FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

Interviu de senzație cu Edi Iordănescu: "Numele importante să nu mai plece la Steaua!" + "La națională e nevoie de un român"

foto: Alex Nicodim, GSP
foto: Alex Nicodim, GSP

Articol de , - Publicat duminica, 18 iunie 2017 09:00

Edward Iordănescu, 39 de ani, albit de tânăr de patronii români, face un rechizitoriu rece selecţionerului Cristoph Daum. Iar la Astra cere "muncă, răbdare şi o selecţie atentă".

Astra Giurgiu vrea să renască la cota 1.517 metri, în Slovenia, la Rogla, sub comanda lui Edward Iordănescu, revenit în fotbalul românesc. Antrenorul care a dus Pandurii pe locul 3 în campionat în ediţia 2015/2016, după care a avut o experienţă de patru luni la ŢSKA Sofia, s-a întors cu ambiţii mari.

- Domnule Iordănescu, ce aţi găsit la Astra?
- Pornim de la zero. Vor fi anumite restricţii financiare, vom targeta altfel de jucători, mizăm pe tineri sau pe jucători ce pot fi reactivaţi. Toţi văd un declin al Astrei, dar eu sunt foarte motivat, cred că putem reconstrui şi revigora clubul.

- Viitorul se vede roz sau gri?
- Muncă şi răbdare! Astfel vom putea fi din nou foarte sus, în elita fotbalului românesc. Să muncim şi să facem o selecţie atentă.

- E greu să ia cineva echipa după Marius Şumudică?
- Va fi reconstrucţie. Avem 17 jucători, dintre care 10 sunt copii. Am plecat pe un nou drum, dar cu energie şi cu muncă vom trece peste toate hopurile ce ni se vor ivi în cale.

"Săpunaru se întoarce"

- Grupele Europa League sunt o misiune imposibilă?
- Eu am fost mereu ambiţios, timpul e principalul inamic în momentul de faţă, dar voi reconstrui în paralel cu obţinerea rezultatelor. Am acceptat o provocare, simţind o dorinţă din partea patronului de a se înţelege cu mine. E un proiect îndrăzneţ, iar eu vreau să fac o echipă nouă.

- Cine se va lupta titlu? Astra va putea fi în acest duel?
- Nu vreau să creez presiune în plus, nu ne vom pleca fruntea în faţa vreunui adversar şi vreau să demonstrăm că avem personalitate şi un grup cu potenţial. Evit să spun vorbe fără acoperire. Inevitabil, te uiţi şi în curtea altora, iar sezonul viitor va fi interesant la nivelul băncilor tehnice, astfel că se vor naşte ambiţii şi fotbal de calitate.

- Silviu Lung junior şi Cristi Săpunaru continuă?
- Sunt sub contract. Silvică e în tatonări, nu mai discut despre subiect. Am discutat şi cu Cristi de mai multe ori, acum e în vacanţă, după care va veni şi se va alătura lotului. Sunt sigur că va veni motivat, e un tip util şi inteligent.

Nu mai vrea să întărească Steaua

- Care a fost situaţia reală a negocierilor cu Steaua?
- Au fost multe speculaţii despre mine pe piaţă. Au fost discuţii, şi nu mă refer la Steaua, atât în ţară, cât şi în străinătate. Nu vreau să dezvolt alte subiecte, nu mai vorbesc despre trecut, important e că sunt la Astra.

- Astra a devenit pepiniera unei rivale, Steaua, pe care a alimentat-o cu cei mai buni fotbalişti.
- S-au luat decizii pentru a ţine echipa în viaţă, nu pot comenta despre trecut, eu vreau să construim o altă echipă frumoasă, iar dacă vom oferi nume importante, ele să nu mai plece în Liga 1, ci în străinătate.

"Să întoarcem capul către antrenorii români"

- Vă place ce vedeţi la echipa naţională?
- Risc să fiu subiectiv, dar nu pot spune că-mi place. Eu am spus că trebuie susţinută ideea FRF de a pune un antrenor străin, dar ca orice tehnician şi acesta e judecat după rezultate, clasament şi prestaţia echipei. Lasă de dorit! Asta e concluzia jocului. Iar noi avem fotbalişti ce ne pot îndreptăţi la a avea rezultate mai bune.

- Christoph Daum a spus că nu are cu cine.
- Eu cred în ADN-ul fotbalistului român. Dacă îi luăm individual, ei joacă la echipele lor de club şi chiar au performanţe, ar fi trebuit să avem o altă faţă. Se vede că suntem doar în căutări, cu schimbarea jucătorilor de pe un compartiment pe altul, tot s-a căutat şi nu s-a regăsit nimic. Trebuia să construim o identitate şi să avem o constanţă, dar nu prea se simt.

- Ar trebui tăiat în carne vie în privinţa selecţionerului?
- Asta va decide Federaţia, dar e clar că va veni un moment zero. Sunt şi variante de antrenori români din care putem alege... Şi aceştia pot face mai bine decât s-a realizat până acum. Eu nu spun că selecţionerul e slab, are totuşi un CV, dar ar trebui să ne întoarcem capul şi către antrenorii români, dacă nu se va îndrepta situaţia la "naţională".

"Trebuie să accepte critica şi domnia sa"

- S-a vorbit de reconstrucţie, de timp, de răbdare.
- Am tot auzit de reconstrucţie la echipa naţională. Criteriile de bază sunt valoarea jucătorului, forma de moment, capacitate lui de a se integra într-o formulă de joc. Adică nu poţi folosi un fotbalist de 33 de ani dacă e valoros? Măcar dacă pierdem o calificare s-o facem cu capul sus şi să nu mai vorbim doar după 5-6 jocuri de o campanie ratată.

- Daum s-a plâns de un adevărat atac al presei și al oamenilor de fotbal asupra sa. Aşa vi s-a părut?
- Am văzut foarte puţin, dar ce antrenor s-ar aştepta la laude după asemenea rezultate? Eu nu-i evaluez şi nu vorbesc despre competenţa lor, că nu e treaba mea, eu vorbesc doar strict despre parcursul naţionalei. Trebuie să accepte critica şi domnia sa, împreună cu staff-ul, e loc de mai bine.

- Tocmai v-aţi serbat ziua de naştere.
- Am împlinit 39 de ani şi nu mă bucur foarte tare. Am albit prea mult şi prea tare. Au contribuit şi patronii pe care i-am avut, domnul Becali, domnul Porumboiu, apoi în Bulgaria. Dar eu zic că am lăsat lucruri bune şi loc de "bună ziua". Patronul de la ŢSKA Sofia mă întreba de ziua mea când o să revin în Bulgaria. Au fost şi mesaje din România, important e să fim sănătoşi şi să credem în Dumnezeu.

"A contat şi părerea soţiei şi a celor doi copii ai mei, care au vrut să rămân în ţară, fiindcă am avut oportunităţi şi din străinătate"

"Presa te susţine când ai rezultate, te critică atunci când nu ai, nu cred că selecţionerul a fost lovit, au fost opinii pertinente"

"Nu trebuie ales selecţionerul doar dintre antrenorii liberi, pot fi luaţi în calcul şi dintre cei care sunt sub contract. Anumite decizii, deşi nu fac aluzii, ar trebui luate rapid, pentru a şti cum trebuie abordată următoarea campanie" Edward Iordănescu, antrenor Astra

 

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (3)
sexilian
sexilian  •  18 Iunie 2017, 19:53

boneta cand ai dat interviul erai transpirat?sa nu mai faci asta........

satyricon
satyricon  •  18 Iunie 2017, 13:51
Postat de haideusicfr pe 18 Iunie 2017, 10:28

Nu da in mine.Dai in fabrici si uzine! Sa nu spuna Daum ca nu avem fotbalisti. Avem ,dar nu prea exista! 17 fotbalisti in lot ,10 copii,,,,,uite unde sunt trimisi Nouvier si Nascimento. Sa scape de la inec o echipa distrusa de Steaua. Si lui Edi ii umbla gura.Da sfaturi.(specialitate tipic romaneasca ).

Cat de mult poti sa bati campii! Dar cu aere de intelept ... Cu aceeasi jucatori s-au obtinut la Nationala performante mai bune de niste antrenori injurati doar pentru ca sunt romani. Si ce legatura are Nationala cu cei doi jucatori? Au fost trimisi la Astra nu din caritate, ci pentru ca voiau sa scape de ei si chefereul nu are bani pt Lung. Stiu ca Steaua iti sta in gat, dar Steaua a cumparat pe bani acei jucatori, nu si-a trimis toate rebuturile la schimb. Daca prin absurd Real cumpara jucatori de la Astra mai spuneai ca Real a distrus Astra?

haideusicfr
haideusicfr  •  18 Iunie 2017, 10:28

Nu da in mine.Dai in fabrici si uzine! Sa nu spuna Daum ca nu avem fotbalisti. Avem ,dar nu prea exista! 17 fotbalisti in lot ,10 copii,,,,,uite unde sunt trimisi Nouvier si Nascimento. Sa scape de la inec o echipa distrusa de Steaua. Si lui Edi ii umbla gura.Da sfaturi.(specialitate tipic romaneasca ).

Vezi toate comentariile (3)
Comentează