5 comentarii. Scrie și tu!

INTERVIU EXCLUSIV cu primul golgeter al CFR-ului modern: "Echipa e clădită pe bazele puse de noi" » 3 povești senzaționale din perioada Intertoto

Cosmin Tilincă spune povestea incredibilă a echipei care bătea Steaua la Cluj, în 2005, după 31 de ani de pauză

Articol de
vineri, 14 septembrie 09:00

DIN CUPRINS:
 Amintiri minunate din Cupa Intertoto
 Cum a fost obținută victoria senzațională în fața Stelei din 2005
 Cum s-a speriat de oamenii înarmați și nu a mai ajuns în Ucraina
 Când a aflat că a fost dorit de o echipă din Franța

Cosmin Tilincă e neschimbat. Când spui neschimbat, n-o faci să-l coafezi ori să te dai bine pe lângă el. Nici n-ai avea de ce. Blând, modest, Cosmin arată exact ca acum 15 ani, când, alături de Adrian Anca, forma un cuplu letal pentru prima formație a CFR-ului care a scos capul în Liga 1 după trei decenii. E antrenor la grupele de copii și juniori ale "feroviarilor", însă a rămas și-n teren. Unde, la 38 de ani, joacă pentru Sănătatea Cluj, una dintre trupele bune ale Seriei C5 în acest an.



Și, pe malul Someșului, vârful care a revenit de puțină vreme în țară din Germania s-a deschis în fața cititorilor Gazetei.

- Cosmine, simți că o bucată din CFR are numele tău pe ea?
- Nu doar numele meu. Al nostru. E totul o poveste, începând cu modul în care am ajuns la CFR. Eu eram la Turda. Tocmai ne bătuserăm cu ei la promovare, ei intraseră în "B", dar m-a vrut, în aceeași vară, și Olimpia Satu Mare. Domnul Govor de la Olimpia spunea că va cumpăra el loc în "B", așa că nu știam ce să aleg. Voiam doar să urc un nivel, să joc în divizia a doua. Și, în ziua în care Govor a venit să semnez cu Satu Mare, la Turda a apărut și Iuliu Mureșan. Au venit în aceeași zi, m-am întâlnit cu ambii și am hotărât să semnez cu CFR.

- Doar pentru că era în "B"?
- Sincer, eram și student la Cluj, la sport. Și era destul de greu să fac mereu naveta de la Turda. CFR-ul îmi oferea și cazare în oraș.

- A fost cu peripeții.
- Stai, eram aproape să ajung și în Ucraina în aceeași vară. Îți zic sincer, am și uitat în ce oraș, ne-au dus prin Transnistria. Ne-au ținut acolo în hotel, nu ne-au spus nimic și ne-au întors tot pe acolo. Îți dai seama, noi, băieți liniștiți, să vedem oameni înarmați de-o parte și de alta a drumului, tancuri la capete de pod și sârmă ghimpată, n-am mai vrut să ne întoarcem.

Pe când nu era Flashscore și nici internet

- Țin minte că a fost cu peripeții și promovarea din "B" în "A". 
- Exact. Aveam nevoie ca Petroșaniul să se încurce acasă. Avea meci cu Gaz Metan, unde antrenor era Sabău. Aveau petrecerea pregătită. Însă domnul Sabău a fost serios și le-a stricat petrecerea.

- Era vremea fără Flashscore, fără internet, fără mobil. Cum ați primit vestea?
- Noi bătuserăm și terminaserăm primii meciul, se jucau în paralel. Stadionul era plin. Bine, atunci era doar o tribună. Ne adunaserăm acolo, în față, și, la un moment dat, s-a auzit o răbufnire. S-a transformat într-una generală.

- CFR-ul nu mai fusese în prima ligă din anii '70!
- Echipa, da. Totuși, gândește-te la noi, nu știu dacă aveam doi-trei oameni în lot care să fi jucat în Divizia A. Doar prin amicale cu Bistrița și echipe din zonă sau în Cupă, bătuserăm Sportul Studențesc și apoi am jucat cu Brașovul și FC Național, unde erau Dan Petrescu și Zenga. Eram mândri că jucaserăm împotriva lui Petrescu. Dar cam atât până atunci.

23 de goluri în 135 de partide are Cosmin în Liga 1 pentru CFR, Farul, Bistrița și Pandurii

"Am avut ofertă din Franța"

- Și ați ajuns la meciuri în care ați bătut până și Steaua.
- N-am cum să uit meciul de atunci. 1-0, gol Coro. Chiar el, care era ca un părinte pentru noi toți. A fost ceva special, în toate zilele de după promovare vorbeam despre cum va fi un meci cu Steaua, cu Dinamo, cu Rapid. Și noi am bătut Steaua acasă din prima!  

617g9756ghionea tilinca

- Vă înțelegeați?
- Extraordinar. Deși eram diferiți ca temperamente. Eram noi, cei mai liniștiți, cum eram eu, Coroian. Și mai erau cei mai experimentați, mai relaxați, Adi Anca, Oncică. A fost un mix între noi și asta a contat mult.

- Și-apoi a venit partea Intertoto!
- A contat mult Dorinel. A adus alt suflu, altă mentalitate. Plus că avea un rol însemnat și pe teren. Am descoperit și noi ce înseamnă o ieșire în Europa, nu doar fotbalul european, ci și ieșiri în străinătate. Și, până la urmă, noi am pus bazele a ceea ce înseamnă CFR Cluj în ziua de azi.

9 goluri 9 goluri în 10 partide a reușit Tilincă în primul sezon de Intertoto, 2005

- Chiar, ai primit oferte după?
- Să știi că da. Însă nu îți pot spune de unde. Nu că n-aș vrea, însă nu știu nici până azi care a fost clubul. Știu doar că e din Franța.

- Înțeleg că ai aflat prin intermediari, nu direct.
- Exact. Eram aproape de un transfer la Târgu Mureș. Cineva de-acolo, autorizat, mi-a zis că primisem o propunere de transfer din Franța după ce mă văzuseră cu Lens și cu Saint-Etienne. Dar ofereau puțini bani, s-a ridicat oferta și transferul a căzut.

"Aveam adidas în Liga a 7-a"

- Până la urmă, văd că ai ajuns în străinătate, însă pe final de carieră, în Germania.
- Da, am fost prin ligile inferioare. A 7-a, a 8-a. Și, sincer, am avut condiții mai bune decât în România. Cred că ai mai văzut asta. Ca nivel fotbalistic, ceva între Divizia C și "Județ". În rest, de la echipament, care era adidas, până la baze de antrenament, de recuperare...

- De ce nu ai rămas?
- Intrau copiii la școală și am vrut să o înceapă aici, să învețe și limba română la un nivel bun. Mai mult, știi cum e neamțul, se comportă senzațional cu tine la job, după care se întoarce la treburile lui. Rămâi singur. Aici ai familie. Ai prieteni. Ieșim la un grătar, la un fotbal, o iarbă verde, ne vedem cu toții periodic, îmi lipseau astea acolo.

"Am început să joc fotbal la Turda, în fața blocului. Și, deși era un oraș mic, am ieșit doi fotbaliști de Liga 1 din generația noastră, '79-'80, celălalt fiind Dolha"Cosmin Tilincă

"Am dat nas în nas cu fanii lui U"

- Cu U Cluj...
- La mine e interesant că am fost junior și la Universitatea Cluj până să ajung la CFR.

- Vai, și ai avut vreodată probleme prin oraș?
- Nu, nu. Ah, ba nu, o singură dată, din fericire atunci s-a rezolvat repede. Și n-avea legătură că am jucat la ei. U Cluj era în "B" și juca pe "Ion Moina", iar noi eram cazați lângă, în hotelul Sport. Noi am ieșit la masă, ei au ieșit la meci. A fost o coordonare proastă. Ne-au recunoscut și au început să ne înjure, apoi, de la scandal, s-a ajuns și pe la poliție. Dar atât. A rămas rivalitatea în tribune.

- Și-acum, pe final de carieră, ai ajuns la a 3-a echipă a orașului, Sănătatea.
- Unde suntem mulți foști jucători de Liga 1. Nu ne dorim promovarea, suntem conștienți că e diferență uriașă, financiar, în Liga a 2-a. Însă chiar vrem victoria mereu și ne ținem proaspeți chiar și la vârstele noastre.

Vrea meci CFR Intertoto - CFR portughez

Cosmin a organizat un meci de susținere pentru fostul coleg Coroian, chiar marcatorul din acea victorie contra Stelei, 1-0. Coroian suferise un atac cerebral în 2015, pe când era la Metalurgistul Cugir. "El este în recuperare, e mai bine, ne bucură orice semn de recuperare. Vine la fiecare meci, îl aduce Minteuan. Am vrut să facem cu el și un meci al generațiilor CFR-ului, noi, cu Minteuan, Oncică, Anca, cei vechi, plus generația portughezilor, gen Tony, Cadu, Semedo, Dani, plus ceilalți non-portughezi, ca Didi sau Fabbiani. E destul de greu, sunt plecați în multe zări și au programe diferite, iar unii încă joacă", afirmă Tilincă. 

"Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat în meciul cu Dudelange. Am rămas toți surprinși, șocați" Cosmin Tilincă

TREI SUPERPOVEȘTI DIN INTERTOTO

2 iulie 2005, CFR Cluj - Bilbao 1-0

"Nu le-a venit să creadă că ăla e stadionul"

801f8972 tilinca gol bilbao

CFR a învins cu 1-0 chiar prin golul lui Tilincă. A fost primul mare succes al trupei antrenate de Dorinel. Tili-gol își aduce aminte de o poveste amuzantă de dinaintea partidei. "Noi aveam, atunci, un teren secundar de zgură. Am acceptat să facem noi acolo antrenamentul oficial, pentru ca bascii să îl facă pe arena principală. Doar că, exact înainte să îl înceapă, oficialii au venit la noi și ne-au rugat să îi lăsăm pe stadionul pe care se joacă meciul. «Păi, știți, acolo îl vom juca, ăla e stadionul!». Au rămas mască", se amuză atacantul. 

9 iulie 2005, Bilbao - CFR Cluj 1-0 (4-5 după penalty-uri)

"Nu jucaserăm niciodată pe un stadion așa mare"

epa rompres 2

CFR a trecut peste primul mare examen pe San Mames. "Nu jucaserăm niciodată pe un stadion așa mare. Am rezistat până la penalty-uri, după care Dorinel a venit să ne întrebe care suntem în stare să batem. S-au oferit fundașii, Jula și Toma, Vlajici, care era foarte nou, iar pe Coroian l-am pus ultimul. A fost o victorie uriașă, știu că am și ieșit atunci, singura dată, în oraș după un meci european". 

iulie 2007, Bistrița - Atletico Madrid 2-1 și 0-1

"Am bătut Atletico-ul lui Forlan și Aguero"

yk 9591bucure gloria bistrita

Puțini mai țin minte că Tilincă a ajuns în două finale de Intertoto. Cea pierdută de CFR cu Lens și una cu Atletico Madrid, în care, prin golul lui Forlan din retur, spaniolii au profitat de regula golului în deplasare, după ce Bistrița învinsese în tur cu 2-1. "În retur am făcut schimb de tricou cu Pernia, fundașul de pe partea mea. Hai să îți mai zic niște nume: Forlan, Kun Aguero, Maniche, Maxi Rodriguez, Seitaridis, care era campion european. Pe bancă, Javier Aguirre", rememorează Tili-gol. 

Echipa-tip a CFR-ului din acei ani
M. Tudor (Țurcaș) - Panin, Jula, Balint (Miloșevici), Miclăuș (Văsîie) - Coroian, Minteuan (Mijin), Fl. Dan (Oncică), D. Munteanu - Tilincă, Anca

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

Adrian Popescu  •  14 Septembrie 2018, 23:05

Cosmetizate de un condeier bun toate vorbele sunt rare si devastatoare

Marcel Cluj  •  14 Septembrie 2018, 21:07

Era mai bun Dorinel MUnteanu antrenor in acest campionat ! Nua primit nici o sansa dupa ce a ajutat CFR la timpul respectiv sa se ridice in campionat !

hermesvenus  •  14 Septembrie 2018, 16:29

Respect , Cosmin Tilinca !

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase