Articol de Eduard Apostol
marti, 05 februarie 09:00
Din cuprins: |
Cine este tânărul talent căruia îi prevede un viitor de succes |
Cum este munca de selecționer în comparație cu cea de antrenor al unei echipe de club |
Ce șanse are România U21 la Euro 2019 și cum crede că se va descurca naționala lui Contra în preliminarii |
Ce le reproșează fotbaliștilor români |
Cum a ajutat-o pe Steaua și de ce a revenit ca antrenor la Dinamo |
Ce părere are despre Ianis Hagi și despre comparația cu tatăl lui, Gică Hagi |
Selecționer al Turciei, cel mai cunoscut și mai titrat antrenor al nostru, Mircea Lucescu a făcut o analiză la rece a mișcărilor din mercato ce-au vizat români. Și oferă optimism ”tricolorilor”.
Mircea Lucescu a fost, zilele trecute, într-o scurtă escapadă la București pentru puțin timp alături de familie, selecționerul Turciei venind după un tur de forță la echipele din Superliga internă. Antrenorul de 73 de ani a dezbătut pentru Gazeta Sporturilor subiectele arzătoare de la startul lui 2019.
Am călătorit mult în această iarnă, am fost în continuă mișcare. În Antalya, am vizitat toate echipele turcești, am vorbit cu toți antrenorii. Este o mare problemă în fotbalul de acolo faptul că s-a permis formațiilor să joace cu un număr nelimitat de străini, lucru ce a barat ascensiunea tinerilor turci. Au avut de suferit cei de la echipele din Istanbul, mai ales cele ce joacă în cupele europene, care dau în mod normal jucători naționalei. Am făcut și-un joc de selecție pentru a cunoaște tinerii din diviziile a doua și a treia, fiindcă așa am descoperit un copil de viitor și vom mai descoperi.
Zeki Celik, 21 de ani. A ajuns vara trecută la Lille, în Hexagon, de la Istanbulspor. L-am promovat direct la națională de la liga secundă, are patru selecții. Acum, băiatul e om important și la echipa reprezentativă. Pas cu pas, și fiindcă jucători cu experiență s-au accidentat, am întinerit naționala, am ajuns ca media de vârstă să scadă acum, de la peste 30 de ani, la 23 de ani și jumătate. Formația Turciei are 23-24 de jucători de la 20 de echipe diferite.
E foarte greu pentru un antrenor. Mă obligă să fiu mereu în mișcare, în avion, să vorbesc cu jucătorii, cu antrenorii, asta e activitatea mea în momentul de față.
Destul de obositoare.
Niciodată! Dar îmi lipsește munca de zi cu zi, îmi lipsesc meciurile, echipa, jucătorii, posibilitatea de a transmite direct din experiența mea. Procesul de pregătire îmi lipsește. Echipa națională se reunește cu trei zile înainte de meciul oficial, nu e simplu deloc. S-au anulat partidele amicale care-mi permiteau promovarea tinerilor, s-a trecut direct la oficiale.
Mai urmăresc. M-am bucurat foarte tare de succesul echipei naționale de tineret și sper să continue curajos și inteligent și la Euro 2019, fiindcă astfel jucătorii vor demonstra că se poate trece de la stadiul de talent la confirmare. Și sunt convins că selecționerul Cosmin Contra va face treabă bună în preliminarii, având potențial de a câștiga grupa.
Da, da, știu. Am zis că există potențial de a câștiga grupa, știu ce vorbesc. Cu Spania am făcut mereu meciuri bune, pe suedezi i-am bătut când aveau, probabil, cea mai bună echipă din istoria lor, în anii '80, și noi i-am învins cu o echipă tânără. Ei învinseseră Italia de două ori, Olanda, era o echipă extraordinară. Nordicilor nu le convine jocul nostru.
Da, e adevărat, dar dacă ne organizăm bine, cred că-i putem lăsa fără minge.
Eu spun că avem potențial.
Problema e că n-am construit o echipă sau echipe echilibrate, sigure pe potența lor, care să nu se schimbe de la vară la vară. Fără stabilitate nu poți obține nimic. Prea mulți jucători se rulează, iar asta e în detrimentul rezultatelor, a consolidării echipei.
Ca să răsară, trebuie să facă performanță! Românii au talent. Dar talente sunt peste tot în lume. De câte ori am venit în București, am căutat să văd cât mai multe meciuri. Am fost curios să văd Viitorul lui Gică Hagi și am observat mulți băieți talentați. Băluță, Drăguș și Ianis sunt doar ultimii, au mai fost și alții care au plecat. S-a făcut o treabă serioasă acolo.
Da, a ajuns acolo, problema ce trebuie rezolvată e să se mențină. Totul se calculează și are valoare din momentul în care a început munca la club, nu mai contează ce-a fost înainte. E doar începutul. Asta e meteahna multor români, s-au transferat și apoi au dispărut. S-au mulțumit cu un salariu. Cel mai important e să rămână ambiția, dorința de performanță și de a veni la echipa națională. Și să fie modest, smerit. De aceea e importantă educația pe care o dai jucătorilor de la vârste fragede, de aceea am ținut ca ei să facă și școală, să fie învățați.
"Gică Hagi a investit în acești jucători, de acum înainte ei trebuie să se descurce singuri. Să învețe limba, să trăiască printre străini, să fie sociabili, să știe că trebuie să muncească în fiecare zi" Mircea Lucescu
Il Luce la ora confesiunilor: a povestit cum a sprijinit chiar și rivalii istorici pentru a crea un campionat puternic în România anilor '80, de ce a revenit ca antrenor în Ștefan cel Mare, a vorbit despre protecții și cum a remodelat cariera unor fotbaliști extraordinari
Nu trebuie să-l forțăm, haideți să-l așteptăm! Nu puneți presiune pe el, deja copilul și-a pus-o el însuși. Orice copil vrea să fie cel puțin cât tatăl lui, respectându-l măcar. Nu putem compara aureola lui Hagi, care s-a format de-a lungul anilor, cu debutul unui fotbalist tânăr de nivelul lui Ianis. Eu sunt convins că Ianis poate să devină un jucător foarte bun și pentru prima reprezentativă.
M-aș bucura pentru Gică, în primul rând, a investit și sentimental, și educațional, și financiar. Ce sfătuitor mai bun poate avea Ianis decât pe tatăl său!
Stai puțin! Nu mă băga în astea, te rog. Nu cunosc detaliile...
Cred că ți-am răspuns înainte, chiar dacă n-am indicat-o special pe Dinamo. Faptul că nu există o stabilitate și se înlocuiesc fotbaliștii de la an la an, ce performanțe poți face?! Câți s-au schimbat? 14? Nu pot să cred! Poftim, de ce mai întrebați atunci?!
Vreau să văd echipe românești în grupele competițiilor europene. Atât.
Am lecturat interviul acordat de el. Loți a vorbit în jurul problemelor. Iar comparațiile nu respectă adevărul. Spune la un moment dat că Dinamo a distrus Craiova, nu e așa! Echipa lui Dinamo care a jucat semifinalele CCE cu Liverpool nu avea niciun fotbalist din Bănie! Ca să păstrăm adevărul, Steaua a adus jucători de la Craiova. Dinamo, în perioada mea, i-a crescut sau i-a construit. Hai să respectăm adevărul!
De exemplu, eu doar am adus doi jucători ce-au oferit un plus de popularitate echipei, fotbaliști ieșiți din circuit, Balaci, de la Slatina, și Cămătaru, pe care după dubla fractură, când toată lumea îl înjura, l-am refăcut și pentru națională, și pentru fotbalul românesc, și pentru tot. Eu nu eram atunci la Dinamo când s-a calificat în premieră în semifinalele CCE, ca să se spună că o trag pe spuza mea, dar echipa a învins pe Hamburg, pe Dinamo Minsk. Steaua a bătut pe Honved, pe Vejle, pe Kuusysi Lahti în 1986. Trebuie făcută o paralelă clară.
Eu vorbesc despre perioada mea, doar explic. Ei, cei de la Steaua, au construit echipa luând jucători, eu am construit-o la Dinamo crescându-i, modelându-i, pregătindu-i pentru marea performanță. Și acești fotbaliști erau și la națională. Dacă s-ar fi continuat în aceeași formulă după 1990, Dinamo ar fi putut fi una dintre echipele de top din Europa. Ar fi putut chiar câștiga CCE! Din păcate sau din fericire pentru ei, au plecat 12 fotbaliști în Europa. Trebuie să existe respect, nu doar pentru munca mea, ci și a celorlalți care erau pe vremea aceea, antrenori, jucători.
Anii '80 au fost, probabil, cea mai frumoasă perioadă din fotbalul românesc la nivel de cluburi. Nu ar trebui să se facă comparații. De ce trebuie să judecați mereu așa? Comparați Realul din anii '50/'60 cu Realul de acum sau echipele Barcelonei sau formațiile englezești sau cele italiene, Messi și Cristiano cu Maradona și cu Pele? Revenind, a fost perioada de succes a Craiovei, a urmat Dinamo, a continuat Steaua, iar echipa națională a fost un corolar al acestor rezultate. A revenit Dinamo spre finalul anilor '80 cu performanțe internaționale. Această perioadă de competiție, de rivalitate, a stat la baza performanțelor echipei naționale din anii '90 care a obținut succese notabile, cu multiple și cu frumoase participări la turneele finale.
Loți Boloni a fost un jucător extrem de important în angrenajul tactic al echipei naționale. I-am apreciat întotdeauna inteligența tactică, ambiția, dăruirea, excelenta viziune de joc, un om care știa să interpreteze pe teren cele mai dificile situații și să scoată ceva pozitiv. De aceea primul meu gând, când am fost chemat la echipa națională, a fost să-l aduc lângă mine, chiar dacă a jucat doar două minute împotriva Elveției la Berna. Revenise la prima reprezentativă după doi ani de întrerupere.
Cum îmi construiam eu echipa, aveam nevoie de mai mulți lideri în teren, jucători extraordinari. Era Ștefănescu în apărare, Boloni la mijloc, Balaci în atac, susținuți de tinerețea celorlalți, Klein, Rednic, Andone, Balint, Geolgău, Gabor și ceilalți.
Dinamo avea echipa ei, deja calificată în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, Craiova avea un grup de jucători formați, olteni get-beget. La Dinamo nu s-a putut pentru că după ce-a rămas Sătmăreanu II în străinătate, nu se mai voiau jucători de etnie maghiară. Vorbind cu Valentin Ceaușescu, i-am zis că la echipa Stelei ar fi nevoie de Loți. L-am convins să-l aducă. Steaua avea o echipă tânără, foarte rapidă, însă pierdea foarte multe mingi și nu câștiga nimic, Dinamo era peste ea total. Și-așa a ajuns Steaua și ordonată, Boloni a influențat enorm acest aspect. Mi-aduc aminte și alte lucruri.
După transferul lui, fiind contestat de grupul de ziariști de la "Săptămâna", care spuneau că încetinește jocul echipei cu pasele lui - Steaua fiind apreciată ca o echipă de viteziști în acea perioadă -, am simțit nevoia să explic ce ar putea să însemne jocul lui pentru acea tânără echipă. Interviul a apărut în revista Armatei, "Steaua", pe două pagini. Cred că există și acum acest interviu. Și am explicat foarte clar ce înseamnă el pentru echilibrul echipei, eu fiind la acea vreme selecționerul echipei naționale. Interesul meu era ca Boloni să joace meci de meci. Mai târziu, inteligent, el a reușit să se impună și să ajungă la o foarte bună colaborare cu Stoica, Pițurcă și Lăcătuș, devenind jucătorul cel mai important în angrenajul Stelei.
Il Luce, antrenor la Steaua!
Eram preocupat de toate echipele de club. La Dinamo era mai greu fiind echipă de event și de semifinalele CCE, la Craiova făceam săptămânal drumuri să vorbesc cu jucătorii naționalei, cu Corvinul eram în contact permanent. M-am bucurat de deschiderea arătată de Steaua și de invitațiile pe care mi le făceau cei de acolo, astfel că participam la antrenamentele echipei.
(râde) Cernăianu chiar mi-a permis să fac un antrenament cu atacanții, bazat pe combinații ofensive.
(râde din nou) Part-time, cu atacanții, o dată. După antrenamente, rămâneam la discuții și chiar la miuțe pe stadion, pe Ghencea sau în sala "Plevnei", cu Valentin, cu Alecsandrescu, cu Puiu Iordănescu, cu Ienei, cu Marinescu. Steaua trecea printr-un moment de schimbare de generații și se pregătea să atace supremația lui Dinamo. Interesul meu era să avem un campionat echilibrat, puternic, competitiv și să avem o cât mai mare arie de selecție. Rivalitatea cu Steaua a apărut doar din momentul când am fost antrenorul lui Dinamo. Prietenia s-a transformat în rivalitate. Nu dușmănie, ci rivalitate! Cât am fost selecționer, am fost primit cu brațele deschise peste tot. .
La Dinamo m-au chemat după ce echipa a căzut în clasament. Clubul a insistat pentru mine, știind că sunt dinamovist. Era o pauză competițională, după meciurile naționalei cu Irlanda de Nord și cu Turcia. Am fost la CNEFS, era președinte Alexa, am cerut o audiență. Am fost refuzat, am insistat. Am făcut o cerere, precizând că situația echipei Dinamo e de interes național, ca un nume important, cu istorie, cu tradiție, ajuns într-o situație critică, mai ales că și suporterii se manifestau agresiv în acel timp... Am fost chemat la generalul Diaconescu, mi-a explicat situația, iar eu am solicitat în cererea mea să fiu detașat o perioadă de timp la clubul Dinamo. Ți-am mai spus, încercam ca toate echipele importante ale României să le țin la un nivel cât se poate de important. A fost un alt refuz, dar, după alte insistențe, a fost acceptată cererea.
Și a început renașterea lui Dinamo cu jucători tineri, dar și cu doi cu experiență care nu erau huiduiți pe stadioanele țării, mă refer la Balaci, la Cămătaru, iubiți pentru perioada Craiova. Aveau popularitate, mizam pe asta, pentru a da forță celor tineri, să nu se lase influențați de fluierăturile publicului.
Fiindcă asta era Dinamo, era echipa Ministerului de Interne. Fluierau doi borfași în tribună, preluau și ceilalți. Nu erau fotbaliștii apostrofați fiindcă jucau prost sau de altceva.
Era Craiova lui Ștefan Andrei, Dinamo a lui Postelnicu, Steaua a lui Ilie Ceaușescu, când voiau nu trimiteau jucătorii la lotul național, spuneau că se pregătesc pentru jocurile internaționale. Cum ajungeau la un nivel superior, era o luptă de imagine între oamenii ce protejau aceste grupări. Mă enervează când se afirmă că Dinamo controla tot.
Nu e adevărat! Fiecare dintre aceste echipe profita de momentul de succes. Așa s-a întâmplat și după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, au fost schimbați toți președinții comisiilor de la Federație. Se ajunsese la un moment dat ca un fotbalist cu zece cartonașe galbene să joace în etapă, se spunea că e-n interesul național, pentru a se pregăti pentru un meci internațional! Nu spun că așa s-au cucerit trofeele, valoarea jucătorilor era incontestabilă, dar fără protecție nicăieri în lume nu obții tot. Nicăieri, indiferent de nivel!
"Dinamo a bătut Steaua în campionat imediat după Sevilla '86 și-n finala Cupei României. Și noi, și Steaua, și Craiova, fiecare a avut perioada ei de glorie.
Fiecare om are dreptul la o opinie, dar Gică Hagi a fost un jucător enorm. Atât comentez, nu mai vreau polemică, haideți să construim!
Când eram antrenorul lui Loți la națională, i-am și zis că nu mai poate juca la Târgu Mureș, la evitarea retrogradării, și să fie și la națională. Era mereu supărat când ajungea la lot, îmi trebuia o zi ca să-l refac.
Cred că am fost un caz unic în istoria fotbalului, să fiu demis de la națională după o victorie cu 4-0. Dar vremea trece, eu nu mă uit cu ranchiună în urmă. De aceea zic că fiecare om, fiecare echipă are perioada sa de glorie" Mircea Lucescu
Cristian Patra • 12 Mai 2019, 19:10
Multe lucruri adevărate; cu un singur lucru nu sunt de acord: și Dinamo, la fel ca Steaua, a luat jucători; e adevărat că nu Lucescu, dar alți șefi ai clubului au "colaborat" cu alte echipe - în special cu Craiova, oricum s-a numit ea, pentru a prelua un număr apreciabil de jucători - s-au ajutat de Gigi Nețoiu, de Dinel Stanciu, dar și de Rădulescu, adus de federație să pregătească echipa, care pe acel timp era principala furnizoare de jucători pentru lotul național. I-a pregătit atât de bine, că în câteva luni plecau spre Dinamo, Steaua, Scornicești, vreo 6-7 jucători. I-a facut praf...
Ion Marin • 25 Aprilie 2019, 14:47
Nea Mircea are dreptateEste un mare pariot si cel mai mare antrenor din toate timpurile din istoria Romaniei.Inainte de 89 , Clanul Ceausescu a condus Romania , Internele lUi Postelnicu s au supus orbeste ordinelor lor, asa ca lasati polemicile la o parte.Un singur lucru ii pot reprosa lui nea Mircea , ca nu s a reintors la dragostea dintai, ar fi putut avea influente si bani impreuna cu vanatorul de mistreti Tiriac , sa preia clubul de la Negoita si sa l renasca.Interviul respecta adevarul 100%.Pe Balaci l -a luat dupa ce si - a rupt piciorul si l gonisera aia de la Craiova ca pe un infractor.Asta a fost recunostinta lui Dinamo , prin Lucescu si Diaconescu, pentru tot ce a facut Ilie pentru fotbalul romanesc , a obtinut performate si a adus glorie Craiovei , iar intrun moment greu din viata lui , l au ajutat cei de la Dinamo.Ma intreb , in acele momente , unde earau Stefan Andrei si Paunescu?Cinste lui nea Mircea si Gen.Diaconescu , doi oameni colosali.Trebuie sa va scateti palaria in fata lui nea Mircea pentru tot ce a facut el pentru fotbalul romanesc.Sanatate multa si mult , mult succes nea Mircea.Te rog in al 12 -lea ceas , reintarce te la DINAMO.Cauta l pe Tiriac si convinge l , asa cum l ai convins pe MARELE OM GEN.Diaconescu si preluati clubul care v a dat un nume.Recunostinta pentru Dinamo, Mister TIRIAC!
Ion Marin • 25 Aprilie 2019, 14:46
RASPUNS PENTRU BRASOVICA SI alti stelisti care nu cunosc Istoria sportului romanesc:NU MAI VORBITI PROSTII, sunteti in urma lui Dinamo.Va laudati cu 3 cupe ale campionilor europeni , una la la fotbal si 2 la handbal, pe langa 10 ale lui Dinamo.Sa nu mai vorbim de titluri olimpice , europene si mondiale.CIOCUL MIC!cITITI SI DUPA AIA VORBITI!Sa citeasca si BECALU ,si altii si dupa aia sa vorbeasca.Asa este , Dinamo Bucuresti este cel mai galonat club din Romania.Inca o data , Ciocul mic! Faceti lectura baieti , impreuna cu Becalu, Mimi Stoica si alti necunoscatori.Citi statisticile si dupa aia vorbiti.Aia cand i au fluturat lui Becalu si Mimi Stoica , sloganul ,Doar Dinamo Bucuresti!, s-au bazat pe performantele a 70 de ani de istorie , cu 128 de titluri olimpice , 1031 titluri mondiale, cu 1282 titluri europene si cu 10 CUPE ALE CAMPIUNILOR EUROPENI.La o sarbatoare a Stelei cineva a facut gresala sa spuna ca este cel mai galonat club din Romania, iar un reporter documentat din sala a zis:" Pardon Dinamo!VOI SUNTETI PE LOCUL 2 " Daca nu credeti , itrebati l pe TALPAN , ca va spune el.F.C.S BECALU, CU TOTI BANII si aroganta lui , cu toate diversiunile si marsaviile lui, el acum nu are ce sa va spuna , poate peste vreo 20 de ani , pentru ca 4 niciodata nu este egal cu 10.