FOTBAL  »  Superliga  »  CALCULE

Cine ar trebui să fie campioană dacă s-ar întrerupe Liga 1? Un profesor doctor de la ASE face analiza, pentru GSP: cum arată clasamentul final

FOTO: Facebook @UCVOficial
FOTO: Facebook @UCVOficial

Articol de - Publicat marti, 28 iulie 2020 19:23 / Actualizat marti, 28 iulie 2020 20:45

Profesorul doctor Mihail Bușu a utilizat modelarea matematică și, cu ajutorul unui soft special, a realizat o prognoză a clasamentului final din Liga 1, bazat pe mai multe variabile. CFR Cluj ar fi campioană, FCSB pe 4.

Bazându-se pe locurile ocupate în clasament etapă de etapă și pe alte variabile, lectorul Mihail Bușu, de la Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul ASE București, a făcut o prognoză prin modelarea matematică.

„Variabila prognozată este locul ocupat de către fiecare echipa din playoff-ul Ligii 1. Deoarece variabila modelată este dihotomică, întrucât ia numai valori întregi, între 1 și 6, am utilizat un model de regresie liniară logistică «logit model»”, spune Bușu.

Modelul „logit” modelează o funcție care nu este continuă (variabila dependentă) în funcție de alți factori care o modelează (variabilele independente). Printr-un calcul care este atașat mai jos, Bușu a prognozat clasamentul final al Ligii 1 dacă nu s-ar juca ultimele partide din cauza coronavirusului.

Clasamentul obținut de Mihail Bușu: 

  1. CFR
  2. Craiova
  3. Astra
  4. FCSB
  5. Botoșani
  6. Gaz Metan

Clasamentul ACUM în play-off:

El a realizat calculele, explicate mai jos, cu ajutorul softului SPSS 23. Bușu atrage atenția că „nu au fost luați în considerare factori externi, care ar putea influența decisiv clasamentul final. Aceștia ar fi: numărul de jucători indisponibili, starea de spirit la echipă” etc.

Profesorul de la ASE este constănţean, are 45 de ani şi e pasionat atât de matematică, cât și de fotbal. După terminarea facultăţii, a urmat un Master în matematici computaţionale, apoi, în 2000, a primit o bursă de doctorat în SUA, la Universitatea Stony Brook din New York.

Iată calculele complete:

Prognoză Clasament Final Liga 1 by Gazeta Sporturilor on Scribd

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1: 

Păcăleală egală cu retrogradarea? Dinamo e la pământ: lovitura care poate îngropa clubul

Comunicat acid al celor de la CFR Cluj: „S-a dovedit că niciuna dintre cele 23 de persoane nu a fost infectată cu Sars-CoV-2”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (10)
559952874188876
Mihail Bushu  •  29 Iulie 2020, 17:44
Postat de deuxex pe 29 Iulie 2020, 16:33

Si, ma rog frumos, care sunt bazele acestui calcul? Oare cinstitul matematician a luat in calculsi victoria Craiovei din deplasarea de la Cluj? Banuiesc ca nu...

Da, a fost luată în calcul și victoria Craiovei de la CFR.

deuxex
deuxex  •  29 Iulie 2020, 16:33

Si, ma rog frumos, care sunt bazele acestui calcul? Oare cinstitul matematician a luat in calculsi victoria Craiovei din deplasarea de la Cluj? Banuiesc ca nu...

mihneadds
mihneadds  •  29 Iulie 2020, 11:55

Simularea aceasta le da sperante suporterilor clujeni. Tuturor celor 50, ca restul orasului se uita la baschet si la U Cluj!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează