FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII EURO 2020

PRELIMINARII EURO 2020 // Condiție vitală pentru naționala lui Contra: primele două meciuri din preliminarii sunt capitale!

În urmă cu un an, Țucudean și compania au depășit Suedia cu 1-0 într-un amical disputat la Craiova // FOTO: Raed Krishan
În urmă cu un an, Țucudean și compania au depășit Suedia cu 1-0 într-un amical disputat la Craiova // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 26 februarie 2019 08:21

Cifrele din istoria preliminariilor pentru Europene arată că România s-a calificat la turneul final doar atunci când a obținut cel puțin o victorie și o remiză în primele două jocuri din campanie. Pornim acum cu Suedia (23 martie, Stockholm) și Feroe (26 martie, Cluj).

"Tricolorii" încep la sfârșitul lui martie campania de calificare pentru Euro 2020, iar primele două confruntări vor fi împotriva Suediei (23 martie, Stockholm) și a Insulelor Feroe (26 martie, Cluj).

"Nu e grupa cea mai grea. Trebuie însă să începem bine traseul, indiferent de adversar. Sperăm să nu pierdem niciun meci în această serie, cum n-am pierdut nici în Liga Națiunilor", spunea selecționerul Cosmin Contra imediat după tragerea la sorți.

Statistica oferă însă deja un indiciu despre startul preliminariilor: în toate campaniile pentru Euro de până acum ne-am calificat doar atunci când am obținut în primele două jocuri măcar o victorie și un egal! Asta ar însemna un succes, firesc, acasă cu Feroe și cel puțin un punct scos în Suedia!

Între dezastrul de la CE '92 și boom-ul pentru Euro 2000

A existat o singură excepție. Pentru Euro 1972, am câștigat grupa începută cu un 3-0 cu Finlanda și 0-0 cu Țara Galilor, dar sistemul de calificare de atunci presupunea trecerea unui play-off pentru învingătoarele din prima fază a preliminariilor. Iar "tricolorii" au ratat biletele pentru turneul din Belgia după o triplă cu Ungaria: 1-1/2-2/1-2.

Cel mai spectaculos start s-a petrecut în campania pentru Euro 2000, când am pornit cu un 7-0 contra Liechtensteinului, o triplă a lui Adi Ilie, și apoi un succes fantastic în Portugalia, 1-0, la începutul primului mandat de selecționer al lui Pițurcă, gol memorabil înscris de Dorinel Munteanu în ultimul minut al jocului.

La polul opus, dezastrul maxim s-a produs la începutul drumului pentru Euro 1992, cu Gheorghe Constantin pe banca tehnică. Am pierdut cu 1-2 în Scoția, iar Bulgaria ne-a umilit apoi cu 3-0 la București, ștergându-ne repede de pe radarul turneului final.

25 de zilemai sunt până la meciul cu Suedia

Programul complet al "tricolorilor" pentru Euro 2020

23 martie: Suedia - România
26 martie: România - Feroe
7 iunie: Norvegia - România
10 iunie: Malta - România
5 septembrie: România - Spania
8 septembrie: România - Malta
12 octombrie: Feroe - România
15 octombrie: România - Norvegia
15 noiembrie: România - Suedia
18 noiembrie: Spania - România

Vezi și: Un nou sponsor pentru FRF! Câți bani va primi echipa națională din noua înțelegere

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (1)
fibra
fibra  •  26 Februarie 2019, 09:27

Speri mata ca de aceia esti mare selectioner din nimic.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează