FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

”Guriță” în 10 ipostaze » Top momente inedite, speciale sau emoționante cu Contra + De unde și-a luat porecla

Articol de , , - Publicat miercuri, 20 septembrie 2017 09:00

Personajul Contra a crescut până pe banca naționalei prin multe rădăcini: de la recordurile ca "principal" al Timișoarei și Petrolului până la geneza poreclei și firele invizibile ce-l leagă peste timp de nume grele ale fotbalului românesc. 

Dincolo de așteptările care apar în privința mandatului lui Cosmin Contra pe banca primei reprezentative, urmașul lui Daum are în spate un back-ground complex. Bornele carierei și vieții lui sunt pline de momente inedite, speciale sau emoționante.

1) Lângă Vogl, Steinbach și Piști

Contra va fi al patrulea selecționer originar din Timișoara. El se înscrie astfel pe o listă pe care se mai află alte trei nume cu greutate, Emerich Vogl ('42-'45, '47, '48, '50-'51), Petre Steinbach ('48) și Ștefan Kovacs ('76-'80), care au pregătit naționala în diferite perioade. Primii doi s-au născut în 1905, respectiv 1906, pe când orașul de pe Bega era parte a Imperiului Austro-Ungar.

2) Poreclă de la Luțu

Viitorul selecționer și-a atras supranumele "Guriță" de la Ionuț Luțu, cu care a fost coleg la loturile de juniori. Deoarece Contra vorbea foarte mult, comenta și se implica în viața grupului, Luțu i-a zis "Guriță" și așa i-a rămas porecla.

3) Gol în ziua decesului tatălui

În februarie 2008, Cosmin și-a pierdut tatăl, Vasile, decedat din cauza unui cancer. În ziua în care a aflat de dispariția părintelui său, el a avut puterea de a intra pe teren la un meci Getafe - AEK Atena 3-0, din "16"-imile Cupei UEFA. A fost desemnat omul partidei de presa iberică, după ce a contribuit la două goluri și l-a marcat pe al treilea din penalty, reușită pe care a dedicat-o memoriei tatălui său.

4) Familia în Spania

După experiența de la Dinamo, Contra va continua să lucreze în România, în timp ce familia locuiește la Madrid. E vorba despre soția tehnicianului, Alina, și cei doi copii, Sara (15 ani) și Alex (13 ani), ale căror inițiale Cosmin le poartă pe medalionul de la gât.

5) "Pupici" cu Craioveanu :-)

"Guriță" e foarte bun prieten cu Gică Craioveanu, care povestește o întâmplare amuzantă de la o confruntare directă în Divizia A, petrecută în primii ani ai carierei lui Contra. "A fost un duel Craiova - Poli în care am fost adversari direcți. L-am văzut că e foarte entuziasmat în joc, alerga și-l tot încurajam să fie activ în ofensivă. «Urcă, puștiule, în atac!». Îmi lăsa mie câmp de manevră pe partea lui. Când revenea în defensivă ne mai pupam, că eram deja prieteni!". :-)

6) Invincibilitate istorică la Timișoara...

Contra și-a început cariera de tehnician în 2010 pe banca lui Poli Timișoara, unde a contribuit la un record istoric pentru trupa bănățeană: 26 de jocuri consecutive fără înfrângere! Seria a început-o Vladimir Petrovici (7 meciuri), a continuat-o Contra (11) și a definitivat-o Uhrin jr. (8). "Guriță" a bifat atunci 6 victorii, 5 remize și 0 înfrângeri. A preluat echipa de pe locul 7 și a lăsat-o pe poziția secundă.

7) ...și la Petrolul

În mandatul la Petrolul (2012-2014), a stabilit cea mai lungă serie de invincibilitate din istoria "lupilor": 26 meciuri (02.12.2012 2-0 Ceahlăul / 30.09.2013 3-2 CFR). Cu Cosmin la timonă, ploieștenii au urcat pe podiumul L1 după 47 de ani (locul 3 în sezonul 2012/2013) și au revenit în cupele europene după 18 ani, urmare a cuceriri Cupei României (2013). I-a dus pe prahoveni până în play-off-ul Europa League, după ce a trecut de Vikingur (Feroe) și Vitesse (Olanda).

8) Un singur român U21

În mandatul la Petrolul, Contra a folosit trei jucători români U23, Grozav, Neag, Morar, în sezonul 2012-2013, şi doar doi în următorul campionat, Morar şi Beţa. Nu a debutat însă niciun tânăr jucător român. La Dinamo, a folosit 4 eligibili U21: Nedelcearu, Costache, Dudea, L. Gheorghe. Ultimul e şi singurul fotbalist autohton care a debutat în mandatul lui Contra, în cariera sa internă. Au mai fost folosiţi şi alţi 4 jucători U23: Filip, Bumba, Brănescu, Şerban.

9) Doi selecționeri de la Poli

În ultimul său "mandat" ca jucător, Contra a fost pregătit de Vladimir Petrovici, căruia apoi i-a luat locul pe banca Timişoarei, după ce sârbul a preluat la naționala plavilor. De atunci și până la Cosmin, Liga 1 n-a mai oferit direct niciun alt selecționer.

10) Invitatul lui Galliani

În vara lui 2015, Contra a fost invitatul special al lui Adriano Galliani, administratorul delegat al lui Milan, la un amical cu Inter disputat de "diavoli" în China, unde "Guriță" activa ca antrenor la Guangzhou. Deși a jucat un singur sezon la lombarzi (2001-2002, 29 meciuri, 3 goluri), Cosmin a rămas în relații cordiale cu oficialii grupării italiene. 

7 goluria primit Dinamo în ultimele 30 de minute în jocurile din acest sezon, cu Contra pe bancă. Doar Sepsi stă mai slab, 8 goluri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează