GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  INTERVIU

Interviu cu un scriitor nonconformist: "Unicul meu meci de fotbal? Finala Cupei Mondiale. Eram amețit de vodcă și săream pe scaune"

Articol de - Publicat duminica, 16 decembrie 2018 09:10

Frédéric Beigbeder, unul dintre cei mai importanți scriitori francezi contemporani, vorbește despre experiența sa pe stadionul din Moscova: "A fost suprarealist".

Un personaj fascinant. Un scriitor special. Nonconformist. Deschis. Sincer. Frédéric Beigbeder s-a revoltat într-o zi și, după zece ani în publicitate, a făcut lumea advertisingului să explodeze cu 99 de franci, primul său bestseller. E unul dintre cei mai importanți romancieri francezi ai momentului.

"Devii absolut nebun"

La lansarea ultimei cărți, Frivolitatea e o afacere serioasă, parizianul în vârstă de 53 de ani a vorbit într-un interviu pentru L'Équipe despre experiența trăită pe un stadion de fotbal. Prima și unica.

"Nu sunt un fan, dar am fost invitat la finala Cupei Mondiale, la Moscova. Și, spre marea mea surpriză, am încheiat ziua urlând și sărind pe scaune. E ceva ancorat în ființa umană: când echipa ta cucerește Cupa Mondială, devii absolut nebun", a povestit Beigbeder.

"În acele clipe, m-am simțit suporter"

Cum a ajuns să vadă live Franța - Croația (4-2), pe 15 iulie? "Am avut șansa de a fi invitat de un prieten rus, care avea o lojă la arenă. Un majordom în vestă albă îmi umplea paharul cu vodcă imediat cum îl vedea gol în timpul meciului. Și am terminat într-o stare de beție totală. Amețit, cu un steag francez în ploaie. Brazilienii băteau la tobe și oamenii dansau în ploaie. Era suprarealist. Apoi, am mers la ambasada Franței, unde mii de persoane îmbrăcate în albastru-alb-roșu sărbătoreau victoria. În acele clipe, m-am simțit suporter".

"Nu mă voi mai întoarce niciodată pe stadion"

Concluzia lui Beigbeder: "Până atunci, nu pusesem piciorul pe un stadion de fotbal. Am fost o singură dată, la finala Cupei Mondiale, iar Franța a câștigat. Nu mă voi mai întoarce niciodată pe stadion, pentru că nu va mai fi la fel de bine. Mai ales dacă aș vedea un PSG - Guingamp". Și un zâmbet malițios care spune totul.

"Ador să văd sportivii în costum și cravată, ca Zinedine Zidane. Are o clasă nebună"

"Joc mult tenis, chiar dacă detest să alerg. Simt nevoia să adun puncte și să-mi bat prietenul. Altfel, îmi ies din fire"

"Am un antrenor care vine la mine și mă obligă să fac exerciții îngrozitoare, ca genuflexiuni sau flotări"
Frédéric Beigbeder, scriitor francez

Trei cărți premiate

Frédéric Beigbeder, 53 de ani, a lucrat un deceniu în publicitate. Până în 2000, când a fost concediat de agenția Young&Rubicam la câteva zile după publicarea romanului 99 de franci, în care denunța cinismul advertisingului în societatea occidentală. A luat trei premii: Interallié (2003, pentru Windows on the World), Renaudot (2009, Un roman francez) și Rive Gauche à Paris (2018, O viață fără sfârșit). Beigbeder este și critic literar, scenarist și regizor, dar și manechin. "Am cercetat, nu există decât doi scriitori-manechini. Eu și Nicolas Fargue", a declarat el în L'Équipe.

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  16 Decembrie 2018, 11:54
Postat de baruch pe 16 Decembrie 2018, 11:40

da, capitane, dar acum conteaza si aparentele. aparenta e esenta, ca sa zic asa. marin preda, de pilda trecea drept un *** morocanos (aia din silistea-gumesti credeau ca "are el pe cineva la bucuresti, vreo pila"), william styron a traversat episoade de nebunie nesimulata, crancena si tacuta. astia chiar aveau profunzimea ceruta de tine, doar ca...bref: trebuie sa vinzi, nu sa fii. asta e al patrulea stadiu; dupa "a fi", "a avea", "a trai", acum verbul zilei este "a vinde".

Avea Mircea Eliade o vorbă: "Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, iar noi admirăm prostește atâția neghiobi, numai pentru că au vorbit despre ei presa și opinia publică!":))))

baruch
baruch  •  16 Decembrie 2018, 11:40
Postat de cpt.ahab pe 16 Decembrie 2018, 09:24

Mare scriitor! Lumea e plină de scriitori adevărați, profunzi, iar media face reclamă unor neica-nimeni care ies în relief prin săritul de pe fix.

da, capitane, dar acum conteaza si aparentele. aparenta e esenta, ca sa zic asa. marin preda, de pilda trecea drept un *** morocanos (aia din silistea-gumesti credeau ca "are el pe cineva la bucuresti, vreo pila"), william styron a traversat episoade de nebunie nesimulata, crancena si tacuta. astia chiar aveau profunzimea ceruta de tine, doar ca...bref: trebuie sa vinzi, nu sa fii. asta e al patrulea stadiu; dupa "a fi", "a avea", "a trai", acum verbul zilei este "a vinde".

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mihai_luchian
mihai_luchian  •  16 Decembrie 2018, 10:47

Încă un escroc din categoria "very in touch with myself", mi-ar plăcea să-l prind la un tenis să-l văd cum crapă fierea-n el că ia bătaie. "Nonconformiștii" ăștia îmi provoacă greață. Asta cu antrenorul e tare, cred că își măsoară caloriile și își face flotarile consecvent și in plus. Cand ești manechin la 50 de ani orice cent e important. După ce a vândut *** la preț de aur in publicitate, văzând cum se prostește lumea în fiecare zi mai rău, acum se vinde pe el. Păi de ce nu și uite ce bine îi merge, l-a cumpărat și amicul care a scris articolul de mai sus care mai departe ni-l vinde nouă. Și mai iese un cent... Bravo!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează