13 comentarii. Scrie și tu!

Jocul dublu al UEFA: contracte umflate cu sute de milioane de euro pentru cluburile șeicilor, excluderi ale cluburilor din Liga 1!

Documente Football Leaks arată cum a acoperit UEFA echipele mari finanțate de miliardele investitorilor arabi, prevenind excluderea lui PSG și Manchester City din cupele europene, dar a sancționat 8 cluburi din România pentru încălcarea regulilor Fair Playului Financiar

Articol de ,
vineri, 02 noiembrie 18:53

Din cuprins
Documente din baza de date Football Leaks demonstrează dubla măsură folosită de UEFA în cazul Fair-Play-ului Financiar
Actualul șef al FIFA, Gianni Infantino, a avut întâlniri secrete în încercarea de a preveni excluderea cluburilor Paris Saint Germain și Man. City din cupele europene
Cele două cluburi finanțate de miliardele investitorilor arabi au fost lăsate să înregistreze contracte de sponsorizare cu o valoare de zeci de ori mai mare decât cea reală
Unul dintre contractele umflate semnate de PSG nu prevedea nici măcar printarea numelui sponsorului pe tricouri
În acest timp, 3 cluburi din România au fost excluse din cupele europene pentru datorii totale de 4,33 milioane de euro

La începutul lui 2018, o sursă numită John a oferit publicației Der Spiegel zeci de milioane de documente. Până acum, întreaga bază de date Football Leaks conține peste 70 de milioane de documente, aproximativ 3,4 terabiți de informație.



Football Leaks este cel mai mare proiect jurnalistic din istorie bazat pe o scurgere de informații. În ultimele 8 luni, Der Spiegel a analizat documentele împreună cu partenerii din rețeaua European Investigative Collaborations (EIC).

Aproape 80 de jurnaliști, printre care și un reporter al Gazetei Sporturilor, au colaborat pentru a documenta și a expune chestiuni secrete sau ilegale din industria fotbalului. Această documentare constituie baza articolelor pe care Der Spiegel, rețeaua EIC și Gazeta Sporturilor le vor publica în următoarele săptămâni. 

LIPSA DE FAIR PLAY FINANCIAR

Acum un an, pe 21 decembrie 2017, FRF anunța că, în premieră, cluburile românești au îndeplinit criteriile Fair-Play-ului Financiar (FFP) pentru sezonul 2017-2018 și astfel nu vor avea probleme în a accede în competițiile de club europene. Introdus de UEFA în 2010, conceptul de FFP prevede ca echipele de fotbal să nu aibă datorii către alte cluburi, angajați sau fisc. 

Până anul trecut, opt cluburi din Liga 1 au încălcat regulamentul FFP! 

În șapte dintre cazuri, Corpul de Control Financiar al Cluburilor (CFBC) înființat de UEFA a recomandat excluderea echipelor românești din cupele europene, iar în trei dintre situații măsura a și fost aplicată din cauza intrării în insolvență a cluburilor. 

Rapid, CFR Cluj și ASA Târgu Mureș au fost astfel sancționate de forul european pentru datorii însumate de 4,33 milioane de euro. 

În același timp, însă, începând cu 2013, UEFA a acoperit cazuri mult mai importante de “doping financiar” în care cluburi mari precum Paris Saint Germain și Manchester City au fost ajutate de forul european să ocolească regulamentul FFP.

Potrivit miilor de documente obținute de revista germană Spiegel și consultate de Gazeta Sporturilor și de partenerii din rețeaua European Investigative Collaboration, omul din spatele acestor jocuri de culise este nimeni altul decât actualul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino.

DATELE FFP ALE CLUBURILOR ROMÂNEȘTI DIN DOCUMENT

ELE UEFA

tabele

*click pe tabel pentru mărire

 Ce înseamnă Fair Play Financiar

Manchester City este proprietatea consorțiului City Football Group, al cărui acționar este șeicul miliardar Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Paris Saint Germain este deținut de Qatar Sports Investments, o organizație finanțată de statul qatarez înființată de emirul Tamim bin Hamad Al Thani. 

În 2010, UEFA a conceput regulile FFP cu scopul de a preveni sufocarea financiară a competiției de către proprietarii superbogați, astfel că pierderile cluburilor au fost limitate la 5 milioane de euro pe o perioadă de 3 ani. 

Limita putea fi împinsă până la o pierdere de 45 de milioane de euro  - din 2015, a fost scăzută la 30 de milioane - dacă deficitul dintre încasări și cheltuieli putea fi acoperit în mod direct de o injecție de capital din partea proprietarului sau a unei “părți afiliate”.

Condiția în cazul injecțiilor financiare dinspre “părțile afiliate” este ca respectivul contract care aduce bani în club să aibă o valoare conform pieței. 

Adică să nu fie “umflat”. 

PSG, contract umflat de la 3 la 200 de milioane de euro

În 2013, Corpul de Control Financiar al Cluburilor (CFBC) al UEFA a început să investigheze finanțarea giganților PSG și Manchester City. 

În cazul clubului francez, problema era în cazul contractului de sponsorizare pe 5 ani cu Autoritatea de Turism din Qatar (QTA), o agenție de stat, care prevedea o sumă între 700 de milioane de euro și 1,25 miliarde de euro, în funcție de performanțe. 

"În cazurile în care cluburile au cheltuit mai mult iar balanța a fost echilibrată prin injecții financiare, o înțelegere cu cluburile a fost mereu soluția noastră preferată" Comunicat UEFA

Investigatorii UEFA au concluzionat rapid că agenția qatareză este “parte afiliată”, fiind o entitate publică din aceeași țară cu proprietarul PSG, Qatar Sports Investments, la rândul lui o entitate publică qatareză. 

Pe 16 aprilie 2014, un raport intern al UEFA concluziona că drepturile de sponsorizare primite de PSG de la QTA sunt “umflate masiv”. Până la jumătatea anului 2013, clubul primise 200 de milioane de euro, dar un raport extern comandat de UEFA susținea că valoarea reală a contractului ar fi trebuit să fie de 3 milioane de euro sau mai puțin pe an! 

În mod incredibil, conform contractului redactat pe doar 5 pagini, autoritatea qatareză nu primea nici măcar dreptul de a-și imprima numele pe tricourile jucătorilor, un drept esențial într-un contract de sponsorizare. 

Raportul UEFA concluziona că acest contract “avea scopul de a ocoli obiectivele Fair-Play-ului Financiar” și că “e doar o suplimentare a fondurilor PSG pentru ca echipa să poată cumpăra jucători”. 

Recomandarea era “excluderea din competițiile europene”. 

Apoi, la începutul lui 2014, Gianni Infantino - pe atunci secretar general al UEFA - a intrat în negocieri și a presat pentru o înțelegere între club și forul european, așa cum arată mailurile din baza de date Football Leaks.

La finalul anului, UEFA a ajuns la un acord cu date secrete prin care PSG era lăsată să primească o sumă anuală de 100 de milioane de euro din contractul de sponsorizare cu QTA, deși valoarea reală era de doar 3 milioane!

UEFA a anunțat de asemenea că PSG a fost de acord să limiteze cheltuielile de jucători pentru a îndeplini criteriile Fair-Playului Financiar până în 2016. Francezii au primit o amendă, parțial cu suspendare, iar în 2017 UEFA a susținut că PSG s-a încadrat în parametrii financiari impuși. 

Totuși, nu toată lumea a fost fericită. 

Investigatorul șef financiar UEFA, Brian Quinn, a demisionat, motivându-le colegilor că înțelegerea UEFA - PSG este “prea indulgentă”. 

City, salvată de întâlnirea secretă cu Infantino

Cazul Manchester City este similar. 

În 2013, raportul Corpului de Control Financiar al Cluburilor (CFBC) concluziona că patronul lui City, șeicul Mansour, are o “influență semnificativă” asupra a doi dintre sponsorii clubului, concluzie negată de arabi. Valoarea contractelor de sponsorizare cu Manchester City era de trei ori mai mare decât cea reală din piață. 

Dacă aceste contracte ar fi fost judecate la valoarea reală, City ar fi însumat pierderi de 233 de milioane de euro în cei doi ani scurși până la 31 mai 2013, cu 188 de milioane de euro mai mult decât limita admisă de regulile Fair-Playului Financiar!

"Nu vom oferi niciun comentariu asupra unor materiale scoase din context și posibil extrase sau furate de la City Football Group sau de la angajați ai clubului Manchester City. Este evident și clar o încercare de a altera imaginea clubului" reacție Manchester City

CFBC a recomandat și aici sancțiuni, inclusiv excluderea din cupele europene. 

Și din nou a intrat în acțiune Gianni Infantino. Pe 8 mai 2014, actualul președinte FIFA s-a întâlnit la Londra cu directorul lui City, Ferran Soriano. “A fost o întâlnire secretă pentru a încerca să găsim un compromis”, a scris Soriano într-un email.

Opt zile mai târziu, înțelegerea a fost parafată.

Deși City nu a primit tot ce a vrut, UEFA a acceptat ca două contracte de sponsorizare cu firme din Emiratele Arabe Unite să însumeze cu 26 de milioane de euro mai mare decât valoarea reală de piață, determinată de experții forului european. 

PSG continuă să încaseze mai mult decât face

După aceste înțelegeri, cele două cluburi au continuat să primească injecții masive de la sponsori asociați proprietarilor. 

Contractul dintre PSG și Autoritatea de Turism Qatareză a fost modificat și a ajuns de la 5 la 66 de pagini, dar nici după schimbări QAT nu a primit dreptul de a-și imprima numele pe tricouri. 

100 de milioane de euro au continuat să intre anual în clubul francez, deși valoarea reală a noului contract redactat e estimată acum de experți la 5,5 milioane de euro!

În 2017, PSG a stabilit un nou record mondial pentru o sumă plătită, achitând 222 de milioane de euro pentru Neymar, în timp ce Manchester City a cumpărat cel mai scump fundaș din lume, plătind 65 de milioane de euro pentru Aymeric Laporte.

Ca urmare a protestelor federației spaniole, UEFA a redeschis o investigație la finele lui 2017. Concluzia a fost “ajustarea valorilor unor contracte de sponsorizare” la Paris Saint Germain, dar forul european a anunțat că echipa franceză are rezultate financiare regulamentare pentru anii fiscali 2015, 2016 și 2017. 

Contactată de reporterii EIC, UEFA a anunțat că e “foarte mulțumită de modul în care regulilele au fost aplicate”. 

Românii, excluși 

În schimb, Valeriu Iftime - finanțatorul FC Botoșani - susține că “modul de lucru al UEFA în cazurile PSG și Manchester City este imoral”. 

În 2015, clubul său a fost amendat cu 15.000 de euro după ce Corpul de Control Financiar al Cluburilor (CFBC) a descoperit datorii inițiale de 96.000 de euro. La trei luni după constatare, datoriile au crescut la 378.000 de euro, dintre care 293.000 de angajați și 77.000 la fisc, dar ulterior clubul din Liga 1 și-a redus creditul la 153.000 de euro.

Deși inspectorul-șef CFBC, Umberto Lago, a sugerat inițial amendă și suspendare, decizia finală a fost doar amendă deoarece “clubul a făcut eforturi considerabile și a reușit să-și reducă datoriile”. 

Contactat de reporterii Gazetei, Iftime consideră că “fotbalul care produce business are interes ca echipele mari să trăiască. Noi suntem tot mai la margine, nu avem nicio șansă. Totuși, din punct de vedere al brandului, cluburile mari trebuie susținute. Cu ei, putem crește și noi”. 

Abia în 2017, echipele românești au putut să îndeplinească regulile Fair-Playului Financiar. 

Până atunci, Rapid, Dinamo, Pandurii, Petrolul, CFR Cluj, Astra, ASA Târgu Mureș și FC Botoșani primiseră amenzi în valoare totală de 595.000 de euro, iar trei au fost excluse. 

Cu excepția lui Iftime, reprezentanții celorlalte cluburi la momentul investigației UEFA nu au putut fi contactați pentru a comenta dezvălurile.

Comentarii (13 ) Adaugă comentariu

Alain Meric  •  03 Noiembrie 2018, 19:46

Turcia a fost candidata la Euro 2016 si 2024 si a pierdut, au câstigat Franta si Germania. Stiti de ce? pentru ca Franta, Anglia si Germania s-au pus frumos si civilizat (da, civilizat!) la masa si au discutat : Franta ia Euro 2016, Anglia ia 2 semifinale si finala la Euro 2020 si Germania ia Euro 2024. Si fiecare a sustinut-o pe cealalta când i-a venit rândul. Vi se pare normal? Vi se pare moral? Asa se fac lucrurile, nu doar în fotbal : la Yalta la fel s-a decis : rusii iau Europa de Est si nu se baga nimeni peste ei, americanii Europa de Vest etc...Blatter numea asta "gentelmen's agreement". Adica sa ne întelegem între noi ca nu o putem multumi pe toata lumea cu organizarea Cupei Mondiale : sa se puna de acord între ele tarile si o data sa fie în Asia, o data sa fie în Africa, o data în America etc...S-au aliniat planetele si ne-au dat si noua 3 meciuri la Euro 2020, suntem si noi la masa cu aia mari sau mai bine zis ni s-a aruncat un os, ca oricum n-o sa organizam noi vreodata un Euro. 3 meciuri! Credeti ca suntem seriosi si la înaltime? aiurea, trenul de la Aeroport la Gara de Nord -conditie esentiala - nu e nici macar început în noiembrie 2018!. Hai s-o spunem pe aia dreapta! Ne sarea gazonul la meciul inaugural National Arena România-Franta...Eu am fost la Euro 2016 - meciurile României si pot sa zic ca organizarea de acolo n-are de a face cu aia de la noi. Dar ne deranjeaza ca ei au privilegii si noi nu! Pai aia au privilegii pentru ca fac lucrurile cum tr

ucluj2011  •  03 Noiembrie 2018, 10:46

Postat de Luca-Mera Lucian pe 03 Noiembrie 2018, 08:23

Adică la noi, fotbalul se afla în cea mai urat mirositoare cloaca, dar noi ne legam de UEFA? Pai dragi ziariști, ma rog, asa credeți voi, mai întâi scrieți de mizeriile din fotbalul nostru, unde FRF și LPF, au dus și duc în continuare fotbalul în faliment, au făcut ca echipe de tradiție sa se zbată în ligile inferioare ori chiar desființate sau dezafiliate... Unde sunteți dragi ziariști atunci când mii de suporteri nu sunt lăsați sa între la meciuri în liga a 3-a la Măgurele sau Craiova? Unde sunteți voi când o clona de partid, înființată în 2013,fura tot, asumându-și alta identitate? Pana sa scrieți voi de UEFA, vreau sa ne explicați noua, suporterilor cum clona roșie poate sa fie Universitatea Craiova, când în 2013 au jucat împotriva Universității Craiova? Poate GSP, ca de mâine sa zică ca de fapt ei sunt continuatorul lui France Football, și ca de mâine sa se numească astfel? Dacă da, puteți sa scrieți despre mizeriile de la UEFA, iar despre îngerii de la FRF și LPF, numai cum vreți voi...

Corect , dar asta nu înseamnă că FIFA și Infantino cu super cluburile lui super bogate sunt mai curați!!! NUUU!!! Sunt mult mai putrezi , mai mafioși , mai șulfe decât vom putea fi noi vreodată. Și mult mai hoți . Și mai perverși și mincinoși. Exact ca și în politică . și în fotbal noi dar mai ales EI , văd paiul din ochii noștrii dar SE PREFAC că nu văd PARUL din ochii lor, Stați liniștiți că adevărații hoți și bandiți sunt (și AU FOST DINTOTDEAUNA) în Vest , nicidecum în Est. Și cine are MĂCAR o jumătate de creier funcționabil poate vedea asta cu ochiul liber.

Luca-Mera Lucian  •  03 Noiembrie 2018, 08:23

Adică la noi, fotbalul se afla în cea mai urat mirositoare cloaca, dar noi ne legam de UEFA? Pai dragi ziariști, ma rog, asa credeți voi, mai întâi scrieți de mizeriile din fotbalul nostru, unde FRF și LPF, au dus și duc în continuare fotbalul în faliment, au făcut ca echipe de tradiție sa se zbată în ligile inferioare ori chiar desființate sau dezafiliate... Unde sunteți dragi ziariști atunci când mii de suporteri nu sunt lăsați sa între la meciuri în liga a 3-a la Măgurele sau Craiova? Unde sunteți voi când o clona de partid, înființată în 2013,fura tot, asumându-și alta identitate? Pana sa scrieți voi de UEFA, vreau sa ne explicați noua, suporterilor cum clona roșie poate sa fie Universitatea Craiova, când în 2013 au jucat împotriva Universității Craiova? Poate GSP, ca de mâine sa zică ca de fapt ei sunt continuatorul lui France Football, și ca de mâine sa se numească astfel? Dacă da, puteți sa scrieți despre mizeriile de la UEFA, iar despre îngerii de la FRF și LPF, numai cum vreți voi...

Vezi toate comentariile (13)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase