4 comentarii. Scrie și tu!

Interviu-eveniment cu Lionel Messi, mai bun, mai puternic și extrem de direct » Mesaj pentru Cristiano Ronaldo, declarație surprinzătoare despre Balonul de Aur și dezvăluiri despre viața de familie

Articol de
joi, 27 decembrie 15:58

Din cuprins:
Ce spune Messi despre locul 5 pe care s-a clasat la Balonul de Aur și despre a 5-a Gheată de Aur câștigată în carieră
Secretul execuțiilor de senzație și de ce e mai greu să transformi un penalty decât să marchezi din lovitură liberă
Cum vede revenirea la sistemul 4-3-3 și ce crede despre talentele de la academia Barcelonei
Analiza luptei la titlu în La Liga și visul câștigării Ligii Campionilor
Cum răspunde provocării lansate de Cristiano Ronaldo de a veni în Serie A
Detalii din viața personală

Lionel Messi, 31 de ani, a oferit un amplu interviu cotidianului spaniol Marca. Argentinianul continuă să încânte pe teren și este din ce în ce mai prezent și în presă, cu declarații, de când a devenit primul căpitan al Barcelonei, odată cu plecarea lui Andres Iniesta la Vissel Kobe, în Japonia.



2018 a fost un an cu cifre impresionante pentru Messi, care a strălucit din nou, chiar dacă s-a clasat abia al 5-lea la Balonul de Aur, trofeu câștigat de Luka Modric. Și-a adjudecat, în schimb, Gheata de Aur, trofeu acordat celui mai bun marcator din Europa. Și a bătut din nou recorduri.

51 de goluria marcat Lionel Messi în 2018 în toate competițiile

Ai câștigat Gheata de Aur pentru a 5-a oară, cum te simți? Nu ai obosit să aduni trofee?
E un premiu frumos pentru ceea ce reprezintă. E un premiu pentru echipă. Ca atunci când portarul câștigă premiul Zamora, e un premiu al grupului. Sunt fericit că am putut câștiga din nou Gheata de Aur.

Cinci Ghete de Aur, cinci Baloane de Aur, lipsește a 5-a Ligă a Campionilor ca să-ți completezi colecția?
Ar fi bine s-o completez. Așa cum am spus la începutul sezonului, Liga Campionilor e mereu o competiție specială și ne-ar plăcea să o câștigăm din nou. 

Colegul tău Marc-Andre ter Stegen a fost rezervă în naționala Germaniei la Mondial. Ți s-a părut nedrept după sezonul bun făcut la Barça și ținând cont de faptul că Neuer revenea după o lungă perioadă în care fusese accidentat la Bayern?
A fost o surpriză pentru mine, Marc avusese un an fantastic. Neuer jucase foarte puțin, dar a revenit și a fost titular. Dar asta e decizia antrenorului, o fi avut motivele lui. Dar, da, pe mine m-a surprins.

573 de goluria marcat Lionel Messi doar pentru Barça în 656 de meciuri

Pentru Messi, nimic nu e imposibil

Ce ți-ar plăcea cel mai mult, să ai coleg de echipă un tânăr talentat precum Leroy Sané sau să lucrezi din nou, într-o bună zi, cu Pep Guardiola?
Mereu e plăcut să joci cu mari fotbaliști. Deși e dificil, mi-ar plăcea să lucrez din nou cu Guardiola. E unul dintre cei mai buni antrenori din lume, normal că mi-ar plăcea, dar e foarte complicat să se realizeze această dorință.

În Olanda și în Spania se vorbește foarte mult despre De Ligt și De Jong. I-ai văzut jucând suficient? Crezi că sunt fotbaliști care se poate adapta la stilul Barcelonei?
Vin dintr-o școală foarte asemănătoare cu a noastră. Acolo se lucrează, practic, în același mod. Joacă la fel ca noi, le place să aibă mingea, posesia. Sunt jucători tineri, foarte exacți în execuții. Doi fotbaliști foarte buni.

Care este visul imposibil al lui Leo Messi? Ceva ce ți-ar plăcea să faci, dar știi că nu vei reuși.
Nimic nu e imposibil. Vom încerca să luptăm și să dăm totul pentru a câștiga tot ce ne propunem. Cu mentalitatea asta, cu muncă, efort, nimic nu e imposibil.

244 de asisturia oferit Lionel Messi la Barcelona. 12 doar în acest sezon

Secretul execuțiilor de senzație

Există vreun secret în ceea ce privește loviturile libere? Știu că de multe ori, după antrenamente, jucătorii rămân și execută lovituri libere și pun pariuri.
E adevărat că de multe ori rămânem și facem asta după antrenamente. Nu executăm doar lovituri libere, ci și șuturi din afara careului. Te obișnuiești să lovești mingea într-un fel și cu cât exersezi mai mult cu atât mai bine îți iese. Până la urmă, totul înseamnă antrenament și practică.

În urmă cu ceva vreme spuneai că trebuie să-ți îmbunătățești execuția la penalty-uri. Ce faci pentru asta? Te uiți la videouri cu portarii? Exersezi?
Mă antrenez și urmăresc videouri, da. Azi se studiază totul: loviturile libere, penalty-urile, jocul... Se analizează totul și nimic nu rămâne la voia întâmplării. Trebuie să te antrenezi și să mai insiști.

Există o diferență mare între a executa lovituri libere și a executa penalty-uri?
Da, există. La o lovitură liberă ai în față un zid, ai o distanță mai mare, lovești mingea altfel. Nu ai presiunea de a marca neapărat. Până la urmă, dacă nu înscrii dintr-o lovitură liberă nu e o problemă. Dar la 11 metri ai mai mult de pierdut decât de câștigat, aici portarul se simte mai comod. Dacă primește gol e ceva normal, e un penalty. Cel care șutează e obligat să marcheze. Presiunea e alta.

Revenirea la 4-3-3

Anul trecut, pe vremea asta, vorbeam despre faptul că Barcelona bătea mai mult recorduri defensive decât ofensive. Tu explicai că odată cu plecarea lui Neymar echipa era concentrată mai mult la jumătatea terenului. Ce se întâmplă acum cu Barcelona? De ce primiți atât de multe goluri?
Anul ăsta jucăm din nou în 4-3-3. Sezonul trecut aveam două linii de 4 și lăsam foarte puține spații ținând aceste două linii aproape una de alta. Era mai greu pentru adversar să ne dea gol. Acum, cu acest 4-3-3, avem mai multă posesie, un joc mai bun, dar rămânem descoperiți. Pe contraatac, adversarii găsesc spații pe care anul trecut nu le lăsam. Noi ne simțim comod cu mingea la picior, ne apărăm având balonul și făcând pressing sus. E ceea ce am făcut mereu, de fapt. În ultimele meciuri, am experimentat o îmbunătățire în plan defensiv și sperăm să continuăm să creștem la acest capitol.

Mereu ai apărat modelul academiei Barcelonei. Vedem tineri ca Aleñá, Miranda, Riqui Puig care încep să crească în echipă. Te surprind jucătorii ăștia?
La început m-au surprins, dar se antrenează deja de ceva timp cu noi și se vede că sunt fotbaliști diferiți. Clubul face bine că îi promovează și că se antrenează cu noi. Așa vor crește mai mult și e bine pentru club să aducă tineri crescuți aici pentru că trecuse ceva timp de când nu se mai întâmpla asta. Revenirea la acest model e importantă pentru academie și pentru club.

Crezi că vom mai vedea într-o bună zi un "11" format doar din jucători crescuți în La Masia la un meci important, așa cum s-a întâmplat când era Tito antrenor?
În momentul ăsta e foarte complicat. E important să mizăm din nou pe tineri de la academie, să le dăm ocazia să joace. Să vadă că nu e imposibil să urci de acolo la prima echipă. Cred că putem vedea din nou 11 jucători de la academie într-un meci important, pentru că avem o pepinieră de excepție, dar va trebui să mai treacă un timp.

Spunea Busquets că acum tinerii sunt mai grăbiți decât înainte să ajungă sus și că de multe ori sunt distrași de tot felul de prostii, așa cum numește el rețelele de socializare. Ești de acord?
Noi venim din altă epocă. Vremurile s-au schimbat și ne adaptăm. Trecem prin toate. E adevărat că tinerii primesc oferte tentante, nu e ușor să decizi când nu ți se oferă doar bani, ci și alte posibilități. E ceea ce spuneam mai devreme, cei de la academie văd urcarea destul de greoaie, în timp ce alte echipe le oferă ocazia să joace și să câștige mai mult. E tentant. E bine că tinerii buni nu pleacă de la noi, trebuie să le dăm șanse să joace și fiecare să fie acolo unde merită.

Jordi Alba nu are rezervă fixă în lot așa cum era Digne. Umtiti are încă probleme la genunchi, Rafinha pierde tot sezonul... Lotul vostru pare destul de restrâns în aceste condiții. Nou-sositul Murillo nu pare suficient, crezi că aveți nevoie de întăriri în ianuarie ca să vă îndepliniți obiectivele?
Aici decid doar antrenorul și clubul. Din punctul meu de vedere, avem un lot foarte bun. În plus, există jucătorii la academie despre care am vorbit deja care au răspuns fără probleme când s-a apelat la ei, s-au descurcat bine. A fost cazul lui Miranda, Riqui sau Aleñá, acesta din urmă se antrena de ceva vreme cu noi. Suntem liniștiți din punctul ăsta de vedere.

Îți lipsește Iniesta?
Evident! Atât pe teren, cât și în afara lui. Am împărțit multe lucruri atâția ani, antrenamente, meciuri, situații din afara terenului... Bineînțeles că-mi lipsește.

În acest sezon, situația în clasamentul La Liga e mai echilibrată ca niciodată. E meritul echipelor mari sau al celor considerate mai slabe?
Acum e foarte greu să câștigi în fața oricărui adversar. Noi am pierdut multe puncte mai ales ca gazde, ceva ce nu se întâmpla în anii trecuți. Campionatul e foarte echilibrat și foarte greu de câștigat. Se întâmplă și în alte țări același lucru: două sau trei echipe se detașează în partea superioară a clasamentului și restul joacă parcă alt campionat. E bine pentru competiție și pentru suporteri să fie mai echilibrată lupta pentru titlu, pentru a juca în Europa, pentru a nu retrograda, e bine să fie dificil să câștigi contra oricărei echipe.

BALONUL DE AUR

Se vorbește mult încă despre Balonul de Aur. Te-a surprins să te vezi al 5-lea în clasamentul pentru acest trofeu?
Ca să fiu sincer, nu mă afectează, deși e un premiu foarte important. Știam că în acest sezon nu am posibilitatea să-l câștig. Vedeam numele care se vehiculează pentru adjudecarea trofeului și știam că nu voi fi în această luptă. Așa că de aici încolo nu m-a mai interesat dacă sunt al 3-lea sau al 5-lea. Nu m-a surprins pentru că nu aveam așteptări.

În acest an, Barcelona a făcut meciuri spectaculoase în Liga Campionilor. Chiar aveți o motivație specială în ceea ce privește această competiție.
În fiecare an există motivație pentru a câștiga Liga Campionilor. E o competiție unică, specială, cea mai frumoasă pe care am avut plăcerea să o câștig la nivel de club. O competiție total diferită pe care toți vrem să o câștigăm.

Golul marcat de Dembele în fața lui Tottenham a fost spectaculos. Are calități de mare fotbalist, dar dă senzația că trebuie să se mai maturizeze în afara terenului...
Pe teren e un fenomen, are calități unice. Depinde doar de el unde vrea să ajungă, are toate atuurile ca să ajungă cât de sus vrea. Poate fi, fără îndoială, unul dintre cei mai buni din lume. Pe de altă parte, e un tânăr care încă se adaptează la oraș, la club. Cu cât se va vorbi mai puțin de asta, cu atât mai bine. Trebuie lăsat în pace ca să se acomodeze. Deja face asta, și-a dat seama de greșelile comise și începe să le corecteze. A redevenit Dembele pe care cu toții ne dorim să-l veden. Eu sunt liniștit în privința lui, e un puști foarte bun și îl vom ajuta toți ca să se concentreze așa cum trebuie asupra fotbalului.

A răspuns provocării lansate de Cristiano Ronaldo: Nu, mulțumesc!

Te surprinde că Real Madrid îi simte lipsa lui Cristiano?
Am spus la începutul sezonului că Real Madrid e un club foarte mare, dintre cele mai bune din lume, cu jucători foarte buni, dar lipsa lui Cristiano s-ar simți la orice echipă din lume. Marchează multe goluri în fiecare sezon și îți oferă foarte multe alte lucruri pe teren. Nu mă miră că i se simte lipsa, dar Real Madrid rămâne una dintre cele mai bune echipe din lume cu jucători foarte buni.

Simți puțin lipsa acelui duel fantastic pentru trofee, premii individuale, recorduri pe care l-ai avut de-a lungul atâtor ani cu Cristiano?
A fost o perioadă foarte frumoasă. Cristiano a fost un fotbalist foarte bun pentru campionatul nostru, pentru Madrid, duelurile acelea erau foarte frumoase. Dar eu mă concentrez, ca de obicei, pe ceea ce fac cu echipa mea, vreau să câștig trofee aici, cu sau fără Cristiano ca adversar.

Erai conștient de faptul că trăiai ceva irepetabil?
Nu știu dacă eram sau nu conștient. Era o rivalitate foarte sănătoasă, amândoi voiam să ne autodepășim în fiecare zi ca să oferim tot ce aveam mai bun echipelor noastre. Cred că a fost ceva frumos și pentru microbiști.

Care e echipa care ți-a plăcut cel mai mult din faza grupelor: Juventus, City, PSG?
Pe PSG nu am văzut-o suficient pentru că juca în aceeași zi ca și noi. Știu ce jucători are, pentru că urmăresc campionatul francez. Juventus e o echipă foarte puternică, era și înainte să se transfere Cristiano acolo, acum e cu atât mai mult. E o candidată serioasă la câștigarea trofeului. City e foarte spectaculoasă, joacă foarte bine, are fotbaliști de mare calitate. Bayern a început să-și revină. E foarte greu să numesc una, d-asta e așa frumoasă Liga Campionilor.

Crezi că există vreo posibilitate ca Neymar să revină la Barcelona?
E complicat. Ne-ar încânta să se întoarcă pentru tot ceea ce înseamnă ca fotbalist, dar și pentru ce înseamnă pentru vestiar. Suntem prieteni, am trăit lucruri frumoase, dar și mai puțin frumoase, am petrecut mult timp împreună. Mi se pare însă că e foarte greu să plece de la Paris. PSG nu va lăsa pe nimeni să i-l ia.

Ce șanse sunt ca Messi să accepte invitația lui Cristiano în fotbalul italian într-o bună zi, ca să continuați acolo duelul? Ți-a plăcut provocarea portughezului?
Nu am nevoie de nicio schimbare, sunt la cea mai bună echipă din lume. Obiectivele mele se reînnoiesc în fiecare an. Aici este casa mea, la cel mai bun club din lume, nu simt nevoia să schimb nimic.

Ce părere ai despre introducerea VAR, a schimbat lucrurile în bine?
La început am fost reticent, adevărul e că nu-mi mi se părea OK. Acum însă cred că a fost o decizie bună pentru La Liga și pentru fotbal. A fost o măsură primită foarte bine atât de fani, cât și de jucători, ne-am adaptat foarte rapid.

Acum, la 31 de ani, mai este fotbalul o prioritate pentru tine? Sau familia e pe primul plan?
De când am devenit tată, prioritatea mea este familia, tot ceea ce contează. Evident, iubesc fotbalul, mă încântă, trăiesc pentru fotbal, dar familia e mai presus de orice.

Ai trei băieți. Sunt suficienți sau îți dorești și o fiică?
Ciro (nr. fiul cel mic) a început să facă primii pași. Mie și Antonelei ne-ar plăcea să avem o fetiță. Vom vedea.

Ai postat un video foarte amuzant cu cei 3 băieți ai tăi dansând. Pe tine te-am văzut dansând doar la nuntă. Dansați mult acasă?
Mateo (nr. fiul mijlociu) seamănă mai mult cu soția mea. Thiago (nr. fiul cel mare) seamănă mai mult cu mine. E mai introvertit, mai timid. Mateo e un adevărat personaj, îi place mult muzica, îi place să danseze, ca maică-sii.

keqiyzhk

Te-am văzut alături de Thiago pe Camp Nou, dar și la finala Copei Libertadores, pe Bernabeu. Ce întrebări îți pune? Ce-i atrage atenția?
Și lui Thiago, și lui Mateo le place mult fotbalul. Thiago înțelege mai mult pentru că e mai mare. Comentează meciurile, aspecte ale jocului, tot ce se întâmplă. E sută la sută implicat când se uită la un meci.

E exigent cu tatăl lui?
Da, da... am primit niște critici (râde). Se uită la meciurile Barcelonei, la alte meciuri din campionatul spaniol, la Liga Campionilor. Îi place, pune întrebări, se informează și când nu câștigăm mă ceartă.

E adevărat că atunci când pierde Barça la tine acasă nu se vorbește despre fotbal?
Asta era în urmă cu ceva timp, acum nu mai e chiar așa. E întotdeauna dificil să digeri o înfrângere, dar Thiago mă obligă să comentez ce s-a întâmplat pe teren și să-i explic de ce nu am câștigat. Acum discutăm foarte mult după meciuri.

Îți petreci vacanța în Argentina, alături de familie. Cum sărbătoriți?
Petrecem sărbătorile acolo de câte ori putem. Sunt momente speciale, frumoase, ne strângem toți, clima e blândă... totul e frumos. Sunt momente speciale, iar alături de copii cu atât mai mult. Alături de ei ne bucurăm și noi de Moș Crăciun și de toate cadourile.

Ce ai zice dacă ar coborî un înger din cer și ți-ar spune că fiul tău va deveni cel mai bun fotbalist din istorie, dar doar dacă va juca la Real Madrid?
Nu știu ce va face Thiago în viitor, dacă va fi sau nu fotbalist, încă e foarte mic. Vreau doar să se bucure indiferent ce va alege, să-și găsească drumul în viață. Mi-e indiferent dacă va fi sau nu fotbalist, vreau doar să fie fericit.

Thiago lovește mingea cu stângul?
Nu există nicio posibilitate să fie stângaci! Mai dreptaci decât el e imposibil!

*interviu tradus și adaptat: Leo Messi: "Amo el fútbol, pero la familia está por encima de todo"

Câteva din cifrele lui Lionel Messi în 2018

  • Meciuri jucate: 54
  • Goluri marcate: 51 (47 pentru Barcelona, 4 pentru Argentina)
  • Asisturi în toate competițiile: 26 (23 pentru Barcelona, 3 pentru Argentina)
  • Cele mai multe driblinguri în La Liga: 155 (cu 64 mai mult decât orice alt jucător!)
  • A câștigat 3 trofee: titlul în La Liga, Cupa Regelui și Supercupa Spaniei
  • Jucătorul cu cele mai multe victorii la Barcelona: 323
  • Cele mai multe driblinguri/meci din primele 5 mari ligi din Europa: 4,4
  • În ultimii 9 ani a marcat peste 50 de goluri în fiecare sezon
  • A contribuit la 24 din cele 46 de goluri în La Liga ale Barcelonei în acest sezon
  • A devenit cel mai bun marcator din istoria La Liga: 394 de goluri

Comentarii (4 ) Adaugă comentariu

Andronic Popovici  •  28 Decembrie 2018, 11:49

raspunsuri de bun simt ,ca de altfel si intrebarile

dobrinibamus  •  27 Decembrie 2018, 22:34

Bai baruch ... schimba sportu ... ca aici nu le ai tata ... da deloc !

alexzece  •  27 Decembrie 2018, 20:08

Postat de baruch pe 27 Decembrie 2018, 19:26

daca bagai o fisa intr-un robot, dadea aceleasi raspunsuri. numai intrebari soft si raspunsuri la fel. singurul motiv pentru care-l pun pe messi in primii 5 jucatori ever (bine, dincolo de valoare) este ca e argentinian...din nostalgie pentru diego, cum cred ca-l vede toata omenirea.

Omul trebuie sa fie as la fotbal, ceea ce e, nu sa te faca pe tine sa sari din pat cand ii citesti raspunsurile.Cat despre Madadona, sa vorbim mai putin.Messi l a depasit de mult timp pe Maradona.

Vezi toate comentariile (4)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase