12 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP 2017 » INTERVIU EXCLUSIV. Harlem Gnohere, jucătorul străin al anului în România: "Am ales Steaua fiindcă pasiunea mea e fotbalul, nu banii"

Articol de , ,
miercuri, 20 decembrie 11:28

DIN CUPRINS
Gnohere dezvăluie de ce a refuzat oferte din Arabia şi Qatar pentru a semna cu Steaua
Atacantul explică cum a gestionat concurenţa cu Alibec şi presiunea lui Becali şi cu ce l-au uimit românii în fotbal
Cum îi caracterizează pe Rednic, Andone, Reghecampf și Dică și de la cine a primit cel mai mult sprijin
Dezvăluiri despre ce nu-i place în România și despre problemele pe care le-a avut în țara noastră

 Harlem, te-ai fi așteptat să câștigi premiul de cel mai bun străin din fotbalul românesc?
Îmi face mare plăcere să fiu ales cel mai bun jucător străin al campionatului din România. Sunt de doi ani aici și poate că într-un fel mă așteptam. Am muncit, m-am antrenat și am jucat bine.
Au fost foarte puțini jucători care au avut curajul să plece de la Dinamo și să meargă la Steaua. Au contat doar banii în cazul tău?
Nu! Când am venit la Steaua nu a fost deloc o alegere în care să conteze banii. Am mai avut oferte bune din Qatar și din Arabia Saudită. Eu voiam să joc în cupele europene și asta m-a făcut să mă hotărăsc să vin la Steaua. Nu am făcut o alegere doar pentru bani, așa cum ar putea crede unii, dar e clar că a fost o problemă că domnul Negoiță nu a găsit cea mai bună soluție pentru durata contractului, iar mai apoi în privința banilor. Nu asta a contat însă decisiv.
Ai adunat atât de mulți bani ca să refuzi oferte tentante?
Dacă puteți să mă credeți, pentru mine fotbalul e mai important decât banii. Eu vreau să joc! Nu că nu ar conta banii, dar pasiunea pentru fotbal e mult mai mare. Îmi place să joc, să ajung în cupele europene, fie în Europa League sau în Champions League. Visez să câștig titlul de golgeter pentru că până acum nu am reușit asta, dar e mai important să câștig trofee cu echipa și apoi să mă gândesc la performanțele individuale. Cred că poți să faci mai multe lucruri, să fii cel mai bun din echipă, să marchezi, așa cum fac și Cristiano Ronaldo, și Messi. Nu mă compar cu ei, să nu credeți asta! Mi-ar plăcea să fiu campion cu Steaua și să ies golgeterul campionatului. Muncesc și-mi doresc să câștig cu Steaua, d-asta am preferat să rămân aici.



"Reghecampf şi Andone, doi antrenori complet diferiţi"

Ai jucat la cele mai mari cluburi din România, ce e diferit între cele două echipe?
Nu cred că sunt multe lucruri diferite între Steaua și Dinamo. Perioada pe care am petrecut-o la Dinamo a fost foarte bună, în special cea cu Mircea Rednic m-a ajutat foarte, foarte mult. Din păcate, echipa nu a făcut un sezon bun, am pierdut Cupa României... Schimbarea a fost mare când am trecut la Steaua, cu domnul Reghecampf, modul de lucru a fost cu totul altceva față de Andone. Sunt antrenori care au metode diferite, dar toți trei sunt adevărați profesioniști.
Ai schimbat ceva antrenori în România. Chiar sunt diferite metodele lor de antrenamente față de cele de afară?
E clar că maniera de lucru e diferită, îl adaug și pe Dică celor trei despre care am vorbit deja. Nu pot să trag niște concluzii clare pentru că în Belgia nu am jucat la cluburi foarte mari. Când eram la Charleroi, în ultimul an, nu am jucat prea mult. Antrenorul m-a ținut oricum în alertă, m-a făcut să mă antrenez bine, să mă simt parte din grup. Fiecare antrenor pe care l-am avut aici, în România, m-a ajutat, sunt adevărați profesioniști.

"M-am acomodat foarte greu cu limba română şi cu frigul"

Cu ce ți-a fost cel mai greu să te acomodezi în România?
Cu limba română. Nu vorbeam engleză, dar, din fericire, l-am avut pe Rednic, care vorbește franceză, iar el m-a ajutat să mă adaptez mai repede. Familia face naveta între Belgia și România, copiii mei sunt în Belgia la școală. Era mai complicat pentru ei să fie în România la școală.
Nu ți-a fost greu cu frigul?
Aaaa, ba da! E foarte frig aici. Și în Belgia e, dar nu se compară. Aici, mi-amintesc că la Botoșani a fost foarte, foarte frig. Belgia e o țară mai mică, temperaturile sunt aproape la fel peste tot în Belgia, în România e altfel. Nu e la fel de frig la București cum e la Botoșani. În primul an, când eram la Dinamo, am făcut un antrenament în ianuarie la -17 grade, atât îmi arăta pe bordul mașinii! E clar că mi-e mai greu din punctul ăsta de vedere, pentru că n-am fost obișnuit cu așa ceva. Frigul și ninsoarea nu sunt cele mai plăcute lucruri pentru mine.
Și totuși, ai refuzat echipe din Golf unde era foarte cald.
E adevărat, am fost în Dubai, în vacanță, erau 46 de grade, n-ar fi fost bine nici acolo.

 "Rednic știa mai bine decât cei de la Petrolul ce pot să fac. D-asta a și avut curajul și încrederea să mă transfere și am făcut un sezon foarte bun la Dinamo. A știut că dacă voi simți că are încredere în mine voi arăta de ce sunt în stare, voi încerca să-mi păstrez o greutate ideală și să ajut echipa. Şi nu s-a înşelat"
Harlem Gnohere

 "Românii iubesc mult fotbalul, îmi place asta"

 Când ai ajuns în România ce știai despre țară, despre noi?
Nu prea multe. Dar îl aveam pe prietenul meu, Mourad Satli, care juca la Petrolul, care a jucat cu mine la Charleroi, l-am întrebat ce să fac și m-a sfătuit să vin în România. Nu știam multe despre fotbalul din România, despre stadioane sau alte detalii. Apoi am venit și am văzut cât de mult iubesc oamenii fotbalul. E un fotbal în plină evoluție. Îmi place! Au început să se facă lucruri frumoase, de exemplu baza Viitorului, stadioanele de la Ploieşti, Craiova.
Ai avut vreodată probleme pentru că ești străin aici, în România?
Nu am avut niciun fel de probleme, niciodată. Totul e bine.
Ai simțit că există probleme legate de rasism?
N-am simțit asta de când sunt în România. Nici când sunt pe teren, nici în afara lui, nici din partea jucătorilor adverși sau din partea publicului. Nu m-am confruntat cu situația asta. Dacă ar veni de la un adversar o asemenea provocare aș putea înțelege pentru că și eu îi provoc să le scadă concentrarea. Dacă se mai fac glume, nu mi se pare că sunt cu tentă rasistă.

 "Ştiam că Alibec are un avantaj în faţa mea"

 Ți-a fost greu să treci peste concurența cu Alibec? Tu mereu ai plecat cu șansa a doua în duelul cu el.
Peste tot pe unde am jucat am avut concurență pe post. E clar că Denis avea un avantaj, știam ce mă așteaptă când am semnat cu Steaua. Nu mi-a fost frică niciodată pentru că știam că sunt un fotbalist de calitate și că voi face față. Au fost momente dificile, când știam că pot juca bine, dar nu prind primul primul 11 pentru că Denis a făcut meciuri bune, a dat randament. Am avut norocul că atunci când am fost folosit, am marcat aproape mereu.
Nu erai nervos, dezamăgit de deciziile antrenorului?
Eu aș vrea să joc, dar e decizia antrenorului. El mereu vorbește cu mine, știe ce pot, știe ce vreau să fac. Eu aș vrea, normal, să joc mereu. Uneori e mai greu când nu joc. Cu toate problemele astea extrasportive ale lui Denis și din cauza faptului că a fost certat de patron, a venit șansa mea și am reușit să marchez mai mult ca să pot prinde echipa. Chiar și ziariștii au observat că jucam mai puțin. Chiar dacă eu meritam mai mult, să joc mai mult, nu l-am văzut niciodată pe Alibec ca pe un adversar. Denis e prietenul meu și mă bucură concurența, cred că e bună pentru amândoi, e o concurență sănătoasă.

 "Mă afecta ce spunea patronul"

 Ai trecut printr-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trece el?
Eu am muncit enorm pentru a da goluri, asta e ce știu eu să fac mai bine, să-mi ajut echipa să câștige punctele de care are nevoie. Premiul pe care l-am câștigat și pe care-l primesc acum de la voi e și pentru meritul echipei. Sunt momente dificile când nu reușești să marchezi, nu poți face totul de unul singur. Le mulțumesc pentru tot!
Tu marcai goluri, dar patronul spunea că Alibec e trei clase peste tine. Nu te-a afectat absolut deloc?
E clar că te afectează să-l auzi pe patron spunând că altul e trei clase peste mine. Cum am zis, am preferat să muncesc și să încerc să joc, să profit atunci când am ocazia. Patronul poate spune ce vrea, dar dacă eu muncesc, mă antrenez, marchez și ajut echipa, e bine. Dar e clar că te afectează foarte mult când patronul spune asta.
Ai vorbit vreodată cu patronul echipei față în față?
Am discutat de mai multe ori față în față! Era normal să discutăm despre situația mea. Eu vreau să joc, la vârsta mea trebuie să joc, am considerat că merit să joc!, d-asta am simțit nevoia să discutăm de mai multe ori. Domnul Becali e foarte inteligent, știe ce face, a știut ce să-mi spună ca să-mi dea încredere și iată-mă!

 "Așa e fotbalul, cu jucători mulțumiți și alții nemulțumiți pentru că nu joacă. Nu pot să spun că nu mă deranjează când nu sunt titular, dar am aceeași concentrare indiferent de statutul meu. Dacă sunt rezervă, mă gândesc ca atunci când intru să marchez. Asta e mentalitatea mea"
Harlem Gnohere

 "Mereu am avut probleme cu greutatea"

 De când ai venit în România, la Petrolul, toată lumea vorbea de kilogramele tale în plus.
Eu mereu am avut probleme cu greutatea. Era clar de la început că nu aveam o greutate bună pentru a juca fotbal, dar am muncit, am tras de mine pentru a ajunge la greutatea ideală. Din nefericire, unii nu au avut încredere în mine. Când am avut parte de încredere, am arătat că sunt un fotbalist important, dar recunosc că aveam această problemă. Eu am marcat chiar și împotriva Petrolului, echipă care m-a refuzat pe bună dreptate din cauza surplusului de kilograme.
E vreun adversar care ți s-a părut foarte puternic în Liga 1?
Când am ajuns în România, Varela mi-a pus foarte multe probleme, când jucam contra lui era mai dificil, dar nici nu eram în forma cea mai bună atunci. Un alt fundaș care mi-a făcut greutăți și împotriva căruia am jucat mai multe meciuri a fost Kevin Boli. E foarte atletic, rapid, joacă sus și e greu să-i ții piept. La fel și Ionuț Larie, când era la Cluj. Ei sunt cei trei fundași care m-au pus în dificultate.
Dar ai vreun atacant de care să-ți placă?
Denis Alibec este un atacant foarte important și, chiar dacă este concurentul meu pe post în momentul de față, pot spune că-mi place! Nu-l cunoșteam înainte să vin în România. Am auzit că a fost la Inter, apoi prin Belgia. Apoi l-am văzut jucând, ne-am înfruntat într-un Dinamo - Astra, când el a marcat 3 goluri, mi-am dat seama că e foarte puternic, m-a impresionat. Când eram la Dinamo și-l vedeam că marca îmi ziceam: "Dacă dă el gol, dau și eu!". Nu voiam să-l las să fie mai bun, nu voiam să-l las să aibă un avantaj în fața mea. Din păcate, a luat un avantaj însă, a devenit campion cu Astra! Mă motivează concurența, atacanții care înscriu, ei te fac să muncești, să progresezi.
E vreun jucător mai puternic decât tine în campionat?
Nu pentru că Denis joacă cu mine, dar e bun. Și Țucudean e foarte bun. Hora, când era la Pandurii, îmi plăcea că înscria cu uşurinţă.

 "Îmi place să fie veselie în vestiar"

 Există ceva ce nu-ți place în fotbalul românesc?
V-am spus, nu știam nimic despre fotbalul românesc în afară de Steaua și Dinamo, care sunt granzii campionatului, dar acum pot să vă spun ce m-a impresionat: CFR, chiar din primul an al meu în România, e o mare echipă, apoi Viitorul a fost prima echipa contra căreia am jucat aici, în campionatul românesc. Viitorul e o echipă care cu adevărat joacă un fotbal bun și-l avea pe fiul lui Hagi, care e foarte bun, îl avea și pe Marin. Toți acești jucători m-au impresionat pentru că sunt tineri și joacă bine. E adevărat că infrastructura stadioanelor arată mult mai bine în Belgia. Cred că fotbalul românesc se află în plină evoluție, uitați-vă la Craiova, care tocmai și-a construit stadionul. Și vor mai fi echipe care vor progresa, își vor construi arene pentru a ajuta fotbalul românesc să crească.
Ești omul cu voia bună în vestiar?
Îmi place să fie o atmosferă bună în vestiar și nu știu dacă eu fac glumele cele mai bune sau cele mai multe. Mie îmi place să fie veselie în vestiar. Pintilii, Alibec și Golofca sunt băieți mișto și e important să fie un vestiar destins. Golofca e un băiat supersimpatic și mă înțeleg bine cu el, stăm în aceeași cameră. Când eram la Dinamo preferam să stau cu jucători francezi sau care înțelegeau franceză ca să pot comunica ușor cu ei. La Steaua am schimbat asta, petrec mult timp cu Teixeira, dar nu credeam că voi ajunge să mă înțeleg atât de bine cu un român, Golofca e chiar un tip foarte de treabă.
Te-a surprins faptul că Frank Leboeuf, Emmanuel Petit și William Gallas te-au chemat la o emisiune în Franța?
M-a surprins când am fost invitat. Nu mă gândeam că se uită la jucătorii francezi care joacă în România. Mi-a făcut mare plăcere că am fost chemat acolo, chiar a fost o surpriză. Eu îi știam foarte bine pe ei, am fost mirat că și ei pe mine! Doi campioni ai lumii, ai Europei. Aveam 10 ani când ei jucau la turneul final, mi-a făcut foarte mare plăcere să fiu acolo. Pe Gallas nu pot să zic că l-am avut ca idol, pentru că el era fundaș, dar l-am urmărit mult și a jucat la echipa pe care o iubesc, Arsenal, mi-a fost mai simpatic din acest motiv.

 "Chipciu şi Stanciu au dat peste fundaşi mai buni în Belgia"

 Ne poți explica de ce jucători importanți precum Stanciu și Chipciu nu reușesc să se adapteze în Belgia.
E clar că nivelul fotbalului din Belgia este mult peste cel din România. La Steaua, Chipciu și Stanciu erau titulari indiscutabili. Au trebuit să se adapteze unui alt sistem, e dificil pentru ei. Problema principală a jucătorilor de profil ofensiv ca Stanciu și Chipciu e dată de nivelul fundașilor. În Belgia sunt mult mai puternici decât cei din România. Chipciu a făcut lucruri bune, importante la Anderlecht, dar e total diferit. Poate n-au fost folosiți nici pe posturile care le convin foarte mult. Nu înțeleg de ce nu s-au adaptat, totuși vorbim despre doi internaționali, cred că trebuie să le dai șansa să joace, să-i faci să joace. În plus, Chipciu a făcut un prim sezon bun la Anderlecht, a dat assist-uri, a marcat, deci e un pic ciudat. În ce-l privește pe Stanciu, e diferit, cel care îi e concurent pe post, Sven Kums, a avut evoluții bune. El a jucat bine și la Gent, cred că e chestie de preferință. Știu însă că publicul îl iubește foarte mult, așa că totul se poate întoarce în favoarea lui, dacă muncește vor veni și rezultatele.

Tu îți explici de ce Dinamo nu reușește să progreseze, să lupte pentru titlu?
E dificil, când am ajuns au fost lucruri bune la club cu Rednic, apoi a plecat și n-a mai fost chiar așa. Andone are alt fel de a lucra, de a funcționa, iar pentru mine a fost cu adevărat greu, am avut o relație într-adevărar dificilă. Cu tot ce se întâmplă la Dinamo acum, din punct de vedere extrasportiv, plus patronul care vrea să vândă clubul, cred că e foarte dificil pentru jucători și pentru fani.
Urmează meciul cu Lazio în Europa League. Crezi că aveți vreo șansă?
Suntem conștienți că nu suntem favoriți cu Lazio, dar în fotbal totul e posibil. Cine s-ar fi gândit că Grecia câștigă Campionatul European învingând Portugalia la ea acasă sau că Portugalia va câștiga Mondialul învingând Franța la ea acasă. Dacă suntem concentrați și ne vedem de joc, cred că putem să facem ceva important, ne putem califica. Steaua a eliminat-o pe Ajax din Europa League după 2-0 în deplasare... Nu se știe niciodată, nu sunt diferențe așa de mari. Uite, cine se gândea că Napoli rămâne în Europa League și nu merge în Champions? Că o să se califice Șahtior. Sper să avem norocul de partea noastră!

 "Terminăm anul pe 2, dar nu e nimic pierdut în lupta pentru titlu. În acest sistem de play-off totul se joacă. Mai sunt meciuri multe, iar distanța care ne separă acum de CFR Cluj nu este una foarte importantă și se poate repara. În trecut a existat o situație mai grea"
Harlem Gnohere

 
Superlativele GSP 2017: Gnohere, stranierul anului

SUPERLATIVELE GSP 2017 ☝ Harlem Gnohere, jucătorul străin al anului în România 1⃣ "Am ales Steaua fiindcă pasiunea mea e fotbalul, nu banii" ❤ ------>>>>> http://bit.ly/2z3X0s8

Posted by Gazeta Sporturilor on 19 Decembrie 2017

Comentarii (12 ) Adaugă comentariu

Mayra Moldoveanu  •  20 Decembrie 2017, 19:08

Dupa cum a spus si Bizonul in interviu el a vrut ss joace in cupele europene iar Dinamo cum se califica din an in paste era normal ca omul s-a orienta spre Steaua care joaca an de an in cupele europene

Alexandru Mateescu  •  20 Decembrie 2017, 16:44

Ce modest esti ! Daca este asa de ce n-ai ramas la DINAMO , sa-ti rupi oasele pentru fotbal ! Hai sa fim seriosi !!!

kingdom.of.jerusalem  •  20 Decembrie 2017, 14:34

Gnoherică tie ti-a plăcut banul fratele meu!! Dacă-ți placea fotbalul nu alegeai NICIODATĂ marca de aragaz fcsb! Esti un mercenar mediocru, ca oricare alt pensionar din trupa de balerini a lui gigi bulău! Deaconu si fotbalul de cumetrie si de omenie va tin mincinos in viata voastra chinuita de ură!

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase