5 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Jaime Penedo e gata de Mondial! Superinterviu cu singurul jucător din Liga 1 care merge în Rusia: "Vreau să mă întâlnesc cu Putin" » Analizează mingea de la CM: "E pentru atacanți! Zboară de n-o vezi"

Articol de ,
miercuri, 23 mai 13:30

Panamezul Jaime Penedo, portarul lui Dinamo, este singurul jucător din Liga 1 care va participa la Campionatul Mondial din Rusia
Jaime Penedo face avancronica Campionatului Mondial din această vară, vorbește despre performanța istorică de a ajunge la turneul final și dezvăluie în premieră
Înainte să ajungă în Panama ca să se alăture lotului pentru Mondialul din Rusia, Jaime Penedo a testat pentru Gazeta Sporturilor mingea oficială a Mondialului 2018, Telstar 18

Jaime e vedetă în Panama, după ce naţionala ţării din America Centrală, cu portarul lui Dinamo titular, s-a calificat în premieră la un Campionat Mondial. Goalkeeperul de 36 de ani abia așteaptă să ajungă în Rusia, acolo unde va avea meciuri de foc cu Belgia, Anglia și Tunisia. Debutul e programat cu Belgia, pe 18 iunie.



Jaime, ești gata pentru acest turneu final?
Wow! Abia aștept! E o întreagă nebunie. În Panama se vorbește mult despre Mondial, dar eu nu prea sunt de acord cu modul în care se vorbește acolo. Fanii vor ca echipa să meargă și să câștige toate meciurile. O anumită parte a presei din Panama e în expectativă. Noi trebuie să încercăm să adunăm puncte. Eu vreau să merg, să adunăm puncte. Știu că va fi complicat, dar ăsta e obiectivul. Dacă Panama va reuși să iasă din grupe, vom mai vedea.

O să fie mulți fani de-ai voștri în Rusia?
Nu cred că o să fie mulți, dar sper să avem câteva mii în tribune. Oricum familia mea va fi acolo, mama și soția, copiii nu.

Aveți o grupă de foc, cu Belgia și Anglia printre favorite.
Da... Belgia e senzația Europei acum, o echipă tânără, are aproape toți jucătorii în Premier League. În momentul ăsta eu văd patru echipe foarte puternice: Brazilia, Belgia, Spania și Germania. Spania nu credeam că e favorită, dar după ce am văzut ultimele partide, cred că e îndreptățită să spere la trofeu.

Nu și Argentina?
N-o văd favorită! Când joci cu Messi e ceva, când joci fără el, e total altceva. E o echipă cu 20 de jucători buni, dar nu știu... Nu cred că e printre favorite.

Din grupa voastră care crezi că e jucătorul cel mai periculos?
De Bruyne mi se pare cel mai bun, e un fotbalist complet, dezechilibrant, poate marca de la 25 de metri, din careu, de oriunde. Dar Belgia are mulți jucători așa, 5-6.

Au și englezii jucători care pot pune probleme în orice moment.
Da, dar Anglia nu are atâtea individualități. Am văzut videouri cu jocul lor: sistemul, dar și stilul de joc e incredibil. Uite, chiar și Tunisia e un adversar complicat. Eu voi face tot ce ține de mine să ajut echipa.

Ce s-ar întâmpla dacă Panama ar câștiga turneul final?
Atmosfera ar fi nebunească! S-ar bloca străzile. Oamenii încă nu realizează ce ar însemna să trecem de grupe. Pentru mine ar fi ceva istoric! Imaginați-vă grupa în care suntem. Dacă Panama câștigă, mă retrag din fotbal! Ha, ha, ha!

Dacă ai avea de ales un singur om pe care să-l întâlnești în Rusia, cine ar fi?
Mi-ar plăcea să-l întâlnesc pe Putin! Am văzut un documentar despre el, pare un tip foarte educat, cult. Abia aștept să ajung în Rusia, poate o să am timp să văd un pic din orașe. Îmi place mai mult să vizitez orașele mici, nu cele mari. Îmi place Italia foarte mult, îmi doresc să merg la Firenze în scurt timp. 

1.000 e cota ca Panama să câștige Campionatul Mondial, având, alături de Arabia Saudită, ultima șansă pentru a ridica trofeul, principala favorită e Brazilia, cota 5,00

E îndrăgostit de București

Penedo a semnat cu Dinamo în vara lui 2016, iar Bucureștiul a devenit a doua casă. "Cel mai mult îmi place stilul de viață liniștit, e important pentru familia mea. E un oraș care are de toate, copiii mei sunt foarte fericiți aici. Eu stau în Pipera și e o problemă cu traficul. Dar îmi place mult să merg în centru, să ne plimbăm. Lui Matias îi place mult să mănânce înghețată acolo. Soției mele îi place să meargă cu metroul, eu prefer să merg cu mașina", spune panamezul.

Și-a lansat autobiografia

Sub titlul "Nu renunţa niciodată", cartea a fost lansată în Panama şi va putea fi comandată pe internet. "Prieteni, acum vă prezint un vis care a devenit realitate astăzi: sunt foarte bucuros că pot împărtăși cu voi toate experiențele mele. O ofer cu toată dragostea mea", a scris portarul pe Instagram, când volumul a văzut lumina tiparului. "Prima carte mi-a ieșit bine, a primit mesaje bune. Am scris și despre Dinamo, mi-e foarte dragă echipa asta, m-a ajutat mult să joc aici ca să ajung la Mondial. Nu știu dacă voi mai scrie o a doua parte", spune Penedo pentru Gazetă.

Mingea e pentru atacanți, zboară de n-o vezi!"

 Într-un weekend călduros dinamoviștii se pregătesc la Săftica pentru un nou meci de play-out, dar goalkeeperul de 36 de ani al "câinilor" e deja cu gândul la Campionatul Mondial din această vară. Penedo e singurul fotbalist din Liga 1 care va merge în Rusia cu Panama.

Din 1970 sub egida Adidas

La inițiativa Gazetei, Jaime a acceptat să testeze mingea Telstar 18, produsă de Adidas, cu care se va juca la turneul final. Adidas a devenit sponsorul principal al competiției în 1970, iar de atunci și până în prezent s-au desfășurat 12 ediții ale Campionatului Mondial cu această marcă, ediția din Rusia fiind a 13-a care folosește mingi ale producătorul german.

Iar povestea baloanelor de la Mondiale e una impresionantă. La primul turneu final, cel din Uruguay, din 1930, și la cel din Italia, de patru ani mai târziu, s-a jucat doar cu mingi cu șiret. "Se deformau când șutai, se desfăceau când ploua. O luam de șiret și-o tăvăleam prin noroi, apoi o aruncam pe teren să se mozolească adversarii", își amintește Rică Răducanu, cel care a jucat cu astfel de mingi la Rapid.

"Mă durea piciorul de la minge când eram mic"

Acum lucrurile s-au schimbat radical! Mingea a trecut prin teste ample, pentru a avea siguranța că răspunde nevoilor celor mai buni jucători din lume, și a fost construită cu ajutorul noilor tehnologii, pentru a maximiza performanța.

Portarul dinamovist a intrat repede în rol și a testat balonul pentru Gazetă, iar primele concluzii nu-i plac: "Mingea e dificilă! Am impresia că toate sunt făcute pentru atacanți! E rapidă, foarte rapidă, iar pe un teren ud e și mai rău. Plus că e și ușoară. Cred că vor fi multe goluri, lucru pe care și-l dorește toată lumea. Zboară de n-o vezi!".

Goalkeeperul dinamovist își amintește și când a avut prima lui minge și dezvăluie de ce a ales să fie portar: "Prima mea minge am avut-o când eram micuț, dar îmi amintesc că era foarte dură, mă durea piciorul când o loveam. Mingi foarte diferite față de acestea de acum. De mic mi-a plăcut să fiu portar. Mereu am avut îndoiala asta, nu știu dacă e pentru că nu eram așa bun ca jucător de câmp și m-au trimis în poartă. Nu știu dacă așa e și în România, dar în Panama nimeni nu își dorește să stea în poartă, toți vor să fie jucători de câmp".

650 de leicostă în magazinele Adidas din România mingea Telstar 18, cu care se va juca la Cupa Mondială din 2018

"Pariez că la Mondiale, cu un astfel de balon, vor fi cel puţin 35 de goluri din afara careului. Nimeni nu reuşeşte să-i înţeleagă traiectoria. Noi, portarii, vom avea mari probleme. Ar trebui să o schimbe. Face lucruri ciudate, are un zbor incontrolabil" Pepe Reina, portar Spania

Omagiu pentru prima minge

Telstar 18 este o reinterpretare a primei mingi Adidas pentru Cupa Mondială, Telstar, lansată în 1970 în cadrul campionatului din Mexic. Balonul evocă cele mai frumoase amintiri ale Cupei Mondiale din 1970, marcată de legende precum Pele, Gerd Muller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha sau Bobby Moore. Actualul balon are un nou tip de carcasă, care păstrează calitatea Brazucăi, mingea oficială a Cupei Mondiale din 2014.

Cip integrat pentru telefoane

Telstar 18 dispune de un cip NFC inserat. Este prima dată când se utilizează un cip în realizarea unei mingi oficiale de fotbal - și la momentul actual devine cea mai inovativă minge a Campionatului Mondial. Cipul facilitează consumatorilor interacțiunea cu mingea folosind un smartphone. În momentul interacțiunii, fiecare minge generează un cod unic, oferind conținut și informații exclusive pentru utilizator. Experiența personalizată și localizarea permit afișarea detaliilor specifice fiecărei mingi și le oferă utilizatorilor acces la provocări la care pot participa până la începutul Campionatului Mondial

"Se putea şi mai bine. Se mişcă foarte mult. Cred că, înainte de Mondiale, trebuie să ne obişnuim cu acest balon şi să încercăm să-l controlăm în cel mai bun mod posibil! E cu adevărat foarte ciudat " Marc-André ter Stegen, portar Germania și Barcelona

Cum s-au schimbat mingile Adidas pentru Mondial din 1970 până în prezent

MEXIC 1970 - Telstar

Telstar a avut 12 pentagoane negre şi 20 albe. Concepută special pentru a se vedea pe televizoarele alb-negru, Mondialul din '70 fiind primul transmis în direct de un post de televiziune. A fost o minge făcută complet din piele, cu toate cele 32 de hexagoane cusute de mână!

GERMANIA 1974 - Telstar Durlast

A fost turneul final la care s-au folosit două modele de mingi, dar în marea majoritate a partidelor organizatorii au folosit modelul nou Telstar Durlast. Cu o calitate mai bună a materialului din care a fost fabricată, mingea a fost o copie îmbunătăţită a celei de la precedentul Mondial.

ARGENTINA 1978 - Tango

De această dată mingea a avut 20 de panouri, care dădeau impresia a 12 cercuri identice. Cu o tehnică nouă de construcţie, Tango a fost făcută în totalitate din piele naturală, cu un strat de acoperire impermeabil şi foarte rezistent. Pentru prima dată au dispărut hexagoanele negre.

SPANIA 1982 - Tango Espana

Inovaţiile au început să apară pe mingile de fotbal. Balonul este creat tot din piele, dar de-a lungul cusăturilor apa putea să se prelingă fără probleme. Greutatea mingii în timpul unui joc pe ploaie nu se modifica. A fost considerată primul balon cu reale calităţi contra umidităţii.

MEXIC 1986 - Azteca

Designul a fost inspirat după arhitectura din Mexic şi diverse picturi murale. Este prima minge decorată complet în cinstea ţării gazdă. Tot în premieră a apărut şi culoarea roşie pe balon, doar pentru logo. În plus, mingea nu a mai fost făcută din piele, ci din poliuretan.

ITALIA 1990 - Etrusco Unico

O minge creată după o înaltă tehnologie, fabricată în totalitate din fibre sintetice de calitate. Rezistentă la rupere, cu straturi de neopran şi poliuretan, plus latex. Numele şi designul au fost inspirate din istoria antică a Italiei, dar şi de arta din Peninsulă.

SUA 1994 - Questra

Mingea a fost creată şi dezvoltată în Franţa, apoi testată în Germania, Statele Unite şi Franţa, și a marcat ce-a de-a 25-a aniversare a misiunii Apollo 11. Inovaţia noului balon a fost introducerea unui set de stele, iar la fabricarea acesteia s-au folosit cinci materile diferite.

FRANŢA 1998 - Tricolore

Culorile de pe drapelul Franţei şi capul cocoşului au fost folosite ca sursă de inspiraţie pentru design. Este prima minge care a fost fabricată în afara Europei, fiind produsă în Maroc şi Indonezia. Aceasta a fost realizată din spumă sintetică, fiind prima minge cu un concept revoluţionar.

COREEA ŞI JAPONIA 2002 - Fevernova

Prima proiectată diferit de designul mingii tradiţionale Tango din 1978. Stratul special de spumă sintetică a contribuit la îmbunătăţirea caracteristicilor mingii, iar carcasa formată din trei straturi de ţesături oferea o precizie mai mare a loviturii și o previzibilitate a traiectoriei de zbor.

GERMANIA 2006 - Teamgeist

Spirit de echipă este traducerea numelui balonului oficial de la acest Mondial. Mingea a fost creată după culoarea aurie a trofeului, cu detalii negre şi albe. A fost concepută sub o formă revoluţionară de panouri pentru a minimiza colţurile şi a crea un sistem mai omogen.

AFRICA DE SUD 2010 - Jabulani

Aerodinamica mingii a fost îmbunătăţită, fiind dezvoltată în parteneriat cu cercetători din Marea Britanie. Mingile au fost făcute în China, folosind latex realizat în India, poliuretan din Taiwan, acetat de vinil, adeziv și cerneală din China.

BRAZILIA 2014 - Brazuca

Este o versiune actualizată a modelului Tango 12 de la Euro 2012. Este alcătuită din trei elemente: camera, scheletul și structura externă formată din șase bucăți identice lipite termic. Aceasta a fost testată de 30 de echipe din 10 ţări înainte de Mondial.

maxresdefault

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

bogdangeorge84  •  23 Mai 2018, 19:20

Felicitari Penedo pentru participare/calificare si pentru ca joci in Romania, sper sa fii titular, bafta!

gicab  •  23 Mai 2018, 16:40

Postat de Gaby A Gator pe 23 Mai 2018, 16:33

***

Mie mi-au șters comentariul in care spuneam ca Stalin este rezervat fecesebistilor

Gaby A Gator  •  23 Mai 2018, 16:33

***

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase