INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ISRAEL - ROMÂNIA, SÂMBĂTĂ, 21:45

Corespondență din Ungaria FOTO + VIDEO Scorniceștii militarizați ai Ungariei » Reportaj din Felcsut, unde România luptă pentru calificarea la EURO 2024

Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP) +4   FOTO
Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 17 noiembrie 2023 13:32 / Actualizat vineri, 17 noiembrie 2023 14:53

România va juca sâmbătă seară pentru calificarea la Euro 2024 în satul natal al lui Viktor Orban, Felcsut. Baza sportivă e una spectaculoasă și e păzită de oameni înarmați și de polițiști îmbrăcați civil, care patrulează încontinuu în tot perimetrul.

Românii, mai ales aceia implicați în fotbal, au privit cu invidie în toți anii aceștia în care statul maghiar a investit încontinuu în baze sportive și în cluburi care au ajuns să beneficieze de bugete așa cum nimeni din Liga 1 a noastră nu-și permite să aibă.

Cam astea sunt așteptările: „Horațiu Moldovan va face diferența cu Israel” + „Ce vrem, să jucăm frumos și să mai stăm 4 ani acasă?!”
ISRAEL - ROMÂNIA
Cam astea sunt așteptările: „Horațiu Moldovan va face diferența cu Israel” + „Ce vrem, să jucăm frumos și să mai stăm 4 ani acasă?!”

"Tricolorii" vor lupta pentru calificare tocmai în locul care este perla investițiilor maghiare din fotbal, pe stadionul Pancho al Academiei Puskas. Nu e întâmplător că fabrica de jucători a Ungariei a fost construită tocmai aici, în Felcsut. E localitatea natală a lui Viktor Orban.

Un sat cu mai puțin de două mii de locuitori, Felcsut e un loc liniștit și dichisit. Case mari cu o arhitectură neutră pe care le cam întristează vremea cu ploaie, cu vânt și cu mai puțin de zece grade Celsius.

Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul Pancho al Academiei Puskas (foto: Raed Krishan/GSP)

Stadionul, toate terenurile și toate clădirile din jurul lui contrastează cu sobrietatea rurală. Arena și hotelul din preajmă sunt niște construcții spectaculoase pe care cineva le-a lipit într-un decor care nu li se potrivea. 

Totul e mare, luxos și are un aer de Astana, capitala kitsch a Kazahstanului, orașul în care kazahii, ca să atragă atenția, s-au apucat să imite clădiri faimoase din toată lumea.

Arena și hotelul au acoperișuri a căror temă pentru inspirație au constituit-o corturile hunilor, un popor migrator strămoș al maghiarilor. Lemnul folosit în construcțiile acestea a fost importat din România.

Puskas Akademia a devenit o protagonistă în fotbalul maghiar și cu formația de seniori, nu numai cu crescătoria de jucători. Akademia e a treia în clasamentul la zi, cu numai două puncte în urma gigantului Ferencvaros.

foto: Raed Krishan/GSP
+15 FOTO

Înainte ca Orban să-și transforme satul într-un miez al fotbalului, Nicolae Ceaușescu procedase asemănător cu FC Olt Scornicești, localitatea în care fusese născut dictatorul. Scorniceștii aveau echipă în Divizia A și-i primeau de la Steaua, clubul-emblemă al familiei Ceaușescu, pe Ilie Dumitrescu și pe Dan Petrescu, doi dintre eroii din Generația de Aur. 

FC Olt era o formație atât de bună încât tânărul Dumitrescu nu avea loc în atac, pe postul lui preferat, prindea un post de titular doar ca fundaș stânga! 

Ilie și-a amintit cum s-a prins, până la urmă, că nu avea armele necesare unui apărător: "După câteva meciuri mi se păruse că mă descurcam și în apărare. Până când am jucat cu Victoria, unde era Vaișcovici extremă dreapta. A dat trei goluri și m-a distrus, se făcea că dădea, mă duceam în alunecare, mă tăvălea, mă dribla".

Stadionul din Felcsut și hotelul în care e cazată naționala Israelului sunt la patru sute de metri unul de altul. Prezența israelienilor aici a modificat atmosfera obișnuită, acum a devenit o bază sportivă militarizată.

Polițiști maghiari înarmați sunt postați la intrarea în hotel. În interior și pe aleile dimprejur patrulează alți polițiști îmbrăcați ca niște civili. Ei urmăresc cu atenție mașinile care opresc, persoanele interesate să se apropie de porți. "Nu este permis accesul altfel decât în acțiunile oficiale".

Trei polițiști în civil opresc mașina pe un câmp, scot din portbagaj o dronă mare și o pregătesc, vor să o ridice ca să scruteze și de sus toată aria. Măsurile extreme de securitate sunt firești în contextul războiului israeliano-palestinian din cauza căruia naționala lui Zahavi a trebuit să fie exilată. 

Pe jucătorii români nu ar trebui să-i influențeze vreun pic atenția cu care forțele locale îi protejează pe adversarii albaștri. Sâmbătă seară, de la ora 21:45, pe terenul din Felcsut se vor afla doar fotbaliștii și numai de ei depinde să readucă România la un Campionat European după opt ani în care am tot așteptat și am sperat.

VIDEO Euro 2024 - Calificări » Match Preview Israel - România

Citește și alte articole:

Mihai Pintilii, sfat pentru „tricolori” înaintea duelului cu Israel: „Să n-o lăsăm de azi pe mâine”
ISRAEL- ROMÂNIA
Mihai Pintilii, sfat pentru „tricolori” înaintea duelului cu Israel: „Să n-o lăsăm de azi pe mâine”
Un membru al Generației de Aur e sigur că România merge la EURO: „E aproape imposibil să nu te concentrezi și să nu iei un punct”
ISRAEL - ROMÂNIA
Un membru al Generației de Aur e sigur că România merge la EURO: „E aproape imposibil să nu te concentrezi și să nu iei un punct”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
tristan
tristan  •  17 Noiembrie 2023, 22:48
Postat de parpalache pe 17 Noiembrie 2023, 19:17

„Noi ne dezvoltam haotic,dar ne dezvoltam in mod cert”!!!Papagal boy-cu „narativul”vostru distribuit(și prost tradus),de la o anumita Ambasada!Cu ce ne incalzește pe noi-valahii-ca multinaționale(care nu sunt deloc multi naționale),și-au sporit venuiturile?!Pib-ul ala NU e al nostru!E... al lor! Nu folosește cu nimic României!Nici macar impozite nu binevoiesc sa plateasca!In timp ce Orban le taxeaza la sânge!Te lauzi cu„dezvoltarea”României-in condițiile in care-cifre oficiale-aceasta țara importa...70% din totalul importurilor...alimente și bunuri de consum!Exportam cerealele ca materii prime-pe nimica toata și importam ulei,faina,roșii(!),pâna și mere!!!Știai ca cel mai mare deficit comercial il avem cu...Ungaria și cu Polonia?!„Intâmplator”ambele...„suveraniste”?!Ca sa nu mai zic de exodul a 6(șase)milioane de români!

Tu nu înțelegi noțiuni elementare ,gen PIB..Ar fi culmea sa înțelegi ce spun eu aici.Stii doar ce te o învățat Simion ,idolul tau.

tristan
tristan  •  17 Noiembrie 2023, 22:47
Postat de papora pe 17 Noiembrie 2023, 20:21

mda...nu sunt singurul...adică nu poţi(din fericire) debita inepţiile fără să nu fi tras de cineva de ureche...

Ce nu știi tu este ce am scris eu și a cenzurat GSP.Ma refeream că de ăștia că tine ,care citesc și nu înțeleg mare lucru ,e plin pe aici(exista o denumire pt ăștia)..Mă bucur că mi dai dreptate

1945sv0509
1945sv0509  •  17 Noiembrie 2023, 21:54

Trebuie sa ai o doza mare de "inteligenta" ca sa compari cele doua locatii.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează