de Craciun cu cenzurile astea ! sunteti low rau:))
paul801 • 21 Decembrie 2018, 13:33
Postat de cneius pe 21 Decembrie 2018, 12:03
Felicitari ! Un om si un fotbalist serios ! Cind vezi ca in multe tari naturalizarea se face destul de usor te intrebi daca nu cumva Romania este "Tara Fagaduintei" ?! Chiar daca Gnohere nu va juca in nationala ar putea fi naturalizat - ce ar pierde Romania in cazul acesta ? Avem milioane de concetateni peste granita, multi dintre ei nu vor mai reveni in tara iar noi ne permitem sa fim excesiv de birocrati?
poate ne spui unde se naturalizeaza ''asa de usor'' .Nu mai belii ochii la Gigisport toata ziua