Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu
marti, 04 decembrie 08:06
DIN CUPRINS |
Ce planuri de viitor are în carieră |
Face o comparație Mircea Lucescu - Vicente del Bosque |
Cel mai frumos mesaj primit la retragere |
Pe termen scurt, obiectivele sunt două: promovarea în "B" și recuperarea bazei Pro Rapid. Datele financiare și strategia sunt calculate foarte bine, avem condiții mult peste divizia în care jucăm. Vrem ca din ianuarie să începem să pregătim deja sezonul viitor, să fim gata de liga a doua.
La ce se anunță pentru sezonul viitor din "B", avem șanse de 50 la sută să promovăm. Va fi foarte greu, fiindcă vor fi multe echipe cu tradiție, cu bani și interesate să urce în prima ligă. Trebuie buget foarte mare pentru promovare.
Îmi doresc de 20 de ani să fac munca asta. Aș fi putut sta într-un post călduț, într-un birou, dar nu mă simt bine așa. Nu mă simt bine nici când port cravată, prefer oricând să fiu pe teren, îmbrăcat în trening. Sunt un tip practic, nu sunt un filosof în fotbal. Am învățat din toate experiențele: am peste 600 de meciuri, am avut tot felul de antrenori, am jucat și în liga a patra, și în Champions League, am retrogradat și am promovat. Mă atrage antrenoratul, cred că am prelungit prea mult cariera de jucător, poate ar fi fost bine să fi schimbat meseria mai devreme.
Da, dacă te ajută undeva statutul de fost fotbalist important, în vestiar te ajută cel mai mult. E diferență între mine și un antrenor fără nume, fotbaliștii te acceptă mai ușor dacă te văd ca pe un fost mare fotbalist. Eu sunt corect cu jucătorii, dar nici nu poate să mă păcălească vreunul, că am trecut prin toate.
Pe termen scurt să promovez cu Rapid în liga a doua și apoi în primul eșalon. În 10-12 ani mă văd selecționer.
Stilul e propriu, cu influențe. Sunt lucruri pe care le-am memorat de la unii antrenori care m-au ajutat în carieră. Am lucrat cu Mircea Lucescu patru ani, în care am luat două titluri și de două ori am terminat pe locul al doilea. Poate alții aveau metode la fel de bune, însă dacă am terminat pe locul 5 sau pe 6 cu ei, mi se pare că rețeta lui Lucescu era cea bună și mai degrabă mă inspir de la el. O metodă de antrenorat general valabilă nu există, că dacă ar fi așa, ar lua-o toți copy/paste și ar juca toate echipele la fel.
Mircea Lucescu, fenomenul care l-a transformat pe Daniel dintr-un talent într-un fotbalist foarte bun
Psihologie, cultură, fotbal... Lucescu e un monument! Dacă vă arăt un jucător din Liga 1 și vă întreb ce părere aveți, îmi veți spune că e un fotbalist mediu. Dacă jucătorul ăla ar fi antrenat de Lucescu șase luni și v-aș cere din nou părerea, mi-ați spune "E un fotbalist foarte bun!". Știa să vadă defectele tale și te ajuta să le anulezi sau să le micșorezi. A zis acum câteva zile că Neymar ar fi fost mai bun dacă ar fi lucrat cu el la Șahtior. Mulți poate au zâmbit, dar eu sunt convins că are dreptate!
Ne-am scos peri albi unul altuia. La Rapid, m-a ținut zece etape la rând la "tineret". Când m-a readus, la un meci cu U Cluj, am dat unul dintre cele mai frumoase goluri din viața mea, cu niște preluări cu călcâiul. Nu m-a trimis la "tineret" fiindcă l-aș fi supărat cu ceva anume, a zis "Să-i vedem caracterul, să-l vedem dacă trece testul!". Când mă vedea relaxat înaintea unui meci important, din două vorbe mă făcea supermotivat. Îmi spunea de adversarul direct, spre exemplu: "Scriu toate ziarele că e mult mai bun decât tine, cred că o să te domine total!". Atât. În zece secunde, mă făcea de abia așteptam meciul, să-l văd pe adversarul ăla direct și să-l mănânc!
M-a amendat la Beșiktaș că i-am răspuns de pe teren. A ieșit la margine să-mi reproșeze ceva și i-am răspuns. I-am mai făcut probleme că mai întârziam când veneam în România. M-a întrebat și Del Bosque o dată dacă București e în Brazilia, că el știe că doar brazilienii întârzie. Lucescu mă vedea cât de implicat eram în antrenamente și în partide, așa că îi trecea supărarea pe mine. S-a mai supărat și că nu m-am dus cu el la Șahtior.
Beșiktaș îl adusese pe Del Bosque, mi-a prelungit contractul cu doi ani și mi-a dublat salariul. La Donețk mi se oferea un contract pe trei ani și o sumă foarte mare la semnătură, dar Istanbul era o metropolă, iar Donețk era un sat, eu așa vedeam atunci. Ulterior am regretat că n-am mers la Șahtior, n-aveam cum să anticipez că va fi extraordinar. Nea Mircea e peste Del Bosque, deși spaniolul era tobă de fotbal și el, impunea respect și făcea antrenamente bune.
Am suferit foarte mult în ultima vreme, au plecat unul după altul fără să li se spună să plece. Doar lui Schumacher i s-a zis să plece, ceilalți au plecat de capul lor! Eu mi-am asumat un mare risc și o mare responsabilitate acceptând funcția asta de antrenor, pentru că o nereușită s-ar sparge în capul meu. Dacă rezultatele ar fi fost slabe în perioada asta, eu aș fi devenit o țintă. Cei care au plecat nu mi-au zis să-i urmez, doar poate c-au sperat să fac asta. Pentru ce sau ce au vrut să demonstreze? Nu știu.
Sunt convins că Rapid și-ar fi continuat drumul liniștit. Nu cu aceeași susținere din partea publicului, nu cu 10.000 de oameni, câți au fost la ultimul meci de acasă. Și dacă ar fi venit doar o mie de inși acum la meciuri, oamenii din conducere ar fi investit în continuare, ar fi adus jucători buni în iarna asta și echipa tot promova. Și suporterii ar fi apărut pe urmă. Dacă plecam, deveneam dușmanul suporterilor!
Eu am avut discuții cu ei în vara asta și chiar așa mi-au spus: "Dacă pleci, la noi să nu te mai întorci! Voi ne-ați chemat la stadion, voi ați garantat pentru noul club! Și acum pleci?".
Foarte corect!
Mai vorbim, foarte rar. Mai schimbăm câte un mesaj. E problema lui, el trebuie să răspundă. Probabil va veni ziua când va regreta.
Sincer vă spun că pe mine nu m-au interesat lucrurile astea. Și i-am spus și lui Nico, i-am zis în față: "Pe mine nu mă interesează cine finanțează sau cine nu finanțează, mi-e indiferent cine dă banii! Eu vreau să avem marca și palmaresul, să ne putem numi FC Rapid, să fie salariile jucătorilor plătite la zi și să existe condiții de pregătire bune!". Legat de finanțare, avem numele sponsorilor pe tricouri, deci totul e la vedere. Ce așteptăm noi de la Primărie: un ajutor cu infrastructura, cu Pro Rapid și cu un centru de tineret care deja se pune pe picioare.
Nu se știe încă, asta mă doare cel mai tare. În perioada următoare n-o să avem nici Pro Rapid, nici Giuleștiul! Ceea ce va conta în liga a doua. Și în Regie, unde vrem să jucăm, sunt tribunele apropiate de teren, dar nu e același lucru, adversarii se simt altfel când calcă în Giulești, realizează că au meci în deplasare. În Regie își vor da seama clar că se află pe un teren neutru.
Știu că după Revoluție sunt cel mai bun marcator al Rapidului, atât. În rest... Am avut carisma, farmecul meu... Am fost mai singur împotriva tuturor decât oricare! Că tot e ăsta principiul rapidiștilor, "Singuri împotriva tuturor". Am suferit multe... Și din partea conducerii, și din partea antrenorilor. Puteam să plec de multe ori și m-am încăpățânat să rămân, am rezistat și când mă treceau pe bancă, suportam o etapă, două, cinci și reveneam și mai puternic.
Începuse perioada lui Copos, echipa pierduse finala de Cupă cu Petrolul, jucase un meci cu Karlsruhe în cupele europene. Când am ajuns la Rapid, nu știam mare lucru despre istoria clubului. În afara lui Rică Răducanu, îi mai știam pe cei din prima parte a anilor '90: Iulian Chiriță, Adi Matei... Citeam Sportul Românesc, dar mă interesam mai mult de Dinamo. Adevărul e că mi-au rămas în minte și pozele alea alb-negru cu tribunele pline din Giulești, priveam pagina și-mi imaginam atmosfera. Mai degrabă îi aveam pe suporterii rapidiști în cap decât pe jucătorii vechi din Grant.
"Îl cunosc pe Alex Ioniță de la Rapid și îl vedeam în locul lui Hagi la națională, la cât talent are! E bine că cere să joace, că nu se mulțumește să încaseze salariul, dar trebuie să și demonstreze, că antrenorii i-au tot dat minute pe teren"
"Copos putea să fi investit un pic mai mult, ca să profite de punctele făcute de eurofantasticii din 2006, să participe în grupele Champions League. Pe baza coeficientului câștigat de Rapid și de Steaua, au participat în Ligă Urziceni, Oțelul și CFR"
"Un antrenor cu care am colaborat mai greu? Cu Pustai acum, spre finalul carierei, în anul în care am retrogradat din prima ligă. M-a scos din echipă și l-a folosit în locul meu pe un închizător, pe Coimbra. Un lucru care m-a deranjat. Pustai a arătat în alte părți că e bun, dar nu s-a potrivit la Rapid" Daniel Pancu
Parcursul “legendei Pancu” a conţinut și meciuri, și antrenamente pe terenuri proaste și în condiţii financiare “subţiri” FOTO Cristi Preda
Pancone povestește detalii uluitoare din trecutul recent al clubului: dintr-un lot cu necunoscuți recrutați de fiul lui Valerii Moraru, el avea salariul cel mai mic
Am jucat la Buzău cu Poli Iași, am pierdut cu 0-5, și după meci m-a luat Grigore Sichitiu cu mașina. Eram în trening cu Poli Iași și mi-a zis: "Nu poți să apari îmbrăcat așa!". Mi-a dat un trening al echipei naționale și am mers în Giulești, unde Rapid avea meci cu Petrolul. Era tribuna oficială plină, nu găseam niciun scaun liber și am nimerit până la urmă pe un loc. Mi s-a zis: "Ăsta e al domnului Văcăroiu!". Altcineva a intervenit: "Păi, nu vine azi la meci. Poți să stai". Meciul s-a terminat 1-0 pentru Petrolul, cu gol marcat de Toader.
A doua zi am fost la antrenament, la Laromet. Cred că ei nu erau convinși să mă ia, că mi-au spus să ies la antrenament. N-au zis că era vorba despre un test, dar contractul încă nu-l semnasem. În mijlocul antrenamentului m-a chemat cineva să semnez. Era nea Liță Dumitru antrenor și probabil nu mă știa, și acum mă gândesc că poate m-a pus la probe fără să-mi fi spus. Am prins echipa pe care o făcuse nea Jean Pădureanu: Băban, Glăvan, Butoiu, Constantinovici, Bolohan, Stanciu, Bundea, Cezar Zamfir, Chebac, Vameșu, Cătălin Popa, Dulca. Urma un schimb de generații. Am debutat în Regie, 2-0 pentru Sportul cu două goluri ale lui Bogdan Andone. Am simțit de la prima partidă ce însemna Rapidul, că după joc se clătina autocarul împins de suporteri.
Da, jucătorii experimentați se întinseseră printre scaune. Ne-am salvat de la retrogradare spre final, am bătut-o pe FC Argeș cu 1-0 într-un meci în care am jucat cu comoție. Cu Nae Manea antrenor ne-am salvat.
Da.
Sunt profesioniști, se antrenează, se odihnesc, dar să joci în ritmul ăla din trei în trei zile... E imposibil! Vă spun eu, care am fost un fanatic al pregătirii fizice. E imposibil! Eu am folosit în general gheață și atât pentru refacere, nu suportam bazin cald, saună. Mi-e clar că formațiile mari au alte metode de refacere, eu zic că nu e vorba numai despre antrenament, mâncare și somn.
Un băiat cam de vârsta mea mi-a spus că a fost stelist mare și din 2001 a ajuns să simpatizeze Rapidul datorită mie. Mi-a plăcut.
Nuuu, sigur nu! Aș fi devenit cel mai urât personaj din istoria Giuleștiului! Aș fi avut cifre mai bune la Steaua, bani mai mulți, însă nu merita un asemenea schimb, mai bine intram în pământ decât să-i trădez pe suporterii Rapidului! Eu pentru ei am jucat, că dacă ar fi fost să țin cont de conducători aș fi trădat în secunda a doua!
Urât, neurât... Spre final, acum, aveam 3.000 de euro pe lună, eram cel mai slab plătit din lotul de 20.
Exact, în perioada aia. N-a fost singura dată, am mai avut în altă perioadă al 16-lea salariu din lot, doar că atunci aveam 10.000 de euro pe lună. Nu era normal! Îl ai pe Pancu în lot și-l plătești cel mai prost? Ce fel de conducător ești? Mi se părea normal să mă cheme și să spună "Care e cel mai mare salariu? Indiferent de sumă, Pancu îl egalează!". Nici nu era vorba despre bani neapărat, dovadă că am continuat să joc așa. Eu la gest mă refer.
Am câștigat de o sută de ori mai mult decât mi-am propus când am început fotbalul. Cât să trăiesc toată viața nu am. Pentru o bună parte din ea, da. Când eram la Iași îmi doream un Opel Kadett și un apartament prin centru, astea erau visurile mele. Am ajuns la alte mașini și la alte case.
"E pauza de iarnă acum, da? Știți ce ne zicea Mircea Lucescu atunci când plecam într-o vacanță d-asta? «Băieți, faceți ce vreți, descărcați-vă, doar să nu veniți înapoi cu salvarea sau cu poliția!». Adică nu vă răniți și nu faceți ceva ilegal, atât contează!"
Daniel Pancu
"Doi au fost cei mai buni fotbaliști lângă care am jucat: Sergen și Lupu. Îmi pare rău că n-am fost coleg cu Hagi. Sergen, oricât de gras era, nu pierdea niciodată mingea și inventa din orice un gol sau un assist. Sergen era din categoria Hagi: și marcator, și pasator. Lupu nu era marcator, doar pasator" Daniel Pancu
fcsbist.de.mic • 10 Decembrie 2018, 05:09
Postat de ucluj2011 pe 04 Decembrie 2018, 12:30
Mult respect Pancu!!! Un OM cu tărie de caracter , cu coloană vertebrală care a trăit așa cum a vrut el și o recunoaște , cu bune și cu rele deopotrivă. Unul din marii fotbaliști ai generației lui și absolut unul dintre MARII idoli ai Giuleștiului. Pancone , îți doresc multă sănătate ție și familiei , succes pe mai departe și fei ca antrenorul Pancu să fie chiar și peste fotbalistul Pancu.
Subscriula partea cu "taria". Desi tot Tamas a fost mai tare, l-a trimis pe Pancu cu ochiul umflat la antrenament.
ucluj2011 • 04 Decembrie 2018, 12:30
Mult respect Pancu!!! Un OM cu tărie de caracter , cu coloană vertebrală care a trăit așa cum a vrut el și o recunoaște , cu bune și cu rele deopotrivă. Unul din marii fotbaliști ai generației lui și absolut unul dintre MARII idoli ai Giuleștiului. Pancone , îți doresc multă sănătate ție și familiei , succes pe mai departe și fei ca antrenorul Pancu să fie chiar și peste fotbalistul Pancu.
sexilian • 04 Decembrie 2018, 11:59
Postat de spinoza pe 04 Decembrie 2018, 10:50
Selectioner??? La care crama?
stiu femeile de langa tine