GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

AUDIO // Un nou dosar sensibil la judo » Flagrant pentru mită pe tatami: „Mi-a zis că-mi aprobă transferul dacă-i dau 2.000 de lei”

Alături de o parte dintre elevii săi de la LPS și CSM Craiova, Mihai Voinea (stânga) a fost premiat în decembrie la Gala Sportului Școlar Doljean
Alături de o parte dintre elevii săi de la LPS și CSM Craiova, Mihai Voinea (stânga) a fost premiat în decembrie la Gala Sportului Școlar Doljean

Articol de - Publicat joi, 21 februarie 2019 09:00

La sfârșitul lunii ianuarie, Mihai Voinea, antrenor de judo la LPS Craiova, a fost reținut în urma unui denunț pentru luare de mită făcut de părintele unei sportive.

Tehnicianul e acuzat din mai multe părți de comportament agresiv și imoral. Momentan, dosarul a fost clasat, dar soluția va fi atacată în instanță.

După cazul sălbăticiilor de la lotul olimpic de judo, girate de tripleta Florin Bercean - Gianina Andreica - Ana Maria Mititelu, sportul de pe tatami mai aduce în prim-plan un dosar sensibil. Actor principal: Mihai Voinea, antrenor la LPS Craiova

Tehnicianul oltean conduce mai multe grupe de copii și juniori în Bănie, iar o parte dintre părinți au început să acuze comportamentul agresiv și autoritar al antrenorului. Punctul culminant a fost atins la sfârșitul lunii trecute, când tatăl unei sportive, Cristian Birtu, l-a denunțat la Parchetul local pe Voinea sub acuzația de luare de mită! Flagrantul a fost organizat imediat, s-a alcătuit dosar penal, iar atmosfera a luat foc.

"Mi-a zis că-mi aprobă transferul dacă-i dau 2.000 de lei"

Povestește Birtu: "A existat un mic diferend copilăresc între fiica mea cea mare, Alexia, 11 ani, și o colegă, de la care situația a degenerat. Profesorul s-a enervat, ne-a cerut să luăm fetele să le transferăm în altă parte dacă nu ne convine nimic. O am acolo și pe cea mică, pe Denisa, de 8 ani. Mi-a zis că-mi interzice să mai intru în sală, m-a înjurat, iar pe Alexia n-a ezitat s-o umilească. De față cu alți părinți și cu o grămadă de colege, i-a reproșat că n-a câștigat niciun concurs, că nu e în stare de nimic. Fata a cedat psihic și a început să plângă".

Vine și cu continuarea: "A început să urle și să mă facă în toate felurile chiar în biroul directorului de la LPS, iar la final a refuzat să semneze cererile de transfer. Asta după ce mă avertizase clar că nu-și va da OK-ul decât dacă îi plătesc 2.000 de lei, invocând niște investiții în deplasări făcute cu Alexia. Am reclamat întreaga poveste la Parchet și imediat, pe 25 ianuarie, au și organizat flagrantul. Am fost cablat și dotat cu aparatură audio și video, s-a înregistrat momentul în care i-am dat banii, după care l-au ridicat și i-au întocmit dosar penal". 

"V-am spus că sunt șmecher!"

Părintele a pus la dispoziția Gazetei chiar pasajele de voce în care, cu o zi înainte de flagrant, antrenorul îi prezintă condițiile "divorțului": "Deci mie îmi dați 2.000 de lei. Și zece saltele, le-ați cumpărat dumneavostră, ați dat vreun ban? Nu cer treningurile, nu cer adidașii. Dar țineți minte ce vă spun! Transferul depinde de mine. V-am spus că eu sunt șmecher, dar nu mă credeți".

Voinea a fost însă cercetat în stare de libertate, iar în urmă cu o săptămână s-a dispus clasarea cauzei! 

"L-am ajutat cu un împrumut"

E ceea ce susține antrenorul acuzat: "Pe 14 februarie s-a închis dosarul. Am primit rezoluția. Omul cu denunțul are probleme grave. A organizat o înscenare. Pentru fiica lui am plătit cantonamente din banii mei, a fost un împrumut pe care i l-am făcut, pentru ca sportiva să meargă și ea în pregătire. Vreme de cinci ani n-a achitat un sfanț. Totul gratis: echipament, deplasări, hrană. M-am implicat ca prostu', iar acum se pretează la măgării. Să nu uite că există un efect de bumerang! Voi apela la instanță, la rândul meu, pentru că nu se poate să denigrezi un om și un liceu cu atâta tupeu, fără să ai dreptate".

Afacerea nu e însă închisă. Părintele lezat vrea să atace în justiție clasarea dosarului: "Cum e posibil să închizi în trei săptămâni un asemenea caz atât de clar, cu bani, cu flagrant, cu probe? E cel puțin ciudat cum s-a lucrat".

"A ieșit în curte să mă izgonească"

Ionuț Ciciu e alt părinte care invocă practicile agresive ale lui Voinea: "Am un băiat de 11 ani, multiplu medaliat. Dintr-odată, antrenorul a început să aibă față de mine ieșiri necontrolate, suspectând că, lucrând în Poliție, l-aș fi ajutat pe Cristi Birtu în povestea cu flagrantul. N-am avut nicio treabă cu acel caz! M-a dat însă afară din sală, deși pe alți părinți i-a lăsat să asiste la antrenamente, a ieșit de vreo zece ori după mine în curte ca să mă izgonească. Din păcate, e un tip conflictual, am asistat personal la episodul în care îl înjura pe Cristi Birtu pentru situația cu fetele lui. Copilului meu a ajuns să-i reproșeze că nu virăm la fundația lui procentul anual de 2 la sută din impozit, pe care îl direcționez acum către un spital pentru bolnavii de cancer. Am făcut o sesizare la conducerea LPS, așteptăm răspunsul".

Se laudă cu prietenia cu Bercean!

În înregistrarea dialogului aprins Birtu-Voinea, antrenorul introduce, la un moment dat, în discuție numele lui Florin Bercean, omul care practică și acoperă de ani de zile bătăile și tratamentele agresive la lotul olimpic: "Împrieteniți-vă pe facebook cu Bercean, întrebați-l ce părere are despre Voinea! Și-o să vedeți ce zice! Credeți-mă! Eu sunt cineva!".

"Am sportivi medaliați la campionate naționale, europene, mondiale, lucrez de zeci de ani pentru judo, nu accept să-mi terfelească numele și cariera un individ cu probleme grave de caracter"
Mihai Voinea, antrenor judo LPS Craiova

FOTO: Cristian Birtu a denunțat practicile antrenorului fiicei sale

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE DE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"
EXCLUSIV GSP / A 9-a victimă: Episod halucinant: "I-am zis: "«Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?» Ținea pumnii strânși, gata să dea" » Ce a urmatPrima reacție a Simonei Halep după trofeul câștigat la Roland Garros: "În ultimul game am simțit că nu mai pot respira"

EXCLUSIV GSP // Peste filmele HORROR: ”M-a obligat să mânânc țigări și mă izbea de parchet!” » Csaba Santha, a 10-a victimă a lui Florin Bercean, despre cum antrenorul era violent și acum 30 de ani!

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica și o vom publica, păstrând confidențialitatea surselor!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
2257992194468807
Yina Klara  •  03 Martie 2019, 23:12

Rusine sa iti fie, domnule Cristian Birtu! Noi, profesorii de la LPS, vom iesi in strada sa ne sparam colegul, daca este cazul! Problema domnului Voinea este ca e prea bun si asta nu suporta dusmanii pe care ii are, diversi antrenori marunti, frustrati si blazati. Pe unde prind ocazia, ii provoaca pe parinti sa il atace. Nu vor reusi! Domnul Voinea este un Om cu credinta in Dumnezeu, care se spovedeste, se impartaseste, tine posturi. Poate de aceea are si atatea de indurat! Diavolul lucreaza! Dar si Dumnezeu lucreaza tot prin oameni de buna credinta si il va intari pe acest coleg minunat. Victorie, domnul Voinea!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează