2 comentarii. Scrie și tu!

Mihai Covaliu după primele trei luni la șefia Comitetului Olimpic: ”Mi-aș dori ca federațiile să treacă la COSR”

Noul președinte al Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu (39 ani), vorbește despre planurile sale în fruntea COSR, admițând că e adeptul organizării olimpismului din Italia, unde toate sporturile stau sub pălăria CONI.

Articol de
joi, 30 martie 00:00

Din cuprins:
 Cum au fost primele trei luni la COSR și ce planuri de viitor are
 Ce spune despre situația de la gimnastică: ”Poate e nevoie de un refresh”
 Despre relația cu sportivii: ”Nu îi voi minți niciodată”

Domnule Covaliu, aveți trei luni de când ați început mandatul la Comitetul Olimpic. Sunt discrepanțe semnificative între ceea ce vă închipuiați că va presupune acest job și ce ați găsit efectiv pe teren?



Știam că va fi dificil, inclusiv pentru faptul că sunt un tip foarte exigent cu mine însumi, în primul rând, și-mi doresc mereu să fac mai mult. Cred însă că, pentru a avea spor, trebuie să punem lucrurile pe un făgaș clar, să nu mai alergăm când în stânga, când în dreapta. Apoi, să ne orientăm resursele către obiective. Și să începem să ne ajutăm în țară. Peste hotare suntem mai apreciați decât o facem noi în interior.

Sunteți sigur că nu exagerați?

Am mers recent la Lausanne, la o întrevedere cu președintele CIO, Thomas Bach. Ne cunoșteam dinainte, fiindcă a fost campion olimpic la floretă, campion mondial, dar acum am participat la o întâlnire de prezentare din noua mea postură de la COSR. Ne-a felicitat pentru ce facem, mi-a spus că-și dorește mult să vadă din nou în România preformanțele de dinainte, m-a întrebat cum s-a desfășurat lupta cu Gabi Szabo pentru șefia Comitetului. Și și-a amintit că a fost plăcut surprins de faptul că în România lumea e conectată la sport, îi recunoaște repede pe performeri pe stradă. În plus, Octavian Morariu e un om pe care președintele se bizuie la CIO, așa că, extern, stăm bine, dar depinde de noi cum fructificăm această poziție.

"Adunare Generală pentru clarificarea statutului juridic"

Nu sună mai mult a diplomație?

Deloc! Și eu am aceleași năzuințe, să remediem din mers lucrurile după Rio. Și cred că o putem face. D-aia am și rămas în țară. La scrimă, am reușit să fac lucrurile să meargă. E o federație care a avut și va mai avea performanțe. De ce nu s-ar întâmpla la fel și la COSR?

Poate că e mai complicat într-o instituție cu destule colțuri întunecate. Bunăoară, nu s-a străduit nimeni în ultimii ani să lămurească statutul Comitetului în sensul de a arăta un act constitutiv, o listă a fondatorilor care să certifice continuitatea cu vechiul COR. Sunt totuși milioane de euro bugetate pe o entitate incertă juridic!

O să avem o Adunare Generală în care vom clarifica și aceste probleme. Dar mișcarea olimpică e aceeași de la început până acum. Nu știu dacă aceste hârtii pot împiedica desfășurarea activității. Eu prefer să mă uit la miezul problemei, la sutele de antrenori și sportivi care vin, se pregătesc și pleacă la fiecare Olimpiadă. Asta e esența. Sigur, eu sunt preocupat ca lucrurile să se întâmple clar și corect pentru a nu exista suspiciuni că se petrece altceva cu banii. Mă interesează, de exemplu, că, în ianuarie, federațiile de la sporturile de iarnă, aflate în plină competiție, și-ar fi întrerupt activitatea fără finanțarea COSR. Asta pentru că bugetul nu era încă aprobat. Vreau să funcționăm într-o stare de normalitate și transparență.

"Buget de 23,5 milioane de euro în 2017"

Ce buget are COSR în 2017?

23 de milioane și jumătate de euro. Îmi propun ca un minim de 30% să fie din venituri proprii. Suntem în discuții cu noi parteneri, dar n-aș vrea să detaliez înainte de a definitiva negocierile. Sigur, e un buget mai scăzut decât anul trecut, când am avut Olimpiadă. Dar dacă ești bun manager, banii îți vor ajunge cu siguranță. E valabil și la fiecare federație, unde ai nevoie de vizibilitate, de marketing pentru a atrage fonduri suplimentare și să susții programele proprii. Ne vom axa energiile și veniturile către locurile unde se pot obține rezultate. Prin urmare, se va pune problema cine poate, cu cine și cu ce.

Cu cine, în primul rând, pentru că statisticile arată scăderi dramatice ale practicanților de sport. Sunt federații cărora li s-a diminuat și cu peste 50% baza de selecție față de anii '90, spre exemplu!

Găsim materie primă pentru performanță, dar aici stă secretul: să obții maximum cu ceea ce ai la dispoziție. Ține de capacitatea fiecărui președinte de federație sau antrenor cum își gestionează resursele pentru a ajunge la performanță.

"Poate e nevoie de un refresh la gimnastică"

Gimnastica a fost un caz special la Rio. Absența de la Jocuri vi se pare un accident sau doar începutul unei crize prelungite?

Toată lumea a spus că gimnastica a ajuns într-un moment nefast. Să fim realiști! Se întâmplă și astfel de curbe în istorie. La floretă feminin, am stat în top timp de 15-20 de ani, când finala era mereu România – Italia. A urmat însă o generație cu care nu s-au mai putut obține aceleași rezultate. Există o ciclicitate, dar poate trebuie abordată și altfel strategia de performanță. Nu sunt specialist în gimnastică, dar sunt destui oameni care știu ce să facă. Au nevoie de dialog și de o soluție adaptată nevoilor. Degeaba își doresc să facă gimnastică precum în SUA. Poate nu se potrivește acel model.

În 2017, se mai potrivește, de exemplu, stilul de pregătire agresiv din gimnastică, de unde apar constant cazuri cu sportive care vorbesc despre tratamente foarte dure?

Nu pot să-mi dau cu părerea pe un subiect pe care nu-l stăpânesc. Cred însă că avem destui specialiști conectați la ceea ce se întâmplă azi în sportul mondial. Trebuie regândită strategia de performanță în gimnastică, poate e nevoie de un refresh. Când vor ști exact ce au de făcut, vor avea parte de susținerea totală din partea COSR.

"Când primești o resursă trebuie să dai ceva la schimb"

Sunteți adeptul trecerii federațiilor sub pălăria COSR sau a rămânerii lor la MTS?

Mi se pare mai aproape de realitate modelul italian, unde toate federațiile, olimpice și neolimpice, sunt la Comitetul Olimpic, la CONI. În acest fel, ai un control mai strict al activității, ai pârghii de constrângere și de control. După mine, dacă faci, primești finanțare! Nu faci, nu primești! Depinde ce-și doresc și federațiile.

Eventual să intre la COSR, dar să nu le controlați!

Ha, ha, ha! Dumneavoastră ați spus, nu eu! Trebuie să fim mai corecți cu noi înșine. Unii ar vrea să treacă, alții nu știu sau ar dori finanțare, fără să existe însă control și monitorizare. Nu se poate așa ceva. Trebuie să ne intre bine în cap că atunci când primești o resursă ești obligat să oferi ceva la schimb. Sunt banii contribuabililor, nu-i putem folosi oricum. Publicul așteaptă campioni, oamenii au nevoie de eroi, vor să se uite la un meci în care România e protagonistă, să fie cu inima alături de sportivi de top. Asta îmi doresc: să retrezesc acest spirit de a fi toți românii împreună.

Avem următorul calcul: o medalie la Rio a costat România 13,5 milioane de euro dacă raportăm bugetul COSR pe patru ani la numărul de medalii. Cu aceleași repere, Australia e la 8,16 milioane euro, Marea Britanie la 4,9 milioane euro. Discrepanță semnificativă, nu?

Chiar avem în intenție să facem și noi aceste calcule. Mi se pare însă că cifra de 13,5 milioane de euro e exagerată, pentru că bugetul COSR nu merge eminamente către cei medaliați. Mai judicios mi se pare să luăm în calcul doar costurile cu sportivul și staff-ul în cauză. Iar în acest fel sunt convins că stăm foarte bine la ceea ce înseamnă cost efectiv pentru o medalie.

"Ce să fac eu cu sala Olimpia?"

În urmă cu câteva săptămâni, părinți ai unor copii legitimați la echipa de baschet feminin Olimpia acuzau faptul că, prin intervențiile și complicitatea COSR, sala ar urma să treacă la Federația de Gimnastică Ritmică, prezidată de Irina Deleanu.

Covaliu e siderat: "Numele meu a apărut fără sens în această discuție. Ce implicare să aibă Comitetul la Olimpia? Pentru numele lui Dumnezeu, ce să fac eu cu sala? Nici n-am fost la acea întâlnire, organizată la invitația președintelui Iordache spre a vedea baza. Nimic mai mult! Nu știu, n-am fost acolo, COSR nu poate da sala altcuiva. N-am de gând să polemizez pe chestii mici. Nu pot pierde timpul cu așa ceva".

"N-a fost nicio regie la Chișinău"

La sfârșitul lunii ianuarie, Covaliu apărea, la Chișinău, într-o postură delicată: a înmânat premiul pentru cel mai bun sportiv al Moldovei canoistului Serghei Tarnovschi, bronz la Rio, suspendat însă pentru dopaj cu hormon de creștere: "S-a întâmplat spontan, n-a existat nicio regie. Eu am mers acolo la festivitatea de 25 de ani a Comitetului din Moldova, am reînnoit parteneriatul cu ei, iar pe scenă erau două pupitre. La un moment dat, mi s-a dat o diplomă pe care să i-o ofer lui Tarnovschi. O pură întâmplare! Mai important e că avem o colaborare frumoasă, mulți sportivi de acolo evoluează în campionatele din România, la scrimă, handbal, lupte. Unii vor și cetățenia".

12medalii la JO, Mondiale și Europene a obținut sabrerul Mihai Covaliu în cariera de sportiv: are în palmares câte un aur la Olimpiadă (2000), CM (2005) și CE (2006)

"Cazul cu echipamentul de la Rio e încă în anchetă. Nu avem deocamdată un raport oficial. Am primit doar de la Kappa o adresă prin care certifică faptul că toate echipamentele cu sigla lor sunt originale. Așteptăm rezultatele cercetărilor" Mihai Covaliu

Covaliu: ”Dacă nu produci performanță lași locul altuia”

Șeful COSR promite că "nu voi minți niciodată sportivii și nu voi supralicita potențialul real al sportului românesc, nu voi umfla lucrurile doar de dragul de a crea niște speranțe deșarte".

Veți impune o schimbare de abordare a burselor CIO în noul ciclu olimpic, având în vedere că au existat mulți sportivi care au reclamat împărțirea discreționară a fondurilor inclusiv către antrenori?

N-am fost beneficiarul unei asemenea burse. Am înțeles însă că există un formular-tip, pe care-l semnează sportivul, iar acolo sunt niște rubrici și sume care trebuie bifate. Le vezi. Mai clar de atât nu se poate. Mi-e greu să cred că federația decide fără să fie informat sportivul. Din ce am văzut însă pe formulare, ideea de a orienta o parte din sume și către staff e bună. Sigur, punem sportivii pe primul plan, dar să ne gândim că nu pot face performanță fără tehnicieni bine pregătiți. Dacă nu vom gândi în termeni de echipă, vom cădea iar într-o capcană, vom pierde timp și ne vom învârti între acuze.

Dar ce facem cu onestitatea față de performeri?

Asta nu intră în discuție! Dacă nu există onestitate și decizii argumentate, ajungem la discuții interminabile. E bine însă că ați semnalat aceste probleme. Nu mai ajungem în acest punct dacă inclusiv chestiunile legate de plățile către antrenori se stabilesc ferm dinainte.

"E delicat să rezolvi returnarea finanțării dinspre sportivii dopați"

Anul trecut a adus cel mai mare scandal de doping din istoria sportului românesc, dosarul de la kaiac. Vi se pare că ar fi o soluție introducerea în legislație a recuperării fondurilor investite în sportivii testați pozitiv?

Intră în discuție, în primul rând, chiar suspendări pe viață din activitatea sportivă pentru cei vinovați. Vom încerca să intensificăm controalele și să atragem atenția asupra pericolelor la care se expun cei care se gândesc să trișeze. Cum mai poți lua în calcul însă o asemenea soluție când vezi că au apărut metode prin care sunt detectați sportivi cu probleme și la două Olimpiade în urmă? Cât despre returnarea sumelor, e o chestiune delicată. Trebuie s-o analizăm.

Veți încuraja fenomenul naturalizărilor, mai ales după medalia obținută la Rio de luptătorul Albert Saritov, cu origini ruse?

Asta se întâmplă peste tot în lume. Iar când discutăm despre naturalizări dau mereu exemplul naționalei de fotbal a Germaniei. Știți bine ce jucători fac parte din această echipă. E însă și un semnal pentru antrenori și conducători să pună mai mult umărul la selecție și la pregătire pentru că altfel vor veni sportivi de afară pentru a reprezenta România. Mi se pare chiar motivant pentru cei din țară. Eu cred însă în continuare în talentul românilor pentru sport și spun cu fiecare ocazie că o participare la Olimpiadă îți schimbă viața. De aceea trebuie să-i facem pe copii să-și dorească de mici să ajungă la Jocuri.

"Dacă nu mai produci performanță, lași locul altuia"

Federațiile acuză constant o criză de tehnicieni, invocând sutele de antrenori români răspândiți prin lume la diferite discipline, imposibil de repatriat din motive financiare. COSR are în vedere un asemenea proiect pe zona tehnică?

Nu mai stă în picioare strategia de a ne ascunde în spatele unor motive facile: nu avem aia, nu găsim aia, nu ne putem face treaba din X cauze. Ne știm resursele, cunoaștem bugetele, așa că un bun manager trebuie să-și facă o strategie pe ceea ce are obiectiv la dispoziție pentru a ataca topul. Dacă nu mai produci performanță, înțelept ar fi să lași locul altuia. Așa e normal să se întâmple.

Rio a adus o colecție săracă de medalii, numai patru. Ce proiecție aveți pentru Tokyo 2020?

Vă voi putea răspunde cu un an înainte de competiție. Până atunci trebuie să punem lucrurile pe un făgaș clar, să mergem într-o singură direcție. Mi-am propus ca maximum în toamnă să știm exact pe ce ne vom baza în acest ciclu olimpic. Dacă mă întrebați însă acum, cred că la Tokyo vom obține mai multe medalii.

Trei lucruri pe care le veți face și alte trei pe care le veți evita ca președinte COSR?

Să ne recăpătăm respectul asupra olimpismului, să fim deschiși, transparenți și să muncim zilnic pentru realizarea obiectivelor. La capitolul opus, voi încerca să reduc la maximum derapajele de la linia dreaptă, nu voi minți niciodată sportivii și nu voi supralicita potențialul real al sportului românesc. Voi spune mereu exact cum stau lucrurile, fără să le umflu doar de dragul de a crea niște speranțe deșarte.

"În primele săptămâni de mandat m-am simțit ca un boxer în corzi. A venit atât de multă informație către mine încât parcă încasam necontenit în ring. Încet, încet, încep să știu exact despre ce e vorba la COSR și fiecare om din instituție va trebui să se străduiască să urce încă o treaptă" Mihai Covaliu

Save

Save

Save

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

chimistul_99  •  30 Martie 2017, 11:23

Tot respectul pentru Mihai Covaliu. Sper sa realizeze mai mult decat Morariu sau Petrache, desi cred ca e foarte greu, sportul romanesc e intr-o situatie aproape fara iesire. Sa-i uram succes si spor la munca. Nu inteleg ce cauta Boroi acolo, la COSR. Ce rezultate a avut? Dezastrul lasat de el la CSA Steaua....

Vladimir Bogdan  •  30 Martie 2017, 10:31

Mi-a plăcut poziția Președintelui COSR: deschis, limpede, deloc arogant. Răspunsurile arată un bun simț care, din păcate, cam lipsește din societatea actuală. Omul lasă să se înțeleagă foarte clar că, spre deosebire de un ilustru predecesor al său, preferă „proștii” (adică OAMENII ONEȘTI), nu hoții. Va avea mult de lucru acolo... Succes!

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase