90 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Dosarul Transferurilor 2.0: cum au dispărut 10 milioane de euro de la CFR. Acte din dosarul DIICOT: de ce e Paszkany suspect de evaziune și delapidare

Articol de
vineri, 19 ianuarie 09:00

DIN CUPRINS
Gazeta publică schema prin care o firmă offshore din Cipru a primit de la CFR Cluj 30 la sută din transferurile lui Culio, Deac, Dubarbier, Traore și Alvaro Pereira
Firma a fost înființată de Arpad Paszkany, iar pentru ea lucrau două rude de-ale sale prin alianță
În fața procurorilor, suspecții din dosar l-au indicat drept creierul din spatele firmei offshore pe un cumnat decedat în 2014
Foști angajați de la CFR și documente din baza de date Football Leaks contrazic declarațiile date de suspecți în fața procurorilor
Un avocat maghiar a declarat că semnătura lui aflată pe rapoartele care justificau plățile offshore este falsă

“În data de 7 august 2014, a avut loc un accident în urma căruia a decedat Lucian Ivan. Acesta l-a rugat pe stivuitoristul cu care era prieten să-l ridice cu stivuitorul până la un raft din curte, întrucât începuse să plouă și a dorit să acopere raftul cu ceva. Ivan Lucian s-a urcat pe un container care a fost ridicat de stivuitor, fără a fi asigurat, a pășit pe margine și a căzut, fiind lovit și de container”.



Scena morții violente a lui Lucian Ivan este descrisă de Szekernyes Karoly, în declarația de suspect dată procurorilor DIICOT în noiembrie 2016. Ivan era căsătorit cu sora lui Szekernyes și lucra la firma cumnatului său din Ungaria. La rândul lui, Szekernyes fusese cumnat cu Arpad Paszkany, fiind însurat cu sora Kingăi Judith, prima soție a omului de afaceri clujean și nepoata unui influent om de afaceri maghiar.

rk muresan paszkany sotie6615

Iuliu Mureșan, Arpad Paszkany și Kinga Judith Paszkany, prima soție a patronului de la CFR, în tribunele stadionului din Cluj, în 2008. Sursă: GSP

Aceste relații de rudenie au ieșit la iveală în dosarul de “ delapidare în formă continuată și de evaziune fiscală în formă agravată și continuată” deschis de DIICOT în 2016 împotriva lui Arpad Paszkany, dosar în care Szekernyes și președintele CFR, Iuliu Mureșan, sunt acuzați de complicitate.

Decedat de aproape 4 ani, Lucian Ivan are un rol important în caz.

În declarațiile lor, suspecții îl indică pe cumnatul mort drept creierul care a pus în practică strategia de transferuri de la CFR Cluj prin intermediul unei firme cipriote cu ajutorul căreia - susțin anchetatorii - au fost scurse sume imense din contabilitatea triplei campioane a României.

CUM AU IEȘIT BANII DIN CLUB

Foști angajați din club contactați de Gazetă susțin că, dacă ar fi trăit, Lucian Ivan ar fi avut o surpriză neplăcută.

Rolul său la CFR Cluj ar fi fost de fapt inexistent, răposatul nefiind implicat în activitățile de consultanță și de transferuri cu care este creditat postum de suspecții din dosar. Declarațiile surselor sunt confirmate și de uriașa bază de date Football Leaks la care Gazeta are acces.

Bănuind că în spatele schemei se află Arpad Paszkany, procurorii s-au îndreptat în acțiunea lor împotriva fostului patron al clubului, însă dosarul nr. 69 D/P/201 a rămas de mai bine de un an în faza de cercetare la DIICOT Cluj.

Gazeta a avut acces la sute de file din acest dosar. Din ele reiese o intrigă familială soldată cu evaporarea de la CFR a unei părți însemnate din zecile de milioane încasate de la UEFA pentru participările în Champions League.

44.105.000 €este suma totală oficială încasată de CFR Cluj de la UEFA în urma celor trei părticipări în grupele Champions League, după titlurile din 2008, 2010 și 2012

Insolvența scoate la iveală acte secrete

În februarie 2015, Tribunalul Comercial Cluj admitea cererea clubului CFR 1907 de intrare în insolvență. Datoriile se ridicau la aproape 90 de milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate, echivalentul a 11,5 milioane de euro, erau către bugetul de stat.

În timpul procesului de insolvență, au început să apară documente care demonstrau că, sub patronatul lui Paszkany, milioane de euro au ieșit din club prin firme-paravan înregistrate în paradisuri fiscale precum Cipru sau Seychelles.

Una dintre aceste companii este Vianova Holdings Limited, înființată în Cipru în 2007, cu Arpad Paszkany proprietar mascat și cu un cont bancar legat la Gutmann Bank din Viena.

"În România e maimuţăreală multă în fotbal. Mereu apar certuri, scandaluri sau litigii şi nu ne dăm seama că, pierzând ca imagine, fotbalul pierde de fapt bani. Sponsorii se îndepărtează" Arpad Paszkany, februarie 2009

Potrivit mărturiei date de cumnatul Karoly Szekernyes, firma Vianova avea inițial rolul de a participa într-o serie de proiecte imobiliare derulate în România de influenții oameni de afaceri maghiari Demjan Sandor și Nyul Sandor (directorii gigantului imobiliar TriGranit), împreună cu Arpad Paszkany.

Descris de martori ca “un fel de asistent personal al lui Paszkany”, Szekernyes a fost împuternicit de cumnatul său să semneze acte ale Vianova. Un alt împuternicit al firmei era avocatul maghiar Peter Horvath, reprezentantul legal al TriGranit în România și Europa de Est.

La mai puțin de un an de la înființare, Vianova a ieșit din proiectele imobiliare ca urmare a certurilor dintre Paszkany și partenerii maghiari.

Tot atunci - au declarat împuterniciții Szekernyes și Horvath în fața procurorilor DIICOT - Paszkany i-a informat că i-a vândut compania lui Lucian Ivan, cumnatul său prin alianță care avea să moară stupid în 2014, însă niciunul dintre martori nu a văzut vreun act de cumpărare la momentul respectiv.

“Acest contract a fost găsit de sora mea într-un sertar după moartea lui Lucian Ivan. Era semnat de acesta și de Paszkany, rezultând că Ivan a dobândit acțiunile la finele lui 2007”, a spus Szekernyes în mărturia sa.

Lucian Ivan, proprietarul Vianova. Tranzacția dintre el și Paszkany a lăsat în urmă un act găsit după decesul lui Ivan. Sursă: Facebook

Ieșită din circuitul imobiliar, Vianova a intrat într-o relație strânsă cu CFR Cluj, club care tocmai câștigase primul titlu de campioană din istorie și urma să primească milioane de euro de la UEFA pentru participarea directă în grupele Champions League.

9 trofee
a câștigat CFR Cluj în istorie. Toate au fost obținute în perioada în care Arpad Paszkany a finanțat clubul: 3 titluri, 4 Cupe ale României și două Supercupe

30% din transferuri, într-o firmă offshore

Primul contract a fost semnat pe 4 iunie 2008, la mai puțin de o lună după succesul istoric din Liga 1, și le-a ridicat procurorilor uriașe semne de întrebare.

Avocatul Peter Horvath le-a spus anchetatorilor DIICOT că a fost sunat de Lucian Ivan pentru a semna în calitate de împuternicit Vianova un document despre care juristul credea că avea legătură cu o construcție la baza sportivă a clubului. În față i s-a pus un contract de consultanță sportivă între Vianova și CFR Cluj, în condițiile în care Horvath susținea că nu avea habar de fotbal.

“Ivan mi-a zis că Szekernyes Karoly nu era disponibil să semneze. L-am sunat pe Arpad Paszkany care mi-a spus că Ivan este responsabil în ceea ce privește activitatea echipei de fotbal CFR, comunicându-mi că pot semna contractul”.

Deși, conform declarației lui Szekernyes, Ivan era deja proprietarul companiei la acea dată, Horvath susține că tot Paszkany decidea politica firmei offshore.

Convins de Paszkany să semneze, Horvath și-a pus semnătura pe un contract înregistrat cu numărul 653, care avea scop declarat “valorificarea optimă pe piața internațională a transferurilor economice și federative ale fotbaliștilor profesioniști legitimați în cadrul CFR Clui: Deac, Mureșan, Stăncioiu, Tony Da Silva, Daniel Ricardo, Da Silva Soares, Niklas Standberg, Emmanuel Culio, Sebastian Dubarbier, Alvaro Pereira, Kouamatien Kone, Lamine Camara și Lacina Traore”.

În schimbul serviciilor, firma cipriotă Vianova urma să primească un procent de 30 la sută din sumele încasate de CFR Cluj din transferurile acestor jucători! Actul este o dovadă clară de Third Party Ownership (TPO), deținerea jucătorilor de o terță parte, o metodă considerată de FIFA la acel moment regulamentară - TPO a fost în cele din urmă interzis în 2015 -, dar imorală.

"Mulțumim, Arpi". Mesaj în maghiară pentru Paszkany arătat de un fan CFR în tribunele stadionului din Cluj. Sursă: GSP

În următorii 3 ani, CFR Cluj i-a vândut pe Alvaro Pereira, Dubarbier, Deac, Culio și Traore pentru suma totală de 14,3 milioane de euro, astfel că Vianova a emis 4 facturi în valoare de 4.680.682 de euro pentru procentele cuvenite din transferuri.

Prin transfer bancar, CFR i-a plătit firmei cipriote 3.480.682 de euro, iar diferența de 1.200.000 de euro a fost cesionată de Vianova către Arpad Paszkany prin două contracte de creanță datate în mai și iunie 2011!

"Fotbalul este singurul domeniu în care pierd bani. Nu pierzi bani decât dacă ești susținut de autorități locale sau guvernamentale" Arpad Paszkany, martie 2011, pentru wall-street.ro

 Credite din Cipru, creanțe la Paszkany

Relația complicată dintre firma Vianova, Paszkany și CFR Cluj s-a dezvoltat în următorii ani:

  • 6 iunie 2008: Vianova împrumută clubul CFR cu 2,5 milioane de euro
  • 22 iulie 2008: Vianova creditează CFR cu încă un milion de euro
  • 15 ianuarie 2009: Vianova cumpără de la o firmă a lui Paszkany 118.650.000 de acțiuni la SCS Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA contra sumei de 2.774.530 de euro
  • 13 iulie 2009: CFR restituie firmei Vianova 150.000 de euro din creditul acordat
  • 4 noiembrie 2009: Vianova cesionează către Arpad Paszknay creanța în sumă de 3.350.000 de euro pe care firma o are la SCS Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA
  • 19 aprilie 2012: Vianova vinde cele 118.650.000 de acțiuni la SCS Fotbal Club CFR 1907 Cluj către Arpad Paszkany contra sumei de 11.500 de euro! O pierdere de 2.763.030 euro în doar 3 ani și 3 luni

A doua consultanță, plata din banii UEFA

La 12 ianuarie 2012, CFR și Vianova au semnat un nou “contract de prestări servicii și consultanță pentru afaceri și management”, cu scopul declarat de “eficientizare a activității sportive”. Înțelegerea a fost extrem de eficientă în special pentru compania offshore deținută - la nivel declarativ - de Lucian Ivan.

Între lunile martie și octombrie 2012, Vianova a emis alte 4 facturi în valoare totală de 5.005.000, justificând următoarele servicii prestate:

  • 950.000 de euro (factura 23/3 martie 2012) pentru consultanță și asistență transfer pentru jucătorii Ivo Pinto, Laszlo Sepsi, Diogo Valente și Ciprian Deac
  • 1.055.000 de euro (factura 28/24 septembrie 2012) pentru consultanță și asistență transfer pentru jucătorii Matias Aguirregaray, Luis Alberto, Sasa Bjelanovic, Andres Martinez, Adofo Godfred, Solomon Enow, Matteo Lignani
  • 1.000.000 euro (factura 31/28 septembrie 2012) pentru consultanță sportivă aferentă sezonului 2011/2012
  • 2.000.000 euro (factura 34/5 octombrie 2012) pentru “bonusuri calificare Champions League 2012-2013”

CFR Cluj a achitat integral suma de 5 milioane de euro către Vianova Holdings Limited prin cinci dispoziții de plată făcute în zilele de 15 și 16 octombrie 2012! În acea toamnă, clubul juca pentru a treia oară în grupele Champions League, iar bonusul primit de la UEFA în acel sezon a fost de 17,3 milioane de euro!

Fără știința fanilor, aproape o treime din această sumă a mers într-un offshore din Cipru controlat de Paszkany!

"“Conform rapoartelor contabile, s-au vărsat 107 milioane de euro în club. Încasările sunt cel puţin la fel de mari. Deci pot să spun că în 11 ani în acest club au fost rulate 220-230 de milioane de euro. De aproape doi ani, clubul se autofinanţează” " Arpad Paszkany, februarie 2013, pentru Jurnalul
Maurizio Trombetta a antrenat CFR între septembrie 2008 și ianuarie 2009

Procurori: contracte și rapoarte fictive

În timpul investigației, procurorii au descoperit alte documente pe care le consideră fictive, pe baza cărora clubul a justificat o parte din plățile efectuate către compania Vianova. În gestiunea societății, există o serie de rapoarte de consultanță și de întâlniri în privința transferurilor, scrise în engleză, traduse în română și semnate de împuternicitul firmei cipriote, avocatul Peter Horvath.

Peter Horvath, avocatul firmei TriGranit care susține că nu el a semnat rapoartele de consultanță găsite de procurori la clubul CFR. Sursă: Facebook

Rapoartele conțin observații tehnice interesante despre jucătorii aflați în lotul CFR sau despre potențiale ținte de transferuri, în condițiile în care cel care le-a realizat le-a declarat procurorilor DIICOT că nu se pricepe la fotbal.

Confruntat cu aceste documente datate în 2012 și 2013, avocatul TriGranit a admis că a semnat contractul inițial de consultanță din 4 iunie 2008, însă nu și-a recunoscut semnătura pe niciunul dintre cele 21 de rapoarte de transfer suspecte.

“Nu am nicio legătură cu fotbalul. Nu am întocmit aceste rapoarte. Am remarcat pe actele care mi-au fost prezentate un logo al firmei Vianova Holdings Limited care nu îmi este cunoscut. Vianova se scrie într-un cuvânt, nu despărțit”, a declarat Horvath în anchetă.

Pe logoul din antet, numele companiei este scris “Via Nova”, în timp ce ștampila conține numele legat.

Raport de consultanță în privința transferurilor redactat, aparent, de Peter Horvath. Acesta nu și-a recunoscut semnătura și nici logoul firmei. Sursă: GSP

Dacă Horvath spune adevărul, cine a semnat în numele lui niște acte prin care s-au justificat servicii de milioane de euro?

Mărturie: “Lucian Ivan a semnat în locul meu”

Avocatul nu e singurul suspect din dosar care susține că nu-și recunoaște iscălitura pe anumite acte. Celălalt împuternicit al firmei Vianova, Szekernyes, le-a declarat procurorilor că semnăturile de pe mai multe contracte de credit dintre compania cipriotă și CFR nu-i aparțin:

“Pot să presupun doar că Lucian Ivan a semnat în locul meu. Având în vedere că au trecut 10 ani, nu îmi mai amintesc dacă Lucian Ivan m-a informat dacă a semnat în locul meu”.

Degetul acuzator este îndreptat către o persoană decedată într-un accident nefericit.

Szekernyes locuiește acum în Malta, pentru a-și satisface marele hobby: scufundările subacvatice. Cumnatul lui Paszkany le-a povestit anchetatorilor despre pasiunea uriașă pentru fotbal a lui Lucian Ivan, despre conexiunile vaste ale acestuia în lumea impresarilor mondiali și despre intenția lui de a colabora și cu alte cluburi.

Prima filă a contractului de consultanță semnat de CFR și firma Vianova în 2012. Compania cipriotă trebuia să ajute clubul “să termine competițiile sportive pe o poziție de top”

Contactat de Gazetă, președintele Mureșan - suspect în dosar - a confirmat versiunea lui Szekernyes: “Ivan avea o firmă cu obiect de activitate legate de transferuri și era implicat în asta. Mai ales la început, prin 2008, a fost și în cantonamente, dar nu vă pot da mai multe amănunte”.

Foști angajați: “Ivan nu avea nicio treabă cu transferurile”

Varianta celor doi suspecți din dosar nu este confirmată de foști angajați ai clubului.

Mihai Pop a fost angajat la CFR Cluj între 2008 și 2015, fiind responabil cu relațiile internaționale și, implicit, de corespondența în privința transferurilor externe. Implicarea sa în aceste activități este confirmată de mai multe documente secrete din baza Football Leaks, în care Pop este trecut în “cc”-ul emailurilor cu tratativele dintre cluburile străine și CFR.

Unul dintre cazuri este cel al negocierilor pentru Alvaro Pereira, în care Pop a purtat în engleză corespondența cu oficialii lui FC Porto.

De tratative se ocupa directorul sportiv Răzvan Zamfir. Finul lui Iuliu Mureșan, Zamfir era angajat de club special pentru transferuri și consultanță sportivă, dar CFR plătea 10 milioane de euro unei firme-paravan pentru fix aceeași activitate!

În cazul Pereira, Vianova a încasat de la CFR 30 la sută din suma de transfer, adică minimum 1,5 milioane de euro, însă firma cipriotă nu apare nici măcar o dată în milioanele de documente aflate în uriașa bază secretă de date Football Leaks.

Numele lui Lucian Ivan nu e menționat nici el, deși teoretic ar trebui să se regăsească în miile de emailuri ale impresarilor străini menționați în rapoartele suspecte întocmite de firma Vianova și descoperite de procurorii DIICOT!

Suspecții din dosar susțin că Lucian Ivan mergea cu CFR în cantonamente, dar în arhiva foto a Gazetei nu există nicio fotografie cu acesta. În schimb, Răzvan Zamfir (stânga) este nelipsit de lângă Mureșan și Paszkany. Sursă: GSP

Deși bărbatul decedat în 2014 e indicat de suspecți drept omul din spatele strategiei de transferuri a clubului, Mihai Pop le-a declarat procurorilor la audieri că “numele Lucian Ivan nu îmi spune nimic”.

Un alt fost angajat important - care a dorit să-și păstreze anonimatul - a descris rolul lui Ivan în preajma lui Paszkany drept unul de decor: “Niciodată nu făcea el transferuri, nu negocia nimic. Zamfir se ocupa de asta. Ivan era un tip ok, politicos, dar nu avea nicio treabă. Poate prin el se descărcau lucruri. FC Porto a fost întrebată de procurori despre firma asta, iar cei de acolo au spus că n-au auzit de ea”.

Ce spune Paszkany

Dacă suspiciunile procurorilor se adeveresc, Arpad Paszkany a folosit mai multe firme offshore pentru a scoate bani din club, fără a mai plăti taxe pe profit sau pe dividende.

În cazul în care suma de 10 milioane de euro sifonată prin Vianova ar fi rămas în contabilitatea clubului și ar făcut parte din profit, aproape 4 milioane le-ar fi revenit celorlalți acționari de la CFR sub formă de dividende. Restul de 6 milioane ar fi fost impozitat de stat cu aproape un milion de euro.

Paszkany ar fi rămas doar cu jumătate din 10 milioane.

"Voi rămâne alături de CFR ca un iubitor al fotbalului. Doar că, de această dată, nu o să mai achit eu nota de plată" Arpad Paszkany, martie 2017, într-un interviu pentru Adevărul
Lacina Traore a jucat la CFR în perioada 2008-2011, câștigând titlul, 2 Cupe și 2 Supercupe

Acționar cu 9 la sută la CFR Cluj prin firma Energobit, omul de afaceri Ștefan Gadola este teoretic păgubit de contractele dintre Vianova și CFR Cluj și se poate constitui în parte civilă împotriva lui Paszkany. Casa lui Gadola a fost vizitată în 2016 de procurorii DIICOT.

Contactat de Gazetă, omul de afaceri a declarat: “Nu am știut deloc de contractele de consultanță la timpul respectiv, nu am fost implicat. Mi-a zis și procurorul de ele. Se uita la mine să vadă ce zic. Eram stupefiat. Nu știu dacă mă pot constitui parte civilă. Pe mine nu m-a căutat nimeni de un an”.

Andrei Timofte, proprietarul firmei Transilvania Construcții, deține 10 la sută din CFR Cluj după ce compania sa a primit de la Arpad Paszkany acțiuni în schimbul unei datorii rezultate din reconstrucția stadionului.

Arpad Paszkany îi strânge mâna lui Dubarbier. Jucătorul a fost vândut în 2010 la Lorient pentru suma de 1,3 milioane de euro. 30 la sută din sumă a ajuns în secret într-un offshore din Cipru. Sursă: GSP

“Noi nu știam că au ieșit bani din transferuri într-o firmă din Cipru. Dacă se adeverește tot ce e în dosar, noi suntem păgubiți. Dacă se dovedește că am fost prejudiciați, vom lua măsurile care se impun”, a spus Timofte pentru Gazetă.

Acționari și ei cu câte 9 la sută, Peter Pal și Socea Ioan nu au putut fi contactați.

Arpad Paszkany a răspuns relaxat la telefon, dar când a auzit că discută cu reporterii Gazetei a parat: “Nu discut despre fotbal dacă ăsta e subiectul. Despre dosar, nici eu nu știu nimic de vreun an și jumătate. Nu știu ce calitate aveam, nu mai țin minte care sunt terminologiile din dosar. Nu prea am ce să discut despre caz. Asta e procedura. A fost născocit de un domn Răzvan Zăvăleanu (n.red. - fostul administrator judiciar al clubului) care are niște probleme cu instituția respectivă (n.red. - DIICOT)”.

Paszkany susține că nu are nicio grijă cu dosarul DIICOT: "Tot ce s-a făcut s-a făcut legal, corect, cinstit, la vedere”

paszkany la diicot6

Arpad Paszkany nu a fost pentru prima dată în vizită la Parchet odată cu acest caz. În 2012, el a fost împlicat în cazul Gazeta, fiind acuzat de șantaj și constituire de grup infracțional. A fost achitat. Sursă: GSP

Moartea lui Ivan, anchetată în Ungaria

Indicat de suspecții din dosar drept creierul din spatele transferurilor de la CFR, Lucian Ivan nu se mai poate apăra.

El a murit strivit de un container, în curtea firmei cumnatului său pe care-l ajuta în activitățile de export-import. În urma accidentului de muncă mortal, poliția maghiară a deschis un dosar penal și îi cercetează pe Szekernyes Karoly și pe stivuitoristul angajat la firmă.

Firma Vianova a fost moștenită de Jolan, sora lui Karoly Szekernyes, însă în contul din Viena nu mai erau banii veniți de la CFR. "Eu am fost singurul împuternicit de Arpad Paszkany cu drept de semnătură pentru acel cont. L-am închis după ce cumnatul meu a murit, considerând că nu mai este necesar. Nu am avut ce să-i înmânez surorii mele", le-a spus suspectul Karoly Szekernyes procurorilor. 

Suspect și el în dosar, Iuliu Mureșan este în continuare președintele clubului, deși CFR are un nou finanțator.

Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany sărută trofeul primit după câștigarea celui de-al doilea titlu, în 2010. Sursă: GSP

În februarie 2017, Arpad Paszkany și-a vândut acțiunile către Marian Băgăcean, un om de afaceri din Cluj ale cărui firme rulează - potrivit portalului Termene.ro - doar câteva zeci de mii de euro.

Gazeta va publica în zilele următoare alte documente despre destinația dubioasă a unor sume din transferurile clubului CFR Cluj. Actele se află în baza de date Football Leaks

Comentarii (90 ) Adaugă comentariu

cetateanul_surmenat  •  20 Ianuarie 2018, 16:08

Postat de haideusicfr pe 19 Ianuarie 2018, 14:25

Daca nu insemana nimic de ce o bagi in seama ? Poate "va" ia campionatul. Daca la fotbal nu-i puteti "dovedi" ,macar cu barfele. Fotbalistii buni incep sa se orienteze catre CFR. Incet ,incet FCSB ramane fara "clienti". Nu ma bucur deloc ,concurenta e mama succesului.

O sa iasa la iveala (nu stiu traducewa cuvantului asta i bozgoeste, sper sa-l intelegi) modul cum ati "luat" campionatele si atunci sa vezi show. Jaba si stapanul lui au bagat mana pana la cot ca sa pacaleasca statul si vor plati.

daweroirl  •  20 Ianuarie 2018, 12:24

bun articol ,mai vrem din astea !

blocatu  •  19 Ianuarie 2018, 22:58

Postat de haideusicfr pe 19 Ianuarie 2018, 12:53

Bine ca suntem pe aceeasi idee. de la urma. Dumnezeu sa-l ierte pe domnul Ivan . Atata de bine ii mergea si din luxul in care traia, a cazut de pe platforma. N-am auzit de acesti domni pana acuma.

asta e interesant! un ditamai patronul de firma offshore prin insulele Cayman se urca pe lamele lu` "tatal nostru autostivuitorul" sa aranjeze nu stiu ce!?!?!?! did i missed something? adica imi zici mie ca ala de invartea milioanele cu lopata statea in hala si aranja marfa? se urca el , personal, ca probabil nu avea incredere in altcineva sa aranjeze nu stiu ce?? deci asta e cea mai penibila informatie citita vreodata! ca mortul e de vina, o stim cu toti , doar nu se mai poate apara! dar inventam acu` si povesti de Ispirescu pentru a justifica ceea ce este evident din satelit????

Vezi toate comentariile (90)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase