FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 35 de ani de când Lucescu remiza pe Wembley cu trei jucători de la Corvinul, locul 8 în campionat, și cu numai doi de la campioana Steaua

Articol de , - Publicat vineri, 11 septembrie 2020 10:25 / Actualizat vineri, 11 septembrie 2020 10:30

Pe 11 septembrie 1985, naționala României reușea un egal de prestigiu pe Wembley, 1-1 cu Anglia, și părea să-și asigure în bună măsură biletele pentru Mondialul din Mexic '86. "Încă un pas - mare - spre Mexic", avea să titreze și cotidianul "Sportul".

Ziariștii vremii considerau la îndemâna "tricolorilor" să scoată trei puncte din ultimele două etape: cu Irlanda de Nord acasă și pe terenul codașei Turcia. Din păcate, cu britanicii s-a pierdut, 0-1, după o confruntare dramatică, în care s-a ratat din toate pozițiile.

Succesul ulterior de la Izmir, 3-1, n-a mai contat. Anglia și Irlanda de Nord o puseseră de un meci prietenesc, 0-0, în urma căruia s-au calificat amândouă.

STEAUA ÎNCEPEA SEZONUL CARE ÎI ADUCEA CCE

Interesant e că în partida din urmă cu exact 35 de ani, ca de altfel în toate din acele preliminarii, Mircea Lucescu a mizat foarte puțin pe fotbaliștii Stelei. Asta deși în toamna lui '85, când s-a jucat pe Wembley, trupa din Ghencea începea marșul triumfal la capătul căruia avea să câștige Cupa Campionilor Europeni!

+15 FOTO

În fieful Angliei, de exemplu, Il Luce a folosit doar doi componenți ai campioanei din acel moment, Fane Iovan și Loți Bölöni. Iar dacă Iorgulescu n-ar fi fost indisponibil, nici Iovan n-ar fi prins loc în centrul defensivei.

CONVOCĂRI DE CONJUNCTURĂ

În schimb, nu mai puțin de trei jucători de la Corvinul au frământat iarba legendarei arene londoneze: Klein, Mateuț și Gabor. Lucru surprinzător întrucât, în 1985, trupa hunedoreană era în evidentă scădere de turație, terminând abia pe 8 în Divizia A!

Situația s-a repetat și peste o lună, la decisivul duel cu Irlanda de Nord. Atunci Iovan a prins primul "11" pentru că Ștefănescu a fost suspendat, în vreme ce la mijloc Bölöni era de neînlocuit.

Pe final, în căutarea disperată a egalării, selecționerul l-a aruncat în luptă și pe Pițurcă. Probabil că nici la Piți nu ar fi apelat dacă titularul obișnuit, Cămătaru, n-ar fi fost accidentat (fractură de tibie și peroneu).

"CE MARE JUCĂTOR A FOST TUDOREL?!"

"Lucescu a făcut tot posibilul să se răzbune pe Steaua!" a fost reproșul care i s-a adresat mai mereu lui nea Mircea dinspre Ghencea. Antrenorul s-a apărat susținând că, la acea vreme, nu avea pe cine să convoace de la formația militară.

+15 FOTO

"Am tot fost acuzat că l-am ocolit pe Tudorel Stoica. Fals! L-am chemat, dar el n-a vrut să vină. Și până la urmă, ce mare fotbalist a fost Tudorel?! Mai lăsați-mă-n pace! A fost căpitanul Stelei și atât, nimic mai mult. Nu știa să accepte concurența. A fost mai bine că nu a venit la națională, pentru că Mateuţ era mult peste el!", spunea Mircea Lucescu în 2009.

Preliminarii CM '86, Grupa a 3-a 
Londra, 11 septembrie 1985
Stadion: Wembley. Spectatori: 80.000. Arbitru: Karl-Heinz Tritschler (RFG)

Anglia - România 1-1 (1-0)
Au marcat: Hoddle (25') / Cămătaru (60')

Anglia: Shilton - Stevens, Fenwick, Wright, Sansom - Hoddle, Robson, Reid - Hateley, Lineker (81' Woodcock), Waddle. Selecționer: Bobby Robson

România: S. Lung (U Craiova) - Negrilă (U Craiova), Iovan (Steaua), Ștefănescu (U Craiova), Ungureanu (U Craiova) - Rednic (Dinamo), Bölöni (Steaua), Klein (Corvinul) / 87' Mateuț (Corvinul), Hagi (Sportul) - Coraș (Sportul) / 82' Gabor (Corvinul), Cămătaru (U Craiova). Selecționer: Mircea Lucescu

"Tudorel e un tip special, am ținut și țin foarte mult la el. Cantonamentele nu i-au plăcut niciodată, prefera să stea cu familia. Poate de asta și refuza naționala. Eu l-am înțeles, îi mai dădeam liber o oră, două, să meargă acasă"
Emeric Ienei

15 selecțiia strâns Tudorel Stoica la prima reprezentativă, în perioada 1979-1987. Cu Lucescu selecționer (1981-1986), a bifat doar două meciuri sub tricolor: 0-2 cu URSS ('85) și 3-1 cu Norvegia ('86). În ambele titular, în ambele schimbat cu Mateuț

Recordul lui Costică

La finalul partidei de pe Wembley, căpitanul reprezentativei noastre, Costică Ștefănescu, a smuls câteva fire de gazon pe care le-a pus în buzunarul treningului. "Am vrut să am o amintire de aici. Cine știe?, poate nu mai apuc să joc vreodată pe acest extraordinar stadion. Mi-aș fi dorit să fiu mai tânăr, să am măcar cu patru ani mai puțin. Însă șansa a fost de partea mea. Am evoluat de patru ori contra Angliei și nu am pierdut niciodată. Cine se mai poate lăuda cu o asemenea performanță?!", a declarat "ministrul apărării", care în septembrie '85 avea 34 de ani și jumătate.

Gazon hibrid ca pe Allianz Arena și supercentru de recuperare + Imagini din culisele lucrărilor de la „Arcul de triumf”

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (32)
bogat
bogat  •  12 Septembrie 2020, 03:48
Postat de iobag pe 11 Septembrie 2020, 22:29

E clar cam cat va duce capul daca ati apucat vremurile alea si tot n-ati inteles nimic din ele, dar e deja tipic romanesc, cand vecinul poate si tu nu, nu inveti de la el ca sa vezi ce gresesti, e clar ca are relatii, pile, comunistii si OZN:))) Sunt plini anii 70 si 80 de echipe muncitoresti mediocre care au putut atrage cu salarii mari fotbalisti buni. Daca au facut spectacol cu Jiul Petrosani sau Chimia Rm Valcea nu inseamna ca erau peste Steaua. Daca Andone, Klein si restul nu ar fi facut pasul la o echipa mai cu pretentii ar fi ajung foarte probabil cum a ajuns si Gabor.

vorbiti prostii in necunostinta de cauza.

iobag
iobag  •  11 Septembrie 2020, 22:29
Postat de bogat pe 11 Septembrie 2020, 17:02

Corvinul nu a terminat mai sus in clasament pentru ca pe atunci erau mai multe echipe cu relatii mai puternice si mai ales pentru ca au plecat la Dinamo multi jucatori precum Andone si Rednic in '83, Mateut in '85, Klein prin '87. Toti jucatori disciplinati, foarte muncitori si ambitiosi. Klein saracu' ziceai ca e soldatul universal, avea viteza, inteligenta tactica, numai muschi si fibra si peste toate un munte de ambitie. Si bineinteles ca a contat si plecarea lui Lucescu la Nationala. Corvinul a fost un izvor de jucatori foarte buni in anii '80. Pacat ca echipa a disparut odata cu dizolvarea combinatului siderurgic dupa '90 desi era printre cele mai vechi din Romania fiind infiintata in 1921. Dar peste toate antrenorul nationalei nu face echipa dupa cum vor suporterii ci dupa cum gandeste meciurile. De ex Radoi a jucat in meciul castigat cu Austria cu cvasi-anonimul Cretu de la Maribor care a fost peste toate merele mult prea laudate prin presa. Dupa cum l-a folosit titular pe Bancu pe care presa il considera cel mai bun fundas de banda roman insa el a jucat foarte prost. Foarte probabil ca niste jurnalisti tineri o sa spuna peste ani ca Radoi l-a folosit pe anonimul Cretu in loc sa joace cu numele grele ale momentului gen Cicaldau.

E clar cam cat va duce capul daca ati apucat vremurile alea si tot n-ati inteles nimic din ele, dar e deja tipic romanesc, cand vecinul poate si tu nu, nu inveti de la el ca sa vezi ce gresesti, e clar ca are relatii, pile, comunistii si OZN:))) Sunt plini anii 70 si 80 de echipe muncitoresti mediocre care au putut atrage cu salarii mari fotbalisti buni. Daca au facut spectacol cu Jiul Petrosani sau Chimia Rm Valcea nu inseamna ca erau peste Steaua. Daca Andone, Klein si restul nu ar fi facut pasul la o echipa mai cu pretentii ar fi ajung foarte probabil cum a ajuns si Gabor.

maryan72
maryan72  •  11 Septembrie 2020, 18:11

aloo gsp poate reusiti si voi cateva interviuri cu romica gabor sa cunoasca si prostalaii (cei 70 la suta) ce jucator a fost.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează