FOTBAL  »  Superliga  »  HAOS ÎN LIGA 1

LPF în război cu FRF » Iorgulescu și Iustin Ștefan au acuzat federația: ”Vor să subjuge fotbalul românesc”

Foto: Alex Nicodim
Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat vineri, 22 iulie 2016 00:00

Președintele Ligii, Gino Iorgulescu, și secretarul general al LPF, Iustin Ștefan, au acuzat aseară că șefii Federației încearcă "să subjuge" fotbalul românesc.

Președintele LPF a ținut aseară o conferință de presă în care a acuzat FRF că vrea "să subjuge" fotbalul românesc.

Gino Iorgulescu împreună cu secretarul general al LPF, Justin Ștefan, au enumerat cinci propuneri făcute celor de la FRF și anume regula U21 să fie scoasă, datoriile către stat să fie evaluate, punerea unei limite bugetului de salarii și punerea de acord între cele două părți asupra convenției anuale.

1. "Regula U21 este ilegală"

Secretarul general, Justin Ștefan, susține că regula de a folosi un jucător sub 21 de ani în fiecare meci din Liga 1 este ilegală, conform celor de la Asociația Ligilor Europene.

"Regula U21 este ilegală și discriminatorie pe criterii de vârstă și de naționalitate. Solicităm ca regula să fie eliminată în Comitetul Executiv al FRF. Ne-am adresat Asociației Ligilor Europene și ni s-a spus că regula afectează echipele și intervine asupra deciziei antrenorului de a avea la dispoziție cel mai bun "11". Această regulă nu este în conformitate cu legile europene", a declarat Justin Ștefan.

2. Impunerea unei limite salariale

Prin această măsură, cei de la LPF vor să impună ca bugetul salarial al unei echipe să nu mai poată depăși bugetul primit din drepturile de televizare. "Vrem să fie un mecanism de control financiar, ca în Spania. Vrem să fie o limită a bugetului salarial, care să fie egală cu bugetul din drepturile TV".

3. Evaluarea datoriilor către stat

LPF cere revenirea asupra deciziei de evaluare a datoriilor către stat, oferind ca exemplu cazul Rapidului, în care datoriile către stat au fost principalul factor care a condus spre faliment. "Vrem ca în regulamentul de licențiere să se introducă din nou evaluarea datoriilor către stat. În cazul Rapidului, marea problemă care a dus la faliment a fost cea cauzată de datoriile către stat".

4. Convenția dintre LPF și FRF

Disputa dintre cele două părți, LPF și FRF, poate duce la excluderea echipelor românești din competițiile europene. Convenția anuală trebuie semnată acum, dar Liga și Federația nu ajung asupra unui numitor comun, motivul fiind adăugarea unui nou paragraf în convenție.

"FRF vrea să adauge următorul paragraf în convenție: «LPF beneficiază de autonomie administrativă, juridică și financiară, în limitele stabilite de FRF». Federația își creează pârghia pentru a veni și a spune «Pentru binele fotbalului, trebuie să dăm 7 milioane de euro din drepturile TV către alte cluburi». Ar putea să vină să ceară bani pentru Liga elitelor. Dacă nu se semnează convenția, competiția va începe, iar la finalul ei ne vom ruga de FRF să omologheze rezultatele. S-ar putea ca la începutul sezonului viitor să nu avem echipe în cupele europene".

Surse din lumea fotbalului susțin că fără această convenție, LPF nici nu poate organiza competiții.

"Vor să pună mâna pe banii Ligii"

Mircea Sandu, fostul președinte de la Casa Fotbalului, este de părere că FRF încearcă să direcționeze banii din drepturile TV.

"Acești bani, 28 de milioane, nu mai trebuie să vină la fotbal. Sută la sută asta își dorește Federația. Se încearcă să se pună mâna pe banii Ligii și pe toți banii fotbalului românesc. Fotbalul nu mai e al fotbalului, al fotbaliștilor. Este al altcuiva, al altor instituții care încearcă să-și pună oameni în poziții-cheie. Nu pot să-i spun președinte lui Burleanu. Pentru mine nu e, pentru fotbalul românesc nu e. A fost ales. Bine ar fi ca aceia care l-au ales să-l trimită pe undeva repede, că distruge tot", a spus Mircea Sandu la DolceSport.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează