35 comentarii. Scrie și tu!

Mircea Lucescu reaprinde o controversă istorică: „Hai să respectăm adevărul! Steaua și-a făcut echipa luând jucători, eu am construit Dinamo crescându-i”

Actualul selecționer al Turciei a vorbit despre perioada de glorie a fotbalului românesc, Dinamo, echipa națională și viitorul lui Ianis Hagi

Articol de
Marti, 05 Februarie

Din cuprins:
Cine este tânărul talent căruia îi prevede un viitor de succes
Cum este munca de selecționer în comparație cu cea de antrenor al unei echipe de club
Ce șanse are România U21 la Euro 2019 și cum crede că se va descurca naționala lui Contra în preliminarii
Ce le reproșează fotbaliștilor români
Cum a ajutat-o pe Steaua și de ce a revenit ca antrenor la Dinamo
Ce părere are despre Ianis Hagi și despre comparația cu tatăl lui, Gică Hagi

Selecționer al Turciei, cel mai cunoscut și mai titrat antrenor al nostru, Mircea Lucescu a făcut o analiză la rece a mișcărilor din mercato ce-au vizat români. Și oferă optimism ”tricolorilor”.Mircea Lucescu a fost, zilele trecute, într-o scurtă escapadă la București pentru puțin timp alături de familie, selecționerul Turciei venind după un tur de forță la echipele din Superliga internă. Antrenorul de 73 de ani a dezbătut pentru Gazeta Sporturilor subiectele arzătoare de la startul lui 2019. 

Domnule Lucescu, ce gânduri aveți la început de 2019?
Am călătorit mult în această iarnă, am fost în continuă mișcare. În Antalya, am vizitat toate echipele turcești, am vorbit cu toți antrenorii. Este o mare problemă în fotbalul de acolo faptul că s-a permis formațiilor să joace cu un număr nelimitat de străini, lucru ce a barat ascensiunea tinerilor turci. Au avut de suferit cei de la echipele din Istanbul, mai ales cele ce joacă în cupele europene, care dau în mod normal jucători naționalei. Am făcut și-un joc de selecție pentru a cunoaște tinerii din diviziile a doua și a treia, fiindcă așa am descoperit un copil de viitor și vom mai descoperi.

La cine vă referiți?
Zeki Celik, 21 de ani. A ajuns vara trecută la Lille, în Hexagon, de la Istanbulspor. L-am promovat direct la națională de la liga secundă, are patru selecții. Acum, băiatul e om important și la echipa reprezentativă. Pas cu pas, și fiindcă jucători cu experiență s-au accidentat, am întinerit naționala, am ajuns ca media de vârstă să scadă acum, de la peste 30 de ani, la 23 de ani și jumătate. Formația Turciei are 23-24 de jucători de la 20 de echipe diferite.

Destul de obosit

Ceea ce vă dezavantajează, corect?
E foarte greu pentru un antrenor. Mă obligă să fiu mereu în mișcare, în avion, să vorbesc cu jucătorii, cu antrenorii, asta e activitatea mea în momentul de față. 

Care cum s-ar traduce?
Destul de obositoare. 

S-a dus bucuria de a antrena?
Niciodată! Dar îmi lipsește munca de zi cu zi, îmi lipsesc meciurile, echipa, jucătorii, posibilitatea de a transmite direct din experiența mea. Procesul de pregătire îmi lipsește. Echipa națională se reunește cu trei zile înainte de meciul oficial, nu e simplu deloc. S-au anulat partidele amicale care-mi permiteau promovarea tinerilor, s-a trecut direct la oficiale. 

"Tricolorii pot câștiga grupa!"

Fotbalul românesc îl mai urmăriți?
Mai urmăresc. M-am bucurat foarte tare de succesul echipei naționale de tineret și sper să continue curajos și inteligent și la Euro 2019, fiindcă astfel jucătorii vor demonstra că se poate trece de la stadiul de talent la confirmare. Și sunt convins că selecționerul Cosmin Contra va face treabă bună în preliminarii, având potențial de a câștiga grupa.

Știți că România se duelează cu Spania, cu Suedia, cu Norvegia, printre altele.
Da, da, știu. Am zis că există potențial de a câștiga grupa, știu ce vorbesc. Cu Spania am făcut mereu meciuri bune, pe suedezi i-am bătut când aveau, probabil, cea mai bună echipă din istoria lor, în anii '80, și noi i-am învins cu o echipă tânără. Ei învinseseră Italia de două ori, Olanda, era o echipă extraordinară. Nordicilor nu le convine jocul nostru. 

Dar nici nouă jocul lor.
Da, e adevărat, dar dacă ne organizăm bine, cred că-i putem lăsa fără minge.

Cred că mai degrabă sunteți patriot.
Eu spun că avem potențial.

"Asta e meteahna, s-au mulțumit cu un salariu"

Echipele de club din România cum vi se par, în condițiile în care nu mai intrăm nici în grupele Europa League?
Problema e că n-am construit o echipă sau echipe echilibrate, sigure pe potența lor, care să nu se schimbe de la vară la vară. Fără stabilitate nu poți obține nimic. Prea mulți jucători se rulează, iar asta e în detrimentul rezultatelor, a consolidării echipei. 

A răsărit un jucător român care să vă fi impresionat?
Ca să răsară, trebuie să facă performanță! Românii au talent. Dar talente sunt peste tot în lume. De câte ori am venit în București, am căutat să văd cât mai multe meciuri. Am fost curios să văd Viitorul lui Gică Hagi și am observat mulți băieți talentați. Băluță, Drăguș și Ianis sunt doar ultimii, au mai fost și alții care au plecat. S-a făcut o treabă serioasă acolo.

Băluță a semnat cu Brighton zilele trecute, în Premier League...
Da, a ajuns acolo, problema ce trebuie rezolvată e să se mențină. Totul se calculează și are valoare din momentul în care a început munca la club, nu mai contează ce-a fost înainte. E doar începutul. Asta e meteahna multor români, s-au transferat și apoi au dispărut. S-au mulțumit cu un salariu. Cel mai important e să rămână ambiția, dorința de performanță și de a veni la echipa națională. Și să fie modest, smerit. De aceea e importantă educația pe care o dai jucătorilor de la vârste fragede, de aceea am ținut ca ei să facă și școală, să fie învățați. 

"Gică Hagi a investit în acești jucători, de acum înainte ei trebuie să se descurce singuri. Să învețe limba, să trăiască printre străini, să fie sociabili, să știe că trebuie să muncească în fiecare zi" Mircea Lucescu

”Am ajutat și Steaua, am antrenat-o o dată, apoi din prieteni am devenit rivali” 

Il Luce la ora confesiunilor: a povestit cum a sprijinit chiar și rivalii istorici pentru a crea un campionat puternic în România anilor '80, de ce a revenit ca antrenor în Ștefan cel Mare, a vorbit despre protecții și cum a remodelat cariera unor fotbaliști extraordinari

Pe Ianis Hagi îl vedeți câlcând pe urmele tatălui?
Nu trebuie să-l forțăm, haideți să-l așteptăm! Nu puneți presiune pe el, deja copilul și-a pus-o el însuși. Orice copil vrea să fie cel puțin cât tatăl lui, respectându-l măcar. Nu putem compara aureola lui Hagi, care s-a format de-a lungul anilor, cu debutul unui fotbalist tânăr de nivelul lui Ianis. Eu sunt convins că Ianis poate să devină un jucător foarte bun și pentru prima reprezentativă.

În România deja se vorbește că va fi următorul decar al naționalei.
M-aș bucura pentru Gică, în primul rând, a investit și sentimental, și educațional, și financiar. Ce sfătuitor mai bun poate avea Ianis decât pe tatăl său!

Sunt de criticat deciziile lui Stanciu și Mitriță de a se transfera în lumea arabă sau în America?
Stai puțin! Nu mă băga în astea, te rog. Nu cunosc detaliile... 

Vizavi de Dinamo, ce așteptări aveți? Întotdeauna v-ați declarat dinamovist.
Cred că ți-am răspuns înainte, chiar dacă n-am indicat-o special pe Dinamo. Faptul că nu există o stabilitate și se înlocuiesc fotbaliștii de la an la an, ce performanțe poți face?! Câți s-au schimbat? 14? Nu pot să cred! Poftim, de ce mai întrebați atunci?! 

Cum vedeți lupta la titlu din Liga 1?
Vreau să văd echipe românești în grupele competițiilor europene. Atât.

"Dinamo ar fi putut câștiga CCE, era o echipă de top european"

Zilele trecute, Ladislau Boloni declara: "Craiova a fost fantastică, Dinamo bună, dar nu fantastică, Steaua a fost excepțională". Cum interpretați această afirmație?
Am lecturat interviul acordat de el. Loți a vorbit în jurul problemelor. Iar comparațiile nu respectă adevărul. Spune la un moment dat că Dinamo a distrus Craiova, nu e așa! Echipa lui Dinamo care a jucat semifinalele CCE cu Liverpool nu avea niciun fotbalist din Bănie! Ca să păstrăm adevărul, Steaua a adus jucători de la Craiova. Dinamo, în perioada mea, i-a crescut sau i-a construit. Hai să respectăm adevărul! 

La ce vă referiți?
De exemplu, eu doar am adus doi jucători ce-au oferit un plus de popularitate echipei, fotbaliști ieșiți din circuit, Balaci, de la Slatina, și Cămătaru, pe care după dubla fractură, când toată lumea îl înjura, l-am refăcut și pentru națională, și pentru fotbalul românesc, și pentru tot. Eu nu eram atunci la Dinamo când s-a calificat în premieră în semifinalele CCE, ca să se spună că o trag pe spuza mea, dar echipa a învins pe Hamburg, pe Dinamo Minsk. Steaua a bătut pe Honved, pe Vejle, pe Kuusysi Lahti în 1986. Trebuie făcută o paralelă clară.

Și care ar fi aceasta?
Eu vorbesc despre perioada mea, doar explic. Ei, cei de la Steaua, au construit echipa luând jucători, eu am construit-o la Dinamo crescându-i, modelându-i, pregătindu-i pentru marea performanță. Și acești fotbaliști erau și la națională. Dacă s-ar fi continuat în aceeași formulă după 1990, Dinamo ar fi putut fi una dintre echipele de top din Europa. Ar fi putut chiar câștiga CCE! Din păcate sau din fericire pentru ei, au plecat 12 fotbaliști în Europa. Trebuie să existe respect, nu doar pentru munca mea, ci și a celorlalți care erau pe vremea aceea, antrenori, jucători.

Din ce s-a născut Generația de Aur

V-ați aventura să spuneți care a fost cea mai bună echipă din acea perioadă?
Anii '80 au fost, probabil, cea mai frumoasă perioadă din fotbalul românesc la nivel de cluburi. Nu ar trebui să se facă comparații. De ce trebuie să judecați mereu așa? Comparați Realul din anii '50/'60 cu Realul de acum sau echipele Barcelonei sau formațiile englezești sau cele italiene, Messi și Cristiano cu Maradona și cu Pele? Revenind, a fost perioada de succes a Craiovei, a urmat Dinamo, a continuat Steaua, iar echipa națională a fost un corolar al acestor rezultate. A revenit Dinamo spre finalul anilor '80 cu performanțe internaționale. Această perioadă de competiție, de rivalitate, a stat la baza performanțelor echipei naționale din anii '90 care a obținut succese notabile, cu multiple și cu frumoase participări la turneele finale.

Ați vorbit de Boloni, cum l-ați caracteriza pentru cei care nu l-au prins jucând?
Loți Boloni a fost un jucător extrem de important în angrenajul tactic al echipei naționale. I-am apreciat întotdeauna inteligența tactică, ambiția, dăruirea, excelenta viziune de joc, un om care știa să interpreteze pe teren cele mai dificile situații și să scoată ceva pozitiv. De aceea primul meu gând, când am fost chemat la echipa națională, a fost să-l aduc lângă mine, chiar dacă a jucat doar două minute împotriva Elveției la Berna. Revenise la prima reprezentativă după doi ani de întrerupere. 

"Nu se mai voiau maghiari la Dinamo, de aceea am vorbit cu Valentin"

De ce îl doreați neapărat?
Cum îmi construiam eu echipa, aveam nevoie de mai mulți lideri în teren, jucători extraordinari. Era Ștefănescu în apărare, Boloni la mijloc, Balaci în atac, susținuți de tinerețea celorlalți, Klein, Rednic, Andone, Balint, Geolgău, Gabor și ceilalți. 

De ce nu ați încercat să-l aduceți la Dinamo?
Dinamo avea echipa ei, deja calificată în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, Craiova avea un grup de jucători formați, olteni get-beget. La Dinamo nu s-a putut pentru că după ce-a rămas Sătmăreanu II în străinătate, nu se mai voiau jucători de etnie maghiară. Vorbind cu Valentin Ceaușescu, i-am zis că la echipa Stelei ar fi nevoie de Loți. L-am convins să-l aducă. Steaua avea o echipă tânără, foarte rapidă, însă pierdea foarte multe mingi și nu câștiga nimic, Dinamo era peste ea total. Și-așa a ajuns Steaua și ordonată, Boloni a influențat enorm acest aspect. Mi-aduc aminte și alte lucruri.

Ca de exemplu?
După transferul lui, fiind contestat de grupul de ziariști de la "Săptămâna", care spuneau că încetinește jocul echipei cu pasele lui - Steaua fiind apreciată ca o echipă de viteziști în acea perioadă -, am simțit nevoia să explic ce ar putea să însemne jocul lui pentru acea tânără echipă. Interviul a apărut în revista Armatei, "Steaua", pe două pagini. Cred că există și acum acest interviu. Și am explicat foarte clar ce înseamnă el pentru echilibrul echipei, eu fiind la acea vreme selecționerul echipei naționale. Interesul meu era ca Boloni să joace meci de meci. Mai târziu, inteligent, el a reușit să se impună și să ajungă la o foarte bună colaborare cu Stoica, Pițurcă și Lăcătuș, devenind jucătorul cel mai important în angrenajul Stelei. 

Il Luce, antrenor la Steaua!

De ce v-ați implicat atât, ca antrenor al naționalei?
Eram preocupat de toate echipele de club. La Dinamo era mai greu fiind echipă de event și de semifinalele CCE, la Craiova făceam săptămânal drumuri să vorbesc cu jucătorii naționalei, cu Corvinul eram în contact permanent. M-am bucurat de deschiderea arătată de Steaua și de invitațiile pe care mi le făceau cei de acolo, astfel că participam la antrenamentele echipei. 

Cum?!
(râde) Cernăianu chiar mi-a permis să fac un antrenament cu atacanții, bazat pe combinații ofensive. 

Se poate spune că ați fost antrenor la Steaua?
(râde din nou) Part-time, cu atacanții, o dată. După antrenamente, rămâneam la discuții și chiar la miuțe pe stadion, pe Ghencea sau în sala "Plevnei", cu Valentin, cu Alecsandrescu, cu Puiu Iordănescu, cu Ienei, cu Marinescu. Steaua trecea printr-un moment de schimbare de generații și se pregătea să atace supremația lui Dinamo. Interesul meu era să avem un campionat echilibrat, puternic, competitiv și să avem o cât mai mare arie de selecție. Rivalitatea cu Steaua a apărut doar din momentul când am fost antrenorul lui Dinamo. Prietenia s-a transformat în rivalitate. Nu dușmănie, ci rivalitate! Cât am fost selecționer, am fost primit cu brațele deschise peste tot. . 

De ce erau apostrofați "câinii"

Și ați ajuns și la Dinamo. Cum ați preluat echipa?
La Dinamo m-au chemat după ce echipa a căzut în clasament. Clubul a insistat pentru mine, știind că sunt dinamovist. Era o pauză competițională, după meciurile naționalei cu Irlanda de Nord și cu Turcia. Am fost la CNEFS, era președinte Alexa, am cerut o audiență. Am fost refuzat, am insistat. Am făcut o cerere, precizând că situația echipei Dinamo e de interes național, ca un nume important, cu istorie, cu tradiție, ajuns într-o situație critică, mai ales că și suporterii se manifestau agresiv în acel timp... Am fost chemat la generalul Diaconescu, mi-a explicat situația, iar eu am solicitat în cererea mea să fiu detașat o perioadă de timp la clubul Dinamo. Ți-am mai spus, încercam ca toate echipele importante ale României să le țin la un nivel cât se poate de important. A fost un alt refuz, dar, după alte insistențe, a fost acceptată cererea. 

Și?
Și a început renașterea lui Dinamo cu jucători tineri, dar și cu doi cu experiență care nu erau huiduiți pe stadioanele țării, mă refer la Balaci, la Cămătaru, iubiți pentru perioada Craiova. Aveau popularitate, mizam pe asta, pentru a da forță celor tineri, să nu se lase influențați de fluierăturile publicului. 

De ce erau fluierături?
Fiindcă asta era Dinamo, era echipa Ministerului de Interne. Fluierau doi borfași în tribună, preluau și ceilalți. Nu erau fotbaliștii apostrofați fiindcă jucau prost sau de altceva.

"Se juca și cu 10 cartonașe"

Se vorbește de protecția de care se bucurau echipele mari ale României, protecția oferită de marii demnitari ai țării.
Era Craiova lui Ștefan Andrei, Dinamo a lui Postelnicu, Steaua a lui Ilie Ceaușescu, când voiau nu trimiteau jucătorii la lotul național, spuneau că se pregătesc pentru jocurile internaționale. Cum ajungeau la un nivel superior, era o luptă de imagine între oamenii ce protejau aceste grupări. Mă enervează când se afirmă că Dinamo controla tot. 

Cum era?
Nu e adevărat! Fiecare dintre aceste echipe profita de momentul de succes. Așa s-a întâmplat și după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, au fost schimbați toți președinții comisiilor de la Federație. Se ajunsese la un moment dat ca un fotbalist cu zece cartonașe galbene să joace în etapă, se spunea că e-n interesul național, pentru a se pregăti pentru un meci internațional! Nu spun că așa s-au cucerit trofeele, valoarea jucătorilor era incontestabilă, dar fără protecție nicăieri în lume nu obții tot. Nicăieri, indiferent de nivel! 

"Dinamo a bătut Steaua în campionat imediat după Sevilla '86 și-n finala Cupei României. Și noi, și Steaua, și Craiova, fiecare a avut perioada ei de glorie.

Fiecare om are dreptul la o opinie, dar Gică Hagi a fost un jucător enorm. Atât comentez, nu mai vreau polemică, haideți să construim!

Când eram antrenorul lui Loți la națională, i-am și zis că nu mai poate juca la Târgu Mureș, la evitarea retrogradării, și să fie și la națională. Era mereu supărat când ajungea la lot, îmi trebuia o zi ca să-l refac.

Cred că am fost un caz unic în istoria fotbalului, să fiu demis de la națională după o victorie cu 4-0. Dar vremea trece, eu nu mă uit cu ranchiună în urmă. De aceea zic că fiecare om, fiecare echipă are perioada sa de glorie" Mircea Lucescu

Comentarii (35 ) Adaugă comentariu

razvanrosu82  •  14 Februarie 2019, 12:37

Nea Mircea e chiar caraghios.. pe vremea comunismului echipele securitatii... armatei si militiei cresteau jucatori?... pe bune? adik inca crede ca putem fii prostiti cu gogosi ieftine.. totul era aranjat de la partid.. crestea el jucatori...lua el gheare de la alimentara... :)))... toate echipele de fotbal erau sub aripa partidului si erau pline de securisti.. iar acum se dau lupii moralisti.... imi placeti ca Dinamovistii vorbesc de FCSB nu e Steaua... dar Dinamo mai e? cati actionari sunt?.. care ce are?.. aveti habar? ce mai facea badea? el ce are? nu vedeti ca din reminiscentele comunismului s-au nascut chipurile..echipe de traditie?... iar noi punem botul...si platim... dam impozite si taxe ca sa spele baietii niste bani... ma intereseaza pe mine ca armata are echipa din divizia 4, sau 5 sau 1....ma intereseaza ca papa din banii nostrii inutil in loc sa ii imbrace pe amaratii aiai de militari sau sa dea un var prin unitatile militare care stau sa picei pe ei... de spitate sau scoli nu mia vorbesc.....

adriann_  •  06 Februarie 2019, 17:08

Postat de fabius_2014 pe 05 Februarie 2019, 14:44

Cred ca ai perfecta dreptate . In ultimile 3 etape Camataru dadea 12 goluri, exact atatea cat ii trebuiau ca sa castige "Gheata de aur ". Eu credeam ca toata lumea stie adevarul .

Esti haios cand canti pe mai multe voci ca sa-ti dai dreptate :)) Dar faptul ca tu, ca toti postacii clanului becali, esti complet paralel cu sportul, te impiedica sa intelegi un lucru simplu: cand o echipa ca Dinamo nu mai putea lua titlul dar avea de mult asigurat locul 2 putea sa scoata golgheter si un fundas central, fara sa blatuiasca meciuri pentru asta. Cu atat mai mult pe un varf extrem de bun si dominant dpdv fizic cum a fost Camataru. Pur si simplu incepeau sa faca meciuri deschise, la spectacol cum ar veni. Nu e mare lucru cand adversarul nu poate pune cine stie ce probleme...

Ion Marin  •  06 Februarie 2019, 14:41

Bai baieti , care esti rai , vorba lu Becalu, perfomantele se masoara in titluri, Dinamo se apropie de 2500 , pe cand F.C.S Becalu + Steaua au mai putine , asa ca CIOCU MIC!Locul 1 DINAMO , LOCUL 2Steaua , de aia suporterii le au spus celor doi , Becalu si Mimi: " Doar Dinamo Bucuresti!"

Vezi toate comentariile (35)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase