25 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Răzvan Lucescu face praf fotbalul din România: "Naționala nu mai există! La Liga 1 nu mă mai uit, nu-s idiot! Impresarii și șefii de club fac jocurile"

Fostul selecționer analizează cu asprime situația din fotbalul nostru: prima reprezentativă e folosită de agenți și de șefii cluburilor, campionatul e imposibil de privit, ”trebuie să fii idiot să te uiți la unele meciuri!”, Federația e condusă de ”autorii unei campanii murdare”.

Articol de ,
vineri, 25 mai 09:00

DIN CUPRINS
Ce spune despre eșecul suferit de Ionuț Lupescu în fața lui Răzvan Burleanu
De ce nu ar mai fi tentat de o aventură pe banca echipe naționale
Liga 1 îl face să închidă televizorul
"Craiova pare un exemplu de succes, are numele și umple stadionul nou"
Cum se vede din Grecia conflictul dintre Hagi și Contra

L-ați susținut pe Ionuț Lupescu în campania pentru președinția FRF și a pierdut. A fost un gest din prietenie sau care a fost motivul implicării?



Mi s-a părut firesc să fiu alături de Ionuț. Pentru fotbalul românesc ar fi fost mult mai bine cu el președinte. Are experiență la nivel internațional, se pricepe la fotbal, are tot ce-i trebuie unui președinte de federație.

"Ionuț Lupescu, Dumitru Mihalache și Mircea Sandu, în tribunele arenei din Piatra Neamț. România antrenată de Răzvan Lucescu termina la egalitate cu Albania, scor 1-1" Arhiva GSP

V-a și fost pomenit numele la un moment dat, când Andrei Vochin v-a dat exemplu de selecționer slab angajat de Lupescu, într-o comparație cu eșecul lui Christoph Daum.
Lumea e plină de ipocrizie și de minciună. Cel care a vorbit m-a decepționat total, pentru că nu a spus adevărul, a mințit cu bună știință! Când am plecat eu de la națională, în noaptea aia, eram pe locul 3 după 3-0 acasă cu Bosnia. Și erau șanse de calificare la barajul pentru turneul final. E adevărat că pentru calificare era nevoie de victorie cu Franța acasă. Mari, mici, mai erau șanse! Nu s-a ținut cont de absolut nimic, de programarea jocurilor sau de victoria noastră cu Bosnia, s-a făcut doar o altă golănie electorală mințindu-se pe față. Pentru mine, ca antrenor și ca profesionist, echipa națională nu există!

"Acolo nu ești antrenor"

Cum ați ajuns la o asemenea concluzie?
Am înțeles asta din experiența pe care am avut-o. Naționala e folosită de absolut toți în interesul personal al fiecăruia. E folosită de impresari care vor să-și împingă jucătorii în lot, de conducători de cluburi care caută și ei să aibă fotbaliști convocați pentru ca astfel să le ridice cotele. Media face scandaluri pentru subiecte negative fiindcă astea se caută și așa ceva citesc oamenii cu cea mai mare plăcere. Așa că nu există doza de patriotism, sentimentul curat "suntem cu echipa națională a României!".

Nu e valabil și în alte locuri? În Turcia, spre exemplu, unde e Mircea Lucescu selecționer, nu e la fel?
Nu știu, chiar nu știu. Eu vorbesc despre experiența directă pe care am avut-o. Și spun că elimin total prima reprezentativă din viitorul meu. Mai e un aspect: dacă te duci la națională, nu ești antrenor!

Cum adică nu ești antrenor?
Pentru că nu ești antrenor! Ai jucătorii trei zile înaintea unui meci și depinzi de conjunctură enorm, nu poți tu să controlezi aproape nimic. Vă dau un exemplu. Aveam un amical și făcusem lista cu lotul. Meciul era într-o miercuri. În etapa de vineri-sâmbătă-duminică s-au accidentat nouă jucători! A trebuit să fac altă listă, cu nouă oameni noi! D-aia spun că depinzi de conjunctură. Mai ales în condițiile astea, când România nu mai are fotbaliști mulți, dacă-ți dispar nouă ajungi să ai echipa a doua spre a treia.

Asta se poate întâmpla și la un club, să se mai accidenteze fotbaliști.
La club lucrezi cu jucătorii zi de zi și fiecare știe ce are de făcut, știe ce urmărește echipa. La PAOK am rotit fotbaliștii de-a lungul sezonului încât toți să se simtă importanți și să fie pregătiți să intre oricând. Dacă lucrezi zi de zi cu lotul, nu se simte când lipsește un nume și intră altul.

Chiar nu v-a plăcut munca de selecționer!
Nu-mi place, pentru că nu ești antrenor! Depinzi de ce se lucrează la cluburi, depinzi de psihologia fiecărui jucător, de nivelul la care evoluează fotbaliștii. Vă mai dau un exemplu. Înaintea partidei din Bosnia, începuse deja căderea fotbalului românesc, împuținarea talentelor. Nu mai erau la fel de mulți fotbaliști ca pe vremuri, da? Noi aveam trei jucători la nivel foarte bun: Chivu, Săpunaru, Mutu. Săpunaru era la Porto, avea să câștige Cupa UEFA, Chivu venea de la Inter și câștigase Champions League. Plus Mutu. Au venit cu patru zile înaintea meciului din Bosnia. Chivu și Săpunaru aveau probleme, "Săpun" s-a îmbolnăvit, avea ceva la stomac și i-a fost rău o săptămână. Chivu avea o problemă musculară și ne-am dat seama că nu putea juca în Bosnia. Iar Mutu s-a îmbolnăvit și el, nu s-a antrenat miercuri, joi, vineri, iar sâmbătă a intrat pe teren pentru joc. A evoluat practic fără să se fi antrenat! Am pierdut cu 1-2 în Bosnia.

A fost o situație extremă totuși, nu? Un ghinion care nu se petrece des.
V-am dat o situație reală. Am pierdut în Bosnia în ultimele minute, dar Bosnia ne-a dominat total ca joc. Cu puțin noroc, poate am fi luat un punct, numai că jocul nostru n-a fost cel mai bun, din moment ce ne lipsiseră cei mai importanți trei jucători. Cei mai importanți ca valoare, ca experiență. Și era un meci extraordinar de important! După o lună și jumătate au venit la București bosniacii, care erau pe val atunci, și i-am bătut cu 3-0.

"Campionatul te face să închizi televizorul!"

Ce a făcut diferența de s-a putut ca la București să-i batem cu 3-0?
S-au întrerupt campionatele și a fost liniște. Era finala Cupei, Dinamo-Steaua, lumea mai avea și alte preocupări. Am avut opt zile clare de pregătire, cu tot lotul. Am câștigat cu 3-0, am jucat frumos, spectaculos. Am avut atunci posibilitatea să-i transmit echipei ideile mele, cu presing, cu atacuri rapide. În seara aia am ales să plec de la națională. Echipa era pe locul 3, cu șanse de calificare. Nu erau mari șansele, însă depindeam de noi, trebuia să batem Franța la București. Asta era realitatea. Poți să contești, poți să vorbești despre parcursul naționalei cu mine selecționer, asta e în regulă. Dar dacă te folosești de numele meu și de experiența mea pentru o campanie murdară, în momentul acela arăți că nu ai valoare ca om!

Campanie murdară fiindcă Vochin v-a pomenit numele?
Campania acestor persoane a fost dusă pe murdărie! Acesta e motivul pentru care în fața mea nu au valoare ca oameni! Mai departe, să facă ce știu ei mai bine, să conducă fotbalul așa cum cred ei! Pentru că au mințit! Nu am urmărit restul cu atenție foarte mare, v-am zis, eu am fost cu sufletul alături de Ionuț din motive evidente, pe care vi le-am enumerat: îl cunosc și ar fi fost foarte bun. Nu m-am implicat în campanie, de fapt, eu am apărut doar cu o declarație de susținere a lui Lupescu. Eram cu treaba mea la PAOK.

S-ar putea schimba ceva în bine în perioada următoare?
 M-a surprins neplăcut că nimeni nu a pus altă problemă decât a rezultatelor echipei naționale. Că vor veni rezultate... E o greșeală! S-ar putea să fie în avantajul lui Burleanu ceea ce spun acum, dar să-i aducă și o presiune mai mare: primul lucru pe care trebuie să-l facă el este să aibă grijă de campionat!

"Nu am nimic cu Burleanu, pe care nici nu l-am criticat, dar, ca om care face parte din fotbalul românesc, eu zic că ar fi fost mai bine cu Lupescu președinte" Răzvan Lucescu

Cum să aibă grijă?
Să readucă Liga 1 în atenția oamenilor, în sufletele lor. Noi avem un campionat care nu atrage, te face să închizi televizorul! Competiția asta respinge ideea de fotbal! Cu tot respectul pentru oameni care probabil au investit, unii poate au făcut o treabă mai bună decât alții, însă când te uiți la numele care joacă...

"Sunt idiot să mă uit la Liga 1?"

Numele echipelor nu vă atrag să vă uitați la campionatul românesc?
Sunt un idiot? Mai bine deschid laptopul și mă documentez despre fotbal altfel! Sau caut un meci din alt campionat. Când ai Italia, Anglia, Franța, Germania, cum să te uiți la Liga 1? Nu te uiți niciodată, nu ai cum!

Bine, dar ce ar trebui făcut ca să depășim situația din prezent?
Trebuie readuse cluburile de tradiție, aici e nevoie să se implice un președinte de federație, asta trebuie să facă! Să lupte, să se zbată! Să revină Rapidul, să dispară povestea asta FCSB-Steaua, să revină Timișoara cu 40.000 de oameni în tribune! Chiar trupa pe care o crease Porumboiu la Vaslui era una puternică, adevărată. De așa ceva e nevoie în fotbal, de formații puternice, de o tradiție care aduce marketing și bani.

"Bravo Craiovei!"

Craiova pare un exemplu de succes, are numele și umple stadionul nou.
Bravo Craiovei că a reușit să se desprindă de toată mizeria aia de Craiovă veche, așa cum era! Când va crește competiția, o să se ridice și valoarea jucătorilor. Dintre toate echipele astea care au apărut, niciuna nu mă atrage. Singurul exemplu cu adevărat de succes e al lui Hagi, pentru că e el un nume imens și fiindcă și-a investit experiența, viața, pasiunea, banii într-un club. Viitorul atrage, într-adevăr. Și la meciurile de acasă, deși e mic stadionul, e lume și e atmosferă de fotbal. Aici trebuie să lucreze un șef de federație! 

28701107 1003392466479851 8830230435269324 o

Lucescu jr. se declară neplăcut surprins că mai mulți fotbaliști l-au criticat public pe Daum

Dacă veți fi ofertat la un moment dat de Federație, e exclus să mai conduceți naționala?
Spun și nu vrea nimeni să audă și să înțeleagă! Nu mai vreau, nici nu-mi place! Și am fost și foarte dezamăgit după ce am înțeles foarte bine ce reprezenta echipa națională. Și apoi, am pasiune pentru munca de antrenor, d-aia nu vreau să mai fiu selecționer. Că dacă n-aș mai avea pasiunea, m-aș opri și m-aș bucura de viață, aș sta acasă cu ai mei, că și așa suntem despărțiți și pe toate drumurile. La națională nu lucrezi, nu transmiți idei. E o chestie de trei zile în care contează norocul și inspirația. Și un plan scurt în funcție de adversar.

Cam același program îl au și naționalele mari, ele cum reușesc?
Să ne comparăm acum cu Germania! Germania are totul programat pe o bază imensă extraordinar de solidă. La naționalele de nivelul României, ce se întâmplă în martie nu mai e valabil în septembrie. Poate în martie ești un dezastru și pierzi cu 0-7. Poți să câștigi pe urmă în septembrie. Se întâmplă ca adversarul să nimerească într-o conjunctură proastă, iar tu să vii pe un elan, chiar dacă nu ți s-au dezvoltat jucătorii și nu au apărut alte valori în patru luni.

"Personalitatea e una, golănia e altceva"

Spuneți că jucătorii țin și ei cont de ce se discută în jur? Îi influențează?
Îi afectează, unii vin încărcați negativ din cauza criticilor. Așa era Rădoi, spre exemplu. Și mulți alții. Din cauza lipsei de cultură și de educație, din cauza atacurilor, fotbaliștii și-au găsit foarte ușor alibiuri și au ajuns să nu mai respecte antrenorul, grupul. Nu mi-au plăcut deloc reacțiile unor jucători față de Daum.

 Da, Torje a comentat despre german după demiterea lui.
Mulți au fost, nu numai unu! Și înainte, și după ce a plecat Daum, tot felul de comentarii... Ăștia sunt oameni de nimic, nu au caracter! Cu ăștia nu poți face performanță adevărată! Asta să vă fie clar, nu se pot obține rezultate așa!

De ce să nu se poată?
Jucătorii să-și asume! Antrenorul oricum e atacat din toate părțile, e criticat, asumă-ți și tu, ca fotbalist, ce faci pe teren!

 Și Mutu comenta despre Pițurcă!
Nu înseamnă că Mutu nu a greșit foarte tare. Poate cu o altă atitudine ar fi profitat și Mutu mult mai mult de talentul uriaș pe care l-a avut. Nu e corect ce vă spun acum, dar dacă Mutu și-a permis și a făcut anumite lucruri, el avea alt statut, altă valoare. Dar ăștia de acum? Cine sunt ei? Cine sunt acești indivizi ca să-și permită să vorbească, să critice ei?! Tu ai fost chemat la națională pentru trei zile, ești obligat să dai totul! N-ai voie să critici, n-ai voie să bârfești!

Poate au fost deranjați de metodele lui Daum, de ce ar fi trebuit să tacă?
Dacă ai ceva de spus, îl iei pe căpitanul de echipă, mai iei un lider și mergi la selecționer: "Coach, simțim că ar trebui să facem asta, că așa nu e în regulă!". Și gata, acolo a murit totul, în discuția directă cu antrenorul! Asta înseamnă personalitatea jucătorilor, nu golănia!

"Există interes și atât!"

 Vorbiți despre presiunea exercitată asupra selecționerului. Ce face Hagi acum cu Contra pentru convocarea lui Ianis nu e cam același lucru?
 Am prins așa, din zbor, și am intuit că era vorba despre Ianis. Eram la sală când am ascultat știrea, deci nu cunosc amănunte multe. Eu am vorbit despre ce am observat din experiența mea: echipa națională înseamnă doar interes! Poate era așa atunci și acum s-a schimbat. Poate... Dar nici nu mă mai interesează!

 Ce înseamnă "interes"? Vă sunau agenții să le convocați jucătorii? Sau vă transmiteau mesaje doar în presă? Critici? Care era procedura?
Mai are rost să ne întoarcem în timp? Au fost toate genurile de presiune, de la amenințări la jucători care au venit să-mi spună că li s-a zis să nu se prezinte la națională. Nume grele, nu așa.. Pot să mă întorc și la o poveste, dacă vi se pare că mai are rost s-o spun acum.

Spuneți povestea!
Eu cu staff-ul meu ne strângeam, analizam jucătorii. Niciodată n-am zis "bam, bam, p-ăștia îi convoc eu și la revedere!". Analizam împreună de fiecare dată și luam decizia. Sigur, responsabilitatea mea era totală. Și nu l-am convocat pe Marius Niculae. Jucam la Paris, cu Franța. Marius dăduse un gol, e adevărat, dar îl urmăriserăm și nu părea în regulă. Niște presiuni uriașe, să vină Niculae la națională! Când am anunțat lotul și era Dănciulescu, nu era Niculae, atacuri, atacuri!

"Keșeru a fost pe lista lui PAOK înainte să ajung eu acolo, e și acum. Dar îl avem în atac pe Prijovici, un internațional sârb care e important pentru club și din punct de vedere economic, deci un vârf nou ar veni ca rezervă" Răzvan Lucescu

"Îl forțau pentru transfer"

Poate existau oameni care-l considerau pe Niculae mai bun decât Dănciulescu și atât.
Stați să vedeți! Din momentul acela, Marius nu a mai intrat pe teren două luni și jumătate! El era accidentat, așa cum ni se păruse și nouă, din afară! Ăsta fusese feelingul nostru, că Niculae nu era în regulă. Totuși, unii mă amenințau pentru că exista un interes, era o ofertă pentru jucător din Arabia Saudită. Și pe ei nu-i interesa că nu juca la națională, voiau doar să fie convocat ca să poată fi vândut în Arabia Saudită. Nu conta că urmau partide tari cu Franța și cu Austria, că era de alergat, de luptat. E doar un exemplu și oricum v-am spus doar un sfert din poveste.

"Rezultatele naționalei nu sunt responsabilitatea președintelui FRF, ci a unui antrenor pe care el îl angajează. Antrenor care trebuie judecat la sfârșitul campaniei de calificare, «și-a îndeplinit obiectivul sau nu?»"
Răzvan Lucescu

Comentarii (25 ) Adaugă comentariu

Cornel Brincoveanu  •  30 Mai 2018, 13:14

Răzvanel , baiatu' lu' tata ! Prima data l-a dat la tenis la Dinamo; n -a mers era antitalent ! Hai să-l facă fotbalist ! Nu avea forță , viziune , dribling , nimic. I-l facem portar ! El la 28 de ani nu putea să degajeze dincolo de mijlocul terenului ! Mediocru , mereu împins de la spate, ce , ne facem că nu știm ? La Națională , pe spatele lui Mircea ! Ce cauta el acolo ? Erau atâția antrenori meseriași la rând ! Rezultatul- dezastru ! Nu mai da ba interviuri , că ești pe dinafară ! RALUCA SANDU

Conache Pavel  •  26 Mai 2018, 06:08

Daca taceai, filozof ramaneai, vai de capul tau.

maxp  •  25 Mai 2018, 21:11

Razvan Lucescu spune o groaza de inutilitati in acest interviu, cu conjunctura de la echipa nationala chiar m-a facut sa rad. Da, e evident ca e o diferenta destul de importanta intre a fi antrenorul unei echipe de club sau a fi selectioner, nu cred ca trebuia sa ne spuna Lucescu Jr asta. Adica cam de asta nici nu prea se foloseste termenul de "antrenor" la echipele nationale, ci mai mult cel de "selectioner". Dar spune un lucru foarte important, pe care asteptam sa il spuna demult cineva care a trecut pe la echipa nationala, ceea ce cam desfiinteaza si corectitudinea termenului de "selectioner" in cazul nostru: vorbest de presiunea pusa de impresari si presedintii de club. Sigur, daca ai putina minte e destul de usor de observat din selectiile din ultimii ani, inclusiv de acum, ca ceva pute si parca unii indiferent de forma de moment sunt preferati in lot, altii indiferent de performantele realizate sunt evitati. Cand mai afli si ca dintre cei evitati, unii au impresari straini, fara legaturi cu FRF-ul... dar totusi foarte multi prefera sa nege aceste lucruri, si nu ma refer la oficiali, pe care ii inteleg, ma refer la unii suporteri, care chiar iau apararea acestor manevre pe deja celebra expresie "pe astia ii avem". Ceea ce nu-i adevarat, mai degraba "pe astia ii alegem".

Vezi toate comentariile (25)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase