1 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV George Țucudean, golgeterul lui CFR Cluj: „M-am gândit să mă las, încă mă gândesc. Apreciez viața mai mult” » Îi „înțeapă” pe steliști și pe dinamoviști

Articol de , ,
marti, 14 mai 14:48

DIN CUPRINS
Analiza titlului #5 câștigat de CFR
Ce s-a întâmplat cu medalia lui de campion
Ce l-ar motiva să plece de la Cluj

George Țucudean, 28 de ani, golgeterul campionatului, colecționarul de titluri, s-a confesat în legătură cu operația la inimă și a dezvăluit ce sentimente îl încearcă având o nouă medalie la gât.



George Țucudean, CFR Cluj, a fost un adevărat caz în ultimele luni. Golgeterul României, cel mai bun fotbalist al țării în 2018, arădeanul a suferit o intervenție chirurgicală la inimă în Viena.

"A avut o intervenție la camera dreaptă a inimii. I-au cauterizat o chestie pe-acolo. Avea suflu sistolic. Îl sugruma la efort. Avea puls mare. Medicii mi-au zis: «Nu vă îngrijorați. Scoatem inima, o curățăm și o punem la loc, ca pe o piesă de mașină»"!", a declarat bunicul lui Țucu, Gheorghe Cosma, pentru Libertatea, în urmă cu șase săptămâni.

Pentru CFR Cluj, a fost un subiect tabu, s-au respins toate discuțiile privind problemele cardiace. Într-un interviu exclusiv acordat Gazetei Sporturilor, imediat după ce a mai câștigat un trofeu de campion, George a vorbit cu lux de amănunte, în premieră, despre ce i s-a întâmplat. S-a confesat pe tonul său molcom și nu s-a sfiit să-și arate îngrijorarea. 

George, felicitări, nu te mai oprești din câștigat titluri. Ai devenit colecționar?
A venit iar soarele pe strada mea. 

De mic ai avut soare, iar ca fotbalist ești de neoprit din 2015 încoace.
Muncesc. Orice campionat e greu să-l câștigi. E prima oară când CFR cucerește al doilea titlu la rând, pentru mine e al patrulea în palmares. 

Ți-a fost mai greu în ultimele luni cu problema aceea la inimă sau cum o numești tu?

Nu știu dacă e o problemă. Și Khedira a jucat la Real Madrid, acum e la Juve, și nu i-a zis nimeni că a avut asta, s-a descoperit așa, întâmplător. Normal că te sperii, psihic te termină! Și-acum am frică, aș minți să spun că n-am frică. Dar există și un aspect pozitiv.

Care?

Te face să apreciezi mai mult viața și familia, lucrurile bune care ți se întâmplă. 

"Încă mă mai sperii"

Ai luat în calcul chiar să te lași?
Cred că toți jucătorii care au asemenea probleme sau orice problemă cu vreo accidentare mai gravă se gândesc să se lase. 

Chiar și acum te mai bate gândul?
Da, mă gândesc, normal. Încă mai am teamă. Sunt om.

Ce simte un fotbalist când aude că are probleme la inimă?
În viață mai vin și lucrurile astea. Îți pierzi graiul când auzi ce ți se poate întâmpla, rămâi interzis.

Pot apărea complicații după operație?
Până la trei luni mai pot avea ceva probleme, până se vindecă acea cicatrice de la inimă.

La meciul cu Viitorul ai simțit iar că ceva nu ar fi în regulă cu inima? Ai dispărut din lot chiar când să înceapă partida.
N-a fost vorba de extrasistole. Mai pot să am însă mici simptome cam trei luni de la momentul operației, de la cicatricea care e în zona inimii. Eu sunt un tip liniștit, dar când e vorba de sănătate nu poți să nu te mai sperii.

"Pot juca în iunie pentru "tricolori""

Ai tăi ce zic?

"Decizia e la tine!", așa mi-au transmis. Ei mă încurajează indiferent de ce decizie voi lua pe viitor. 

Chiar atât de mult iubești fotbalul? Fiindcă ai bani, ai faimă.
Îmi place. Nu pot spune că duc lipsa finanțelor, că nu aș avea ce face dacă mă las de fotbal mâine. Lucrurile sunt deosebite, nu știu cum să explic. Trebuie să iau o decizie pentru viitor.

Crezi că vei fi la echipa națională pentru meciurile cu Norvegia și cu Malta?

Sper să nu am probleme, să joc fotbal bun. Eu pot veni și la echipa națională, în iunie, mai departe decide selecționerul, nu mă pot eu propune pentru "tricolori": Eu vreau să ajut echipa națională. Încerc să mă deconectez câteva zile, merg acasă, stau cu familia, am nevoie de un repaus.

"Trebuie să mă liniștesc și eu, corpul trebuie să se și odihnească. Am acum câteva zile libere, apoi după meciurile naționale la fel"

"Medaliile le țin acasă, dar n-o să fac o vitrină specială. Orice trofeu e special, mai păstrez acea emoție specifică"

"Am niște colegi nebuni, cum poate să alerge, să se lupte pentru minge și la antrenamente. Nu se mulțumesc cu puțin și cu cât înaintează în vârstă vor tot mai mult"

George Țucudean

„De ce nu-l ia FCSB pe Dan Petrescu?” 

Țucu-gol îi înțeapă pe rivalii steliști: "Chiar nu văd de ce nu mai câștigă nimic de 4 ani?”. Și un mesaj către dinamoviști: "Jur că nu știu cinci titulari de la "câini"! Cine-i știe?".

Când te-ai apucat de fotbal credeai că o să ajungi la 28 de ani să ai 4 titluri de campion?
Nu neapărat. Îmi doream să câștig măcar unul. La Dinamo am luat primele trofee, dar mi-ar fi plăcut să fiu și acolo campion. Păcat, uite, am condus o bună parte din acel campionat, în 2012, și-am pierdut. Culmea, CFR Cluj a luat titlul atunci. 

Care trofeu a fost special?
Nu e unul mai deosebit ca altul. Sper să ies și golgeter, ca să fie bucuria deplină. Trofeele rămân, iar copiii mei vor vedea pe viitor cine a fost tatăl lor. Când faci ceea ce-ți place, ești fericit când mai adaugi o medalie. Eu am rămas nebun după trofee!

Te mai oprește cineva din cursa pentru titlul de golgeter?

 Mai sunt 4-5 meciuri în play-out, să vedem. Nu vreau să mă bucur de accidentările altor jucători, sunt chestii urâte, am văzut cum e pe pielea mea. 

Ce ți-au zis cei doi băieței ai tăi, George Maximilian și Marc Alexandru, când te-au văzut cu medalia la gât?

Mi-au și luat-o, n-o mai am la mine. Toată săptămâna m-au întrebat de meci, că vor să intre pe teren. Îți dai seama că era bai mare dacă făceam vreo nefăcută și nu luam campionatul acum. "Tati, pe teren, pe teren", îmi tot spuneau. Sunt fericiți, de vreo jumătate de an sunt înnebuniți cu fotbalul, adoră mingea.

Bunicul milionar ce ți-a mai transmis?

Era fericit, super. A zis că avem unde să mai punem medalii. Pleacă în Elveția câteva zile, n-a mai venit acum la meci, dar m-a sunat, era bucuros tare. 

"Tot noi favoriți"

Cine ia titlul în 2020?
Noi suntem principalii favoriți și pentru la anul, avem un grup unit, am dat dovadă că suntem băieți de caracter din nou. Acest lucru se vede. Dincolo, la rivali, nu vreau să dau nume, dar nu se vede același lucru. Trebuie să-ți pui niște semne de întrebare, că ceva nu merge bine, că nu mai câștigă de 4 ani. Sincer să-ți spun, și dacă pierdeam contra Craiovei și mergeam la Steaua cu două puncte avans, nu-mi era frică de meciul direct de pe Național Arena. Jur! Nicio teamă. Cred că ți-am răspuns și la întrebare. Cine să ne oprească, dacă rămânem în aceeași formulă?

Contează că la voi nu este presiunea din București?
Vrei să vorbim sincer? Cea mai mare presiune o puneți voi, presa. Sunt articole, știri care pot destabiliza vestiarul. La noi nu se întâmplă acest lucru. N-am întâlnit la CFR situația să vină unul și să spună: "Uite ce s-a scris, că ai spus asta și asta". La Steaua, la Dinamo, presiunea e mai mare, au acea istorie în spate, suporterii care vor totul.
FCSB mai înseamnă ceva pentru tine? Acolo ai fost prima oară campion.
Am fost campion și de atunci n-au mai fost cei de acolo. 

De ce crezi că au pierdut iar, de ce scârțâie?
Vezi, ce vorbeam? Vrei să zic ceva de rău. Trebuie să te gândești. De ce nu l-au luat pe Dan Petrescu, de ce nu-l iau? De ce? N-ați văzut și voi sâmbătă seară, pe bancă?! Dacă vezi că nu câștigi atâția ani la rând, nu mai bine sacrifici doi ani și-l lași pe unul care vrea să facă și poate?!

"Cu Mister putem ajunge în grupe"

Ca ardelean, te simți mai bine la CFR Cluj?
Chiar mă simt bine, de-ai casei. Unde ai cele mai multe reușite și lumea te apreciază, acolo te simți bine. Și dacă eram într-un oraș urât, dar oamenii mă plăceau, tot m-aș fi simțit bine. Am nevoie de oameni.

Ce șanse aveți să prindeți o grupă europeană?
E greu. Sunt adversari dificili, coeficientul nu ne avantajează. Sper ca în viitor să strângem puncte să ne ridicăm cu coeficientul. Te ridică financiar, sportiv. Cu siguranță cu Dan Petrescu putem ajunge în grupe.
Ce e mai dificil, CFR în grupe sau România la Euro 2020?
Chiar că m-ai surprins. Dacă vom fi foarte montați, dacă vor fi aduși niște jucători care să ne ajute, români, străini, s-ar putea să facem surpriza. E greu, dar nu imposibil.
Ce ofertă te-ar motiva să pleci de la CFR?
Hmm. Nu știu, chiar nu știu. Nu mă gândesc să plec afară. Am zis că până la 30 de ani să joc fotbal, apoi să mă duc acasă, să fiu liniștit, familia e importantă, vreau și eu să mă bucur de copii. 
Atât îți mai dai?
Doi, trei ani. Am și eu o viață. Să văd cât mai am motivație.

"Jur că nu știu cinci titulari de la Dinamo!"

Crezi că Dinamo poate intra la anul în lupta la titlu? Se vorbește acolo de acest obiectiv.
Știu, știu. Sunt mulți jucători aduși. Noi, la CFR, am câștigat iar campionatul cu același grup de fotbaliști. Unii îi făceau bătrâni, iar Clujul defilează cu veteranii aceștia! Trebuie să-ți formezi o echipă în timp, nu e așa ușor. 
Deci nu vezi Dinamo luptându-se cu voi?
Nu știu dacă pot, fiindcă azi vezi niște jucători acolo, iar peste 6 luni nu-i mai vezi. Sincer îți spun, dacă mă întrebi de cinci titulari de la Dinamo, nu știu să ți-i zic! 
Tu mai ai vreun sentiment pentru Dinamo? Practic, de acolo ai început ascensiunea în fotbal.
Da... Chiar îmi pare rău de situația clubului, că e în play-out. Și de suporteri îmi pare rău. Mi-aduc aminte că în 2012 umpleau stadionul, veneau și pe Arena Națională, susțineau frenetic echipa. 

"Tot răul spre bine"

Crezi că va fi mai bine pentru ei pe Național Arena?
Sunt sigur că va fi o schimbare în bine. Și mai e o chestie: toată lumea l-a contestat pe Ionuț Negoiță, dar dacă nu era el, poate că Dinamo era ca Rapidul sau poate mai rău. Ar trebui ca toți de la Dinamo să se unească, să se sprijine, pentru a reclădi ceva durabil.

Tu mai ești supărat pe suporterii "câinilor"? Puteai să te întorci înapoi acum trei ani, ei nu te-au vrut, te-au apostrofat și, ulterior, ai câștigat trei titluri de campion.
Tot răul spre bine... Da, au fost discuții. Asta e, a fost. Foarte bine că șefii de acolo s-au consultat cu fanii, măcar au mers împreună pe o idee clară. 

"Doamne-ajută!, să mai picăm cu Dudelange"

Un fundaș care ți-a pus probleme cu adevărat?
Planici.
Ce șanse ai acum, în luna mai, să faci dopietta și-n ancheta Gazetei Sporturilor, să ieși din nou fotbalistul român al anului?
Ar fi frumos, dar trebuie să fac un sezon formidabil. Și-n Europa, și la națională.

Încă mai doare eșecul cu Dudelange?
A fost șoc fiindcă era din Luxemburg, dar are jucători foarte puternici. Nu mai sunt neica-nimeni în Europa. 
Chiar, v-a râcâit chestia asta cu "Les Amis de Dudelange"?
Dar ai văzut ce-a făcut Dudelange în grupe. Pe hârtie, trebuia să ia câte zece, dar ai observat ce le-a chinuit și pe Milan, și pe Betis. Vreau, sincer, Doamne-ajută!, să mai picăm o dată cu Dudelange, să ne răzbunăm, aceasta e dorința mea.

"Eu mă simt bine la CFR Cluj, mai am un an de contract, mă simt foarte bine. Nu știu dacă eu sunt talismanul Clujului, toți suntem buni" George Țucudean

"Am avut și noroc la finalizare, trebuie să recunosc. Înainte, aveam multe ocazii și nu marcam. Cred că odată cu trecerea anilor am devenit tot mai eficient, vine cu vârsta"

"Dan Petrescu ne-a pus filmulețe și ne-a dat exemplul lui Liverpool. Concentrarea vine oricum, și aici e presiune, dar te obișnuiești cu succesul, cu trofeele"

"Craiova mi s-a părut foarte puternică, în toamnă mai ales. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat și la adversarii noștri"

George Țucudean

Clasament golgeteri:

Jucător / Goluri

1. Țucudean (CFR Cluj) 18
2. Gnohere (FCSB) 15
3-4. Koljici (CSU), Mitriță (ex-CSU) 13
5. Montini (Dinamo) 12

8trofee are George în carieră: 4 titluri (două cu CFR Cluj, unul cu Viitorul, unul cu FCSB), 2 Cupe ale României (una cu Dinamo, una cu FCSB), două Supercupe (una cu Dinamo, una cu CFR Cluj)

82titluri de golgeter al Ligii 1 consecutive ar putea cuceri după ce a ieșit puncherul campionatului sezonul trecut, cu 15 reușite

21de goluri și 3 assist-uri a reușit arădeanul în 36 de partide pentru CFR Cluj în toate competițiile

2018este anul când Țucudean a câștigat premiul de "cel mai bun fotbalist român" în ancheta GSP

VEZI ȘI:

 40 de imagini de colecție de la petrecerea lui CFR Cluj + Dan Petrescu a cântat cu lăutarii: „Vă spun cum stă treaba, cu Steaua jucăm degeaba”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

andrei.f  •  21 Mai 2019, 17:07

CFR, râdeți, cântați, veseliti-vă, până la turul I preliminar mai e. Apoi va urma datul cu cu...ul de pământ, n-am avut noroc, n-am avut noroc !

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase