0 comentarii. Scrie și tu!

Tatăl unuia dintre kaiaciștii suspendați: ”E și mai grav dacă Bârlădeanu nu știa despre meldonium și transfuzii. Trebuie să demisioneze imediat!”

Eugen Mitrea, tatăl lui Ionuț Mitrea, unul dintre kaiaciștii suspendați, explică discuția înregistrată în secret cu antrenorul lotului olimpic, Ștefan Vasile, și se declară uimit că șeful FRKC, Ion Bârlădeanu, e încă în fruntea federației

Articol de
vineri, 13 ianuarie 00:00

Din cuprins:
Eugen Mitrea reacționează după ce discuția cu Ștefan Vasile a fost făcută publică
Tatăl lui Ionuț Mitrea cere demisia lui Ion Bârlădeanu
Eugen susține că l-a sfătuit pe fiul său să nu mai revină
Ștefan Vasile dezvăluie motivul pentru care Ionuț Mitrea a fost exclus de la lot

Gazeta a prezentat în ediția de ieri o nouă înregistrare audio, în care apar, într-un dialog purtat în baza de la Snagov, fostul antrenor al lotului de kaiac, Ștefan Vasile, suspendat între timp doi ani de către ANAD, și Eugen Mitrea, tatăl lui Ionuț Mitrea, unul dintre sportivii depistați cu meldonium.



E vorba despre kaiacistul care a colaborat total cu Agenția în anchetă, obținând cea mai mică pedeapsă, un an de pauză. Iar din convorbirea respectivă, purtată pe 10-12 mai, după notificarea lui Mitrea jr. ca pozitiv de către ANAD, au reieșit câteva noi detalii de culise:

  • Familia Mitrea e convinsă că antrenorul Ștefan, cu binecuvântarea federației, s-a numărat printre cei care au dirijat discret afacerea meldoniumului în lotul olimpic: "Băi, se injectau de față cu tine!"
  • Tehnicianul întărește că habar n-a avut de dopingul sportivilor, de care ar fi aflat abia odată cu explozia "cazului Șarapova", la începutul lui martie: "Știam eu ce e în fiolele alea?";
  • Eugen Mitrea declamă că e hotărât să meargă până în pânzele albe pentru a demonstra că fiul său ar fi căzut într-o capcană medicală, fiind convins că, inițial, ANAD și federația ar fi decis să-l sacrifice doar pe Ionuț Mitrea pentru a salva kaiacul de 4 în vederea Olimpiadei de la Rio: "Asta a fost singura probă trimisă!"
  • Ștefan Vasile evocă o sugestie din 2015 a președintelui Bârlădeanu de a-i controla în camere pe sportivi, lăsând să se înțeleagă faptul că știa de atunci de practicile nelegale de la lot: "Mi-a zis «Verifică pe acolo, că ai tăi au luat-o razna!»"
  • Antrenorul se plânge că sportivii nu se mai gândesc la pregătire, ci mai mult la găsirea unor medicamente-minune pentru performanță: "De vreo zece ani s-a tot implementat asta!"

Domnule Mitrea, care a fost sensul acelei discuții cu antrenorul Ștefan Vasile despre cazul băiatului dumneavoastră?

Ionuț a muncit ca un câine, și-a dorit enorm să revină la lot, își pusese speranțe imense în Olimpiada de la Rio. Și noi, familia, la fel, pentru că-l vedeam cum se pregătește și ce determinare are. Distanța între el și campionul mondial al probei de simplu era de sub o secundă, acolo vin cam toți, departajarea se face aproape la fotografie. Ne-a încurajat mult și o remarcă din lumea kaiacului despre Ionuț.

Ce remarcă?

Marian Ioniță e o enciclopedie în materie de kaiac și spunea că nu am mai fi auzit prea multe despre marele Aurel Vernescu dacă Ionuț era contemporan cu el, fiindcă are o explozie fantastică pe apă. În fine, când m-a sunat din Portugalia după anunțul cu Șarapova și mi-a zis că a comis-o, nu mi-a venit să cred. I-am și zis: "Băi, cum să vă dea d-astea? Sunt proști la cap?!". Ddupă ce a venit decizia finală de la ANAD ne-a căzut cerul în cap. Din acel moment, am decis în familie să căutăm orice chestie de care ne putem agăța pentru a dovedi situația reală cu Ionuț și faptul că la lot a fost vorba despre un doping generalizat, nu doar cu Mitrea, care apăruse inițial singurul dopat cu meldonium. Plus, bineînțeles, atitudinea președintelui Bârlădeanu!

"Singura cale era devoalarea adevărului"

La ce vă gândiți?

La replica incredibilă pe care a avut-o față de Ionuț, căruia, după notificarea Agenției, i-a sugerat voalat să se sinucidă. Comportamentul acela ne-a întărit convingerea că voiau să-l arunce pe fiul meu ca pe o măsea stricată și să-l transforme în țap ispășitor. Era limpede pentru noi că singura cale de urmat trebuia să fie aflarea adevărului de la un cap la altul, fără nicio excepție. Așa că am plecat de la început pe strângerea de probe, pe care, ulterior, le-am și pus la dispoziția ANAD.

E un pasaj în înregistrare în care, împreună cu Ionuț, vă manifestați temerea că laboratorul de la București a trimis spre confirmare în exterior doar proba lui Mitrea pentru meldonium, încercând să-i acopere pe ceilalți. Vă mențineți acest scenariu?

Nu avem probe, însă ce să crezi când sportivilor le sunt recoltate concomitent testele, iar rezultatul apare întâi la Mitrea, după care la ceilalți vine abia după vreo zece zile?! Sunt convins și acum că mailul de avertisment trimis din Japonia de Octavian Ispas către șefa Agenției, Graziela Vâjială, prin care se atrăgea atenția că există informații despre o tentativă de acoperire a dosarelor, a creat o presiune imediată. Iar cei implicați au decis abia în al doilea moment să dea drumul tuturor eșantioanelor cu meldonium, nu doar pentru Mitrea! Am depus un memoriu inclusiv la WADA în care le-am făcut aceleași precizări. Mie mi se pare o chestie foarte gravă din partea doamnei Vâjială!

"M-am cutremurat câte nenorociri s-au întâmplat"

Cu referire la ce?

Din moment ce tu știai că sunt toți pozitivi, îi spui și lui Bârlădeanu să nu le dea drumul la competiții externe sportivilor, așa cum a recunoscut chiar dânsa, și totuși o parte dintre kaiaciști pleacă la regata de la Duisburg cu meldoniumul deja detectat, asta nu e o oarecare neglijență? Mă gândesc la faptul că dânsa ar fi putut interveni activ la MTS, la COSR, ca să nu plece sportivii în Germania, așa cum le-a permis Bârlădeanu, asumându-și niște riscuri incredibile.

Mă scuzați, dar ANAD și laboratorul se ocupă cu testarea și detectarea cazurilor de dopaj, nu știu dacă șefa Agenției avea puterea să decidă cine pleacă și cine nu la un concurs internațional. Asta cam e responsabilitatea exclusivă a federației, nu credeți?

OK, nu stăpânesc exact aceste mecanisme. Înseamnă că Bârlădeanu are aici cea mai mare vină. Oricum, nu înțeleg cum președintele tot spune acum că n-a știut de meldonium, n-a știut de hormon, n-a știut de transfuzii, n-a știut de implicarea antrenorilor și medicilor. Asta mi se pare chiar mai grav decât dacă ar fi cunoscut și le-a acoperit! Atunci pentru ce mai conduci federația dacă nu ești la curent cu lucruri atât de ample petrecute la nivel de lot olimpic?! Pentru ce?! Cred că singura decizie onestă ar fi să-și dea demisia, numai că acolo toate hățurile sunt în mâna lui și există niște ramificații ca la o caracatiță. Domne, eu pur și simplu m-am cutremurat când am citit zilele astea câte nenorociri s-au întâmplat la lot și cum s-a pus în pericol sănătatea unor sportivi!

"L-am sfătuit pe Ionuț să nu mai revină, fiindcă va fi vânat"

Credeți în poziția antrenorului Ștefan Vasile, că n-a avut habar de meldonium?

Deloc! Păi, simplul fapt că te duci personal să cumperi seringi te învinovățește! De ce să cumperi seringi chiar tu, antrenorul lotului olimpic? Presupun că și suspendarea lui pe doi ani s-a dictat pe niște probe clare, nu pe vorbe.

Lui Ionuț îi expiră deja suspendarea în aprilie, va reveni pe apă?

În mod normal, din februarie ar avea dreptul să înceapă pregătirile, dar am văzut o ciudată declarație a președintelui Bârlădeanu, care spunea că n-are voie să calce în bazele de pregătire, să intre în contact cu alți sportivi, nici el, nici cei din anturajul lui. El cam trage să se întoarcă la treabă, dar, sincer, eu și soția vrem să-l convingem să renunțe definitiv la activitatea sportivă, fiindcă există riscul să fie vânat mai departe, să i se mai toarne cine știe ce în mâncare ca să zică apoi unii: "Uite, vedeți cine e, cu adevărat, Mitrea?". Nuuu, ar fi mai bine să spună "Stop!".

23de ani sunt pedepsele cumulate ale celor 7 sportivi din lotul olimpic de kaiac detectați cu meldonium. Ionuț Mitrea are cea mai redusă sancțiune (1 an), iar liderul este Traian Neagu (8 ani)

"Dinamo a fost singurul loc în care lumea nu i-a sărit în cap lui Ionuț. Oamenii i-au fost alături, l-au ajutat și l-au susținut în toată această perioadă grea. N-au uitat că, din 2002, Ionuț a adus pentru club 45 de titluri de campion național, campion balcanic și european, vicecampion continental și mondial, locul 12 la Olimpiada de la Londra" Eugen Mitrea, tatăl lui Ionuț Mitrea

Ștefan Vasile: ”A fost exclus fiindcă a băut în cantonament”

Fostul tehnician al lotului de kaiac, Ștefan Vasile, evocă episodul excluderii din grup a lui Ionuț Mitrea în 2013 din cauza unui episod de indisciplină.

stefan vasile

Antrenorul Ștefan Vasile spune că e dezamăgit că tatăl lui Ionuț Mitrea a apelat la o înregistrare secretă pentru a încerca să obțină informații: "Ei au gândit că sunt implicat în treaba cu meldoniumul, dar le-am repetat că n-am avut niciun amestec. Am vrut să am acea discuție cu domnul Mitrea ca un prost, fiindcă am dorit să fiu deschis, că dacă aveam ceva de ascuns nu mai mă expuneam. Nu știu ce a vrut să scoată de la mine cu atîta rea intenție. Dacă aș fi vrut să-l îndepărtez pe Ionuț nu-i mai alcătuiam un plan special de pregătire și nu-l mai tratam cu înțelegere când a comis anumite greșeli destul de grave la lot".

Taie bilete la bazinul " Dinamo"

Încearcă să detalieze: "A fost un episod cu o lenjerie deranjată într-o cameră care stătea de obicei închisă. Eu mi-am dat seama cine și de ce mergea acolo. Știu că, în 2013, el a și fost îndepărtat de la lot pentru că, înainte de European, a băut mai mult în cantonament împreună cu câțiva colegi și a avut și o contră cu unul dintre antrenorii de atunci, Lifere. În fine, eu sunt doar dezmăgit că tatăl lui Ionuț a putut gîndi că am ceva cu fiul său".

Vasile a fost detașat deocamdată la casieria bazinului "Dinamo": "Am ajuns să tai bilete și să fac abonamente, după 17 ani de sport!".

 "Eu îi mai «claxonez» pe antrenori să controleze periodic prin camerele sportivilor, dar nu fiindcă aș avea vreo informație anume. Preventiv!"
Ion Bârlădeanu, președinte FRKC

"M-am consultat cu niște avocați și iau în calcul varianta de a-l da în judecată pe Liviu Dumitrescu pentru acea înregistrare făcută în intimitate"
Ion Bârlădeanu, președinte FRKC

"Am vrut să cer înapoi banii pe pregătire din partea sportivilor declarați pozitiv, dar n-avem o bază legală. Știu că MTS și COSR lucrează la un proiect în acest sens. Oricum, pe 18 ianuarie avem un Birou Federal în care vom decide ce măsuri trebuie să luăm în urma acestui caz"
Ion Bârlădeanu, președinte FRKC

Save

Save

Save

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase