OPINII  »  EDITORIAL

Cine să fie mai potrivit decât Xavi pentru Barcelona?

Sergiu Alexandru
Sergiu Alexandru

Articol de - Publicat joi, 25 aprilie 2024 23:45 / Actualizat vineri, 26 aprilie 2024 00:10

Ca fan Barcelona, vestea că Xavi (44 de ani) rămâne mă bucură. Chiar dacă mulți suporteri blaugrana nu sunt de acord cu mine. Iar rivalii râd pe la colțuri.

„Am luat decizia în urmă cu câteva zile. Cred că e momentul oportun. Ca suporter al clubului, asta simt. Am gândit ca un suporter! Cred că e o decizie de bun-simț. Am pus clubul deasupra mea”, spunea Xavi în ianuarie.

Au trecut aproape 3 luni de când Xavi anunța că pleacă de la Barcelona, la finalul unei serii de meciuri mai slabe. A spus de mai multe ori că nu rămâne, ultima dată după eliminarea cu PSG. Dar azi a devenit oficial: continuă și din sezonul viitor.

În ziua în care Barcelona comemorează 10 ani de la decesul lui Tito Vilanova, unul dintre antrenorii pe care fanii catalani îi au la inimă, și ziua în care legendarul Johan Cruyff ar fi împlinit 77 ani, Xavi și Joan Laporta au susținut o conferință de presă în care anunțau că fostul mijlocaș continuă. O formalitate, având în vedere că toată presa din Spania a anunțat de miercuri seară decizia. Dar bucuria a fost una imensă.

La Barcelona vreau doar foști jucători ai clubului

Am fost mereu de părere că Barcelona trebuie condusă de pe bancă de un nume mare. Nu neapărat un nume mare în antrenorat, ci un nume mare pentru Barcelona. Cineva care ca jucător și-a pus amprenta pe club.

Cruyff, Rijkaard, Guardiola, Tito Vilanova, Luis Enrique și Xavi au avut succes și pe bancă, nu doar în teren. Koeman, de partea cealaltă, a nimerit într-o perioadă proastă. Nu aș vrea să văd Barcelona condusă de cineva care nu iubește clubul.

S-a discutat în ultimele luni de posibili înlocuitori: Klopp, Flick, De Zerbi. Antrenori buni, dar nu aș vrea pe niciunul. Nu au nicio legătură cu clubul. E ceva special în aerul de pe Camp Nou și doar cei care au îmbrăcat trioul blaugrana pot cu adevărat să înțeleagă clubul și fanii. Iar azi, niciunul nu e mai potrivit ca Xavi. Niciunul nu are legătura sacră cu stadionul, cu orașul, cu echipa.

Cine să fie mai potrivit decât Xavi pentru Barcelona?
Xavi, cu trofeul de campion în La Liga // FOTO: Imago

Xavi, o viața pentru Barcelona

Că Barcelona e totul pentru Xavi nu poate contesta nimeni. Doar trei cifre din cariera legendarului mijlocaș: 17 ani la Barcelona, 25 de trofee, 767 meciuri. Asta, pentru mine, e mai important decât CV-ul oricărui antrenor vehiculat în ultimele luni. Cine ar putea fi mai potrivit azi?

A acceptat, în noiembrie 2021, să vină la club într-un moment delicat. O altă veste care mi-a făcut atunci ziua mai frumoasă. Era dovada că riscă orice pentru marea lui dragoste din fotbal. Barcelona era atunci pe locul 9! Și avea mari probleme financiare. Iar dacă sezonul se termina rău, Xavi risca să fie demis și visul de a antrena la Barcelona s-ar fi năruit.

Dar a terminat sezonul pe 2! Iar anul următor a câștigat campionatul, aducând și Supercupa. Într-o perioadă de tranziție. E adevărat, jocul a scârțâit de multe ori, au fost meciuri pierdute prostește și clipe grele. Dar au fost mult mai multe momente frumoase.

Rivalii se bucură, dar râd degeaba

Sezonul ăsta a fost unul complicat pentru Barcelona. A pierdut aiurea în „sferturile” Ligii, iar Real Madrid va câștiga campionatul. Sper că nu și UCL. Va fi un sezon fără niciun trofeu. Iar după anunțul de azi am văzut mulți suporteri blanco bucurându-se, fiind siguri că Barcelona va avea și la anul un sezon ratat cu Xavi pe bancă. Era de așteptat. Dar să nu-și facă griji, va urma un an mai bun.

Xavi a demonstrat că e un antrenor care știe meserie. Ar fi fost și greu să nu, având în vedere inteligența arătată în carieră. A promovat mulți tineri, a adus trofee și și-a câștigat vestiarul de partea lui. Nu există niciun motiv pentru care să îl vrei plecat. De asta mă miră când văd și suporteri catalani care-l critică și-l vor plecat. Se termină un an greu, dar vor urma zile mai bune.

Iar ca să citez din Xavi: „Proiectul nu s-a încheiat și îl văd câștigător”. Sunt convins că va veni ziua în care va aduce trofeul Ligii în Barcelona. Succesul va fi mai dulce cu el pe bancă decât cu alt antrenor.


Comentarii (13)
tk2014
tk2014  •  27 Aprilie 2024, 11:45
Postat de mihairusu pe 26 Aprilie 2024, 23:52

Diletantism în toată regula...Rijkaard n-a jucat în viața lui la Barcelona, Tito Vilanova n-a ajuns mai sus de Barcelona B. Ce succes pe teren?

baiatul asta nu a depasit linia de fan. evident ca rijkaard si tito vilanova erau nimeni in materie de istorie a barcelonei in momentul in care au preluat banca. nu-i poti pune pe aceeasi lista cu cruyff si xavi. uitandu-ma in urma, guardiola a fost un jucator ok, dar mai aproape de mediocru decat de stralucit. prins dopat la 34 de ani… departe de busquets. intr-o firma serioasa, articolul asta era sters si el primea avertisment. in plus, tricoul ala din poza de profil e atat de nepotrivit. daca asa arata o poza de profil…mai bine pui un tricou cu barcelona pe tine.

ValikosCealapas
ValikosCealapas  •  27 Aprilie 2024, 10:09

Dumnezeule! A devenit GSP o tribuna a ziaristilor-suporteri? Si slab, slab rau materialul, ca orice declaratie de dragoste pentru un club sau altul. Mai ales unul aflat in faliment!

mihairusu
mihairusu  •  26 Aprilie 2024, 23:52

Diletantism în toată regula...Rijkaard n-a jucat în viața lui la Barcelona, Tito Vilanova n-a ajuns mai sus de Barcelona B. Ce succes pe teren?

Vezi toate comentariile (13)
Comentează