6 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Ladislau Boloni despre scandalul neinvitării lui Hagi la tragerea la sorți EURO 2020: „Vă interesează doar covorul roșu pentru cineva anume! Să încheiem cu victimizările!”

Antrenorul de 66 de ani a făcut o radiografie foarte dură fotbalului românesc

Articol de ,
luni, 13 ianuarie 09:00

DIN CUPRINS
Boloni spune că e teribil că am ajuns să ne temem de Islanda
Explică de ce nu joacă Ianis Hagi la Genk
Îl săgetează din nou pe Gică Hagi
Dezvăluie că i-a vrut și-i mai dorește pe Răzvan Marin, Pușcaș și Ionuț Radu

Numele lui Ladislau Boloni e sinonim cu succesul. Adorat sau antipatizat, Loți a făcut performanțe pe oriunde a fost. Și, mai presus de toate, s-a metamorfozat în bine întotdeauna.



Dacă tot vorbim de echipa din "Orașul Diamantelor", cea mai veche grupare din Belgia, fondată la 1880, Boloni a curățat pământul de pe formația celor de la Antwerp, a scos-o din anonimat, a redat strălucirea giuvaierului.

În interviul-eveniment acordat Gazetei Sporturilor, după fix un an de la precedenta ieșire în spațiul public, tot pentru cititorii GSP, el discută curajos, critic despre toate problemele curente din fotbalul românesc. Fără a-i păsa ce cred ceilalți despre el, nedorind să fie pe placul cuiva, respectându-și caracterul și sentimentele, spunând lucrurile franc în față.

Monsieur Boloni, ce mai faceți? Sau, mai bine zis, ce faceți de arătați mai tânăr, mai fit, decât acum un an pe vremea aceasta?
Ești drăguț, dar cred că nu vezi bine! (ne uităm peste fotografiile din 2019, se privește zâmbind, apoi dă din cap, nu știi dacă e mulțumit cum este acum sau cum era atunci) Uite, voi sta mai drept la poză, să nu se vadă burta! Privește, anul trecut eram mai tânăr. Eram mai împlinit la față? Acum, am mai multe griji. Ideea e că sunt preocupat.

Mi-ar plăcea să arăt ca dumneavoastră la vârsta de 66 de ani!
Nu vorbi prostii. Trăiește viața acum, bucură-te de ceea ce ai, fii corect cu tine însuți și luptă să obții tot ceea ce poți și ceea ce meriți.

"Primești ceea ce meriți"

După complimente, să trecem la muncă, așa cum vă place! Cum vi se par antrenorii români de acum? În fotbalul din Vest nu mai răzbate niciunul, în afara dumneavoastră, restul sunt în Orient.
- Eu mereu am spus că de la mulți dintre băieții care au lucrat la un nivel înalt în fotbalul românesc și apoi în străinătate m-aș fi așteptat să aibă o mai mare prezență în fotbalul occidental. Adică și dacă se mai întorceau în țară, apoi să fi plecat imediat în străinătate, în Vest, să reziste mai mult la acest nivel. Dacă nu s-a întâmplat așa, respectând filosofia mea, că primești ceea ce meriți, înseamnă că au niște lipsuri sau au avut la un anumit moment. Dar asta nu înseamnă că nu avem antrenori de calitate. Dan Petrescu e bun, Olăroiu, Reghecampf, de asemenea, Răzvan Lucescu e confirmat de rezultate.

De ce Mircea Rednic nu mai reușește să-și găsească angajament în Belgia, de exemplu?
Este la Iași, nu?

Iași nu e Belgia!
Mircea a lucrat la Standard, apoi la alte două cluburi din Belgia, a făcut o carieră corectă, are calitate de a conduce orice echipă din România sau din Belgia. Depinde și de oportunități.

"Hagi a fost în fotbalul european?"

Pe Dan Petrescu, pe Gică Hagi i-ați vedea revenind în fotbalul european?
Gică Hagi a fost în fotbalul european?

A fost la Galatasaray, a luat Cupa Turciei acolo, în 2005.
Aaa, da. Atunci... Da, da. Eu sper ca lui Dan Petrescu să-i vină momentul când va avea oportunitatea să profeseze în fotbalul occidental, mai ales că a jucat în Italia, în Anglia. Anumite lucruri, probabil, va trebui să le schimbe sau să le îmbrace altfel, însă, ca meseriaș, are valoare. Nimic de contestat. Am auzit lucruri bune despre Șumudică. Atunci când iau prietenii sau foștii colegi, aud și lucruri pe care eu nu le accept, dar asta nu înseamnă că așa trebuie să fie. Am auzit multe lucruri bune despre Răzvan Lucescu. Piți e iar un tehnician bun.

Vorbeați despre Victor Pițurcă, de ce n-a avut rezultate și un parcurs lung la Craiova?
Nu cunosc situația în ansamblu. Da, una este meseria de selecționer, alta de antrenor, totuși vezi că Piți a fost campion ca tehnician de club. Eu cred că noi nu cunoaștem toate detaliile despărțirii lui de Craiova. Adică sunt niște dedesubturi pe care eu și voi nu le cunoaștem.

"Ceea ce a făcut Ianis până acum nu e suficient"

De ce sunt tot mai puțini fotbaliști români care rezistă în Belgia? Iar Belgia nu e Anglia, Spania, Italia, Franța sau Germania. A venit Ianis Hagi, cu reclamă de top fotbalist în Liga 1, e rezervă la Genk. Screciu e doar în acte acolo, n-a jucat deloc în 2 ani. Chipciu se desparte de Anderlecht, care l-a aruncat și pe Stanciu.
Campionatul belgian nu e atât de tehnic, însă fizic și mental trebuie să fii foarte pregătit. Liga 1? Exigențele prin care cei de acasă măsoară valoarea jucătorilor nu corespund cu cele din străinătate. Se supraevaluează. Nu doar presa, ci și cei interesați să crească artificial valoarea cuiva. Tinerii români nu sunt mai slabi ca alții, dar sunt supraevaluați de la primul pas.

Ianis Hagi credeți că poate trage naționala după el? S-a vorbit după Europeanul de tineret că poate fi numărul 10 de la naționala de seniori.
Stați un pic! S-a vorbit? Cine a vorbit?

Specialiștii din România.
Aaa, specialiștii din România! Eu cred că Ianis este un jucător cu un talent interesant, cu o tehnicitate bună, lovirea mingii foarte bună, trebuie să găsească o cale de a-și valorifica aceste calități. Ceea ce a făcut până acum nu este suficient, iar el știe asta. Nici la echipa națională, nici la cea de club. Am discutat cu el o singură dată în viața mea, 10 minute, e un băiat politicos.

"Dacă ne e fie frică de Islanda, nu merităm la Euro!"

Vedeți un jucător român să tragă naționala după el, să ajungem la Euro 2020?
Așa mari individualități nu avem, oricum unul nu este suficient. Poate un grup, poate o idee, un elan care să-ți dea soluții. Sper că Rădoi va avea succes, cred că este un tânăr foarte interesant. Sau Dan Petrescu, Șumudică, Răzvan Lucescu sunt oameni ce pot duce naționala în viitor la o mare reușită. Totuși, asta nu înseamnă că fotbalul românesc se va schimba.

Vom fi la Euro 2020, da sau nu?
E groaznic dacă gândim astfel: dacă mi-e frică de Islanda sau dacă respectăm atât de mult Islanda, atunci nici nu merităm să fim la Euro 2020! Sau mai facem încă un pas, spre Ungaria și Bulgaria, și ne punem din nou întrebări, atunci iar nu merită să fim acolo. Cum să ne fie teamă?! Bine, dacă ajungem la Euro cu 24 de echipe, așa chinuit... Eu judec fotbalul prin prisma a ceea ce am jucat și trăit eu.

Specialiștii din fotbal au sperat după rezultatele României la Euro 2019 pentru naționalele de tineret...
Iar specialiștii?! Toți v-ați inflamat cu acele rezultate. Cei care lucrează în această meserie nu trebuie să fie atât de orbi, de patrioți, să nu vezi că echipa Angliei, chiar dacă a pierdut în fața României, are niște individualități extraordinare. Sau Franța, cu care noi am remizat. Sau Croația. Hai să vedem care vor ajunge mai fotbaliști!

"I-am vrut pe Pușcaș și pe Radu"

Din ce ați văzut la echipa de tineret, v-a luat cineva ochii?
Mie mi-a plăcut vârful, Pușcaș, pe care am vrut să-l aducem la noi, la Antwerp. Nu s-a putut. Mi-a plăcut portarul, Ionuț Radu, și pe el l-am vrut. Și-a mai fost un jucător la mijloc, pfff, îmi stă pe limbă.

Cicâldău, Coman, Man, Ianis.
Băluță, băiatul acela înalt.

Nu v-au plăcut "Mbapeii"?
Iartă-mă! Acest lucru nu știu pe cine ironizează, pe jucător sau pe cel ce-a scris sau scos asta! Nu știu de unde a pornit, cineva a pronunțat această prostie, e devalorizant pentru ... Cine este Mbappe în România?

Florinel Coman.
Voila! Este devalorizant pentru el, dacă înțelegeți. Cine scoate astfel de expresii?! Dacă respectivul ar fi fost Mbappe sau copia lui, stai liniștit, ar fi fost cluburi din străinătate care s-ar fi mișcat de multă vreme.

Credeți că sunt fotbaliști în România de peste 5 milioane de euro? Nu 10, nu 20, 5 măcar!

Eu nu aș avea pe cine să aduc și nu aduc din România sau români. Da, am încercat cu Pușcaș și cu băiatul acela de la Genoa, am încercat. Avem un portar foarte bun, pe Sinan Bolat, nu voiam o destabilizare. Apoi, când te bagi la nivelul acesta, de Inter Milano, trebuie să-ți asumi mari responsabilități. Revin, eu nu sunt așa de curajos încât să propun sau să se dea pentru un jucător român 5 milioane de euro. Știu valoarea lor și cum se exprimă, cât de cât, și cunosc și valoarea jucătorilor de 5 milioane de euro care sunt pe piață. Mie mi-a fost tot timpul frică de mentalitatea jucătorului român.

De ce?
Nu pentru că ar fi bandiți, însă până când reușesc să se schimbe din artist în gladiator... Le ia prea mult și nu prea reușesc. Eu nu vreau gladiator de filme, ci un războinic, în adevărul sens al cuvântului.

Exemplul "Săgeată"

Ați întâlnit în ultimii ani acest gen de fotbalist român?
Eu am avut șansa de a lucra 6 luni cu Marius Niculae la începutul anilor 2000 și am realizat că băiatul acesta era tare în picior și tare în cap. Era rezistent la ceea ce se cerea în străinătate. Am avut curajul să fac pariu și cu Lazăr la PAOK Salonic. Aș fi vrut să fac pariu și cu alții, cu unii nu s-a putut din start.

De ce fotbaliștii români nu reușesc să devină titulari în străinătate? Ștefan Radu demonstrează la Lazio, doar el. Ionuț Radu, pe care l-ați vrut, n-o mai face la Genoa. Neșansă?
E chestie și de valoare. Dacă pierzi locul de titular, atunci nu dai suficient! Sau nu dai cât merită. Eu n-am nimic cu Chipciu, dar, la Anderlecht și la cehi, a avut 5-6 antrenori și nu a reușit cu niciunul.

Și la Ianis se spune că nu-l place antrenorul la Genk.
Eu vorbesc despre mine. Sunt apreciat dacă echipa mea reușește. Îl iau pe unul și reușesc, apoi nu-l mai bag în echipă o dată, de două ori, de trei ori. Dacă fac asta, atunci iau un pistol și mă împușc! Eu nu cred că un antrenor care este mulțumit de randamentul unui jucător la meci și la antrenamente îl scoate din echipă. Indiferent că fotbalistul este român, ungur, chinez sau israelian. Eu am avut jucători cu conflicte, e normal, într-un grup de 25 de oameni, însă dacă ăla mă satisface, atunci cum să-l scot din echipă?! Un fotbalist bun e acceptat și apreciat de toți.

"Pe Răzvan Marin l-aș vrea împrumut"

De ce Răzvan Marin a dat randament în Belgia, a ajuns la Ajax Amsterdam pentru 12 milioane de euro și nu mai joacă acolo?
(Face cu ochiul) Și pe el l-am vrut și-l vreau împrumut, doar că nu e atât de simplu. E și diferență mare între cluburi. A avut doi ani strălucitori la Standard Liege, urcușul a fost bun, apoi a schimbat mediul, iar la Ajax solicitările sunt mai mari. Și De Jong, plecat de la Amsterdam la Barcelona și nu face mare brânză.

Mi-am adus aminte de un alt fotbalist, dispărut, deși a cochetat cu prima reprezentativă: Drăguș, 1,8 milioane de euro plătiți de Standard Liege pe el.
Pardon? (se uită nedumerit) Cine? Denis Drăguș? De când este la Liege? Din vară? Ei bine, mai are timp să vadă viața!

1998e anul în care Boloni a promovat Nancy în prima ligă din Franța, lucrând 6 ani acolo, 1994-2000

2002 e anul în care Loți a câștigat eventul cu Sporting Lisabona, după care în 2003 a urmat și Supercupa Portugaliei

2005 e anul în care românul a condus pe Rennes să atingă cea mai bună poziție din istorie, locul 4, calificând-o în Cupa UEFA

2007 e anul în care Boloni a cucerit Golf Champions League cu Al Jazeera

2009 e anul în care a câștigat titlul în Belgia cu Standard Liege, calificând echipa în grupele Champions League. Primul titlul pentru club după o pauză de 25 de ani. A mai luat două Supercupe acolo

2012 e anul în care a dus pe PAOK Salonic în primăvara Europa League, grecii terminând primii într-o grupă cu Tottenham, Rubin Kazan și Shamrock Rovers

4e locul ocupat acum de Antwerp, cu 39 de puncte, la egalitate de puncte cu formațiile de pe pozițiile 2 și 3, Charleroi și Gent. Cele trei formații sunt la 10 puncte în spatele liderului Brugge

”Vă interesează doar covorul roșu pentru cineva anume! Să încheiem cu victimizările!”

hagi

Boloni a fost invitat de FRF să reprezinte România la vară, în organizarea Euro 2020, și nu este de acord cu scandalul confecționat în jurul neinvitării lui Hagi la tragerea la sorți de la București.

Pe dumneavoastră v-au solicitat cei de la FRF să participați la tragerea la sorți pentru Euro 2020?
Mda, cred că știu unde vrei să ajungi... Am fost contactat de către Andrei Vochin și invitat să fiu ambasadorul pentru anumite jocuri de la Euro. Adică pentru la vară. La evenimentul din decembrie 2019, n-am avut nicio pretenție din start! E un subiect care iar s-a umflat, așa, artificial.

V-am întrebat pentru că nici alți mari fotbaliști nu au fost chemați.
Așa, și? Cine alții?

Gică Hagi, de exemplu!
Hai să punem și alții că nu e doar unul singur! E deosebit de revoltător că vorbim doar de unul mereu.

"Foștii jucători să-și demonstreze valoarea în prezent"

Credeți că a fost ceva intenționat? Administrația Burleanu a fost acuzată că nu aduce în prim-plan foștii fotbaliști ai naționalei din anii '90. Știu că nu va place terminologia "Generația de Aur".
Eu nu sunt fan Burleanu, nu știu dacă greșește. Sunt multe lucruri pe care le face, iar eu le-aș face altfel. Dar fiindcă X sau Y a fost capabil să dea o pasă bună de aici la 20 de metri, asta nu înseamnă că trebuie scos covorul roșu și la el, și la celălalt, și la un altul. Covorul roșu trebui să ți-l confecționezi. Cornel Dinu, Dembrovschi, Domide, Sătmăreanu II, Lucescu, Nunweiller... Tuturor ar trebui să le oferim câte un covor roșu! Nu cred că Burleanu face o luptă împotriva foștilor jucători. Foștii jucători trebuie să fie capabili să-și demonstreze valoarea lor în prezent. Gică Hagi ceea ce face la clubul lui e foarte bine. Că ar fi trebuit să fie convocat sau nu la acel eveniment... Cred că ar fi trebuit să primească invitație, da. Totuși, să comentezi atât... Mai mult s-a discutat despre acest subiect decât de condițiile pe care ar trebui să le oferim pentru Euro.

Apropo, se va ridica România la nivelul competiției?
Tras de păr, vom ascunde gropile... Trenul ăla de la aeroport la gară se mai face?!

"Hai să trăim realitatea"

Cosmin Contra cum vi s-a părut ca selecționer?
N-a reușit să facă un miracol în acea grupă.

Era o minune dacă mergeam direct la Euro dintr-o grupă cu Spania, cu Suedia și cu Norvegia?
Da, exact. Dacă te-ai fi calificat de pe primul sau al doilea loc, ar fi fost un miracol. Unde este România, unde sunt celelalte? Cu Islanda, cu Ungaria sau cu Bulgaria ar fi mai ușor. Ideea e să începem să trăim realitatea: nu mai suntem unde credem noi că am fi! Islanda și celelalte două nu sunt niște puteri.

Ați aflat, probabil, că oamenii de fotbal din România s-au plâns că suntem exilați: Dan Petrescu că suntem eliminați din cupele europene, practic, altcineva că de ce se fac tot felul de ligi interțări sau intercluburi.
Hagi, în primul rând. De ce nu pronunți numele? Nu-ți fie frică!

Credeți că ne victimizăm?
Da! Hotărât. Fotbalul a evoluat în ultimele două-trei decenii, dintr-un sport deosebit de popular într-o industrie nebună, care s-a dezvoltat extraordinar. Este baza de jos și este elita. Noi trebuie să luptăm să ajungem la nivelul Croației, de exemplu. Sau măcar Serbia. Hai să folosim modelul Islandei, că tot vorbim de acest subiect. Alții sunt înaintea noastră fiindcă greșim în anumite momente. Cine greșesc? Cei care lucrează în fotbal! Sub nicio formă, nu greșesc jucătorii!

"Nu le condamn antrenorilor români plecările în zona Orientului, și eu am fost acolo, iar acolo au fost și alte nume importante din fotbalul internațional" Ladislau Boloni

"Tinerii jucători români sunt așa cum sunt educați. Nu e doar greșeala lor. E ușor de spus: «Pe vremea noastră...». Pe naiba, și pe vremea noastră, și acum, trebuie să știi să dai bună ziua, să-ți dai pălăria jos când intri în casă sau la biserică"

"Eu nu sunt de acord cu expresiile: «S-a acomodat mai greu» sau «Îi mai ia până se acomodează». Occidentul este o junglă! Trebuie să rămâi în viață peste tot unde mergi. Să-ți creezi condițiile să dai randamentul cel mai bun"

"Un fotbalist nu trebuie să fie ușă de biserică, să fii cuminte și devreme în pat nu este o calitate extraordinară. Important e să faci ceva prin care să fii util echipei"

"Când iei o echipă din mers și vrei să ajungi campion, e mult prea ambițios. Chiar și pentru Piți, cazul Craiova. Nu cred că l-a supărat doar lipsa unor anumitor transferuri"

Ladislau Boloni

Contondent și în interviul din 2019 (Citește-l AICI!)

  • "Hagi ce-a câștigat? Noi avem această foame, avem nevoie nu de idoli, ci de Dumnezei, de "Regi", de "Briliante", de nu știu cine, voi le creați, iar alții acceptă. Hagi e puțin peste toți, dar nu Top 50 european"
  • "Halep s-ar putea să fie numărul 1 în tenis în România, chiar și peste Năstase, dar îi va fi greu să ajungă Steffi Graf sau Navratilova, sau Williams. Poți s-o compari cu Nadia?! N-o poate atinge nimeni pe Comăneci! Poate doar Patzaichin"
  • "Ce-a făcut Dobrin în afara campionatului intern?! Hai să fim serioși, Doamne iartă-mă! Iar Oblemenco nici la prima reprezentativă n-a ajuns"

Comentarii (6 ) Adaugă comentariu

cornelconasu  •  13 Ianuarie 2020, 15:46

Întotdeauna mi-a plăcut acest om ! Un exemplu de caracter vertical, de educație, de bun simț fără să fie umil sau părtinitor !!! Ar fi putut fi unul din profesioniștii care ar fi îndreptat fotbalul romanesc în calitate de oficial al FRF sau Liga Profesionistă, dar....ghinion, omului îi place ”în iarbă”, în fotbalul adevărat unde puțini au curaj !

dinamo_forever_77  •  13 Ianuarie 2020, 14:25

Respect total ! Un om dintr-o bucata. FELICITARI pentru interviu.

ovialex23  •  13 Ianuarie 2020, 14:19

Dacă nu mă înșel, el l-a promovat pe Ronaldo.

Vezi toate comentariile (6)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase