3 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Fotbalist și cioban » Dan Nistor și Gigi Becali au ratat colaborarea la FCSB, dar împart o pasiune comună: oieritul + „Păzeam un hotel pentru 800 de lei pe lună!”

Căpitanul lui Dinamo dezvăluie în ce a investit o parte din banii câștigați din fotbal, detaliază conflictul cu Florin Bratu și e sceptic în ce privește calificarea României la Euro 2020

Articol de , ,
sambata, 19 ianuarie 16:09

DIN CUPRINS
Cum a trăit telenovela posibilei plecări la FCSB
Ce a făcut cu primii bani din fotbal 
Cum comentează conflictul cu Florin Bratu

Povestea de film a căpitanului dinamovist Dan Nistor, fotbalistul care n-a fost junior niciodată, s-a transformat din paznic de noapte în jucător disputat de ”câini” și de steliști.



Nistor e "Rocky din fotbal", un personaj subestimat care a învins în ciuda tuturor cotelor de pariat. Căpitanul lui Dinamo a crescut în Rucăr, unde păzea un hotel, și a adormit "lemn" după primul antrenament serios de fotbal, pe care l-a bifat când avea deja 20 de ani.

Dane, ți-ai revenit după discuțiile care te-au înconjurat în ultimele luni? A fost cearta cu Florin Bratu, pe urmă ofertele de la Steaua.
Sunt bine. E adevărat că au apărut discuții care n-aveau niciun rost. Eu sunt jucătorul lui Dinamo, mai am contract încă doi ani și jumătate și mă gândesc chiar să-l prelungesc, dacă mă vor mai ține picioarele și o să mă mai vrea și clubul. Aș vrea să-mi închei cariera aici. Dacă nu se va putea, voi merge în altă parte, cu siguranță nu la Steaua.

Suporterii cum au reacționat când au aflat că erai aproape de un transfer la rivală?
Am primit amenințări când a apărut informația că eram aproape de Steaua, că plecasem deja spre palatul lui Gigi Becali. O informație falsă. M-a deranjat că amenințările nici nu se refereau la mine, erau despre familie, la copil.

Culmea e că ai rămas căpitanul lui Dinamo și în condițiile astea, în tensiunea cu galeria.
Am rămas cu fruntea sus, n-am dat înapoi. Păcat că a apărut accidentarea care m-a ținut destul de mult pe margine. Am avut o ruptură musculară de vreo 3 sau 4 milimetri, ceea ce înseamnă mult. Poate dacă meciul cu Steaua s-ar fi jucat pe un teren bun n-aș mai fi suferit accidentarea. Poate și echipa ar fi avut mai multe puncte, cu mine pe teren.

"Băiatul meu în Liga 1? Ești nebun?"

Înainte să devii cunoscut, cum ai pornit în fotbal?
A fost vorba și despre noroc. Jucam un meci de liga a patra pe stadionul "Nicolae Dobrin", din Pitești. Eu eram la formația din Rucăr și m-a remarcat Benone Lazăr, patronul lui Internațional Curtea de Argeș. M-a întrebat "ești de acord să vii la noi?". Mi-a propus un contract pe cinci ani și tata nu era de acord, i se părea prea lungă durata. Eu lucram la un hotel în perioada aia, eram paznic. Jucam fotbal doar în timpul liber.

Când se întâmpla asta?
Aveam 20 de ani, deci acum 10 ani.

Câți bani câștigai atunci? Mai ții minte?
Puțini, foarte puțini. Salariul meu ca paznic era de 800 de lei pe lună!

Continuarea, cu oferta de la Benone Lazăr, cum a fost?
Avea un prieten în Rucăr și a venit într-o seară pe la el. M-au chemat, am mers acolo cu tata, care a jucat și el fotbal în Divizia B, la ARO Câmpulung Muscel. Lazăr îi spunea tatălui "lăsați băiatul să semneze, că în trei ani va ajunge în prima ligă!". Tata îl vedea pe Benone Lazăr pentru prima oară și când a auzit c-o să ajung eu în Liga 1 i-a spus "domnule, cred că dumneata ești nebun! Nu ești sănătos la cap!". Doar că s-a adeverit, în trei ani eram în prima divizie.

A avut "ochi", a văzut talentul, nu?
Omul s-a ținut de cuvânt, chiar mă mai chema pe la el și-mi dădea bani în plus, a ținut mult la mine, știa că eram un copil de la țară.

"Am un copil minunat și sper să-l cresc bine. Fotbalistic nu-mi merge la fel de bine ca în viața personală, că Dinamo stă atât de prost în clasament"
Dan Nistor

"Îi mulțumesc lui Andone că m-a adus la Dinamo! După ce a plecat el, unii ziceau că Ando a greșit cu mine, dar se pare că are ochi buni" Dan Nistor

„Când am văzut euro, am dormit cu ei sub pernă”

Primii bani câștigați din fotbal l-au speriat pe Dan Nistor. Acum a adunat un milion și jumătate de euro doar de la Evian, iar la Dinamo primește 12.500 lunar.

Cu primii bani care contau ce ai făcut?
Eram la Băile Herculane, în cantonament cu Internațional, și am primit o sumă foarte mare, nu pot să v-o zic, de ordinul miilor de euro. Pentru mine era o sumă extraordinară și erau euro, ceva ce nu mai văzusem! A pus banii pe masă. "Vorbiți serios? Ăștia sunt banii mei?". M-am dus în cameră, am pus banii sub pernă și n-am mai dormit toată noaptea. A doua zi m-am dus la poștă și le-am trimis banii părinților.

Nu te-ai repezit să-i consumi pe ceva scump?
Nuuu, eu eram speriat de atâția bani! Nu prea am spart banii, deși aș fi putut să fac asta. Am avut noroc cu o fată care m-a ținut din scurt, acum e soția mea, ea m-a ferit de asemenea tentații.

Ai investit în ceva?
Am câteva apartamente, o pensiune în Rucăr, o stână. Chiar vă invit pentru la vară, dacă aveți plăcerea să veniți! Dar să vă îmbrăcați bine, că e frig și vara acolo! Am niște prieteni, unul e pădurar, și ne place să ne petrecem timpul acolo. În vara trecută ne-am dus cu bicicletele și am înnoptat acolo. Mâncare bună, aer curat, șpriț.

Câte oi ai?
Destule... O stână.

Mai multe decât are Becali?
Nu mă ridic la nivelul lui, însă am și eu cât pentru un cășic, o pastramă, un bulz. Și-mi place să stau în natură, fără telefon, ceea ce e din ce în ce mai greu de reușit. La stână n-am semnal, deci îmi place și mai mult locul.

04 nistor03

"De oboseală, nu mă mai ridicam din pat!"

Povestești despre șocul primilor euro din fotbal. Antrenamentele serioase cum ți s-au părut?
Eu nu făcusem niciun antrenament, nu avusesem juniorat. Păzeam hotelul toată noaptea, apucam să dorm un pic și mă trezea șeful, care era nașul meu de botez. De la hotel plecam direct la teren pentru meciul de la 11. După meci reluam activitatea de bază, ca paznic. Am semnat cu Internațional și am prins prima săptămână cu câte două antrenamente. Vă dau cuvântul meu că după primul antrenament am fost la masă și pe urmă nu mă mai puteau trezi din somn, patru ore dormisem lat! Colegul de cameră a tras de mine: "Dan, trezește-te că mai avem un antrenament!". Poate m-a ajutat și că eram de la țară, am mâncat mai sănătos.

Evoluția cum a decurs în continuare?
Am promovat cu Internațional din liga a treia în a doua, după care a venit Ciobotariu antrenor și mi-a zis "copile, n-am nevoie de tine, mai bine mergi în «C», să joci meci de meci". Și m-am dus la Câmpulung Muscel, cu Telu Stancu antrenor. El m-a trimis pe urmă la Mioveni. Am jucat acolo un sezon, după care m-a sunat Benone Lazăr: "A venit Ionuț Badea antrenor la Internațional și-i place foarte mult de tine, te luăm înapoi". Și de acolo am trecut la Pandurii cu un lot întreg: eu, Chiricheș, Răduț, Gabi Matei, Frăsineanu.

Crezi că mai sunt tineri la fel de buni ca tine pe care nu-i știe nimeni?
Sunt sigur. Eu n-am avut ABC-ul fotbalului, am jucat doar din talentul nativ. Ar trebui să se facă o competiție la sate, să fie triați copii care n-au șanse. Să-l fi avut eu antrenor pe Hagi de mic... Așa, am căpătat experiență jucând, am învățat din mers. Lovesc mingea cu ambele picioare și am o capacitate de efort foarte mare, uneori și eu sunt uimit cum de pot să alerg atât de mult! Lumea zice că la 30 de ani sunt bătrân, dar de ce italienii joacă până la 40 de ani? De ce să nu pot și eu? N-am crescut cu chimicale, am văzut Coca-Cola prima oară la 16 ani. Și beam doar apă de izvor, nu știam ce e apa plată.

04 nistor02

"Uitați-vă bine la mine!"

Le-ai zis tinerilor din lot că trebuie să viseze la zeci de mii de euro?
De aici a plecat conflictul meu cu Florin Bratu. Aveam discuții în care le spuneam tinerilor: "De ce credeți că Man, Coman și Moruțan câștigă bani mulți? Pentru că joacă și dau goluri! Faceți și voi la fel! Băi băieți, luați exemplul meu! La 20 de ani eram paznic! Voi aveți condiții de pregătire, bani, aveți tot! Țineți cont că viața e scurtă!".

Să țintească mai sus. 
Nu poți să te mulțumești cu 3000 de lei pe lună, când alții de vârsta ta au 10.000 de euro! Dacă nu pricep, se vor convinge că am gura aurită! La Dinamo, la Steaua, la Petrolul nu te așteaptă nimeni, de tine depinde să te afirmi!

Crezi că lotul actual al lui Dinamo e vreun pic mai bun decât cel din 2018?

Eu zic că da. Și vor mai veni jucători. E clar că la play-off avem zero șanse, doar o minune dumnezeiască ne-ar mai duce printre primele șase. După calculele mele, o echipă trebuie să aibă 39 de puncte ca să fie în play-off. Noi facem 37 dacă batem tot în ultimele cinci etape.

Cu Rednic cum te înțelegi? Am observat că mai glumești cu el pe teren, în timpul antrenamentelor.
Da, mai greu glumește cineva cu nea Mircea! Ha, ha, ha! Serios, îmi plac antrenamentele lui și sper să facem o trupă bună, să nu se mai întâmple ce se întâmplă acum.

1,5 milioane de la Evian

Ți-ai permite să trăiești liniștit dacă te-ai retrage din fotbal mâine?
Da, fără probleme.

Cum e posibil? Ai câștigat atât de mult? 
Am avut salarii destul de bune la toate formațiile, dar cel mai mult am câștigat la Evian, am stat doi ani acolo. Contractul era pe patru ani și la reziliere mi-au mai plătit salariul pe încă un an.

500.000 de euro pe sezon? Asta a fost suma vehiculată. 
Ceva de genul ăsta.

Bani care puteau fi cheltuiți dacă ți-ai fi luat o mașină foarte scumpă și alte câteva lucruri.
Din păcate, n-am permis de conducere. Am făcut niște prostii când eram mai tânăr și sper ca anul ăsta să recapăt permisul. 

Ce fel de prostii ai făcut de nu mai ai permis?
Am condus fără carnet. Acum au trecut cinci ani și am voie să iau permis de conducere. Asta e, eram tânăr, toată lumea face greșeli. E exclus să se mai întâmple, fără carnet nu mai conduc!

Ți-ai permis să rămâi la Dinamo, să nu pleci la Steaua, și fiindcă ai acumulat deja niște bani?
Contează mai mult ce ai în suflet decât ce ai în portofel. Chiar dacă n-am fost eu dinamovist de mic, m-am atașat de clubul ăsta. Eu eram fanul lui FC Argeș când eram mic, pentru că-mi plăcea Jean Barbu. Foarte, foarte bun jucător!

"Cu Petrescu nu-mi plăcea postul"

Bratu a povestit că i-au zis și Contra, și Mutu "Ai grijă la Nistor!". Crezi că ți s-a pus o ștampilă? Un antrenor s-ar putea gândi "Ar trebui să-mi fie frică de Nistor"?
La ce fizic am, nu cred c-ar trebui să-i fie cuiva frică de mine. Poate am mai greșit, am mai comentat în timpul unui antrenament, însă n-am vorbit urât, nu am sărit calul niciodată. Și am avut antrenori destul de răi: Edi Iordănescu, Pustai, Grigoraș, Telu Stancu. Nea Telu lucrase cu Halagian și trebuia să ne bărbierim zi de zi, punea și elev de serviciu în cantonament, un responsabil care ne verifica zilnic.

Crezi că ar mai fi posibil să ajungi în străinătate, după experiența ratată din Franța, unde ai jucat puțin?
În situația în care e Dinamo, e foarte greu. Dacă ne revenim de la anul poate va fi posibil. Qatar sau altceva în Asia. Sau în Israel. 

Postul tău care e? Că ai jucat și închizător, și al doilea atacant, și extremă.
Cel mai bine mă simt în spatele vârfului sau ca inter în 4-3-3. La CFR jucasem multe meciuri, dar eram folosit ca mijlocaș lateral, dreapta sau stânga. Am vorbit cu Dan Petrescu, i-am zis că nu-mi place, că preferam să fiu inter în 4-3-3, cum jucam noi. El mi-a spus că mă consideră extremă. Și am căzut de acord să ne despărțim. A fost corect Petrescu, mi-a spus în față tot și prefer asemenea oameni.

"Nu ne calificăm la Euro!"

Contra a fost criticat că nu te-a convocat la națională. Te-ar putea chema sau relația cu el face imposibilă colaborarea?
Eu am o relație foarte bună cu Contra. Și cu Jerry Gane. Cu altcineva am eu o relație mai încleștată. Nu spun nume, dar voi sunteți pricepuți, vă dați seama.

Un spaniol? Preparatorul fizic?
Cum v-am zis, cu Contra nu am nicio problemă. Îi e greu și lui să mă convoace acum, la cum arată Dinamo! Puteam să-i driblez eu pe toți și să dau goluri, tot era greu să mă ia la națională de pe locul 11! Și sunt bune rezultatele naționalei cu Contra, nu văd cine ar avea argumente să-i reproșeze selecția!

Ne calificăm la Euro 2020?
Va fi foarte greu. Am fi lipsiți de respect să sperăm la primul loc, când suntem în grupă cu Spania! Ne batem cu Suedia și cu Norvegia. E greu tare... Eu zic că în proporție de 60-70 la sută nu ne vom califica.

Sună ciudat, fiindcă mulți oameni din fotbal sunt optimiști în privința calificării.
Așa a fost și Daum optimist și ați văzut ce a ieșit! Lumea zice că sunt țăran, însă mie-mi place să spun că telefonul ăsta cu care înregistrați discuția e negru dacă-l văd eu că e negru! N-are rost să ne mințim! 

Ca să nu avem o dezamăgire și mai mare. 
Exact! Cam cum face domnul Becali când spune că se va vinde Man pe 40 de milioane. Haideți să fim serioși! 

"11"-le lui Dan

Încerci să alcătuiești o formulă ideală din fotbalul european?
Țin cu Barcelona, dar încerc să fiu corect, să vă zic echipa cea mai bună. Portar: Buffon. Fundaș dreapta: Dani Alves. În centru: Van Dijk și Kompany. În stânga, Marcelo, că nici nu se pune problema. Busquets la închidere, Modrici și Iniesta interi. Și în atac: Messi-Cristiano-Hazard. Antrenor: Ancelotti. 

Te uiți la multe meciuri?
Urmăresc toate campionatele, nu trebuie să înveți de la cei mai buni? Remarc cum se demarcă, ce fac fotbaliștii mari.

Tinerii din echipă fac la fel ca tine?
Puștii de azi fac altele: tablete, laptop, PlayStation, XBox. Nu mai sunt copiii cum eram noi, cu ochii numai după fotbal! La mine, la Rucăr, s-a făcut un teren sintetic. Bate vântul, nu joacă nimeni pe el.

Când ajungi la Rucăr, prietenii vechi cum te tratează? Ca pe vedeta Nistor, de la Dinamo? Îndrăznesc să te mai bage în seamă?
Sunt prietenii mei, frații mei! E ca acum zece ani, când eu lucram la hotel, nu s-a schimbat nimic. N-o să uit niciodată de unde am plecat, cariera și banii nu m-au schimbat cu nimic. 

Nistor și soția lui, Cosmina

"Dacă eram disperat să plec la Steaua, cum a spus Bratu, aș fi mers acolo. El remarcase că eram cu gândul doar la bani și la Steaua? De ce în ultimul lui meci, la Iași, m-a folosit titular? El mi-a pus mie în cap toată vina"

"Nu țin minte ca alt antrenor să fi avut un discurs la televizor ca Bratu despre mine. Dacă ai ceva cu mine, hai să rezolvăm în vestiar! Ceartă-mă, bate-mă, dar nu mă umili la televizor, că mă simt ultimul om!"

Dan Nistor

"Marchez rar, nu știu de ce. Poate ar trebui să dau la poartă mai des, că am un șut foarte bun! Până acum am bifat mai multe pase decât goluri" Dan Nistor

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

Eugen Qy  •  19 Ianuarie 2019, 19:31

Postat de aress123 pe 19 Ianuarie 2019, 16:34

:::::)))) Nu a baut decat apa de izvor, dar acum are langa el o sticla de vodka si una de suc Tymbark....

Asa e pe acolo....Toata lumea arunca resturile de la gunoi pe camp si el saracu' se asezase chiar langa unul dintre gunoaiele acelea !!!

zizu  •  19 Ianuarie 2019, 18:36

Dacă unul din noi,spuneam că becali e cioban,eram moderati,suntem moderați urgent! Voi de ce nu vă moderați?

aress123  •  19 Ianuarie 2019, 16:34

:::::)))) Nu a baut decat apa de izvor, dar acum are langa el o sticla de vodka si una de suc Tymbark....

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase