13 comentarii. Scrie și tu!

FOOTBALL LEAKS Documente confidențiale FIFA și UEFA: favoruri de la Lupescu pentru rude și prieteni. Van Basten, sfătuit să verifice “rudenia” dintre oficialul român și un moldovean

Fostul internațional român a aranjat ca UEFA să-l invite în hotelul oficial al Euro 2016 pe controversatul om de afaceri Adrian Tarău, finul lui Lupescu. Câteva luni mai târziu, departamentul tehnic de la FIFA verifica motivul pentru care ofițerul tehnic șef de la UEFA l-a recomandat pe șeful școlii de antrenori de la Chișinău pentru un post important

Articol de ,
vineri, 09 noiembrie 07:30

Din cuprins
Gazeta a văzut documentele interne UEFA cu prețurile cazărilor la două finale UCL. Apartamentul lui Platini a costat peste 20.000 de euro
Mircea Sandu a stat la Londra, în 2013, într-o cameră pentru care UEFA a plătit aproape 7.000 de euro
Ionuț Lupescu l-a cazat pe finul său Adrian Tarău la Lyon, în hotelul oficial UEFA. Tarău a fost implicat în 9 dosare cu trafic de carburant în anii 2000
În 2016, Marco van Basten a fost sfătuit să verifice de ce șeful școlii de antrenori de la Chișinău, unde încercau antrenorii români să ia licența mai ușor, a fost recomandat de Lupescu

Situat în cartierul Mayfair, la doi pași de comerciala Oxford Street și de celebrul Hyde Park, hotelul londonez Marriott Grosvenor Square e notat cu 7,6 pe booking.com. O noapte petrecută aici în următoarele săptămâni v-ar costa între 1500 și 3200 de lei (330-700 euro).



Acum 5 ani, Marriott Grosvenor Square a fost epicentrul fotbalului european. În mai 2013, timp de o săptămână, hotelul a fost rezervat de UEFA pentru oaspeții săi la finala Champions League de la Londra, Bayern Munchen - Borussia Dormund 2-1. Camerele pentru oficialii și invitații UEFA au fost plătite de forul european.

Reporterii GSP au văzut documentele interne ale UEFA cu prețuri și repartizarea invitaților în hotel, documente obținute de revista germană Spiegel și consultate de Gazetă și de partenerii din rețeaua European Investigative Collaboration

Cel mai scump pachet i-a fost rezervat președintelui de atunci al forului european, Michel Platini, și soției acestuia, Christelle. Cuplul a stat la Marriott Grosvenor Square timp de 6 nopți, într-un apartament cu vedere la parc, iar nota de plată a fost de 20.184 de euro: 3364 de euro pe noapte.

Un an mai târziu, la finala Ligii Campionilor de la Lisabona, Platini s-a cazat la hotelul Corinthia unde a stat 4 nopți. Prețul plătit de UEFA a fost mult mai mic decât la Londra, 7.600 de euro (adică 1900 de euro pe noapte) pentru apartamentul prezidențial.

În 2013, la Marriott Grosvenor Square, membrii Comitetului Executiv UEFA au fost și ei răsfățați cu camere cu vedere spre Hyde Park. Pentru cazările lui Marios Lefkaritis, Angel Maria Villar Llona, Grigori Surkis și Mircea Sandu, forul european a plătit câte 1592 de euro pe noapte.

 

Sandu, pe atunci președinte FRF, a venit împreună cu soția și a stat 4 nopți. În total, factura sa a fost de 6.368 de euro.

Tot la Londra, UEFA a mai avut 6 invitați români:

  • Cristian Bivolaru (observator) - 1113 euro/3 nopți
  • Mircea Pascu (fost președinte FRF) - 1113 euro/3 nopți
  • Dumitru Mihalache (director competiții FRF) - 981 euro/3 nopți
  • Ioan Lupescu (ofițer tehnic UEFA) - 654 euro/două nopți
  • Răzvan Zamfir (director sportiv CFR Cluj) - 654 euro/două nopți
  • Liana Stoicescu (oficial FRF) - 382 euro/o noapte

Un an mai târziu, la Lisabona, imediat după retragerea de la FRF, Mircea Sandu s-a cazat la hotelul Corinthia în calitate de membru al Comitetului Executiv UEFA. A stat 3 nopți, iar UEFA a plătit în total 915 euro.

Finala jucată în 2014 în capitala Portugaliei a fost primul eveniment internațional la care a participat și Răzvan Burleanu în calitate de nou președinte al FRF. El a stat o noapte într-o cameră care a costat 245 de euro. Alături de el s-a aflat și secretarul general al federației, Gheorghe Chivorchian, care a cerut o cameră la un etaj superior. În dreptul camerei lui Chivorchian stă scris: “costul camerei va fi rambursat Federației române după eveniment”.

Valeriu Argăseală, președintele FCSB, a venit împreună cu soția, Mirela. A stat două nopți, una plătită chiar de el, într-o cameră dublă plătită cu 225 de euro pe noapte. Tot din partea clubului Steaua București apare în registrul UEFA de cazări și președintele onorific Viorel Păunescu. El a stat două nopți: 205 euro pe noapte.

Venit din partea Comisiei De Dezvoltare și Asistență Tehnică UEFA, Ionuț Lupescu s-a cazat timp de 3 nopți într-o cameră de 205 euro pe noapte.

Finul și cumnatul, în hotelul UEFA

Numele lui Lupescu apare, logic, și în documentul UEFA cu cazările pentru Euro 2016. Observator tehnic la turneul final, Lupescu a avut o cameră plătită de UEFA timp de 32 de nopți la hotelul Pullman Paris Tour Eiffel, la etajul 10. Suma totală achitată de forul european pentru camera oficialului român a fost de 12.800 de euro.

Dar Lupescu nu a stat tot timpul la Paris. Pe durata turneului, s-a cazat în hoteluri din Lyon, Nisa, Bordeaux, Lille și Marseille, UEFA plătind încă aproximativ 4.000 de euro.

1.992 €au costat camerele plătite de UEFA pe durata Euro 2016 pentru oficialii FRF Răzvan Burleanu și Radu Vișan, la hotelul Pullman din Paris. Burleanu s-a cazat o noapte, la un preț de 592 de euro, în timp ce secretarul general a stat 3 nopți, cazarea costând 1.400 de euro

În noaptea de 19 spre 20 iunie 2016, imediat după înfrângerea cu Albania din ultimul meci al României de la Euro 2016, Lupescu a avut invitați din familie la hotelul Sofitel din Lyon, rezervat de UEFA pentru turneul final.

Cumnatul lui Lupescu, fostul baschetbalist Ștefan Lecca a venit împreună cu soția și cu copiii ca invitat al firmei UEFA Events SA. Totuși, prețul camerei - 415 euro - a fost plătit de “domnul Lupescu”, așa cum scrie un angajat al forului european în dreptul rezervării.

sofitel restaurant online

Vedere din restaurantul hotelului Sofitel din Lyon

Al doilea invitat al fostului director de la FRF este Adrian Tarău, menționat ca “invitat al conducerii UEFA Events SA”. În dreptul camerei sale apare prețul de 295 de euro și precizarea: “Domnul Lupescu va plăti pentru camera lui dacă e necesar”.

Tarău și FRF, o afacere controversată

Cununat de Lupescu în 2012, Tarău este un personaj extrem de controversat. Fiul unui fost prefect PDSR (predecesorul PSD) de Oradea, omul de afaceri a fost arestat în 2001 pentru complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Implicat în 9 dosare, Tarău a fost eliberat după ce premierul de atunci, Adrian Năstase, a contestat public metodele procurorilor.

Imediat, Tarău a plecat în America de unde s-a întors abia în 2007, atunci când dosarele sale au fost închise.

În perioada petrecută peste ocean, el a organizat celebrul turneu al naționalei României din 2006, considerat de presa vremii o “șușă”. Director general la FRF atunci, Ionuț Lupescu, l-a apărat în fața presei pe cel care avea să-i devină fin 6 ani mai târziu:

„Nu e problema mea dacă Tarău este urmărit penal sau nu. Şi oricum, ambasada din România a anunţat că este dat în urmărire prin Interpol, dar ştie unde să-l găsească pe Tarău”.

La 10 ani distanță de la acel turneu, Lupescu i-a facilitat finului Tarău cazarea într-un hotel plătit de UEFA, pe malul fluviului Rhone, într-un oraș în care locurile de cazare la un preț decent erau aproape imposibil de găsit. Fostul ofițer tehnic al UEFA nu a răspuns la întrebarea Gazetei referitoare la persoana care a achitat camera lui Tarău, iar forul european consideră aceste informații confidențiale.

tarau online

Adrian Tarău, un personaj controversat al anilor 2000. În urma cazului său, procurorul Lele a fost investigat, iar un alt procuror care-l ancheta pe Lele s-a sinucis

În 2018, Tarău s-a afișat alături de tatăl său, Aurel, în campania electorală a lui Lupescu la Oradea.

Recomandare pentru un moldovean neantrenor 

Favorul făcut de Lupescu finului său nu pare a fi singurul moment în care fostul internațional român s-a folosit de poziția sa la UEFA pentru a încerca să-și ajute apropiații.

"“Îmi doresc să aduc o viziune modernă, o viziune europeană în fotbalul românesc. Valorile pe care le voi promova sunt: fotbalul pe primul loc, legalitate, respect, transparenţă, folosirea responsabilă a resurselor”" Ionuț Lupescu, februarie 2018

La câteva luni după Euro 2016, pe 22 noiembrie, Tom Gorrisen (Senior Manager de Dezvoltare Strategică la FIFA) îi trimitea un memo intern lui Marco van Basten, legendarul fotbalist olandez proaspăt numit la acea dată în funcția de director tehnic la FIFA:

“Mai jos găsești numele a 16 persoane care au fost recomandate de experții din domeniul tehnic pentru pozițiile vacante din divizia de Dezvoltare Tehnică a Fotbalului, respectiv director tehnic și șeful antrenorilor”.

Pe lista lui Gorrisen sunt, însă, 18 persoane în loc de 16: 4 olandezi, 2 germani, 2 belgieni și câte un austriac, suedez, danez, costarican, australian, uruguayan, tunisian, croat, elvețian și moldovean. Cel mai cunoscut nume este Lars Lagerback, selecționerul care a dus Suedia la 4 turnee finale și Islanda la Euro 2016. Ceilalți candidați sunt antrenori din eșalonul doi și chiar trei.

În dreptul fiecărui nume este adăugat un scurt CV, iar la unii candidați apar observații interne făcute cu roșu de Gorrisen pentru Van Basten și echipa lui. Cele mai multe sună așa: “Verificați experiența lui în fotbalul non-elită”.

În dreptul moldoveanului Ghenadie Scurtul, Gorrisen scrie:

“Verificați raționamentul din spatele recomandării (ce legătură sau relație are cu Ioan Lupescu?)”.

Nu era prima dată când recomandarea lui ridica semne de întrebare în birourile FIFA. Cu o lună mai devreme, consilierul președintelui FIFA, Gianni Infantino, Mattias Grafstrom, îi scria secretarului general adjunct Zvonimir Boban într-un email cu propuneri pentru posturile vacante:

“Scurtul (Moldova): deștept și practic, ascultă mai mult decât vorbește, e ciudată recomandarea lui, dar e un muncitor”.

De ce își ridicau înalți oficiali FIFA semne de întrebare în privința legăturii dintre o persoană recomandată și Ionuț Lupescu? A fost Scurtul o propunere pe “pile” făcută de Lupescu?

lupescu scurtul online

Lupescu și Ghenadie Scurtul (dreapta), la o acțiune oficială a UEFA

Fostul internațional român nu a răspuns întrebărilor Gazetei.

Contactat, Ghenadie Scurtul a părut surprins de recomandarea lui pentru un post vacant la FIFA: “Știam că au fost posturi vacante, dar habar nu aveam că am fost propus. Pe Ionuț Lupescu îl știu foarte bine, evident. Suntem în relații bune. Poate că a propus și el, așa, evaziv”.

Fiul fostului ministru al sporturilor din defuncta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, Scurtul a fost campion ca fotbalist cu Zimbrul în 1992 și a devenit apoi arbitru. Din 2009 este directorul tehnic al Federației Moldovene de Fotbal (FMF), iar în 2012 a intrat în structurile UEFA ca instructor tehnic și membru în comisia de antrenori.

Cea mai relevantă funcție deținută de Scurtul în Moldova a fost cea de director al școlii de antrenori de la Chișinău. În ultimii ani, moldoveanul a primit la cursuri mai mulți români care nu îndeplineau toate condițiile cerute la București pentru obținerea licențelor. Printre ei, Rădoi, Mutu sau Alexandru Pițurcă, fiul unuia dintre cei mai buni prieteni de-ai lui Ionuț Lupescu.

Din documentele interne ale FIFA, reiese acum că Scurtul a fost propus de Lupescu pentru un post important în zona tehnică a forului mondial.

Asta deși moldoveanul nu a antrenat în carieră nici măcar o secundă!

Probabil, nu întâmplător directorul tehnic al FIFA, Marco van Basten, nu l-a ales nici măcar pe lista scurtă de 8 candidați finali.ghenadie online

Ghenadie Scurtul predă o lecție la școala de antrenori. Moldoveanul nu a antrenat nicio secundă în carieră

 

Comentarii (13 ) Adaugă comentariu

dubluv  •  10 Noiembrie 2018, 17:00

cum se numeste cel care sustine un hot? As vrea sa raspunda Ioanitoaia.

st.il.  •  09 Noiembrie 2018, 17:32

Acest individ, în aparență relaxat , jovial , cu mâinile adânc "băgate" în buzunarele pantalonilor strânși sub burta balonată , degajând un aer superior , vest-european , nu este nimic altceva decât o clonă jalnică a "defunctului funcțional" M.Sandu , un tip cinic , sadic , sinistru , groparul fotbalului românesc post-revoluționar ...El , și alții ca el care se știu foarte bine , autori morali și nu numai ai mizeriei actuale din ceace mai înseamnă acest sport , în ziua de azi !....

theopalas  •  09 Noiembrie 2018, 10:31

Vai ce spalati pe creier pe aici! Daca a fost un internațional de renume, gata e curat. Ne-a demonstrat Popescu cat de curati sunt internationaii de renume. Cloaca de ***. Numai pe mafiotul asta nu-l aveam in fruntea FRF. Voi astia platiti ca sa-l aparati pe Lupescu, aruncati-va in Dunare!

Vezi toate comentariile (13)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase