34 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP // FOTO George Țucudean își spune povestea: "Sunt frumos, deștept și bogat!"

Atacantul de 26 de ani a trecut peste răutățile pe care le-a auzit la începutul carierei și luptă în fiecare zi pentru a-și face familia mândră de reușitele sale

Articol de
joi, 04 mai 12:33

DIN CUPRINS
Într-un amplu interviu acordat Gazetei, George Țucudean vorbește despre alegerile pe care le-a făcut în carieră și viața de familie
Cum l-a afectat imaginea de "băiat de bani gata"
Recunoaște că Dinamo i-a rămas în suflet, dar explică de ce nu regretă că s-a dus la Steaua 
Ce l-a făcut să meargă la Viitorul 

 



George Țucudean uimește atât pe teren, de când a semnat cu Viitorul, dar și în afara lui. Băiatul de bani gata, susținut de bunici și părinți, nu a venit sub comanda lui Hagi pentru salariu, ci pentru a-și satisface setea de performanță. Arădeanul de 26 de ani nu mai impresionează prin milioanele de euro pe care familia sa le deține, ci prin naturalețe, sinceritate si transparență. Aroganța și trufia nu se regăsesc în atitudinea fotbalistului. Își găsește fericirea atunci când ajunge acasă, unde e așteptat de soția Ana și de cei doi băieți, Maxi și Marc.


George, mai ții minte primul contact cu fotbalul?
Pe la 5-6 ani, când tata încă juca la UTA, am fost pe stadion, dar nu atunci mi-a plăcut fotbalul! Înainte, încercasem și la tenis, însă nu s-a prins de mine... La vârsta de 8 ani m-am apucat de fotbal și abia pe la 10 a început să-mi placă.


Ești unul dintre puținii care nu s-au apucat de fotbal din dorința de a se îmbogăți, ținând cont de situația ta financiară mai mult decât OK.
Dar nimeni nu se apucă de fotbal pentru a se îmbogăți! Toți joacă de plăcere până pe la 18 ani, abia apoi încep planurile.


Cu școala cum te-ai înțeles?
Bine. Totuși, când am ajuns și la lotul național, mergeam în paralel și îmi era greu, ajungeam foarte puțin pe la școală și trebuia să mă mut pentru că eram la unul dintre cele mai bune licee din Arad și nu mai făceam față, fiind mai mereu plecat. Apoi m-am mutat la liceul sportiv și mă bucur că am reușit să îmi dau și BAC-ul, în perioada în care evoluam pentru Dinamo.


Faptul că s-a știut întotdeauna situația ta financiară te-a afectat în vreun fel?
Da, de multe ori. Acum deja m-am obișnuit cu lucrurile astea și nu prea mai bag în seamă răutățile. Din nefericire, oamenii aruncă vorbele fără să se gândească la cât ai muncit tu până în momentul acela, e mai simplu să distrugi decât să apreciezi. Vreau să fiu apreciat pentru ce fac pe gazon, nu pentru mașinile mele!


Ți s-a întâmplat să fii bârfit și de colegi?
Nu, pentru că noi ne cunoaștem valoarea între noi, iar dacă nu ești bun nu ai cum să ajungi în top.


Se tot vorbește despre impactul pe care l-a avut bunicul tău asupra carierei tale...
Cred că toți părinții sau bunicii își recompensează copiii, după posibilități. Totuși, mai important din punct de vedere moral, este să îți spună niște cuvinte la momentul potrivit. Nu numai că bunicul a fost mereu alături de mine, dar pentru că sunt singurul nepot și-a dorit enorm să joc fotbal. El mă ducea în spatele stadionului UTA, pe un teren, și stătea cu mine să bat mingea când eram mic, era foarte preocupat de mine. Drept dovadă, m-a crescut bine și mă bucur că îl fac mândru în continuare.


Mulți fotbaliști nu uită ce au făcut cu primul salariu, la tine se aplică același lucru?
Da, imediat după ce am primit salariul m-am dus acasă și am vrut să îl împart cu toată lumea, cu sora mea în special. Eram mândru, știam că banii ăia i-am făcut eu!


E atât de roz viața unui fotbalist?
E foarte frumoasă viața de sportiv când vin realizările, însă nimeni nu se gândește cât se muncește, câte sărbători în familie se ratează. Țin minte că la 17 ani muream când îi vedeam pe toți prietenii mei în cluburi. Apoi, când ești în cantonament pe perioada verii, iar toată lumea e la mare... Dar și când vin realizările, nu le-ai da nici pe 7 vacanțe! Un gol important sau un trofeu cucerit nu se compară cu nimic!

"Am trezit tot blocul când Dinamo a înscris în fața Stelei luni!"

"Țucu" recunoaște că perioada petrecută în Ștefan cel Mare a fost cea mai bună din cariera sa și că s-a bucurat că tocmai "câinii" au ajutat Viitorul să ajungă iar pe primul loc.

Când erai mic, pentru ce echipa visai să evoluezi?
Pentru UTA! Apoi, mi-au plăcut mult Real Madrid și Juventus. Dar pe la 20 de ani am realizat că noi, românii, suntem cu vreo două trepte mai jos decât cei care se nasc în țări precum Germania, Belgia, Anglia. Ca să ajungem acolo, trebuie să facem niște sacrificii enorme. Noi suntem antrenați într-un anumit stil, iar când ajungi acolo simți că trebuie să o iei practic de la capăt.


Spui asta după experiențele din Anglia și Belgia?
Da, nu e deloc simplu ca român printre străini. De exemplu, la Charlton, eram foarte mulți străini și se simțea răceala față de noi, cei care nu eram de acolo. Chiar și așa, a fost o experiență extraordinară și mi-aș dori să ajung din nou în Anglia.

În Belgia ce nu a mers?
Probabil, am greșit și eu, și ei. Era normal să mă ajute puțin să mă integrez, schimbasem țara, mediul, stilul de joc, totul. Am înțeles să bagi fotbalistul abia adus direct să joace, asta e foarte bine, dar de aici și până la a avea pretenția să îți câștige campionatul e cale lungă. Fac o comparație, poate aiurea, dar, de exemplu, în primele 6 luni toată lumea se întreba de ce a costat atât Neymar și ce caută la Barca! Nu poți dintr-odată să te obișnuiești cu totul, asta necesită timp. Iar eu îmi doream foarte mult să joc. Poate din prea multă dorință nu am făcut nici eu bine, trebuia să iau lucrurile cu calm, să am o discuție cu șefii, să trag și eu un semnal că nu e OK, dar eram puțin necopt, fără experiență.


Regreți că nu ai reușit să te impui nici în Belgia, nici în Anglia?
În Anglia a fost cu totul altceva. Am plecat 8 jucători de la Standard la Charlton din cauza antrenorului. În Anglia am dat peste un tehnician senzațional, care era și un psiholog foarte bun. Din păcate, după câteva meciuri nu prea reușite, au decis să schimbe antrenorul. Și pe cine să aducă? Pe fostul antrenor de la Standard, de unde plecaserăm tocmai din cauza lui! Cred că a fost cea mai mare greșeală, drept dovadă că au și retrogradat anul următor. Am fost nevoiți să plecăm iar toți, după doar o săptămână de la instalarea noii bănci tehnice.


"Dinamo mi-a intrat în suflet!"

Dintre toate echipele pentru care ai jucat în România, care a fost cea care ți-a intrat la suflet?
Cu UTA m-am născut, tata a jucat acolo, e și echipa orașului, deci este detașat pe primul loc. Totuși, fără nicio discuție, la Dinamo m-am simțit cel mai bine. Cea mai frumoasă perioadă din cariera de fotbalist am petrecut-o în Ștefan cel Mare.


Regreți că te-ai dus la Steaua, deși ți-ai declarat dragostea față de Dinamo?
Nu regret, pentru că și Dinamo putea, la acel moment, să mă ia și nu a făcut-o. Putea să mă ia chiar înainte să plec în Anglia, însă nu a vrut. Probabil, clauza de cumpărare era mult prea mare.Când a venit oferta de la Steaua, ce era să fi făcut? Steaua era la momentul ăla singurul club OK pentru mine, am ales strict profesional.

"Dacă Dinamo ar avea vreo problemă, aș ajuta-o cu bani cu cea mai mare plăcere!"


Luni, la Derby, cu cine ai ținut?
Când Dinamo a făcut 2-1, în prelungiri, am trezit tot blocul! Și proprii copii, și vecinii din bloc! Eu acum sunt la Viitorul și este normal să mă bucur pentru rezultatele care ne avantajează pe mine și echipa mea.


 Cine câștigă campionatul?
Viitorul!


"Eram la sala de sport și mă gândeam: «De ce nu aș merge la Viitorul?!»"


La Pandurii cum de ai ajuns?
Nici eu nu știu! Refuzasem niște propuneri foarte bune din țară și din străinătate, iar Pandurii îmi plăcea cum juca, avea niște fotbaliști extraordinari. În plus, antrenor la Târgu Jiu era Petre Grigoraș, cu care eu mă înțeleg foarte bine. Păcat că totul s-a prăbușit acolo din cauze ce nu țin de jucători și antrenori. După tot ce trăisem la Târgu Mureș, nu credeam că o să mai prind un alt club în insolvență, dar iată că s-a întâmplat!


În iarnă toți au putut pleca gratis, mai puțin tu...
Da, aveam o clauză de reziliere de 250.000 de euro, în cazul în care voi pleca până în vara lui 2017. Dar dacă oamenii nu mi-au plătit nici măcar un salariu, nu mi s-a părut normal să se poarte așa. Totuși, până la urmă am reușit să plec fără pretenții financiare din partea lor, am o avocată bună! (râde)


De ce până în martie nu ai semnat cu nimeni?
Am fost aproape să semnez cu o formație din liga secundă italiană, Vicenza, am fost acolo și am discutat cu ei. Însă ce era în oferta verbală nu s-a regăsit și în cea scrisă, evident. Așa că m-am ridicat și am plecat. Apoi, stăteam într-o zi la sală și m-am gândit că de ce nu mă duc la Viitorul?


 Aveai deja ofertă?
Nu, ei au tot vrut să mă ia de vreo 3 ani. Nu a fost problema de contract, pentru că nu vin eu să iau nu știu ce salariu, dar acum am simțit că e momentul. Am vorbit cu impresarii, cu familia și am zis că de ce să mă duc la o echipă care e la mijlocul clasamentului sau în vreo ligă secundă din Italia când pot merge la Viitorul, unde este un mediu sănătos și mă pot lupta la titlu?!


Atunci ai avut o discuție cu Hagi?
Nu, abia când am ajuns la Academie am vorbit. Totuși, știam în mare ce vrea de la jucători. Dacă vrei să faci ceva cu adevărat, nu cred că poți da greș. Am venit aici mai ambițios ca niciodată. Nu știu de ce, dar de mult timp nu am mai avut ambiția asta!


"Sper să mai joc peste 5 ani"


Ce te-a impresionat cel mai mult când ai ajuns la Ovidiu?
Corectitudinea față de toți jucătorii și tot ce se face aici. Este exact ca la un club serios din străinătate, totul e clar, strict, fiecare știe ce are de făcut. Eu am mai jucat la echipe cu presiune, care se luptau la titlu și știu când trebuie să mă exteriorizez, când trebuie să fiu serios.


Unde te vezi peste 5 ani?
 Sper să mai joc fotbal.


Te-ai gândit deja să te retragi?
Nu neapărat, deși cred că toți am avut un moment din acesta în viață. Familia m-a ajutat să regăsesc motivația la 10 minute după ce am vorbit cu cei de acasă.


De la națională ți-ai luat gândul?
Nu are rost să vorbesc despre așa ceva acum.


"Nu-mi imaginez viața fără copii"


Cum reușești să îmbini calitatea de tată a doi băieți cu cea de fotbalist?
 Foarte bine, nu mi-aș imagina viața fără copiii mei! Am suficient timp pentru a-l petrece cu ei, îi am alături atât pe părinți, cât și pe socri, pe care mă pot baza la orice oră. Dar ce dor îmi e de ei când sunt în cantonament, pfff, nu pot descrie! Îmi e greu fără ei și o zi, darămite în cantonament?!

dsads
George se simte împlinit alături de soția lui, Ana, și de primul băiat, Maxi


Cine ar fi crezut că George Țucudean poate fi un familist convins?
Nu știu la ce se gândesc ceilalți, dar sunt un om absolut normal, ca toți ceilalți. Nu sunt un tată strict, dar îi învăț, exact cum am fost și eu crescut, să facă deosebirea între ce e bine și ce e rău. Îi cresc cum știu și vom vedea mai departe dacă am făcut bine sau nu.

dasdfew
Alături de mama lui în vacanță


"Sunt frumos, deștept și bogat"


Ești un om cumpătat când vine vorba de bani sau îi arunci pe geam?
Acum, am devenit cumpătat. Înainte am avut perioadele mele, ca oricine. Din fericire, am avut norocul de a avea pe cineva lângă mine care să spună cuvintele potrivite.


Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Frumos, deștept și bogat!


 Cum arată o zi din viața lui George Țucudean?
Mă trezesc pe la 7:00... De fapt, nu, sunt trezit pe la 7:00 de copii, îmi beau cafeaua, merg la antrenament. Apoi mănânc ceva cu copiii, merg cu ei în parc sau unde vor ei, în funcție și de vreme, după care, acasă, mă odihnesc. Cu alte cuvinte, duc o viață clasică de tătic.

Ce ai schimba dacă ai putea da timpul înapoi?
Aș vrea să răspund la întrebarea asta peste 20 de ani. Știu ce, dar nu vreau să vorbesc acum despre asta.

CV George Țucudean

A jucat la: UTA Arad (juniorat-2010), Dinamo (2010-2013, 2013-2014), Standard Liege (2013), Charlton (2014-2015, 2015-2016), Steaua (2015), ASA Tg. Mureș (2016), Pandurii (2016), Viitorul (2017-?)

Meciuri/goluri în Liga 1: 118/31

Palmares: 1 titlu de campion cu Steaua, 2 Cupe ale României, una cu Steaua, una cu Dinamo, și o Supercupă a României cu Dinamo

4 goluriîn 4 meciuri a înscris Țucudean la Viitorul

Comentarii (34 ) Adaugă comentariu

poison  •  10 Mai 2017, 07:36

Cat v-a dat, ca vad ca tineti articolul cu el de o saptamana??

steaua.libera  •  09 Mai 2017, 15:15

Daca il lua Astra in locul lui Alibec, alb negrii aveau sanse mari la titlu.

Dumitru Neculai  •  09 Mai 2017, 09:23

dupa declaratii esti stelist

Vezi toate comentariile (34)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase