5 comentarii. Scrie și tu!

Poveștile și recordurile lui Adnan Guso, primul goalkeeper străin ajuns la 100 de meciuri în L1, acum antrenor de portari la naționala Bosniei-Herțegovina

Articol de
vineri, 06 octombrie 09:00

DIN CUPRINS
Fost idol în Bănie, Guso e acum antrenor cu portarii la "naționala" Bosniei
Povești despre un record știut de puțină lume: 1.180 de minute fără gol primit
Cum a semnat pe o perioadă mai scurtă cu Spartak Moscova fiindcă a avut avion mai târziu decât alt portar
Cine l-a vrut în "naționala" României și de ce s-a reapucat de fotbal după 3 ani de pauză
Și-a deschis școală de antrenat portari la Sarajevo

Un dialog pe înserat, pe Viber și WhatsApp, cu Adnan Guso, antrenorul cu portarii de la echipa națională a Bosniei și fost goalkeeper în Liga 1 la U Craiova, Dinamo, FC Argeș și Pandurii.



Spune că l-a pregătit toată ziua pe fostul portar al lui Chelsea, Asmir Begovici. "Ce băiat serios! Joacă la cel mai înalt nivel, însă se pregătește mereu peste program, e profesionist 100%", îl descrie pe goalkeeperul adus de Abramovici în 2015 pentru a-l înlocui pe Cech, între timp plecat la Bournemouth. Și îl descrie într-o română excelentă. Lăudabil pentru un străin plecat din România de 10 ani, care a locuit aici numai între 2003 și 2007!

Adnan, rămânem în română, vorbești încă bine.
Mulțumesc. Țin încă legătura cu multă lume din România, chiar dacă n-am mai fost prin țară în ultima vreme. Am mulți prieteni pe la Craiova, pe la Târgu Jiu...
Știi că își pregătesc ambele stadioane, nu?
Cum să nu?! Cred că o să și vin la meciul de deschidere de la Craiova. Trebuie să fie în toamna asta. E o ocazie să revin în România.
Văd că ești informat.
Cum, citesc presa din țară zilnic, chiar dacă sunt plecat. Am urmărit și meciul Craiovei cu AC Milan. Știu totul! (râde)

Are școală de portari

Noi știm mai puține. Uite, habar nu aveam că ești la națională, ultima oară citisem că ești la Zeljeznicar.
Fac mai multe. În afară de antrenor la națională, mi-am deschis și o școală de portari la Sarajevo. Este ceva unic pentru Bosnia. 8 antrenamente pe lună cu copii de la 7 la 18 ani. I-am strâns din Sarajevo și din împrejurimile orașului. Cred că am peste 80 de mici portari în momentul ăsta!
Găsești noul Guso?
(râde) Am deja niște copii pe la grupele echipelor mari din Sarajevo. Suntem mulți bosniaci trecuți prin România implicați în creșterea tinerilor. Uite, să îți mai zic de cineva, poate îți sună cunoscut. Slavișa Mitrovici?
Cum să nu, fostul atacant de la FC Național!
Și el e antrenor de juniori pe la Bijeljina, aproape de granița cu Serbia.
Mai ții legătura cu el, cu foștii colegi din țară?
Îți dai seama! Vorbesc cu președintele Condescu de la Pandurii, vorbesc cu Mariko Daouda. Bine, la mine e mai greu, nu am Facebook. Dar intru pe al soției sau al copiilor și îi dau comentarii la poze. :D

22 de selecțiila națională între 1999 și 2007 are AdnanV

"M-am reapucat la 36 de ani și am doborât recordul"

Ai deja 10 ani de când nu mai joci în România.
Și tot atâta de când, practic, m-am lăsat de fotbal. Am avut o accidentare urâtă la ligamente, la genunchi, după ce am plecat de la Pandurii la Nicosia.
Totuși, ai mai jucat prin 2012!
Hai să îți explic, e cea mai tare poveste. După retragere, m-am întors la Zeljeznicar, echipa la care am crescut, ca antrenor cu portarii. Bine, ca să îmi justific salariul, băieții m-au pus și al treilea portar. Totul a fost OK până când s-au accidentat primii doi. Era deja 2011, nu mai jucasem de trei ani, aveam 36 de ani. Și am intrat.
Ai luat campionatul, nu?
Și campionatul, și Cupa. Dar, mai mult de atât, nu am luat gol timp de 1.180 de minute. 1.180! Asta înseamnă mai mult de 13 meciuri. E recordul competiției noastre interne. Nu l-a bătut încă nimeni. Și va fi greu să fie bătut de cineva, ha, ha!

123 de apariții în Liga 1 are Guso pentru cele 4 echipe la care a jucat

Transfer în funcție de avion

Practic, ai jucat primul și ultimul meci la Zeljeznicar la aproape 20 de ani distanță.
Am revenit mereu acasă. Sunt plecat de la 23 de ani, când am ajuns în Turcia, la Erzurum. Acolo m-am dus să-l înlocuiesc pe Florin Prunea. Dar nu mi-a plăcut deloc.
De ce?
Era un oraș la mare altitudine, undeva în munți, extrem de izolat. La 6-7 seara închideau totul, nu găseai un magazin. Am plecat repede.
Totuși, ai ajuns la Spartak Moscova în 2001.
Ha, acolo am altă poveste. Fii atent! Ei negociau cu mine. Fără să știu, tratau și cu Predrag Ristovici, portarul lui Zemun Belgrad. În ziua plecării la Moscova, el a avut avion primul, de la Belgrad, cu sosire de dimineață în Rusia. Cum a ajuns primul, iar ei erau în criză de portari, a semnat pe 3 ani. Au vrut să fie siguri. Eu, ajuns al doilea, am semnat doar pe 6 luni!
...
Pe bune! Bine, până la urmă n-a jucat nici el, n-am jucat nici eu. A venit un al treilea, ucraineanul Levițki. Dar am o amintire frumoasă. Am fost rezervă în grupele Ligii la un joc cu Bayern, 1-3. În poarta nemților era Oliver Kahn. Germania avea să ajungă în finala Campionatului Mondial chiar la sfârșitul acelui sezon.

Cârțu: "Bă, acum vedem dacă ești portar!"

La Craiova cum ai ajuns?
M-a remarcat Silviu Lung. I-a plăcut de mine și le-a zis conducătorilor, era Staicu atunci, să mă cumpere. Mă văzuseră pe niște casete. Eu semnasem pe o perioadă scurtă, dar am convins și a venit Dinel cu un contract nou.
Lumea te ține minte drept un portar înalt, bine făcut, cu reflexe. Unde crezi că i-ai impresionat pe ai noștri?
Uite, înainte de primul meci tare, cu Steaua, al doilea al meu, m-a luat Sorin Cârțu deoparte. Era în Ghencea. "Băi, acum vedem dacă ești portar!". Perfect, 0-0. Și au urmat și alte meciuri bune. Țin minte că n-am luat gol până la jocul cu FC Național. 5 etape!
Cu cine era mai greu, cu Steaua sau Dinamo?
N-o să uit niciodată când am fost scoși din Ghencea cu o mașină blindată, după ce ne-a fost spart autocarul. La Dinamo am și jucat, puțin, ce-i drept, după ce a picat Craiova, dar m-am înțeles foarte bine cu toți. Erau foarte uniți.
Descrie România în cea mai scurtă frază posibilă.
Viață bună.
Zici?
După ce am crescut în Bosnia, de unde nu puteai să ieși, a fost o perioadă extraordinară. Acolo s-a născut și primul meu copil, o fetiță. Iar acum, la Sarajevo, mă bucur de o viață nouă. 

"După meciul Bosnia - România 2-1 de la Zenica, 2011, am ieșit în oraș cu Tamaș. Mi-a fost coleg la Dinamo. Mi-a plăcut mereu de el, spune ce gândește"
Adnan Guso

"Îi sun mereu pe toți din România de sărbători. Uite, n-am uitat cum se zice. «Crăciun fericit!» «Paște fericit!»"
Adnan Guso

tabel guso

"Avem convenție, nu vorbim"

Ultimul an de război l-a prins pe Adnan Guso în Războiul Bosniac, un conflict sângeros pornit de liderii Republicii Srpska, o entitate formată din etnici sârbi de la granița cu Serbia. Aceștia au atacat comunitatea bosniacă, musulmană, din care făcea parte și Guso. "Am participat la război, eram soldat în armata bosniacă, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Avem o convenție între sportivi, nu vorbim, vrem să uităm de acea perioadă", punctează Adnan.

Boldici l-a vrut la "națională" :D

În 2005, într-un interviu acordat Gazetei de Sud, fostul portar al Craiovei, Gabi Boldici, pe atunci antrenor cu portarii la națională, i-a făcut o ofertă lui Guso. Deși știa că acesta are deja meciuri pentru prima reprezentativă a Bosniei :) "Nu putem să-l facem cetățean român? Am aflat că e un băiat valabil, așa că va gusta gluma noastră. Îi găsim o divă răpitoare din România, îl divorțăm, îl căsătorim de probă cu diva și îi obținem cetățenie, îi ștergem meciurile din echipa Bosniei și, apoi, îl luăm în lotul național al României. Ne facem câțiva ani treaba cu el, îl divorțăm iar!", glumea Boldici.

CV Adnan Guso

  • Născut: 30 noiembrie 1975, Sarajevo, Iugoslavia
  • A jucat ca portar
  • Cluburi: Zeljeznicar (1993-99, 2000-01, 2002, 2011-12), Erzurumspor (1999-00), Spartak Moscova (2001), FK Sarajevo (2002), Universitatea Craiova (2003-05), Dinamo (2005), FC Argeș (2006), Pandurii (2006-07), Olympiakos Nicosia (2008)
  • Triplu câștigător al titlului în Bosnia și două Cupe, toate cu Zeljeznicar
  • Antrenor cu portarii la Zeljeznicar și echipa națională de fotbal a Bosniei-Herțegovina

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

maoru  •  07 Octombrie 2017, 01:37

Succes, Adnan!

superdaniel72  •  06 Octombrie 2017, 21:57

da... sa fii sanatos, dar nu o sa te iertam niciodata!

aius  •  06 Octombrie 2017, 19:07

Multumim, Adnan Guso !

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase