0 comentarii. Scrie și tu!

Mihai Stoica vorbește fără ocolișuri despre plecarea de la FCSB, dezvăluie în exclusivitate că l-a deranjat faptul că patronul i-a luat libertatea: "Gigi nu face în 2019 altceva decât făcea în 2014!"

Ediție incendiară aseară la "Prietenii lui Ovidiu" pe www.GSP.ro. Mihai Stoica a rupt tăcerea într-un dialog cu cărțile pe față!

Articol de
miercuri, 09 octombrie 21:00

DIN CUPRINS
"Gigi iese și se expune mai mult decât ar trebui"
"Dacă-l respecți pe Hagi, respectă-l și pe Petrescu"
"O schimbare a lui Dică l-a scos din minți pe Gigi!"
"Un deținut mi-a zis că am confundat Rahova cu Disneyland!"
"Cornel Dinu a lovit un polițist când era la Dinamo"

Noul format video lansat de Ovidiu Ioanițoaia pentru publicul Gazetei se va baza pe dialoguri ample cu personalități marcante din sportul românesc. Aparițiile săptămânale (în fiecare miercuri, de la ora 20:00, pe www.GSP.ro) sunt găzduite de ultramodernul studio video din redacția Gazetei.



Iată cum a decurs discuția de aproape o oră dintre directorul Gazetei și fostul director sportiv de la FCSB:

- MM, nu te-ai plictisit acasă?
- Nu s-au făcut nici două luni și deja e cam mult!

- A surprins demisia ta.
- Trebuia să fac un pas în spate, pentru că aveam o situație mai complicată. S-au reglat în bine sau în rău anumite probleme personale. Mai mult, după condamnare am fost director sportiv și eram foarte limitat.

- Adică?
- Eram într-o situație mai complicată pentru că aveam o pedeapsă complementară care m-a limitat drastic. Nu puteam să fac nimic! Pe 3 septembrie s-a terminat și pedeapsa asta. Am suflat și-n iaurt, bio e adevărat. Dar am suflat rău de tot. Eram căutat de zeci de agenți. Nu știam dacă mă caută pentru a-mi face probleme sau pentru altceva. Acum sunt liber ca pasărea cerului!

"Accidentările mi le-am asumat eu..."

- N-ai plecat fiindcă Gigi comanda absolut tot?
- Gigi Becali nu face în 2019 altceva decât făcea în 2014!

- Ce-ți lipsea?
- După ce Bogdan Andone plecase, Gigi mi-a dat libertate să discut cu un antrenor cu care mi-aș fi dorit să colaborez. Și-am discutat, am pus la punct toate detaliile cu Devis Mangia, dar a căzut din alte motive.

- Ai plecat și pentru situația de la echipă?
- Problema accidentărilor mi-am asumat-o chiar dacă nu știu cât de vinovat eram eu... Marian Lupu primise un voucher în alb de la mine și am insistat să fie angajat.

- Dar jucătorii s-au accidentat și după.
- Și aici trebuie inclusă cea a lui Filip, care e cea mai gravă! Ligament la genunchi parțial rupt... Pur și simplu, a fost un lanț de împrejurări nefavorabile, așa cum se întâmplă și la Real Madrid. Iar ei îl au pe gurul preparatorilor din lume, Grégory Dupont! Aici mi-am asumat eu.

- Ce te-a deranjat cel mai mult?
- Aveam o perioadă neagră în plan personal și am avut un an prost. Dar, da, m-a deranjat faptul că înainte aveam libertate mult mai mare. Am fost constrâns să mă mulțumesc cu a propune un Bălgrădean sau un Planici. Majoritatea jucătorilor au fost aduși chiar dacă eu am votat împotrivă. Nu majoritatea, unii jucători. Dar nu m-a obligat nimeni să lucrez în condițiile astea. Eu am acceptat. Pe de altă parte, crede-mă că știu foarte bine ce se întâmplă și la alte cluburi unde implicarea patronilor este mult mai mare. Mult mai mare! Se dictează!

 

 "Gigi iese și se expune mai mult decât ar trebui"

 - Adică? Ce se dictează?
- Existau patroni celebri care scriau echipa pe hârtie! Întrebați-l pe Dorinel Munteanu. Există un patron celebru, care nu mai este acum. Nu e Porumboiu. S-a scris în presă că la CFR se dădea echipa pe hârtie și că d-aia a plecat Dorinel. Poate e adevărat sau nu! Conceicao avea clauză în contract!
- Ce-i reproșezi lui Gigi, cu care eu nu vorbesc de ani de zile?
- Știu. Gigi iese și se expune mai mult decât ar trebui. Îi pune pe toți într-o lumină proastă pentru că vorbește. Există patroni care nu vorbesc public, dar care spun tehnicienilor tot ce să facă. Sunt antrenori care au mers la patron și li s-a spus că jucătorul ăsta poate intra în minutul 60, iar ăsta nu poate juca mai mult de 15 minute.
- Ai mai plecat o dată de la FCSB și ai revenit.
- În 2007, după un conflict cu Gigi. Am fost la Urziceni, dar în 2010 mi-a zis Bucșaru că echipa o va desființa. Și-atunci am avut discuții cu foarte mulți patroni. Am fost câteva zile la Vaslui, nu eram compatibil cu Porumboiu pe vremea aceea. S-a supărat că am stat ca barza în copac trei zile. Așa se exprima el mai plastic. El vedea într-un fel, eu în altul. Ce să facem?
- Și de ce ai revenit?
- I-am spus lui Gigi că nu m-am întors nici de prietenie, nici că iubesc Steaua. Deși sunt stelist de mic, nu mă pot opera, chiar dacă se glumește mult pe tema asta. M-am întors pentru că am realizat că e mai ușor să lucrez cu el decât cu alții! Asta e realitatea. Ce nu-mi convenea mie era că spunea echipa înainte, că batem cu 72-0, lucru care irita și îi făcea pe adversari să joace.

 "Vorbesc la telefon cu Gigi. Nu s-a întâmplat un scurtcircuit între noi și nu are cum să se întâmple. Vorbim în continuare. Nu am vorbit o perioadă cât eu am fost plecat din localitate și n-am avut nici telefon la mine"
Mihai Stoica, fost director sportiv FCSB

MM vorbește la superlativ despre "Bursuc": "Dan Petrescu e un geniu! Trebuie respectat"

MM îl înțeapă pe Victor Pițurcă, recunoaște interesul altor echipe pentru el și discută despre adevăratele motive pentru care Mihai Pintilii, o voce importantă din vestiarul FCSB, e tentat să renunțe la cariera de fotbalist profesionist

- MM, e greu să-i intri pe sub piele lui Gigi?
- Dacă îi câștigi încrederea, sunt multe cazuri în care îți dă credit. Tocmai a zis că din cauza mea nu i-a luat pe Burcă și pe Cestor. Deci avea încredere în mine dacă nu i-a luat! Când erau rezultate proaste pentru că nu i-a luat pe Burcă și pe Cestor, mă scotea pe mine vinovat. Dacă-i pui unul peste altul, fără să-i jignesc, n-ai cum să-i compari cu Planici.

- Dar...
- Când dai chix, în cazul meu, cu mulți jucători, poate își pierde încrederea. Gigi e foarte greu de încadrat în tipare! Dar este un om de la care zilnic pleacă zeci de mii de euro în acte caritabile. Nu poți să ignori chestiile astea. Zeci de mii de euro! Nu e o zi în care să zică azi nu dau. El asta face. Se duce la birou și studiază cazuri extreme. «Cât are ăsta nevoie? 40.000?!». «Luțule, trimite 40.000!». «Șefu', sunt euro, nu lei!». «Foarte bine, dă-i 40.000 de euro».

"Astea pentru Pițurcă sunt mai grele..."

- Folosești cam mult Steaua. Echipa e FCSB. Să n-ai probleme cu Talpan!
- Eu am venit în 2002 și din 2003 echipa a fost luată de Gigi. Automat Gigi a luat Steaua. Instanțele într-adevăr... Trebuie să le respectăm, dar pentru mine procesele nu sunt terminate. Până se termină, FCSB e Steaua! N-are cum să fie alta. Nu s-a schimbat nimic în 2003, iarna. Au rămas aceiași jucători, aceleași puncte pe care le-am făcut în turul campionatului. Același coeficient UEFA! Și faptul că FCSB face cele mai bune cifre în momentul ăsta arată că e Steaua! Și se întâmplă același lucru și pe stadion.

- Dar Craiova nu face mai multe la capitolul fanilor?
- Craiova are stadion nou și are emulație. Iar la Craiova mereu e emulație înainte să se dezumfle. Eu cred că se va dezumfla Craiova. Cu invenții d-astea...

- La ce te referi?
- Cu Bancu mijlocaș?! Am și eu dreptul să am opinii. Nu cred că Bancu poate să-și ajute echipa într-o poziție centrală mai bine decât sulla fascia (n.r. pe bandă). Eu cred că un mijlocaș central care joacă la echipa națională trebuie să aibă clarviziunea și acuratețea lui Nedelcu și 1,89 metri. Dacă vorbim de un mijlocaș defensiv de un anumit tip, dar astea pentru Pițurcă sunt mai grele.

- Crezi...
- Nea Ovidiu, sau gen Busquets sau Rodri de la Manchester City pentru care Guardiola a plătit 70 de milioane, dar nu știe el despre cine e vorba. Sau un jucător care să aibă mereu poziție joasă, să fie agresiv. Bancu e un jucător longilin, de marginea terenului, un jucător cu viteză, care cere mingea-n profunzime. Eu nu-l văd jucând mijlocaș central, dar mă rog. La Craiova poate lucrurile se văd altfel. Și la Steaua cu Pițurcă s-a văzut altfel. Că nu câștigam nimic. Și când am luat noi echipa am câștigat și am spulberat tot. Am jucat prin Europa și am ajuns prin semifinale. Dacă nu era nenorocirea aia de la Middlesbrough jucam și finala.

 2

"Dacă-l respecți pe Hagi, respectă-l și pe Petrescu"

- Ai început atacul. Ai avut contrele tale și cu Dan Petrescu.
- El era la CFR și eu la Steaua, ne băteam la titlu. Era normal. A pornit discuția dintre noi fiindcă eu îl voiam suspendat. Îmi apăram clubul. Dar am admirație pentru el. Și nu-i vorba doar de admirație, ci și de valoarea lui ca tehnician. Este un antrenor de geniu. De geniu! Și nu spun cuvinte mari. Poate se potrivește doar la un anumit tip de echipe. E posibil să fie așa.

- Dar ce facem cu comportamentul lui?
- În cupele europene e altul față de campionat. Aici cred că e o problemă ce ține de atitudinea arbitrilor. Să vă zic ce-am pățit eu! Vine un arbitru care are câteva meciuri în Liga 1, se întoarce și-mi spune: «Dacă mă mai uit o dată și te ridici, te dau afară!». Bă, am 54 de ani și tu ești un copil! Am mai multe meciuri în cupele europene decât o să ai tu ca arbitru în toată cariera.

- Nu greșește și el?
- Nu vorbi cu Dan Petrescu la modul ăsta. N-ai cum! Dacă-l respecți pe Hagi, și toată lumea îl respectă pe Hagi, atunci trebuie să-l respecți și pe Dan Petrescu. Au făcut ceva din postura de fotbaliști și nu numai. Au făcut bani ca fotbaliști, dar au ales să ajute fotbalul în continuare. Hagi din dublă calitate, Petrescu făcând rezultate și aducând bani în România.

- Dacă FCSB ajunge în play-off are vreo șansă la campionat?
- Ca Steaua, FCSB, să câștige campionatul trebuie să bată CFR de două ori în play-off. Și mi-e teamă că e aproape imposibil. Nu cred că poți să-l bați pe Petrescu de două ori. E foarte greu... În afară de ultimul meci din sezonul trecut și golul lui Teixeira, dar când campionatul era jucat, Petrescu n-a pierdut niciun meci cu Steaua! Știe să pregătească meciul. E greu să-l bați în România!

"O schimbare a lui Dică l-a scos din minți pe Gigi!"

- Vreau să vorbim de subiectul Dică!
- La un moment dat, eu i-am spus lui Gigi că cred că ar fi nevoie de un alt antrenor! Asta nu înseamnă că am șters ce făcuse Dică. În primul an a pierdut campionatul la Iași în minutul 90, când noi atacam 11 contra 10... Dar ne-am calificat în Europa eliminând de-o manieră categorică o echipă foarte bună, pe Viktoria Plzen. Și-a bătut Lazio! Nu se poate spune că a fost un mandat slab.

- Și totuși ai cerut schimbarea lui!
- Au fost niște probleme și eu credeam că e nevoie de o schimbare. Gigi n-a relatat cu veridicitate ce i-am spus eu. Eu nu i-am spus că nu avem antrenor. Nici vorbă! I-am spus că trebuie să aducem pe altcineva. Așa am considerat în momentul ăla. Aveam nevoie de un alt antrenor! De ce? Nu destăinui și n-am făcut niciodată asta. În momentul în care primești din multe direcții informații, trebuie să iei măsurile care se impun, chiar dacă sacrifici un om apropiat.

- Crezi că...
- Dică dacă n-ar fi făcut o schimbare care l-a scos din sărite pe Gigi la meciul cu CFR din decembrie, nu cred că pleca. Dică l-a introdus în timpul meciului pe Moruțan și tot în timpul jocului l-a scos. Fără să-i dea niciun fel de explicație. Știind acum că vine Teja și că nu câștigăm campionatul, n-aș mai face asta, să cer schimbarea lui Dică.

"Foarte multă lume e convinsă că FCSB e Steaua! Că altfel nu s-ar uita dacă ar fi FC United. Cu tot respectul pentru Hagi și Viitorul, nu poate o echipă care a fost înființată relativ recent să stârnească un interes mai mare decât FCSB. Și au câștigat campionatul, Cupa. N-are cum!"
Mihai Stoica

"Vocea lui Pintilii este extrem de importantă"

- Hai să vorbim un pic și de jucători. Crezi că Pintilii mai revine pe teren?
- Nu știu dacă-l mai ajută corpul! Mintea îl ajută mai mult decât îl ajuta acum 10 ani. E un jucător a cărui simplă prezență în teren ajută mult echipa. Nu e El Cid să-l pună mort în șa și să sperie vrăjmașii. Mai poate, dar trebuie să tragă foarte tare de el și nu știu dacă mai are motivația necesară. Aici e o problemă!

- Și face 35 de ani.
- Da, dar nu asta ar fi problema, ci de motivație. Și când pe poziția lui dau randament Ovidiu Popescu și Nedelcu, poate nu mai are motivație nici din acest punct de vedere. Vocea lui Pintilii este extrem de importantă. A fost și este un om important în vestiar, chiar dacă era accidentat, cu kile în plus sau în greutate optimă. Dar și pe bancă! Eu pe el nu-l văd neapărat secund, pentru că nu s-a ocupat de asta.

- Pe Teixeira cum de l-ați lăsat să plece?
- Eu aș fi vrut și am propus să rămână în continuare, Gigi n-a vrut. Teixeira concura cu Florinel Coman, Tănase, iar dacă discutăm de versatilitatea lui, cu Oaidă, Vână. Aici era problema. Cred că cu mintea lui putea juca și fundaș central. E un jucător care se face mai bun de la an la an.

- A apărut discuția asta cu cântarul la FCSB.
- Și s-a discutat foarte mult în ultima vreme. Că ăla e gras, că ăla e slab, că ăla joacă sau nu. Cântarul s-a făcut la Steaua de ani de zile în fiecare săptămână. Erau doi jucători a căror fluctuație nu depășea 500 de grame. O chestie formidabilă la Teixeira și Momcilovici. Băieții ăștia nu aveau mai mult de 500 de grame în plus sau în minus.

"Tudor a fost adus pe motive religioase"

- Chipciu spunea că nu plecai dacă "FCSB era Steaua cea adevărată".
- Cred că se referă doar la rezultate. Una e să elimini Ajax la care jucau Blind, Eriksen și Schone, și alta să te scoată Guimaraes. Unde nu juca nimeni! În viața unei echipe intervin și perioade mai puțin faste.

- Ai dreptate și avem exemple concrete chiar și acum.
- Cel mai grăitor exemplu este ce se întâmplă la Manchester United. Oricum s-ar foi cluburile mari din punctul de vedere al bugetelor, al cheltuielilor, al valorii, primele trei locuri sunt intangibile! Manchester United, Barcelona și Real Madrid. Se mai schimbă pozițiile între ele. United este unul din primele trei cluburi din lume și uite ce se întâmplă! Nu pot bate pe nimeni. Au cel mai slab start de sezon din istorie! Și au o echipă foarte slabă. Dacă a ajuns Pogba să fie liderul echipei...

- Acum la FCSB se dă cu tămâie ca să vină rezultatele.
- Nu știu dacă e adevărat, poate e doar legendă. N-am mai călcat pe acolo de pe 7 august. Tudor nu știu exact ce face, dar e adevărat că a fost adus pe motive religioase. Dar din ce am înțeles nu a fost el cel care a dat, dacă a dat. Asta e o chestiune care nu știu cât e de importantă. Important la momentul ăsta e că echipa își recâștigă jucătorii importanți.

"Pentru mine există interes și din alte părți"

- Deci ești pregătit să revii până la finalul anului?
- Nu știu dacă mă întorc. Și nu cred că ar fi corect să vorbesc despre asta, pentru că acolo au venit oameni, lucrează, iar asta nu e o hotărâre a mea. A zis Gigi că mă întorc când vreau, dar nu e chiar așa. Deocamdată mă gândesc și la alte proiecte.

- Pregătești vreo noutate?
- Există interes și din alte părți. N-am avut nicio discuție serioasă până acum, nu m-am așezat la masă cu nimeni. Doar la o discuție ce nu viza un club de fotbal! Însă mi-a prins bine perioada asta. Am avut probleme și s-au rezolvat. Chestia asta a contat foarte mult pentru mine.

- Din toate trofeele câștigate care-i cel mai important?
- Am două! Primul cu Steaua, pentru că îmi doream să văd cum e să ai o medalie în mână, și celălalt cu Urziceni, pentru că a fost cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc. Am câștigat campionatul fără să știm că ne batem la campionat. Dacă ne propuneam, ne puneam clauze, prime de obiectiv. Nu înțelegeam nici noi când am început să batem

"Eu am avut foarte puține probleme cu jucătorii în decursul timpului. Dacă stau bine și mă gândesc, cu excepția lui Alibec, care a avut o atitudine mai mult decât ciudată față de mine, doar Martinovici a mai declarat ceva la plecare care m-a deranjat"
Mihai Stoica

Dezvăluiri din celulă: "Un deținut mi-a zis că am confundat Rahova cu Disneyland!"

mm

Chiar dacă a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Mihai Stoica spune că era optimist în spatele gratiilor și descrie cum arăta celula în care a locuit cu Gică Popescu, dar și cum erau condițiile de acolo

- MM, n-am cum să nu te întreb de perioada din pușcărie.
- Nea Ovidiu, ne știm de atâția ani. Eu am stat pe somnifere 20 de ani înainte de a ajunge acolo. Dormeam două, trei ore pe noapte și aveam nevoie de un reset. Acolo m-am resetat. Întrebați-l pe Gică Popescu ce tonus am avut din prima zi. Am stat împreună în toată perioada lui, eu am stat mai mult. Am avut un alt deținut care vorbea cu apropiații și le zicea: «Eu n-am văzut așa ceva în viața mea! Ăsta confundă Rahova cu Disneyland». Nu îmi impuneam asta, dar se încheiase un capitol.

- Dar cum ai primit decizia în "Dosarul Transferurilor"?
- Era atât de ciudată prezența mea acolo pentru că aveam faptele prescrise! Direcția Națională Anticorupție, balaur care sperie pe toată lumea coruptibilă, ceruse achitarea mea. În dosar, DNA ceruse pedepse cu executare și suspendare pentru șapte din opt și achitarea unui inculpat, eu! Completul a considerat că nu trebuie să calculeze prescripția și am ajuns acolo. D-aia era atât de ciudat. M-am gândit că așa trebuie să fie. Cu ideea asta am plecat în cap. Probabil că am fost salvat de la o nenorocire mult mai mare din punct de vedere mental.

"N-ai cum să ai condiții de lux în pușcărie"

- S-a tot scris că aveați condiții de lux în pușcărie.
- E o mare prostie. N-ai cum să ai condiții de lux. Poți să stai în curățenie, dacă ești un om căruia îi place curățenia și-ți faci în fiecare zi. N-aveam femeie de serviciu în pușcărie. Am avut condiții ca toți ceilalți. Nu există condiții de lux în pușcăriile de pe raza Capitalei. Camera pe care am împărțit-o cu Popescu la Jilava avea lățimea de un metru și 36 de centimetri! Din care 80 era lățimea patului. Nu puteam trece unul pe lângă altul. Și unul dintre noi se urca în patul suprapus.

- Și cum dormeați?
- Eu dormeam sus tot timpul. De când eram mic mi-am dorit.

- Cum așa?
- Atenție mare ce-ți dorești! Ha, ha, ha! Eram singur la părinți și aveam prieteni cu frați, care dormeau în paturi supraetajate, îmi doream să dorm și eu în patul de sus. Mi s-a împlinit visul. Și mi s-a mai împlinit un vis, pentru că aveam o viața tumultuoasă și îmi doream monotonie.

"Cornel Dinu a lovit un polițist când era la Dinamo"

- Și ce activități făceai acolo?
- Eu am fost monitor sportiv la Jilava și sala noastră de sport avea cam 15 metri pătrați, unde intrau mulți deținuți și lucrau. Iar mirosul nu era ceea ce ne-am fi dorit noi. Și mai și ploua în ea! Doar când ploua afară, când era soare nu ploua...
- Dar...
- Am ieșit de acolo și dorm 8 ore pe noapte fără somnifere. Asta spune totul despre cum era înainte!
- Dacă te referi la boacănele pe care le-ai făcut, cea în care ai lovit acel suporter a fost cea mai mare?
- Atunci am făcut o tâmpenie! N-am fost primul și nici ultimul oficial care a lovit un spectator! Cornel Dinu a lovit un polițist sau un jandarm când era la Dinamo. Era antrenor. Eu am făcut două prostii pe care le regret! Aia a fost prima!
- Și-a doua?
- Ieșirea pe care am avut-o la Skopje cu reporterii de la Pro TV.
- Dar atunci pe Ghencea ce s-a întâmplat?
- Mă înjura unul rău de tot. Îl înjura și pe Dică. Apoi pe Zenga. La pauză am coborât și l-am rugat frumos să nu mai înjure. Mi-a zis «Bă, am plătit abonament!» și mi-a băgat abonamentul în ochi. I-am spus «Îți dau banii, mai sunt două meciuri și suntem campioni. Dică dacă-și retrage golurile suntem la retrogradare. Ești nebun? Nu-l mai înjura că pune la suflet!». «Poate-ți iau și ție morții», mi-a răspuns. Și după pauză m-a luat.
- Și-ai avut acel moment...
- Și m-am dus și am făcut o tâmpenie mare. Dacă era o chestie premeditată, trimiteam și eu pe cineva să-l scoată și-l frăgezeam. Dar am făcut o prostie mare, am acționat sub impulsul nervilor și am greșit.

 

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase