21 comentarii. Scrie și tu!

INTERVIU EXCLUSIV GSP » Mai ceva ca-n Scarface! Anamaria Prodan a mitraliat tot fotbalul românesc: îi face praf pe Rădoi, Gâlcă, Dică, Giovanni și MM Stoica!

Agentul explică de ce nimeni n-a mai reuşit performanţele soţului ei din perioada 2012-2014: două titluri, grupe Champions League şi optimi de finală în Europa League

Articol de ,
miercuri, 23 ianuarie 09:00

 



DIN CUPRINS:
- "Grătarele au fost cheia succesului"
- "De când am plecat noi de la Steaua s-a ales praful!"
- "Ce face Luana Rednic la Dinamo făceam şi eu la FCSB"
- "Viermişorii s-au băgat în seamă în negocierile Alexa - Gigi"
- "Dacă Reghe n-avea ofertă din Golf, azi era antrenor la Steaua"

Ana, pe ce loc te consideri în topul agenţilor din România?
Poftim? Sunt numărul unu! Dar nu de-acum, ci din 2006.

Ce s-a întâmplat atunci?
Când am decis să intru în lumea asta, în primul meu interviu am spus așa: "Într-un an voi semna cei mai de succes jucători și antrenori din fotbalul românesc. Și voi deveni numărul unu în cel mai scurt timp posibil!". În șase luni după ce mi-am luat licența am semnat cei mai importanți jucători ai echipei naționale, printre care și Nicolae Dică. Inclusiv pe Ioan Andone, care era pe val ca antrenor. Am acaparat tot ce înseamnă transferuri internaționale și am lucrat cu Rednic în Azerbaidjan.

Nivelul la care ești acum crezi că e mai mare sau mai mic decât ceea ce însemna Giovanni Becali?
Pe vremea aia el alerga de unul singur și nu avea niciun rival.

Ne refeream la nivelul afacerilor, la bani, la comisioane...
Păi, comisioanele se luau la sacoșă. Acum banii sunt la vedere. Diferența asta este, că eu nu am ascuns banii niciodată! La mine n-au existat offshoruri, nu au existat bani în pungă și ăsta e motivul pentru care sunt printre puținii manageri care e prin libertate. N-am făcut cunoștință cu partea cealaltă.

"Grătarele au fost cheia succesului"

Ai intrat într-o piață în care DNA-ul deja făcuse dosare, oamenii erau speriaţi. A fost și un avantaj, fiindcă te-a pus în gardă?
Avantajul meu a fost altul. Niciun alt agent n-a avut banii mei când s-a apucat de meseria asta. Nume ca al meu și bani ca ai mei n-au avut ei niciodată! Apoi, eu am venit şi am fost de partea jucătorilor. Pentru mine interviurile erau așa: "De azi înainte nimeni n-o să-și mai bată joc de jucători. Nimeni n-o să le mai facă contractele pe genunchi". Managerii luau comisioane mai mari decât câștigau jucătorii salariu. Eu am oprit toate astea. Eu am devenit paria pentru că învățam jucătorii ce să facă și le explicam ce se întâmplă. Le ceream să vorbească cu un avocat sau un jurist, să ia contractul și să meargă la cineva în care au încredere, pentru că sigur erau păcăliți. Așa era sistemul! Ei nu știau cum să facă un business curat și ei n-au înțeles niciodată că jucătorul nu te ajută dacă-l păcălești.... Uitați-vă ce s-a întâmplat şi la Steaua în perioada lui Reghecampf. Ce miracol s-a întâmplat la echipă.

La ce te referi?
Păi, ce atmosferă era? Știam cât de importantă e familia și soția unui jucător! În tot ce înseamnă performanță. Pe vremea lui Giovanni nu existau neveste, nu erau băgate în seamă, nu se consultau jucătorii cu ele. Erau doar obligați să semneze contractul cu palme date peste ceafă. Eu i-am învățat pe toți jucătorii, indiferent dacă m-am uitat eu pe contract, să-l ia și să-l citească, să se ducă acasă să vorbească cu mama, tata, nevasta sau amanta și să-mi spună dacă e de acord. Dacă nu, căutam altceva.

Chiar crezi că aia a fost cheia succesului la Steaua, spre deosebire de ce se întâmplă acum?
Toate ziarele bubuiau atunci: "Steaua s-a reunit la Snagov! Grătare peste grătare!". Da! Pentru că asta a fost cheia succesului. Jucătorii care intră pe teren și au probleme acasă cu soția, cu mama, cu cățelul, cu purcelul, cu copilul, ei nu vor da randament! Trebuie să fie cineva, cum am fost eu, care să adune familia. Vorbeam între noi toate problemele și eu știam tot. Că ăla s-a certat cu nevasta, că ăla își operează mama. Eu rezolvam absolut tot și cu doctori, cu amante sau cu prietene și iubite. Jucătorii nu mai aveau nicio grijă, iar când intrau pe teren se gândeau doar la fotbal.

3 antrenoria avut FCSB după plecările lui Reghecampf: Gâlcă, Rădoi și Dică, iar din ianuarie Teja e "principal"

"De când am plecat noi s-a ales praful!"

Nu e și un risc pe care clubul și-l asumă?
Risc? Ce risc?

Antrenorul respectiv pleacă, jucătorii rămân apropiați de vechiul antrenor şi apar disputele cu cel care preia echipa, fix cum s-a întâmplat cu Gâlcă, iar el se simţea lucrat!
Pentru că asta e mentalitatea de rahat a antrenorilor! Și a oamenilor care nu au educație. S-a întâmplat aşa fiindcă după Reghe au venit antrenori fără minte, zero barat, și spuneau că ăla e al lui Prodanca sau al lui Reghe. Relațiile noastre cu jucătorii vor rămâne pe viață. Încă își fac vacanțele cu noi! N-ar trebui să spun ce o să spun acum fiindcă poate le fac probleme. Toate soțiile și iubitele fotbaliștilor spun că de când am plecat noi s-a ales praful! Dacă echipa pleca în Europa, familiile jucătorilor aveau totul asigurat, cazare, mâncare, totul alături de echipă. Era un program stabilit cu patronul, iar la Steaua nu se întâmplase niciodată așa ceva. Și nici în fotbalul românesc. Vă aduceți aminte că domnul Iordănescu dădea femeile jos din avion de parcă eram la Mecca și le trimitea la cratiță? D-asta noi n-am evoluat deloc.

"Unii agenţi refuzau anumite transferuri dacă nu îşi luau ei 300.000 - 400.000 de euro. Când faci aşa ceva, tu eşti primul împotriva jucătorului pe care îl reprezinţi"
Anamaria Prodan, agent de jucători

"Giovanni mi-a pupat mâna. Apoi a realizat cine sunt şi a plecat!"

Ioan Becali

Anamaria Prodan povestește o întâmplare fabuloasă cu Ioan Becali, susţine că are o relaţie perfectă cu Gigi Becali, chiar dacă admite despre acesta că "e misogin", crede că axa Rednic-Luana nu e conflict de interese la Dinamo şi explică de ce "viermişorii" au blocat venirea lui Alexa la FCSB

Tu atunci aveai 80 la sută din lotul Stelei!
Da.

Acum câți ai?
Cred că jumătate. Dar niciodată nu m-a interesat câți jucători am la Steaua sau să-mi fac un scop să am majoritatea jucătorilor. Oricum relația de acum cu Gigi Becali e mult mai strânsă, mai puternică decât atunci când era Reghe antrenor. Pe vremea aia aveam jucători foarte mulți, dar pe care i-am apărat și am dat Steaua în judecată pentru ei. Asta s-a întâmplat cu Adrian Cristea. Reghe era antrenor la Steaua, dar eu dădeam clubul în judecată. Dacă ai greșit față de jucătorii mei, e beleaua cât casa. Plătești cu vârf și îndesat. Am avut multe discuții în casă cu Laur, care mă întreba cum de dau clubul în judecată când el e acolo. Să găsim variante... Meseria lui era să antreneze Steaua, eu să-mi apăr jucătorii. Putea să fie și mama patron că tot dădeam clubul în judecată.

Spui că ai relaţie bună cu Becali, dar nu crezi că e misogin?
Este! Eu sunt foarte mândră să sunt singura femeie care lucrează cu el. Mă întreabă jurnaliști din presa internațională, erau curioși cum lucrează cu mine când urăște femeile și n-are încredere în ele. Gigi crede că femeia trebuie protejată, alintată, iubită, ținută ca o prințesă. Și el crede că lumea asta în care am intrat și mă înjur și ajung la discuții incredibile cu oamenii din fotbal nu aparţine şi femeilor. Am crescut numai printre bărbați și dacă nu înțeleg de vorbă bună, le arăt că sunt mai bărbat din toate punctele de vedere.

 "Ce face Luana la Dinamo făceam şi eu la FCSB"

Nu ți se pare conflict de interese ce face Rednic la Dinamo cu Luana?
Nu! Asta se întâmpla și cu mine pe vremea lui Reghe la Steaua. Hai să vă spun de ce nu e confict de interese. Dreptul la muncă nu ți-l ia nimeni pe pământul ăsta, iar meseria mea asta este. Luana se dă peste cap să-i aducă cei mai buni jucători fiindcă vrea să-i meargă bine tatălui său. Pe mine nu m-a interesat să câștig bani, am vrut doar să aduc cei mai buni jucători pentru ca Reghe să crească și să plece la mai bine.

Da, dar apar probleme atunci când jucătorii sunt obligaţi să semneze cu Luana.
Asta e prostie. Eu n-am făcut asta în viața mea. Dacă-mi aduceți un jucător care a fost obligat să semneze cu mine...

Varela?
Varela nu era al meu, dar am negociat pentru el. Momcilovici nu era al meu la Pandurii, dar am negociat cu el. Alibec la fel, mi-am dat sufletul să vină la Steaua, nu era al meu. Dacă-ți dorești binele tatălui, soțului, n-ai cum să faci așa ceva. Ce faci cu un comison de 3.000-5.000 de euro? Te bucuri pentru mii de euro și după se întâmplă o nenorocire. Eu cred că Luana îl susține cel mai bine pe tatăl ei. Cred că Luana îi dorește binele, dar n-ai voie pe pământul ăsta să obligi jucătorul să semneze cu tine.

"Man are 15.000 de euro salariu pe lună. Câștigă foarte bine în România. Ați văzut multe povești la Steaua cu jucători care au înnebunit după ce le-a mărit Gigi salariile. În orice domeniu, când arzi niște etape, îți ia banul mințile"
Anamaria Prodan, agent de jucători

"Viermişorii s-au băgat în seamă în negocierile Alexa - Gigi"

Ai luat-o ca pe o înfrângere că Alexa n-a ajuns la Steaua?
Nu! A fost un triumf pentru că Gigi Becali a spus că primul pe lista lui a fost Dan Alexa. A fost un triumf faptul că Dan Alexa a fost dorit la Steaua, la Astra și la Iași în decurs de câteva zile. La Astra era totul perfect, dar după o ședință la Călărași am decis să rămânem acolo ca să nu se aleagă praful de echipă. Când au auzit de Steaua, cei de la Călărași nu s-au opus deloc, dar în lumea asta, a fotbalului, mai sunt și viermișori care vin și aruncă câte o vorbă ca să fie băgați în seamă. "Dan Alexa nu e bun. Dan Alexa nu joacă așa. Dan Alexa nu face asta". Și mai multe... Patronul nu știu dacă a fost influențat, dar a făcut o alegere.

Alegerea lui Alexa a fost mai mult un duel între tine și Mihai Stoica.
Dar el a recunoscut că nu l-a vrut. Și nu l-a dorit!

"MM? Ce să discut eu cu unul care lucrează la patron?"

Sunteți certați? Aveți ceva de împărțit?
Eu una, nu. N-am nimic cu el. Dacă ne vedem ne salutăm, dacă nu, nu. Eu când vorbesc de Steaua, vorbesc doar cu Gigi Becali, restul nu contează. Vorbesc cu președintele doar când patronul îmi spune «vorbește cu el». Atât contează pentru mine. În viață mi-a fost foarte bine pentru că am vorbit la cel mai înalt nivel. Eu n-am stat să vorbesc cu ofițerul de presă ca să ajung la cineva din club. Spuneam "Eu sunt Anamaria Prodan și vreau să vorbesc cu patronul!". Și-atunci? Ce să am cu unul care lucrează pentru patron? Nici nu-l bag în seamă!

Crezi că MM a fost cel care l-a influențat pe Gigi în cazul Alexa?
Au fost mai mulți care și-au spus părerea. A contat foarte mult părerea lui fiindcă Gigi ține la MM. Și eu poate aş fi avut ceva de spus în acest caz, dar datorită relaţiei pe care o am cu Gigi nu vreau să fac discuții și cancan. M-a rugat aşa "Tată, tu n-ai voie să vorbești de MM. El n-are voie să vorbească de tine". Punct. Este o înțelegere asumată, deci pentru mine există doar Gigi Becali. Dar ştiţi ce nu se ştie? Cu trei-patru săptămâni înainte de a ajunge la Steaua, Teja a avut pe masă un contract oferit de mine.

"Dacă Reghe n-avea ofertă din Golf, azi era antrenor la Steaua"

De unde?
De la Astra! Și Teja nu era impresariat de mine. Eu dacă am ceva pentru un antrenor, îl anunț. Îți convine, semnezi, nu, aia e. Dan Alexa n-a putut să ajungă la Astra, apoi eu l-am propus acolo pe Teja. Mihai n-a putut să plece de la Gaz Metan și-așa a venit Enache.

Când Gigi vrea un fotbalist te sună să-ți ceară un sfat?
Vorbesc cu el de două, trei ori pe zi. Vorbim și de jucători, da. În general, Steaua e prima opțiune pentru jucătorii mei. Pentru că așa câștig bani. Așa câștig vizibilitate.

Nu ți se par fantasmagorice sumele de care Gigi vorbeşte în cazul lui Man, Coman, Moruţan, zeci de milioane de euro?
Pentru România, da. E o nebunie! Dar nu era credibil nici că Steaua îl vinde cu 10 milioane pe Stanciu. Acolo s-au plătit toți banii, 9,8 milioane de euro.

Dacă Reghecampf nu ar fi avut nicio ofertă în această iarnă, acum ar fi fost antrenorul Stelei?
Da! Vorbește non-stop cu patronul. Dacă nu avea ofertă de afară, da, era antrenorul Stelei acum. O să se întoarcă la Steaua. N-a existat niciun antrenor, de când Gigi e acolo, care să aibă o relație cu patronul atât de bună ca a lui Reghe. A fost totul perfect, perfect mereu. Se vehiculau povești cu echipe în plic, că dădea raport... Vorbeau de o mie de ori pe zi și dacă îi cerea un jucător lui Reghe îi argumenta tot și e firesc să facă asta.

Hai să fim serioși, adică Gigi nu-i făcea schimbări lui Reghe?
Nu! Întotdeauna vorbea înainte de meci, inclusiv de schimbări. Eram acasă, mergeam la Palat, auzeam discuțiile... Nu i-a cerut niciodată echipa cu 12 ore înainte, dar vorbeau cum începe meciul, cine intră și ce are de făcut.

Ce salariu avea Reghe la Steaua?
25.000 sau 30.000 de euro, cam așa. Lunar!

Și în Emirate?
O, Doamne... Nici nu mai poți să numeri. Mult mai bine. Ha, ha, ha!

250.000-300.000 de euro pe lună?
Cam aşa, da, dacă nu chiar şi mai bine! Are bani mulți.

L-ai propus antrenor la Sparta Praga?
Da, dar n-am intrat în detalii fiindcă a venit oferta din Emirate. Iar eu am considerat că pentru familia mea, având atât de mulți copii, cu pretenții, e mai bine pentru Laur să meargă acolo.

Da, dar poate vrea și el să ajungă într-un fotbal dezvoltat.
Eu am gândit așa. Ce alegi? Să mergi la Stuttgart, unde s-au schimbat nu știu câți antrenori de la începutul campionatului, unde e o echipă care e la retrogradare și are probleme non-stop, n-are bani să cumpere jucători importanţi şi eşti practic sortit pieirii după două-trei luni? Sau alegi să mergi unde ai toate condiţiile şi bani mulţi?

 "Dacă în fotbal se înjură, atunci lumea să ştie că eu sunt mama și șefa celor care înjură. La mine dacă greșești plătești pe loc și pe urmă ești prietenul meu dacă-ți ceri iertare"
Anamaria Prodan, agent de jucători

 "Hagi n-a insinuat de mine, ci de Giovanni"

N-ai niciun jucător la Viitorul?
Eric a fost jucătorul meu, dar nu mai e pentru că eu credeam să o să se lase de fotbal odată cu plecarea în țările arabe.

Deci nu ai intrare, cum se zice, la Viitorul!
Eu cu Gică vorbim. Am fost la meciul echipei naționale de tineret cu cineva foarte important din Italia și care a vorbit cu Gică despre Ianis. El era încă în Italia. Au vorbit față-n față, dacă lui Gică îi convenea crezi că-l interesa că am intermediat eu transferul?

Nu, dar faptul că n-ai niciun jucător acolo...
L-am avut pe Vlad Morar.

Hagi a făcut niște declarații la adresa lui Contra legate de selecție şi direcţia era către tine, nu către Giovanni, aşa cum s-a speculat!
Eu cred că erau cu tentă spre Giovanni. De când e Contra, eu am mai puțini jucători la echipa națională. Niciodată nu am vorbit cu Contra despre jucători și despre selecția pe care o face. Cum să-l sun să-i zic "Nașule, nu vrei să-l iei pe Dennis Man?". Niciodată. Adi Mutu era antrenor la Voluntari, niciodată nu l-am întrebat de ce nu joacă nu știu cine. Pârvulescu era finul meu și freca banca. Mă întreba pe mine nevastă-sa de ce nu-l bagă. L-am întrebat odată pe Reghe: "Băi Laur, dar Paul se pregătește OK?". "Când o să se pregătească OK, atunci o să fie acolo...". Adică avem discuții, normale, decente, pentru a nu ne afecta relația de familie. Bourceanu în al doilea mandat stătea pe bancă! Dar niciodată nu mi-a zis «are ceva nașu' cu mine?».

 "Am o relaţie bună cu CFR, doar că cei de acolo au o altă politică de transferuri, cu portughezi, au tot mers pe o filieră făcută de Mureșan și Răzvan Zamfir. Cu Nelu Varga nu mă ştiu, dar cu Marian Copilu sunt în relaţii extraordinare"
Anamaria Prodan, agent de jucători

 "Giovanni şi-a pierdut credibilitatea"

Te-ai împăcat cu Giovanni?
Niciodată în această viaţă!

Accidental, te-ai mai întâlnit cu el?
Niciodată... A nuuu, mint! La Gigi la Palat, în curte. A fost o fază fabuloasă. Bebeto, fiu-meu, era la Gigi în brațe, vorbeam de transferuri. Eram cu spatele la poartă, nu am văzut. A intrat Giovanni. Eram cu părul lung desfăcut, chiar arătam foarte bine. A intrat, a făcut cunoștință cu mine, mi-a pupat mâna. Pe moment nu și-a dat seama cine sunt. S-a pus la masă în fața mea, a văzut cine sunt, a realizat, imediat s-a ridicat și-a plecat. Nimeni n-a zis nimic. El nu mă recunoscuse.

Crezi că se va reîntoarce în impresariat?
E foarte greu după ce-ți pierzi credibilitatea. Cum să te întorci și să stai cu capul sus? Are oameni care lucrează pentru firma lui, dar suntem la mii de ani lumină unul de celălalt în momentul ăsta. Este foarte greu să mai revină. Familia asta, chipurile, a fost numărul unu în România, dar nimeni n-a reușit să vândă mai bine decât mine. Pe sumele pe care am vândut eu.

El a avut jucători foarte mari.
Corect, dar niciodată n-a vândut pe sumele pe care am reușit eu. În momentul ăsta dețin cel mai mare transfer din istoria Belgiei, Cehiei și României. Dacă cineva aduce acum o ofertă de peste 30 de milioane de euro pentru Dennis Man, ăla chiar e șmecher. Poate să spună că m-a depășit.

 "Laur nu e volubil, e neamț, are nevoie de confort. Vrea să dețină controlul absolut. Cuvântul lui când vine vorba de fotbal e lege și nu face compromisuri. Chiar dacă pierde! E o fecioară tipicară"
Anamaria Prodan, agent de jucători

  

Comentarii (21 ) Adaugă comentariu

Octavian Ciobanu  •  13 Martie 2019, 10:21

GSP a comentat anterior ca Prodan este o prostituata. Acum GSP are alta parere. Cand a mintit sau minte GSP ?

Adrian Ionica  •  23 Ianuarie 2019, 22:04

Avea asta bani? Avea ma saa nu ea,prosti sunt aia care baga in seama aceasta animatie din caraibe..

hanmocar  •  23 Ianuarie 2019, 19:42

***

Vezi toate comentariile (21)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase