29 comentarii. Scrie și tu!

Marius Lăcătuș dezvăluie planurile CSA Steaua: ”Suporterii nu vor în prima divizie. Vor un start curat, să pornim din ligile inferioare”

"Fiara" a discutat cu lideri ai galeriei, care i-au transmis că preferă un start curat, din ligile inferioare. Director tehnic al clubului Armatei anticipează ”clinciuri” cu FCSB-ul lui Becali.

Articol de ,
joi, 16 februarie 00:00

Din Cuprins:
Lăcătuș vrea stadion modern când ajunge cu echipa în Liga 1
Ce jucător în consideră superlativul: ”Nimeni nu se pregătea ca el”
De ce nu s-a impus în Italia

Domnule Lăcătuș, în ce stadiu se află echipa CSA?



Suntem la început, e destul de greu pentru că sunt pași mulți de făcut, din toate punctele de vedere. Așteptăm cu nerăbdare să înceapă competițiile și să avem un lot cu care să plecăm în pregătire în iunie. Am o listă cu jucători, dar nu înseamnă că toți de acolo vor face parte din lot. Sunt oameni pe care îi urmărim și dintre ei vom alege, ne vom hotărî pentru un lot de 24-25 de jucători. Pe lângă tineri, trebuie să avem și câțiva cu experiență la liga a treia, la liga a doua.

Antrenor cine o să fie?

Am discutat cu patru, cinci antrenori și le-am dat un termen de gândire. Au primit toate detaliile și sper să alegem varianta cea mai bună. Cât de curând, un fost jucător al Stelei va deveni antrenorul acestei echipe. O să aleagă și el o parte dintre fotbaliștii care vor alcătui lotul, fiindcă el poartă responsabilitatea pentru rezultate.

"Să prindem stadionul modern în Liga 1"

Gloriile clubului ce rol au? Credeți că foștii fotbaliști susțin revenirea la Armată?

E alegerea lor. Eu nu mă voi supăra niciodată pe vreun fost coleg fiindcă nu vede cu ochi buni formarea acestei echipe. Fiecare crede ce vrea. Sunt oameni care au făcut ceva pentru fotbal, pentru Steaua și care își doresc să fie alături de noi. Nu cred să ajungem în situația să ne rugăm de cineva. Ori e alături de noi cu sufletul, ori nu... Fiecare crede și comentează cum vrea.

Veți putea să promovați an de an până în Liga 1? Becali a anunțat deja că are de gând să vă împiedice, să vă blocheze în ligile inferioare.

Ha, ha, ha! Suntem conștienți că va fi foarte greu. S-a discutat despre un proiect pe patru ani de zile, dar toată lumea din club s-a gândit că ar putea apărea și un an în care să nu promovăm. Noi am vrea să ajungem în trei ani în Liga 1, dar nu va fi simplu, nu e neapărat vânt din pupa. Rezultatele depind și de alegerile noastre, de antrenor, de lotul pe care îl alcătuim. Obiectivul e să promovăm an de an. Sperăm ca inaugurarea stadionului Ghencea modernizat să ne găsească în Liga 1. Am spus modernizat fiindcă pentru mine va fi același stadion Steaua, doar că mai frumos.

Cum va fi un duel CSA Steaua - FCSB în prima ligă?

Mai mult decât o rivalitate sportivă nu are de ce să fie. Pentru mine, nu. Dacă vom ajunge să jucăm contra formației care evoluează acum în Liga 1, va fi doar o întâlnire dintr-o competiție și atât. Probabil cu ambiții foarte mari, asta, da!

"Nu l-am trădat pe Gigi"

Pentru FCSB pare mai mult de atât, există atâtea reacții nervoase.

Mă așteptam să nu sară toată lumea în sus de bucurie că se formează această echipă în cadrul CSA. Ne-am așteptat la critici, la păreri împotriva planului nostru. Nu ne cad bine toate comentariile, dar ne-am asumat de la început că așa va fi. Eu nu am răspuns unor provocări care nu-și au locul. Încerc să fiu un om pașnic. Sigur, până la un moment dat! Dacă se depășește limita, voi avea reacții negative și eu!

Becali n-a depășit limita, v-a reproșat doar lipsa de recunoștință.

Recunoștință?! Cum adică?!

Da, a spus "Nu mă așteptam de la Lăcătuș să trădeze, îl știam un suflet curat". Asta ce înseamnă?

Eu cred că fiecare om e liber să-și aleagă drumul. Dacă cineva nu lucrează pentru cineva nu înseamnă că e un trădător. Nu putem lucra toți într-un singur loc, fiecare își alege în funcție de planuri, de probleme. Dacă nu lucrez la Becali, la Negoiță sau la Ioan Niculae, nu înseamnă că am trădat!

Sunt suporteri care au cerut să revendicați locul din prima ligă, că vi s-ar cuveni dacă sunteți adevărata Steaua. De ce nu faceți asta?

Care suporteri? Am avut discuții cu o parte a suporterilor, în primul rând cu lideri de la Peluza Sud. Nici nu ne-au sugerat să cerem un loc în Liga 1. Am spus din start că vrem să ne câștigăm locul pe merite sportive. Că regulamentul ne permite să fim în liga a patra sau a cincea, OK, acolo jucăm! Nu cred că suporterii și-ar dori să preluăm vreun club din Liga a doua și să luăm și alt nume odată cu locul. Nici noi nu vrem așa ceva!

A părut ciudată transformarea dintr-un fotbalist extrem de agresiv într-un antrenor calm, liniștit. Care e explicația?

Oamenii care mă cunosc îmi ziceau de multe ori "Dacă te vede cineva acasă, n-ar zice că tu ești!". Asta când eram jucător. În plus, când devii antrenor, lucrurile se schimbă. Capeți experiență, înaintezi în vârstă și tratezi totul mai rațional. Poate chiar erau momente când intram pe teren în nebunia aia și-mi pierdeam rațiunea! Ca antrenor e obligatoriu să te controlezi. Orice învăț are dezvăț.

Ce le veți transmite jucătorilor pe care îi veți recruta în lunile următoare?

Un principiu la care am ținut dintotdeauna: accept orice, în afară de indolență! Accept forma slabă sau că vremea ți-a influențat jocul, că ai avut ghinion, înțeleg multe. Dacă nu dai totul pentru victorie, nu trec peste! Asta îmi doresc, o echipă combativă. Nu cum e vorba aia, să mori pe teren, că zicea nea Imi: "Pe teren nu trebuie să mori, e bine să fii viu".

O să dați indicații? Sau antrenorul va fi responsabil cu asta?

O să-mi spun părerea în discuții cu antrenorul și cu staff-ul. Nu mă veți vedea pe mine să intru în vestiar, să dau cu pumnul în masă, să dau și indicații tactice! La meciuri nici nu-mi iau telefonul, așa că antrenorul poate să stea liniștit.

"Mai bine semnau cu Daum pe o perioadă mai lungă, poate pe patru ani, fără obiectiv calificarea la Mondialul din Rusia. Să-l fi lăsat să facă o echipă pentru Euro 2020. Acum, șansele sunt reduse chiar și pentru locul 2. Mi se pare foarte, foarte greu să ajungem în baraj" Marius Lăcătuș

"Boloni e superlativul"

Apropo de dat cu pumnul în masă, Ienei avea și el astfel de reacții?

Nea Imi, prin prestanță, prin modul de comportare, impunea respect. Nu am ajuns în situații atât de dificile încât să dea nea Imi cu pumnul în masă. Nu era genul care să-și iasă din fire, iar atitudinea lui te făcea să-l respecți, nu voiai să-l superi.

Se întâmpla să vă gândiți, în timpul unui cantonament, aici, la Forban "Gata, mă las, că nu mai pot!"?

În fiecare antrenament! Dacă vreți, ne plimbăm odată așa... Numai să mergeți, să rezistați la o plimbare atât de lungă! Pe mine mă luau căldurile numai când mă gândeam cât am de alergat! Sunt unii dotați nativ pentru alergare aerobă, pentru astfel de antrenamente. Ei se pregăteau ca la joacă. Nea Puiu îmi zicea "Nu-ți place aerob, n-o să mai poți face anaerob!", adică "Îți plac sprinturile, dar fără antrenamentele pe distanțe lungi n-o să ajungi în situația de a sprinta pe teren!".

Trebuia alergat într-un ritm?

La început nu erau antrenamente individualizate, fiecare alerga în ritmul lui. Pe urmă s-au mai schimbat lucrurile, a venit nea Puiu cu timpi. Nu era plăcut să-ți zică "N-ai scos timpii, mai du-te până la marginea pădurii!". Sunt doi kilometri și jumătate până acolo dacă nu știți! Până acolo și înapoi însemnau încă cinci kilometri alergați la capătul unui antrenament oricum obositor. Trăgeam toți să scoatem timpul limită, să scăpăm de "prelungiri".

Care coleg vă impresiona, să gândiți "Mamă, ce fotbalist e ăsta!"?

Nu te supăra, erau cam toți fotbaliști atunci!

Un superlativ totuși, unul care sărea în ochi.

Sigur, fiecare te poate impresiona cu ceva. Ca să-ți răspund, zic Boloni. Nimeni nu se pregătea ca el. Avea tabieturile lui, nimeni nu-i punea mâna pe ghete, nimeni nu le spăla, nu le făcea cu cremă, nu punea altcineva crampoanele. El trebuia să facă tot! Ca seriozitate, ca atitudine, Boloni mi se pare superlativul.

De ce nu s-a impus în Italia

De ce v-ați stabilit la Oviedo, nu la Florența, unde ați jucat prima oară în străinătate?

Păi, e simplu: la Florența n-aveam casă.

De ce ați cumpărat casă în Spania, nu în Italia?

Parcă m-am simțit mai atașat de oraș, de spanioli. Era o zonă mai liniștită și cred că d-aia am preferat Oviedo. Eu nu m-am plâns vreodată de presiune, dar în Italia, și în ziua de azi, parcă se întrece măsura cu discuțiile despre fotbal. Se vorbește foarte mult, enorm! Până miercuri se discută despre etapa care a trecut, iar de miercurea o iau cu etapa care vine. Cerințele sunt imense, italienii sunt foarte atenți și foarte exigenți. Parcă în Spania era lumea mai relaxată. D-aia și spectacolul fotbalistic e mai mare în Spania. Lipsesc disciplina, rigurozitatea, agresivitatea din Italia. Sunt convins că Messi, Ronaldo și alți mari jucători din Spania n-ar avea în Italia cifrele pe care le au acum! N-ar mai da atâtea goluri.

Chiar diferă atât de mult?

Italia e cu totul și cu totul altceva. Eu am ajuns la Fiorentina când plecase simbolul echipei, Roberto Baggio. Toată lumea avea așteptări, fanii se gândeau "A venit Lăcătuș, să rezolve el problema Baggio". N-au stat lucrurile chiar așa, deși eu mi-am dorit enorm să reușesc. A fost greu să fiu comparat cu Baggio. El era italian, știa cum se juca în Serie A, în timp ce eu venisem din România.

Era nivelul prea ridicat?

Nu la calitatea fotbaliștilor m-am referit, că noi întâlneam echipe italiene în turneele de pregătire și le băteam când voiam. Doar că educația sportivă, stilul de joc erau diferite. Fiorentina spera să marchez cel puțin 10-15 goluri pe sezon, eu am dat doar trei. Asta e, am avut... ghinion de neșansă!

3 ania jucat Lăcătuș în străinătate, 1990-1991 la Fiorentina și din '91 până în '93 la Oviedo. Ca fotbalist al Stelei are 10 titluri de campion

"Dacă ne uităm la figurile și la randamentul unor străini care au trecut prin campionat, pare mai slabă competiția decât era acum câțiva ani. Dacă stăm să ne uităm doar la rezultate, nu mai pare atât de slab campionatul. Avem o echipă în primăvara europeană, încă una care a fost aproape să ajungă și ea acolo..." Marius Lăcătuș

Save

Comentarii (29 ) Adaugă comentariu

geogeo  •  16 Februarie 2017, 22:54

Postat de daweroirl pe 16 Februarie 2017, 09:56

Nu mai folositi "steaua lui Becali " Steaua nu este nici a armatei , nici a lui Becali , Steaua este a noastră , a suporterilor !

Perfect, corect!

geogeo  •  16 Februarie 2017, 22:51

Postat de gumbo pe 16 Februarie 2017, 19:38

Rectific: nu "Fiara", ci Bumbescu supraveghează. Dacă se lovește vre-un copil de un pilon din ăla de otel, cu muchii în 90°? țâță și încă

Stimata doamna, bumboiu' supravegheaza sticla de votca ascunsa in zapada nu copiii. Sa fim seriosi, va rog!

geogeo  •  16 Februarie 2017, 22:50

Postat de Dragos Bargaoanu pe 16 Februarie 2017, 15:40

Baftă!Abia aştept să vă prindem în Liga1!Oricum cred că e mişto să nu mai behăie lumea la mişto, când intrați pe teren!Forza Dinamo!

Cum o fi in play-out, se joaca cumva la retrogradare?

Vezi toate comentariile (29)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase