FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive

George Pușcaș și colegii săi de generație încă n-au simțit gustul unui turneu final / Sursă foto: Imago Images +24   FOTO
George Pușcaș și colegii săi de generație încă n-au simțit gustul unui turneu final / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2023 15:16 / Actualizat miercuri, 15 noiembrie 2023 16:01

În ultimii 10 ani, aproape toți traduși prin campanii de calificare ratate, naționala României a obișnuit să dezamăgească în meciurile de mare încărcătură în care a fost implicată. Cu Israel și Elveția, prima reprezentativă are, în sfârșit, oportunitatea de a scăpa de statutul de echipă care deziluzionează în momentele-cheie.

Tic-tac! „Tricolorii” au intrat în cea mai importantă săptămână cu care fotbalul românesc s-a întâlnit în ultima vreme. Peste doar câteva zile, naționala lui Iordănescu va avea fie statutul de echipă calificată la EURO 2024, fie-și va trece în palmares o nouă oportunitate ratată și, implicit, o altă generație irosită

Ștefan Iovan așteaptă miracole din partea naționalei: „Ne calificăm la EURO, poate trecem și de grupe”
ISRAEL - ROMÂNIA
Ștefan Iovan așteaptă miracole din partea naționalei: „Ne calificăm la EURO, poate trecem și de grupe”

Decisive sunt partidele cu Israel și Elveția, într-un final de campanie în care România mai are și avantajul de a fi la mâna ei. Vom profita?

Israel - România, încă o șansă majoră pentru „tricolori”. Scăpăm de „blestem”?

Primul hop e sâmbătă, pe teren neutru în fața Israelului, principala contracandidată a lui Stanciu&co. Iar un rezultat pozitiv în meciul de la Budapesta e vital pentru ca naționala să nu intre într-o spirală a neîncrederii înaintea ultimei etape, când la București vine Elveția. 

Considerați favoriți și prin prisma necazurilor prin care trece selecționata Israelului, „tricolorii” trebuie să fie în gardă. Motivul? Avem un istoric nu tocmai fericit când vine vorba de gestionarea meciurilor de mare încărcătură din ultimele campanii. 

În ultimii ani, s-au picat teste care au costat scaune de selecționeri și au curmat speranțele a generații de microbiști.

Exceptând momente celebre precum „Slovenia 2001” sau „Danemarca 2003”, ceva mai îndepărtate în timp, România a tot colectat în ultimul deceniu înfrângeri care au îngenuncheat-o când linia de finiș era extrem de aproape.

Iată-le pe cele mai importante:

Noiembrie 2013: Grecii ne-au interzis în Brazilia

România a prins barajul pentru CM 2014 in-extremis, la ultimul mandat al lui Victor Pițurcă pe banca primei reprezentative. Însă elenii ne-au surclasat și nu ne-au lăsat în niciun moment al acelei duble impresia că putem ajunge la turneul final. 

Un 1-3 de tristă amintire la Atena n-a mai putut fi reparat în returul de la București, încheiat 1-1. Tătărușanu, Chiricheș, Raț, Torje, Bogdan Stancu sau Marica făceau parte atunci din echipa noastră.

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive
Bucurie elenă la București, după barajul disputat în dublă manșă / foto: GSP

Iunie 2016: Bătuți de Sadiku

La chiar ultima noastră apariție la un turneu final, România a fost eliminată din competiție după o înfrângere greu de digerat în fața Albaniei, 0-1, cea mai slab cotată echipă a acelei grupe de la EURO 2016. Unicul gol al partidei disputate la Lyon a fost reușut de Sadiku, în minutul 44, după o gafă a lui Tătăruşanu.

Era prima victorie a Albaniei din istorie la un European. Pentru a ieși din grupă, selecționata lui Anghel Iordănescu avea nevoie de un succes în fața Albaniei, dublat de o înfrângere a Elveției cu Franța. Niciuna dintre condiții nu s-a îndeplinit, iar naționala a părăsit Europeanul de pe ultimul loc.

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive
Faza golului din România - Albania 0-1 / Sursă foto: GSP

Octombrie 2020: Dezastru în Nord

„Tricolorii” au fost învinși atunci de o generație la apus a Islandei, în semifinala barajului pentru Euro 2020. Antrenați de Mirel Rădoi, românii au cedat la Reykjavik, 1-2, ratând șansa unui decisiv cu Ungaria pentru un loc la EURO 2020. 

Turneul final găzduit inclusiv de București n-a avut-o la start, așadar, și pe România. Mulți dintre actualii componenți ai naționalei făceau parte atunci din lot: Burcă, Stanciu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Ianis Hagi, Răzvan Marin sau Manea.

+20 FOTO

Octombrie 2019: Fail și cu Cosmin Contra

Calificarea la EURO 2020 s-ar fi putut tranșa, însă, cu mult timp înainte, încă din timpul mandatului lui Cosmin Contra. Pe final de 2019, cu puțin timp înainte ca pandemia să-și intre în drepturi, naționala a avut parte de un meci de o importanță capitală, în compania Norvegiei, la București. 

O selecționată nordică ce încă nu-l avea pe irezistibilul Haaland și care nu era neapărat o forță în campania respectivă. Cu 30.000 de copii în tribune, elevii lui „Guriță” au făcut un meci mediocru, încheiat indecis, 1-1. S-a pierdut în acest mod o șansă bună de a-i lua fața Suediei în cursa pentru locul 2, direct calificabil.

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive
George Pușcaș a ratat un penalty în respectiva partidă cu Norvegia / Sursă foto: GSP

Noiembrie 2021. Din nou Islanda, din nou dramă

În urmă cu doi ani, aproximativ în aceeași perioadă, România s-a încurcat pe teren propriu de o națională a Islandei și mai subțire decât cea din 2020 (0-0)! Cu același Mirel Rădoi pe bancă, am ratat o victorie la îndemână, care ne-ar fi putut plasa în pole-position pentru o prezență la barajul Mondialului din Qatar. În final, șansa respectivă avea să se transforme într-un alt obiectiv ratat.

Ne depășim condiția? Naționala se uită cu teamă spre trecut » 5 meciuri din ultimul deceniu în care „tricolorii” au clacat în momente decisive
Ianis Hagi a fost neputincios în remiza albă cu Islanda din Ghencea / Sursă foto: GSP

Eu cred că ne vom califica! Și, cum am mai spus-o, ar trebui să fim mai aproape de echipa națională, mai patrioți. Ăștia sunt jucătorii pe care îi avem la ora actuală... Încet-incet, vor prinde și ei încredere și altele vor fi și rezultatele. Alții mai buni nu sunt la ora actuală, iar eu cred că putem face ceva cu acești băieți. 

Avem o generație destul de valoroasă. Nu la fel de valoroasă precum altele din trecut, dar destul de valoroasă. Calificându-se la EURO, cred că acești jucători vor prinde alt moral, vor deveni mai încrezători.

- Romulus Gabor, fost internațional, în exclusivitate pentru GSP.ro

VIDEO De ce merită România să fie la EURO, în viziunea lui Ianis Hagi: „Am arătat că suntem pregătiți pentru orice”

Citește și alte știri despre naționala României: 

EXCLUSIV Ștefan Iovan așteaptă miracole din partea naționalei: „Ne calificăm la EURO, poate trecem și de grupe”

EXCLUSIV „Toată lumea ne denigrează, fiți mai patrioți!” » Discursul unei legende în săptămâna decisivă a naționalei: „Alții mai buni nu sunt!”

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (10)
cesinia
cesinia  •  16 Noiembrie 2023, 11:31

Aritmetica spune că și Kosovo are șanse. Poate face 16 puncte și să prindă locul 2. Sigur că e greu. Noi, dacă jucam cu oricare dintre cele două aseară îi mâncam cu fulgi cu tot. Ne temen degeaba de Israel și Elveția. Nici nu vor conta în meciurile cu noi. Elveția aseară a fots ca o găină la care îi smulgi penele încă vie. Cât privește echipa Israelului, ei au jucat un fotbal imaginar. De fiecare dată mingea ar fi trebuit să fie în altă parte. Și când au marcat s-a întâmplat ca elvețianul să se afle în momentul cel mai nepotrivit din viața lui pe locul potrvit altuia. Atunci, indiferent cum ar fi șutat evreul, poarta s-ar fi mutat unde zbura mingea. Nu se pune problema calificării noastre, ci doar câte vor da în cele două meciuri. Cel puțin la elvețieni le vor scoate aerele de vedete din căpățâni. Koniețfilm.

mehigh_ms
mehigh_ms  •  16 Noiembrie 2023, 09:15
Postat de parachioara5 pe 15 Noiembrie 2023, 16:31

...hagi si ai lui ne au ingropat definitiv ...cand o sa scapam de el vom renaste ...

iarasi debitezi tampenii!!! ce treaba are Hagi cu actuala nationala! scoate-ti unghia din gat si nu il mai jigni pe Hagi!

demostene1
demostene1  •  16 Noiembrie 2023, 01:09

in 2016 romania ar fi iesit din grupe doar cu o victorie in fata albaniei. romania s-ar fi incadrat in top cele mai bune locuri 3 cu 4 puncte in 2020 batea ungaria cu vreo 3,4-0. mai bine cu islanda decat o umilinta cu ungaria

Vezi toate comentariile (10)
Comentează