1 comentarii. Scrie și tu!

Răzvan Marin, interviu pe larg pentru GSP: „Între bani și performanță, aș alege performanța!”

Articol de
luni, 04 martie 13:49

Răzvan Marin, mijlocașul de 22 de ani al lui Standard Liege, știe rețeta pentru ca ”tricolorii” să aibă un start favorabil în campania către Euro 2020.
Anunță că-și dorește să fie convocat de Rădoi pentru turneul final U21 din Italia, în iunie
Internaționalul de la Standard răspunde la întrebări pe teme neconvenționale: îi e frică de păianjeni, ar cânta la pian și e admirator al simpaticilor Tom și Jerry

Răzvan, cum te-ai schimbat ca om și ca fotbalist în cei doi ani petrecuți deja la Standard?
M-am maturizat, am înțeles ce înseamnă viața în străinătate și m-am familiarizat cu modul de gândire și acțiune din Vest. Iar pe teren simt am progresat mult. Mi-am îmbunătățit multe calități, dar muncesc în continuare pentru a învăța și a acumula lucruri noi.



La ce capitole ai crescut?
La forță cel mai mult. Am mai deprins și din secretele plasamentului în teren, am devenit mai activ pe faza defensivă.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum la Liege?
Au existat multe momente importante, precum meciurile din cupele europene, inclusiv cele mai recente, cu Ajax sau Sevilla. Am traversat însă, la început, și un moment mai delicat sub comanda lui Sa Pinto. Vorbea des cu mine, îmi spunea că sunt cel mai bun, că voi juca, dar la ora meciului rămâneam pe bancă. Au fost atunci vreo șapte, opt etape consecutive în care n-am intrat deloc sau m-a folosit doar 10-15 minute. Nu înțelegeam ce se întâmplă și nu găseam răspunsuri la o serie de întrebări.

"Au fost oferte, dar am preferat să merg în Europa cu Standard"

Știu că lucrezi încă din acea perioadă cu o echipă de mental coaches, băieții de la Superbrain, care colaborează cu mulți sportivi. Cum te-a ajutat parteneriatul cu ei?
A fost foarte important sprijinul lor exact în acea perioadă confuză pentru mine, pe care am depășit-o însă fiindcă am rămas pozitiv, am avut încredere în calitățile mele, iar lângă mine am avut multe persoane care m-au susținut. Ăsta e felul meu de a fi, vreau să am relații bune și deschise cu toată lumea. Nu sunt un tip conflictual, vreau doar să-mi văd de treburile mele în liniște. Cred că prin caracter și educație am reușit să mă integrez repede în Belgia.

Ce te-a determinat să-ți prelungești contractul cu Standard până în 2023, deși aveai oferte tentante din Italia sau Spania?
Într-adevăr, au existat echipe care și-au arătat interesul, dar n-a fost nimic concret, cu ofertă clară pe masă. Am spus de la început că vreau să rămân la Standard, aveam în față perspectiva participării în Champions League, dar, din păcate, am dat peste un Ajax foarte puternic în acest sezon. Era și varianta B, cu Europa League, unde era, de asemenea, ocazia unui traseu internațional, ceea ce, per total, a contat mult în luarea deciziei.

Dar a fost vreo propunere care măcar te-a pus pe gânduri?
Nu. Impresarul meu, Pietro Chiodi, se ocupă de aceste detalii. Eu știu că sunt fericit la Standard și n-aveam de ce să forțez schimbarea. Acum sunt preocupat de lupta la titlu în Belgia, vom vedea la vară ce va mai fi.

"Nu trebuie să-l acuzăm pe Stanciu că s-a dus în Arabia"

Apropo de alegeri: te-a surprins transferul lui Stanciu în Arabia Saudită, la 25 de ani?
Sincer, a fost o opțiune puțin surprinzătoare pentru toată lumea. E însă decizia lui și trebuie s-o respectăm. Dacă el și familia lui sunt mulțumiți, e strict problema lui Stanciu. Chiar am discutat recent cu el, l-am felicitat, i-am urat să fie sănătos și să vină cu aplomb la echipa națională. Nu trebuie să-l acuzăm sau să-l judecăm pentru transferul în Arabia.

E însă aceeași discuție cu Rotariu în Kazahstan și poate chiar cu Mitriță în SUA, deși în MLS parcă e altă mâncare de pește.
Probabil a fost cea mai corectă alegere la momentul respectiv pentru fiecare dintre ei. Astana joacă în cupele europene, campionatul nord-american a crescut mult ca valoare și atractivitate. Important e ca tinerii care pleacă în străinătate să demonstreze că au valoare și să întoarcă spre echipa națională experiența căpătată peste hotare. Nu sunt de acord că nu mai poți veni la reprezentativă dacă joci în Arabia sau în SUA sau în China. Dacă evoluezi bine la club, de ce să nu fii apt pentru reprezentativă?

"Sunt multe meciuri la Standard de care-mi amintesc cu drag, fiindcă am avut evoluții consistente, cu goluri sau pase decisive. Sezonul acesta, cu Bruges, Anderlecht, Ajax și Sevilla ori anul anterior, cu Mechelen sau Cupa cu Oostende, când am înscris un gol de la vreo 30 de metri"Răzvan Marin

"Aș alege performanța, nu banii"

Să presupunem că ai avea o ofertă de la Roma cu salariu anual de un milion de euro și alta din Arabia, cu patru milioane de euro pe sezon. Ai alege performanța sau banii?
Performanța! Sunt tânăr, poate la 30-31 de ani o să mă gândesc și la alt gen de oferte. OK, aș câștiga, să spunem, un milion de euro la Roma, dar apoi, cu siguranță, într-un an, un an și jumătate poți ajunge la creșteri salariale similare cu cele din zona arabă dacă joci bine și obții rezultate.

Începe în curând campania pentru Euro 2020, pornim cu Suedia în deplasare. E echipa care a lăsat acasă Italia la ultimul Mondial!
Nu va fi ușor la Stockholm, dar n-aș numi deja vital pentru calificare meciul din 23 martie. Suedia are o echipă puternică, masivă, cu individualități, plus atuul terenului propriu. Fiecare meci din campanie va fi pentru noi o finală, dar trebuie să luăm lucrurile pas cu pas, să pregătim atent debutul și să încercăm victoria încă de la prima partidă. N-avem de ce să ne speriem, fiindcă, scoțând din calcule favorita Spania, noi, Suedia și Norvegia suntem cam la același nivel.

Avem însă mereu neplăceri când jucăm cu nordicii. De acord?
Nu avem forța lor, e adevărat. Totuși, România a încercat mereu să compenseze prin posesie, tehnică și strategie. Va trebui să jucăm în primul rând cu inteligență împotriva Suediei și Norvegiei. Să evităm duelurile directe, să scoatem adversarii din joc prin pase, să apelăm la un-doiuri și accelerări.

 

"Vreau să joc la Europeanul U21"

Primele două partide în deplasare vor fi exact cu contracandidatele la locul 2, Suedia și Norvegia. Obiectiv minim două puncte?
Mai mult! Patru! Așa, am obține deja un avantaj și am căpăta șanse în plus pentru restul campaniei. Pe suedezi am arătat că putem să-i batem. Mă refer la amicalul de anul trecut, de la Craiova. În plus, am demonstrat deja că avem capacitatea de a etala un fotbal bun, pragmatic.

 

Vine Europeanul U21, ești eligibil pentru turneul final din iunie, dar ești om important și pentru naționala mare. Aștepți convocarea pentru competiția din Italia și San Marino?
Nu depinde de mine. Probabil, cei doi selecționeri vor discuta între ei și vor lua o decizie. Dar eu, da, mi-aș dori să merg la turneul U21! Am jucat două meciuri în calificări, sunt acolo băieți cu caracter, mi-ar face plăcere să fiu la European. Cine ar spune nu unei asemenea șanse? Important e însă să fiu sănătos la ora aceea, după care antrenorii vor hotărî ce e mai bine pentru loturi.

"N-am să mă cert niciodată cu suporterii. Și nici n-am să intru în polemici cu tribuna. De la Hagi am învățat că pentru fani jucăm, pe ei trebuie să-i facem fericiți, să-i respectăm și să-i aducem la stadion"Răzvan Marin

"Viera era suspendat zece etape în Belgia"

Ai văzut faultul criminal suferit de Ianis Hagi în meciul cu Sepsi?
Mai e ceva de spus?! Mi-am pus mâinile la ochi! Așa ceva nu se poate întâmpla și nici nu există vreo justificare. Întrebați-l pe Viera dacă are vreun argument pentru acel atac! Vă spun eu că n-are! Dacă se petrecea așa ceva în Belgia, lua zece etape de suspendare. Se vede clar cum se duce intenționat pe genunchiul lui Ianis. Mare minune că nu i-a rupt piciorul ori, mai rău, că nu i-a încheiat deja cariera! E lipsă de respect, fiindcă mâncăm pâine din aceeași meserie. Nu-mi place să văd așa ceva pe teren.

Mai e de actualitate transferul lui Ianis la Standard?
Am fost și eu, într-adevăr, întrebat, firește că am dat referințe pozitive, adevărate. Am explicat ce fel de caracter e, ce calități are, cum îl cunosc din afara terenului. Dar nu știu situația la zi, în afara faptului că există interes pentru Ianis. Nu e un secret că a venit domnul Hagi la meciul cu Sevilla din Europa League, am și mâncat atunci împreună, mi-a zis ce am făcut bine, unde am greșit. S-a bucurat că am progresat și mi-a spus s-o țin așa în continuare, fiindcă mă așteaptă lucruri mari în viitor.

"Hagi e la fel de genial și pe PlayStation"

Ce părți bune și negative ți-a semnalat?
Că am luat deciziile corecte la momentul potrivit pe teren, că m-am maturizat și am acumulat semnificativ la capitolul forță. Iar la părțile mai șubrede m-a sfătuit să fiu mai agresiv și mai atent la plasament. Țin cont mereu de părerile dânsului și mi le aduc aminte inclusiv cînd joc FIFA pe PlayStation. Alături de Figo sau Bale, l-am luat în echipa mea virtuală și sunt uimit că și pe calculator are aceleași execuții fabuloase, geniale, ca și cele pe care le cunoșteam din realitate

"Din păcate, jucătorul român nu e văzut foarte bine în străinătate și trebuie să muncească enorm pentru a izbândi. Ne-a scăzut cota din cauza ratării calificărilor la marile turnee finale și pentru că românii nu prea mai reușesc să se transfere din nou la un nivel bun după ce fac primul pas peste hotare"Răzvan Marin

"Pentru mine, Daum a făcut un gest important"

Mandatul dezastruos al lui Christoph Daum la echipa națională a avut totuși o undă de lumină: neamțul e cel care l-a debutat la reprezentativă pe Răzvan Marin în victoria de la Erevan, 5-0, cu gol marcat de puștiul de atunci al Viitorului. "N-am mai discutat după ce a plecat de la lot, dar pentru mine a însemnat un gest important acela de a fi avut curajul să mă aducă la lot. A fost un pas important în cariera mea. Știu că și-a dorit să aducă ceva din stilul de lucru de afară, dar, din păcate, nu i-a ieșit planul în România", declară Marin. 

 "Boloni a creat o echipă puternică la Antwerp. Se bazează mult pe partea fizică, încearcă să se apere bine și apoi să replice pe contraatac. E o formație incomodă, care punctează și prin felul inteligent de a sta în teren"Răzvan Marin

14 selecții a strâns Răzvan Marin la prima reprezentativă a României, pentru care a marcat un gol

„Sper să-mi cumpăr un Bentley în doi ani” 

Care-i cea mai mare temere pe care o ai?
Mi-e frică de păianjeni. N-am avut nicio experiență personală de acest tip și nici nu-mi doresc să am!

Superstiții?
Intru mereu cu dreptul pe teren, chiar și atunci când ies să vizitez gazonul.

Ce vedetă de nivel mondial ai vrea să întâlnești?
Xavi sau Iniesta. Aș avea multe de învățat de la ei.

La ce vârstă ai aflat că nu există Moș Crăciun?
Pe la 9 ani. Din întâmplare, am descoperit în podul casei cadourile pe care urma să mi le aducă Moșul în zilele următoare.

Farse?
În timpul unei vacanțe, m-am ascuns de familie în complexul în care ne cazaserăm. Părinții s-au speriat foarte tare. Iar la final nu prea a ieșit bine pentru mine! În sens invers, nu am fost victimă niciodată, că lumea îmi știe de frică! Glumesc...

La ce instrument ți-ar plăcea să cânți?
Pian. Mi se pare un instrument foarte interesant și deosebit.

Cel mai prețios obiect pe care-l ai?
Medalia de campion cu Viitorul, pe care o păstrez acasă.

Pe ce-ți cheltui banii?
Pe haine.

Pe o scară de la 1 la 10, cât de inteligent te consideri?
10! Lăsând gluma la o parte, aș prefera ca alții să facă aprecieri la acest capitol.

Prima băutură alcoolică pe care ai pus gura?
Bere, deși nu prea-mi place. Prefer un pahar de vin bun, dar numai la o ieșire cu prietenii sau familia la un restaurant. În rest, nu sunt un pasionat de alcool.

Dulce sau sărat?
Sărat.

Ce gen de film ar fi o peliculă despre viața ta de până acum?
Acțiune. Ar fi destule de povestit. Cum am plecat de mic la Academie, am stat singur. Ar ieși o producție interesantă.

Țări pe care ai vrea să le vizitezi ca turist?
Indonezia și SUA. Mi-aș dori să merg la Miami, la New York, acum e Mitriță acolo, am motiv să-i fac o vizită. Din ce am văzut deja, Olanda, Franța și Grecia mi-au plăcut mult.

Desene animate preferate în copilărie?
Tom și Jerry. Fetițele Powerpuff.

Cea mai dură pedeapsă?
Să nu mă mai joc cu mingea prin casă, fiindcă produsesem ceva avarii.

Faci acte caritabile?
M-am implicat și mă implic de fiecare dată când am ocazia. Donez bani, ofer tricouri. Ultimul moment de care-mi amintesc e cel de la gala lui Mihai Neșu.

Mașina preferată.
Bentley. Sper să reușesc să mi-o cumpăr în vreo doi ani. 

Caracterizări pentru colegii de la națională

Tătărușanu - "Un caracter frumos. Știe ce vrea de la cariera lui"

Săpunaru - "A demonstrat de-a lungul carierei că are valoare. M-a primit foarte bine când am venit la lot. Era pus pe glume. Tata l-a luat sub aripa lui la FC Național, acum m-a preluat el pe mine la reprezentativă"

Chipciu - "Un băiat foarte realist din multe puncte de vedere. Spune mereu lucrurile așa cum sunt, nu se ascunde după cuvinte"

Țucudean - "Am venit cam în același timp la lot. Un tip super, vorbește mult, încearcă să ne ajute pe cei mai tineri"

Budescu - "Glumește și zâmbește permanent. Are și la antrenamente niște execuții de rămâi cu gura căscată"

I. Radu - "E bine pentru fotbalul românesc că un portar așa tânăr e deja titular în Serie A. Trebuie să muncească foarte mult pentru a urca și mai sus. I-am văzut câteva parade excepționale în meciurile lui Genoa. A mai comis și greșeli, dar învață din mers"

2 e numărul trofeelor cucerite până acum de Răzvan Marin: titlul cu Viitorul și Cupa Belgiei cu Standard

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

cneius  •  04 Martie 2019, 17:27

Ce-i cu interviul acesta luat unui copil ? Who cares ? Nu mai aveti subiecte ? Sint oameni care au avut o importanta in fotbal dar nu au fost intervievati !

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase