Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea
vineri, 08 iunie 10:00
Cuprins: |
Ce crede Reghe despre Dică: "Păstrarea lui presupune și riscuri" |
Despre criticile patronului Becali: "La fotbal nu poți să fii sensibil" |
"Niciodată nu i-am spus lui Gigi pe nume și nu i-am vorbit la per tu" |
"La Zurich am luat în avion oameni care nu trebuiau să ne însoțească" |
Fostul antrenor al roş-albaştrilor, Laurențiu Reghecampf, susține că performanțele pe care le-a obținut îi apasă pe cei care i-au urmat în funcție, îl asigură pe Nicolae Dică de faptul că "nu are de ce să-i fie teamă din partea mea", dar îl şi urechează pe tehnician în cazul Denis Alibec: "Nu-i dai răspunsuri unui jucător la TV"
Reghecampf a revenit în România. Doar pentru a-şi petrece vacanţa de care are parte după un sezon petrecut în Emiratele Arabe Unite. La Al Wahda, echipă cu care a terminat pe locul 2 şi a câştigat două trofee: Cupa Emiratelor şi Cupa Ligii Emiratelor.
Fostul antrenor al FCSB-ului a acceptat un dialog cu Gazeta Sporturilor, iar astăzi ziarul publică prima parte. Cea care are ca subiect formaţia la care Reghe a fost "principal" în două mandate, care au însumat 3 ani şi jumătate. Cea mai lungă perioadă petrecută de un antrenor la FCSB cu Gigi Becali patron.
Nimeni nu-ți poate oferi siguranța că poți să câștigi un titlu sau trofee atunci când investești foarte mult. Contează că aduni jucători de valoare, dar nimeni nu-ți poate garanta succesul. Eu cred că atunci când investești în fotbal trebuie să ai o direcției... Steaua a investit în viitor, a cumpărat jucători tineri, care pot aduce bani înapoi, banii pe care i-ai investit în ei, dar peste acest lucru e nevoie de timp. Nu poţi face asta într-un an. Este mult mai important să formezi un grup, decât să formezi 11 jucători de valoare. Adică să ai 11 jucători de valoare. Grupul contează cel mai mult!
Vă explic diferenţa. Când ai meciuri dificile de jucat, iar anumiţi jucători nu sunt în formă, echipa e cea care te salvează şi câştigă partidele. Degeaba ai 11 jucători de mare valoare în teren, dar grupul e slab. La Steaua s-au investit foarte mulți bani, ceea ce este pozitiv, pentru că sunt sigur că jucătorii respectivi vor face performanță fiindcă că au valoare, dar e obligatoriu nevoie de grup, de echipă. De exemplu, în campionatul următor, Steaua va avea şase, hai opt meciuri dificile. E, astfel de confruntări le câştigi doar dacă ai un grup fantastic, nu doar pe fotbalişti valoroşi individual.
Da! Restul echipelor cu care Steaua se luptă în campionat nu cred că pot face față nivelului la care e acum Steaua. Chiar dacă mulți se vor simţi jigniţi, cred că în momentul de faţă e o diferenţă, chiar mare!
Nu vreau să intru în subiectul ăsta!
Pentru că în primul rând cei care conduc echipa știu cel mai bine ce este de făcut. Nu știu dacă este o soluție să schimbi antrenorul, poate e mai bine să-l păstrezi. Cunoaște jucătorii, cunoaște atmosfera din grup, cred eu că anul care vine poate aduce un plus, dar...
Dar în același timp există și un risc. Se poate să nu reușești! Nu vreau să intru prea mult în discuția asta ca să nu se interpreteze.
"Nu vreau să fac un caz din Alibec, dar ca antrenor trebuie să ai liniştea necesară pentru a discuta cu un asemenea jucător capricios. N-ai cum să dai cu pumnul în masă și să faci anumite lucruri cu un jucător care are valoare și te poate ajuta în momentele dificile. Alibec e dificil, are felul lui de-a fi, dar vă spun că în suflet și în interior este un copil"
Laurențiu Reghecampf
Dacă stați și urmăriți toți antrenorii care au ajuns la Steaua după mine, cam toți au avut presiunea asta.
E normal să fie aşa... Eu nu am niciun fel de probleme cu Dică, mai ales că ne cunoaștem foarte bine.
Dică să stea liniştit, nu are de ce să-i fie teamă din partea mea. De un an de zile, de când el este acolo antrenor, eu nu am ieșit niciodată să vorbesc despre ce se întâmplă la Steaua! Cu toate că aș fi fost mult mai în măsură decât Şumi sau decât alţi antrenori care și-au dat cu părerea. Nu am făcut acest lucru din respect pentru Dică, pentru Gigi și pentru oamenii care lucrează acolo. Pentru că știu cât de dificil este, mai ales în momentele grele, să faci față presiunii de la Steaua.
Acum văd că toată lumea dă vina pe Dică. Eu cred că şi jucătorii au o vină pentru ratarea titlului. Nu-mi permit să-i critic, dar în momentul în care ajungi la Steaua, când se plătesc nişte bani pe tine, când eşti jucător de naţională, cred că trebuie să ai o altă atitudine în meciurile importante. Să ştiţi că o echipă cu jucători care au caracter, de multe ori nici nu mai are nevoie de antrenor! Se pot decide meciuri fără antrenor, fără patron. Ei n-au înţeles un lucru, că n-au venit să joace nici pentru Gigi, nici pentru Dică. Joacă doar pentru ei, pentru familiile lor și pentru viitorul lor! Iar în momentul în care-ți dorești să ai un viitor frumos trebuie să te sacrifici și să faci anumite lucruri.
Scuză? Ce scuză?
Ce contează că te critică x, y, z?! Așa e la fotbal! Dacă nu rezişti la aşa ceva, atunci stai acasă. La fotbal nu poți să fii sensibil! La fotbal sunt 10 milioane de antrenori, 10 milioane de specialiști, unul mai bun decât celălalt, și trebuie să te obișnuiești cu presiunea, cu stresul, cu criticile. Și asta nu e doar în România. Așa e peste tot, toată lumea își dă cu părerea. Dar de ce nu spun şi avantajele pe care le ai când ajungi la Steaua? Lucruri de care profiţi: nume, faimă, faptul că poți să ajungi la echipa națională, să pleci la o echipă bună în străinătate, pe bani mulţi. Steaua în ultima perioada este singura care a trimis fotbalişti în străinătate pe sume mari. Deci, în momentul în care vii la Steaua îți asumi anumite lucruri pentru că știi foarte bine cum e Gigi...
"Dică şi ceilalţi de la Steaua ar trebui să se concentreze mai mult pe ce au ei de făcut decât să-i intereseze ce spun alţii. Le transmit că întotdeuna vor exista oameni care vor ieși să-și dea cu părerea şi presiune va fi non-stop"
Laurențiu Reghecampf
Dar când la finalul fiecărei luni patronul îţi bagă banii în cont, care la Steaua nu sunt puţini deloc pentru România, atunci fac faţă? Dacă vezi nivelul de la Steaua comparativ cu al altor echipe din Liga 1, diferenţa nu e mare, e colosal de mare. Şi atunci? Vedeţi, e criticat Dică, OK, n-a făcut tactica aşa cum trebuie la un meci, dar cred că şi jucătorii ar trebui să aibă mai multă responsabilitate.
Fiecare antrenor trebuie să aibă rol de psiholog. Şi să aibă răbdare. Alibec este un jucător de valoare, dar este capricios. Nu este deloc OK să dai răspunsuri pentru jucători pe la televizor. Discuțiile astea trebuie să fie între patru, șase, opt ochi. Discuțiile la televizor nu le văd normale la un antrenor, mai ales când vorbești de echipa ta și de jucătorii tăi. Nu-l critic pe Dică și nu-i iau apărarea lui Alibec, dar eu n-aș putea niciodată să-i răspund unui jucător la TV. Dacă aș avea ceva de spus, l-aș chema la mine în birou și aș vorbi pe față lucrurile.
Dică poate are o tactică, pe care a făcut-o cu Gigi. Dar eu ştiu sigur un lucru, că Alibec e un bun al clubului, în care s-au investit bani și Gigi îşi dorește să-şi întoarcă investiţia. Nu o să-l dea nimeni pe Alibec afară sau gratis pe undeva. De asta să fiţi siguri.
Nu are cum să fie vina lui pentru lucrurile care se petrec zi de zi la echipă. El poate impune o disciplină la nivelul la care este el, dar nivelul lui este mult peste cel al jucătorilor. Antrenorii sunt cei care stau zi de zi cu jucătorii. Nu știu dacă au fost mari probleme de disciplină, dar eu cred că cei care se ocupă de echipă trebuie să impună disciplina! Chiar dacă vorbim de jucători importanți, ei nu au cum, niciodată, niciodată, să înjure antrenorul! Tu în loc să te bucuri că ai cea mai frumoasă meserie din lume, înjuri antrenorul?
De departe! În fiecare zi te duci să faci sport şi pentru asta eşti plătit cu mulţi bani. Alţi oameni merg la sala de sport şi plătesc bani buni pe abonament. Nu cred că un alt club din România are condițiile de la Steaua. Poate vorbesc cu păcat, să mai fie Craiova, CFR sau Viitorul, dar la Steaua nivelul este foarte, foarte ridicat. Mese, cantonamente, terenuri impecabile de antrenament. Acolo ar trebui să existe numai momente de bucurie. Cum să-l înjuri pe antrenor că te scoate după 20 de minute? Cum să faci așa ceva?
N-am avut nicio problemă să vorbesc cu Denis, cu Tamaș sau cu Pintilii, dar niciodată actele de indisciplină nu le-am discutat în privat, ci în faţa echipei. Ştiţi de ce? Fiindcă atunci când se mai întâmplă un astfel de incident se întâmplă de față cu toată lumea, nu doar cu mine în birou. Dacă mă înjuri pe mine în birou, aia e altceva şi se rezolva altfel!
"Am văzut meciul de la Iaşi. Dacă Bălaşa marca la acea mare ocazie, Steaua câştiga cu 3-0, 4-0. De unde a ratat Bălaşa e mai greu să dai pe lângă poartă decât în poartă"
Laurențiu Reghecampf
Reghecampf explică în detaliu modul în care a gestionat relaţia cu Gigi Becali, dezvăluie care a fost marea eroare făcută de club în scandalul "escapada bahică de la Zurich" şi de ce a greşit în 2013, când a insinuat că a fost ceva necurat la celebrul meci cu Viitorul, scor 2-5
D-asta un antrenor trebuie să fie psiholog, pentru că trebuie să aibă abilitatea necesară să se descurce cu toți oamenii cu care lucrează, nu doar cu jucătorii. Cel mai important lucru e să-i explici lucururile în detaliu omului sau oamenilor care te conduc. Să le explici de ce faci schimbarea respectivă, de ce jucătorii respectivi nu sunt în formă, de ce ai folosit o tactică sau alta... La Steaua se joacă din trei în trei zile și acest lucru îți omoară destul de mult timp.
Nu-l pierzi...E în intersul tău să le explici oamenilor din conducere ce vrei să faci. Iar lucrul ăsta e cel mai important mai ales în relația cu Gigi. El se pricepe la ce face și este un om de afaceri de succes. Dacă îi explici, îi spui ce vrei să faci și ideea pe care o ai, ai mult de câștigat pentru că înțelege fenomenul. De multe ori se supără și la anumite meciuri pleacă și dă declarații, dar asta face parte din munca ta de antrenor la Steaua. Trebuie să te obișnuiești cu asta, trebuie să cunoști omul. Nu poți să vorbești cu patronul echipei așa cum o faci cu Alibec sau cu Budescu.
Asta ține de tactica fiecărui antrenor, să-l faci pe patron să înțeleagă că ceea ce îi spui tu este bine. De multe ori eu îi spuneam lucruri pe care nu mi le doream să le fac. Tocmai ca să-l conving pe el de anumite chestii. Ajunsesem să-l cunosc perfect pe Gigi. Ştiam cum să-i vorbesc după modul în care îmi răspundea la telefon. Dacă-mi zice "tata Reghe" știam că pot să introduc anumite subiecte în discuție, mai dificile. Dacă-mi spunea sec "da" știam că nu e momentul să vorbesc. Îl cunoașteam foarte bine, mă cunoștea foarte bine. Când erau momente mai dificile el mă suna și simțea că am nevoie de susținere sau de o vorbă bună.
Și pe care eu am refuzat-o.
Arătați-mi un caz!
N-au fost!
Nu! Și ştiţi de ce? Pentru că eu cu Gigi aveam totul făcut dinaintea meciului. El știa de la mine pe cine schimb și de ce-l schimb. Și dacă aveam planul B și eram conduși, mutam cu trei fundași, băgam un mijlocaș. Niciodată nu băgam doi atacanți dacă nu aveam mijlocul puternic. Eu tot timpul am vrut să am un mijloc puternic, degeaba am doi atacanți dacă n-am susținere acolo. Noi nu puteam juca cu minge lungă, n-a existat așa ceva la mine. Eu voiam ca echipa să aibă posesie, să facă 10-15 pase până ajung la finalizare, mai ales cu echipele mici. I-am explicat de fiecare dată că noi trebuie să obosim echipele mici. Gigi știa tot. Cine iese, cine intră, absolut tot.
Eu nu aveam timp să ascult lumea de pe bancă. Erau momente când MM mai îmi spunea ceva, dar nu-l auzeam, chiar eram în transă şi nu-l auzeam (râde)...
Eu am învăţat o chestiune în viaţă, iar când am vorbit prima dată cu Gigi mi-am dorit o ierarhie clară în club. Eu știu ce înseamnă să existe o ierarhie. Şi să o respect! La o echipă există jucătorii, deasupra lor vine antrenorul, deasupra lui e managerul şi apoi patronul! Ierarhie! Aşa cum e şi la voi, în presă, aşa cum e peste tot! Nu poți să te tragi de șireturi și să vorbești cu patronul lucruri care nu țin de nivelul tău. Eu am ținut foarte mult la acest aspect. De exemplu, eu niciodată nu i-am spus lui Gigi pe nume. Eu niciodată nu i-am vorbit la per tu și nici acum nu-i vorbesc. E o formă de respect pe care o am cu el.
Au trecut cinci ani de-atunci! Mai ţin eu minte?
Au fost momente mai dificile atunci, dar nu din cauza fotbalului sau a acelui meci. Era și problema lui Gigi cu sentinţa care urma să se dea a doua zi, era o atmosferă proastă, au fost mai multe chestii.
Nu trebuia să intru eu în discuțiile alea, pentru că eram deja campioni, majoritatea jucătorilor aveau liber, mulți intraseră să joace și nu aveau multe minute în sezonul respectiv. Am prins Viitorul cu o ambiție mare pentru că meciul ăla avea miză pentru ei. După meci au fost o grămadă de discuții, iar tot ce-am declarat a fost din cauza presiunii și a problemelor lui Gigi.
Nu s-a întâmplat nimic...
Nu s-a întâmplat nimic. Credeți-mă, nu s-a întâmplat nimic. Au fost lucruri normale, dar îmi pare rău că au fost anumiți oameni în delegația echipei care au fost la meci și nu aveau ce să caute cu noi. Noi am făcut această greșeală și-au ieșit anumite discuții degeaba. Dar nu a fost nimic anormal.
Eu nu am asistat la acest lucru și nu vreau să vorbesc dacă nu am văzut. Am vorbit și cu Gigi și i-am spus același lucru. Eu nu mi-am permis niciodată să-l întreb pe MM de ce n-a venit la meci. Chiar nu m-a interesat. El era al doilea om după Gigi, era peste mine la echipă, cum să-l întreb de ce n-a venit la meci?
Nu m-a mirat că nu era pe bancă la meciul ăla, nu m-a deranjat și nu mă încurca deloc că el n-a fost la meci. Dacă meciul se câștiga, nimeni nu mai discuta despre acel eveniment. Greșeala noastră a fost că în delegația aia au fost oameni care nu trebuiau să fie acolo.
Nu spun nume. N-aveau ce să caute în avion sau în hotel și greșeala asta n-o să se mai întâmple niciodată la Steaua. Am stabilit clar, inclusiv familiile să vină separat! Nu au ce să căute străini în avionul echipei și în hotel.
Se poate întâmpla orice, depinde de starea și de momentul în care se află Gigi. E om de afaceri și poate aduce pe oricine-l poate ajuta. Dacă simte asta, cu siguranță o va face!
Eu întotdeauna revin cu plăcere la Steaua! Este echipa care m-a ridicat și la care am avut performanțele cele mai mari. Niciodată nu o să refuz să mă întorc la Steaua!
- 176 de meciuri
- 100 victorii
- 26 înfrângeri
- 299 goluri marcate
- 4 trofee câştigate: două titluri, Supercupa, Cupa Ligii
- 2 calificări în grupele Europa League
- 1 calificare în grupele Champions League
- 1 calificare în primăvara Europa League (optimi)
- 1 trofeu în ancheta Gazetei, Antrenorul anului (2013)
sibelius • 08 Iunie 2018, 14:35
Postat de ray51 pe 08 Iunie 2018, 11:13
Sarmane om! Compari jucatorul tanar cu vitica/oaia pe care o prasesti ca sa-ti aduca venit suplimentar?... Omule-antrenor, se investeste in talente pt ca iubesti fotbalul si vrei rezultate in plan national, international daca se poate. Cu o astfel de abordare e bine sa ramai in Golf cate zile mai ai. Nu mai otravi patronii-diletanti de pe plaiurile mioritice.
Se investeste pentru profit. Fotbalul e o afacere nu organizatie caritabila.
Marcel Jeler • 08 Iunie 2018, 14:17
Mergi ma cu caracterul tau infect si arunca veninul tau si al nevestei tale in alta parte , nu te mai baga in seama, lucru slab !!
poison_2 • 08 Iunie 2018, 13:32
Manelistul Reghecampf confunda Steaua cu FC FCSB si se vrea luat in serios. Hahahaha!