Articol de Cristian Geambașu
marti, 05 februarie 09:00
Din cuprins: |
Octavian Bellu explică în ce constă proiectul "Țară, țară, vrem campioane!", care își propune să readucă medalii gimnasticii românești în câțiva ani |
Cum își petrece timpul de când s-a retras |
Fostul antrenor vorbește deschis despre subiecte tabu până acum: severitatea antrenorilor, cum le pedepsea pe gimnaste |
Ce spune despre metodele moderne de lucru |
Dezvăluire fantastică despre Lavinia Miloşovici |
Îl știți bine, este bărbatul acela cu mustață care apărea în imagine atunci când fetele terminau exercițiul sau când urcau pe podiumul marilor concursuri. Zâmbea rar și se bucura reținut. Ca atunci când faci provizii de emoții pentru timpul de "după".
Dacă ar fi fost regizor de film, Octavian Bellu se lupta pentru Oscaruri cu Tarantino şi cu Scorsese. Ca dirijor, marile filarmonici şi l-ar fi disputat alături de Zubin Mehta şi de Claudio Abado. Fostul profesor de sport din Ploieşti a ales însă gimnastica, deşi în adolescenţă visase să facă medicina. "Pentru că nu leşin când văd o picătură de sânge", precizează.
Când era primit în International Gymnastics Hall of Fame, la Oklahoma, în 2009, se instalase demult în istoria sportului. Doi ani mai devreme, World Record Academy îl consacrase drept cel mai de succes antrenor pentru cele 279 de medalii olimpice, mondiale şi europene cucerite la conducerea lotului feminin de gimnastică al României.
Octavian Bellu a acceptat ideea unui interviu cu condiţia să discutăm mai puţin spre deloc despre gimnastică. Bineînţeles că am vorbit aproape numai despre gimnastică!
Fac tot ce nu am putut să fac înainte.
Îmi pun ordine în materialele pe care le-am strâns de-a lungul timpului. Am o mulţime de casete VHS de la marile competiţii, vreau să le las într-un muzeu al sportului.
Nu doar, mă ocup împreună cu Mariana (n.r. Bitang) de proiectul "Ţară, ţară, vrem campioane!"
Îmi găsesc timp să mă plimb, să îmi parcurg cei 4-5 kilometri zilnici. Şi îmi propun să călătoresc.
Mi-am propus să văd sau să revăd locuri pe care le-am văzut doar în fugă atunci când mergeam la concursuri. Dacă spun cuiva că am văzut Luvrul în jumătate de oră, râde de mine.
Din jumătatea aia de oră, vreo 10 minute am stat la Mona Lisa. M-am aşezat pe canapeluţă să-i prind zâmbetul acela misterios. Nimic. Nu l-am prins, probabil că eram prea agitat.
Cum ar fi?
Severitatea este acceptabilă până la limita la care eşti convins că acea copilă pe care o antrenezi nu îşi rupe gâtul. Lumea priveşte spre gimnastică fiindcă este frumoasă şi spectaculoasă, dar uită sau nu ştie că o fracţiune de secundă te poate costa viaţa, sănătatea.
Slavă Domnului, nu! Entorse, luxaţii, la limită chiar fracturi de tibie, dar nu accidente la coloană. Nu împingi copilul într-un element dificil unde poate să îşi rupă gâtul. De altfel, şi spiritul de conservare creşte odată cu vârsta. Cele mici au tendinţa să se arunce cu capul înainte, cele mai mari sunt mult mai reţinute, mai calculate.
Nu, dar există aici o nuanţă. Dorinţa sportivului uneori supraomenească.
Lavinia Miloşovici avea un grad de suportabilitate a durerii ieşit din comun. În general fetele îl au într-o măsură mai mare decât băieţii. Lavinia avea un şoricel în articulaţia gleznei...
Un fragment osos care se plimba de colo, colo şi pe care refuza să-l opereze deşi era o intervenţie simplă. Îşi aranja glezna cu mâna, se bandaja şi făcea perfect concursul. Lavinia era un fenomen, o bombă fizică.
Vreţi o dovadă? Este singura gimnastă din lume cu titlul mondial la toate aparatele. Nu doar ea era un munte de voință, cam la fel era și Daniela Silivaș. Rămâneam pur și simpu extaziat în fața unor astfel de fete care voiau să își depășească limitele.
Erau copii care îți transmiteau, fie și indirect, că mai mult nu pot. La ei perfecționam ce puteau face, șlefuiam. Puțin și bun. Știți, cu fetele nu te joci. Ele sunt foarte acide și bune observatoare.
Uneori le trimiteam la film! Acuza cineva că Mariana le dădea afară din sală pe fete. Da, așa e. Decât să stea în sală să se urce pe aparat și să se accidenteze, le zicea "Du-te, spală-te pe față, mergi într-un parc și plimbă-te, du-te la un film să te liniștești"
Nu, de altfel mai aproape de timpurile noastre, legăturile pe care le-am avut cu gimnaste ca Sandra (n.r. Izbașa) sau Cătălina (n.r. Ponor) erau ca atare față de o adolescentă sau chiar o persoană matură.
Nu spune nimeni că antrenamentele la Deva au fost ca o bătaie cu petale de trandafiri. Dar nici altfel de bătaie! Erau, în schimb, momente în care tu, antrenor, ieşeai din sală şi îţi dădeai palme. Venea concursul peste tine şi exerciţiul era departe de a fi gata.
Disciplina e una, teroarea e alta. Un lucru la care am ținut întotdeauna a fost să nu dau sportivului senzația că el conduce antrenamentul. Nu, îl conduc eu!
Ni s-a dat ani în şir în cap exemplul Statelor Unite. Şi acum vedem că nu era deloc Paradisul acolo.
Nu mi-am închipuit niciodată aşa ceva, nici nu aflasem nimic măcar la nivel de zvon. Ştiam că practică antrenamente dure, auzisem despre proceduri de slăbit, dar astea sunt banalităţi faţă de ce s-a întâmplat.
Nu era o metodă, este ceva care ţine de patologic.
Nu cred că performanţa poate fi făcută de frică. Nici în povestea asta cu sindromul Stockholm nu cred, despre care vorbesc puriştii şi apostolii blândeţii.
Chestia aceea că te îndrăgosteşti de călăul tău. O fi, dar e o afecţiune psihică. Aşa cum a fost cazul acelei gimnaste japoneze pălmuite de antrenor şi pe care federaţia l-a dat afară, dar ea a cerut ca acesta să fie reprimit fiindcă nu poate lucra cu altcineva.
Am pornit de la ideea că lipsa rezultatelor din ultima vreme este urmarea îngustării bazei de selecţie. De aceea m-am îndepărtat de marea performanţă. Dar uite că avem un proiect şi funcţionează.
Cel care va fi antrenorul coordonator în 2024, la data Jocurilor Olimpice de la Paris, să aibă de unde selecţiona din 20-30 de copii.
Nu este felul meu. Fetele selecţionate de noi, care au acum 10-11 ani, sunt deja angrenate în competiţiile naţionale şi internaţionale la categoriile lor de vârstă. Şi au rezultate bune.
Majoritatea fetelor sunt grupate la Deva şi la Constanţa, dar mai avem centre la Bârlad, la Steaua şi la Dinamo. Chiar în această perioadă se desfăşoară o evaluare la Izvorani. Eu cu Mariana coordonăm, nu lucrăm efectiv. Mai nou, s-a implicat şi COSR-ul în proiect.
COSR s-a implicat în susţinerea primelor 30 ca valoare. Dar problema este că vorbim despre o nişă.
Nu știu, nu sufăr de scenarită. Dar gimnastica a fost lovită atât din exterior, cât și din interior. După ce obții 5 titluri mondiale cu echipa, iei o sacoșă de medalii olimpice, vine domnul X și spune "Enough!", "Ajunge!"
Nu pot să spun fiindcă nu știu, dar s-au întâmplat la un moment dat niște lucruri neverosimile. Auzi, că medaliile sunt de carton! Că ne-am făcut idoli falși. OK, eu nu am considerat niciodată că aș fi un idol...
Nadia, Kati Szabo, Dana Silivaș, Lavinia sunt idoli falși? E ca și cum ai spune că din cultura românească dintre cele două războaie ne-am făcut idoli falși doar pentru că acei oameni aveau nu știu ce culoare politică și nu mai sunt corecți politic azi.
Da, sigur, îi scoatem din cărți și punem în loc așa-zise vedete de televiziune. Auziți? Eu, pentru că am vrut să mă fac medic, am un dicton preferat din latină.
Premium non nocere. În primul rând să nu faci rău. Dacă nu poți să faci bine, măcar nu face rău!
Aveam câteva principii de la care nu mă abăteam.
Mergeam pe principiul siguranței. Nu mă duc acolo să încerc, îmi iese, bine, nu îmi iese, iar bine.
Gimnastica nu s-a schimbat atât de mult pe cât am fi tentați să credem. Elementele sunt în mare aceleași. S-au schimbat materialele, calitatea aparatelor. De unde rezultă și spectaculozitatea sporită a exercițiilor.
Se vorbește mult acum despre mental coaching, mental training. Păi, asta făceam și noi de acum câteva decenii! Doar că avea alt nume. Noi îi spuneam modelare.
Adaptarea la condițiile specifice de concurs. Era o chestie aproape obsesivă. Repetiția pentru concurs era fundamentală. Uite, să luăm de exemplu Jocurile Olimpice de la Atlanta.
Eu ca antrenor trebuia să anticipez ce se putea întâmpla acolo. Ce însemna Atlanta? Atlanta însemna Georgia Dome, 35.000 de locuri. Și dacă respiră este zgomot! Aerul condiționat funcționează la maximum, sunt aparate AAA de construcție americană. Bârna, de exemplu, este mai elastică, la fel podiumul, care are rebound.
Cine conduce echipa SUA? Martha și Bela Karoly. Cei care știu toate secretele noastre. Se vor gândi cum să ne impresioneze, cum să ne pună în dificultate. Mai știam ce alianțe se puteau face între marile puteri la fața locului.
Ba bine că nu! Marile puteri își dădeau mâna ca să își împartă prada la medalii. Bun, să revin. Ce puteam să fac la Deva? Să fac repetiția concursului la ora de la Atlanta. Cum am făcut și pentru Sidney. Să creez vacarm în sală, să le reduc timpul de încălzire, să schimb poziția aparatelor.
De a le pune în situații limită, de a crea un stres cât mai mare. Și inteligența de a te plia sau de a exploata niște momente. La Atlanta, când au intrat în sală rusoaicele 35.000 de oameni au început să tropăie. Fetele noastre au făcut bezele publicului și ăia au tăcut.
Mergea în detalii severe, o strategie clară. Trebuia să ai o deschizătoare foarte bună, să plecăm cu o notă mare. Apoi încă una foarte bună la mijloc. La sfârșit nu era cea mai slabă, ci să zicem cea mai puțin sigură.
Da, eu am făcut şi armata cum trebuie. Acei copii erau ca un comando, aşa socoteam. Comando în ce sens? Domnule, misiunea noastră este asta, ea trebuie dusă la îndeplinire indiferent dacă acţiunea se desfăşoară pe mare, în deşert sau pe Everest!
Nu am lucrat cu ei, dar pentru noi, toţi ceilalţi, erau ceva de neatins. Ştiu că Bela avea o răbdare şi o perseverenţă ieşite din comun. El nici nu practicase gimnastica, practicase handbalul, atletismul.
A venit cu nişte metode de pregătire din atletism. Atipic. Dar a pus bazele unei pregătiri fizice excepţionale. Asta le-a ajutat pe fete să progreseze rapid şi tehnic. La el, până intrai să faci antrenament specific în sală alergai vreo oră.
Lumea zicea că a venit sfârşitul lumii. Veneam după Nadia, după Bela şi după Marta. A mai fost şi Mondialul de la Rotterdam din '87, unde Aurelia Dobre a luat aur la individual compus şi am mai câştigat încă vreo 3 medalii de aur.
Nu vreau să dau niciun sfat. Nu sunt nici atât de nebun, nici atât de orgolios încât să pretind că toate astea le-am făcut eu.
Când am fost primit în Hall of Fame-ul gimnasticii de la Oklahoma am spus că sunt reprezentantul antrenorilor din România. Le aduc un omagiu tuturor, și celor care s-au retras, și celor care nu mai sunt. Știți, nu ne-a preocupat niciodată condiția antrenorului.
Oricum rolul antrenorului este de backstage, undeva în spatele sau lângă podium. Dar la noi parcă prea a fost un accesoriu!
Cu mici excepții, un Ferguson să zicem, antrenorul se pierde în istoria sportului. Cine mai știe cine a fost antrenorul lui Bob Beamon, al lui Carl Lewis, al lui Michael Jordan? Nimeni! De aceea refuz și ideea de a scrie o carte, cum mă mai bat unii la cap. Nu mă văd deloc între Shakespeare și Dostoievski!
Nu m-am îmbogățit, dar cred știți asta. Luai un video player sau un recorder pentru fiecare medalie de aur și nu știu ce lănțișoare cu cercurile olimpice.
A, să nu uit. Pe vremea comuniștilor am primit o dată aprobare de televizor color, iar altă dată pentru o Dacie 1300. Să mă pot duce să o cumpăr de la Valea Cascadelor. Dar înainte de '89 miza sportului de performanță era alta.
Exista visul sau motivația, spuneți-i cum vreți, de a călători afară, de a ieși în altă lume.
Știți că de curând ne-am ântâlnit la Cluj, cu Kati Szabo, Melita Ruhn, Marilena Vlădărău?
Nu, am simulat un antrenament! Suntem într-o permanentă comunicare, Dana Silivaș mă sună ori de câte ori vine în țară.
Sper, deocamdată nu este cea mai bună perioadă de călătorit prin Franța!
"Ni s-a dat ani de zile în cap cu exemplul Statelor Unite și acum vedem că nici acolo nu era Paradisul.
Noi am avut această imensă capacitate să îi învățăm pe alții, dar nu mai știm să-i învățăm pe ai noștri.
Înainte de '89 sportul era și un obiectiv politic, să demonstrăm noi capitaliștilor superioritatea. Tânărul format în educația socialistă care îi învinge pe americani, pe nemți.
Îi băteam şi pe ruși, deși conducătorii nu prea se bucurau, că erau frații noștri întru ideologie.
Este de neimaginat să faci ce făceau fetele acelea pe saltele din câlți, trambuline de lemn și podiumuri din schiuri tăiate la capete.
Jacques Rogge, fostul președinte CIO, se lăuda la Sydney după suspendarea Andrei Răducan, că toleranța la dopaj este zero. I-am zis «Măcar nu mai spuneți asta, înseamnă că la celelalte olimpiade fost mai mare de zero, nu are nicio logică!»
După Marta și Bela Karoly, după Nadia, lumea zicea că e sfârșitul lumii.
Antrenorul se pierde în istoria sportului, doar sportivul este cel care rămâne.
Cum să scriu o carte? Nu mă văd deloc între Shakespeare și Dostoievski într-o bibliotecă.
Gimnastica românească nu putea dăinui, nici măcar vreun mare imperiu nu a dăinuit etern.
Antrenoratul mi-a dovedit că nu am greșit când nu am dat la medicină, ci la sport. Ca să mă fac profesor de tumbe, cum ziceau unii.
A spus cineva odată că România a avut cele mai ieftine medalii. Așa este, la cât de puțin s-a investit.
Sever, da. Dar și Moș Crăciun. Pentru fiecare fată aveam o vorbă separat.
Nu aveam preferate. Nu eram ca un comandant care dă ordinul și toată luma o ia la stânga sau la dreapta" Octavian Bellu
10 ediţii ale Jocurilor Olimpiceau avut românce pe podium şi au obţinut cel puţin o medalie de aur
5 titluri mondiale şi două olimpicea câştigat echipa de gimnastică a României sub mandatul lui Bellu
Peste 700de antrenori români de gimnastică au emigrat din România după 1990
279este totalul medaliilor olimpice, mondiale şi europene cucerite de elevele lui Octavian Bellu
adriann_ • 06 Februarie 2019, 18:58
Un articol care n-a starnit nici un interes (normal as zice ) printe postacii becalisti care fac praf sectiunea de comentarii a site-ului. Octavian Bellu este un specialist urias in domeniul lui si faptul ca a fost indepartat de la conducerea lotului spune foarte multe despre faptul ca s-a urmarit punerea pe butuci a unui sport in care performantele obtinute le ofereau romanilor putina mandrie...
turbozero • 05 Februarie 2019, 19:35
gimnastica pt mine e o distrugatoare de copilarii.. nu ma intereseaza si nu ma uit in veci la gimnastica
gica.paunescu • 05 Februarie 2019, 16:47
Interviu cu un antrenor deosebit de inteligent. Despre profesionalismul domniei sale n-am eu ce zice, insa convingerea dlui de-a nu scrie o carte despre cariera de antrenor arata ca-si cunoaste ( impune) limitele. Ceea ce-i un lucru de apreciat (,, nu ma vad, in biblioteca, intre Dostoievski si Shakespeare'' zice domnia sa). Felicitari, dle Bellu !